Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Venkelvoordelen, fantastische voedingsrecepten

Laatste gedachten

 1. Je kent het misschien wel als een smaakstof in sambuca en absint, of misschien heeft je grootmoeder venkelknol voor je gesneden als een remedie voor gulzigheid en indigestie. Maar venkel wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn voedzame eigenschappen en speelt een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde.

 2. In de oude wereld gebruikten de Romeinen, Grieken en Egyptenaren venkel als onderdeel van hun ceremonies. Het diende als een symbool van welzijn en plezier. Het wordt ook al duizenden jaren gewaardeerd om zijn vermogen om spijsverteringsklachten te verzachten.

 3. Tegenwoordig blijft deze populaire groente een van de meest gebruikte kruidenplanten. Venkel etherische olie en alle delen van de plant worden gebruikt voor koken, bakken en als medicijn voor meer dan 40 soorten aandoeningen.

 4. Met zijn ontstekingsremmende, antimicrobiële, antivirale, antitumorale en krampstillende eigenschappen, om er maar een paar te noemen, is het duidelijk waarom venkel al duizenden jaren als een waardevolle plant wordt beschouwd.

Wat is venkel? Venkelbol versus venkelzaad

 1. Venkel is een selderijachtige wintergroente met een interessante zoethoutachtige smaak. Hoewel de smaak in het begin even kan wennen, biedt venkel een enorme hoeveelheid gezondheidsvoordelen.

 2. De plant is afkomstig uit het zuidelijke Middellandse Zeegebied en door de teelt begon wild te groeien over de noordelijke, oostelijke en westelijke hemisferen.

 3. De wetenschappelijke naam voor venkel is Foeniculum vulgare. Het is een eeuwenoud meerjarig kruid met gevederde bladeren en gele bloemen, dat een beetje lijkt op dille-wiet. Venkel staat bekend om zijn zeer aromatische eigenschappen, die een beetje naar anijs ruiken, maar met warme en houtachtige ondertoon. Het piekgroeiseizoen voor venkel is herfst en winter.

 4. Venkel is te herkennen aan zijn witte bol en lange groene stengels. Het is gerelateerd aan andere stengelgroenten zoals selderij en pastinaak. De hele venkelplant is eetbaar, inclusief de bol, zaden, stengel en bladeren.

 5. Venkelbol kan worden gehakt en worden toegevoegd aan salades, slaws, pastagerechten en meer. Het voegt een knapperige en knapperige textuur toe aan elk gerecht en een zoete dropsmaak. De venkelbol bevat een aantal fenolverbindingen, waaronder bioflavonoïden, fenolzuren, tannines, coumarines en hydroxycinnaminezuren. (1)

 6. Venkelzaden zijn rijk aan flavonoïde antioxidanten en bevatten een geconcentreerde bron van micronutriënten. Venkelzaad wordt gebruikt om essentiële olie van venkel te maken, eerst door ze te pletten en vervolgens een proces genaamd stoomdestillatie te gebruiken.

Venkelvoedingsfeiten

 1. Een venkelbol van gemiddelde grootte bevat 73 calorieën, 3 gram eiwit en 17 gram koolhydraten. Het bevat alleen sporen van vet en geen cholesterol.

 2. Venkel is uitzonderlijk vezelrijk, waarbij elke bol 7 gram voedingsvezels levert of 28 procent van uw dagelijkse behoeften. De meeste mensen hebben een tekort aan vezelinname en consumeren slechts gemiddeld 7 gram per dag, dus het toevoegen van venkel aan uw dieet kan helpen uw inname te verdubbelen!

 3. Eén bol levert ook 969 milligram kalium of 27 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kalium is van cruciaal belang om de bloeddruk te verlagen en de vochtbalans te handhaven.

 4. Venkel bevat ook veel vitamine C en levert 28 milligram per bol of bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor deze kritieke vitamine. Vitamine C is een krachtige antioxidant, die kan helpen de veroudering te vertragen en een gezond immuunsysteem te behouden.

 5. Venkel biedt extra belangrijke vitamines zoals vitamine A, vitamine B6, vitamine K en folaat. Het is ook een goede bron van andere mineralen zoals ijzer, calcium, koper, zink en selenium. (2)

 6. Een kopje rauwe venkelbol bevat ongeveer: (3)

Top 11 venkelvoordelen

 1. Koliek bij kinderen, hoewel een relatief goedaardige medische aandoening, kan een aanzienlijke invloed hebben op nieuwe ouders. De meeste ouders van een koliek kind zouden waarschijnlijk bijna alles proberen om hun huilende kind te kalmeren.

 2. De huidige medicatie voor koliek, genaamd Dicyclomine hydrochloride, kan enkele ernstige bijwerkingen hebben en is mogelijk niet consistent effectief. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat venkelzaadolie de pijn vermindert en de beweeglijkheid in de dunne darm verhoogt, waardoor het een uitstekende natuurlijke remedie voor koliek kan zijn. Venkel helpt ook om de baby te kalmeren en de opgezette buik te verminderen.

 3. In een studie uit 2003 vergeleken onderzoekers venkelzaadolie met een placebo bij 125 zuigelingen. De met venkelzaadolie behandelde groep had naar verluidt 65 procent minder koliek, gemeten door huilafleveringen, dan die in de controlegroep, zonder bijwerkingen.

 4. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is en veel wanhopige ouders misschien geen olie meer willen hebben, is er op dit moment geen vaste dosis voor zuigelingen. De veiligste manier om het te gebruiken om koliek bij kinderen te behandelen, is door een moeder die borstvoeding geeft venkelthee te drinken. (11, 12)

 5. Venkel wordt al eeuwen in de Chinese geneeskunde gebruikt om ontstekingsaandoeningen zoals insectenbeten of keelpijn te behandelen. Het vermogen van venkel om ontstekingen te verminderen, bracht onderzoekers ertoe te onderzoeken of de eigenschappen van venkel konden worden toegepast op andere ontstekingsziekten, waaronder verschillende vormen van kanker.

 6. Venkel bevat een olie die anethol wordt genoemd en waarvan in sommige klinische onderzoeken is aangetoond dat het fungeert als een natuurlijke remedie tegen kanker en helpt de groei van borstkankercellen te verminderen. Er wordt aangenomen dat anethol ontstekingen vermindert die kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker, hoewel verder onderzoek nodig is om te bepalen hoe het precies kan worden gebruikt. (13)

 7. Andere ontstekingsremmende voedingsstoffen worden ook gevonden in venkel, met name selenium, een sporenmineraal dat kan helpen de sterftecijfers voor kanker te verlagen. Een groot onderzoek onder meer dan 8.000 deelnemers wees uit dat selenium de mortaliteit verminderde en toekomstige gevallen van kanker verminderde. (14)

 8. Van voedingsmiddelen met veel vezels, vooral oplosbare vezels, zoals in venkel, is aangetoond dat ze helpen het cholesterolgehalte in de bloedbaan te verlagen. Een vezelrijk dieet kan het algemene risico op hartaanvallen en beroertes helpen verminderen door het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen tot een normaal niveau.

 9. In 2018 ontdekte een studie gepubliceerd in het Journal of Menopausal Medicine dat wanneer postmenopauzale vrouwen venkel gebruikten om hun cholesterol te verbeteren, dit resulteerde in een lichte positieve verandering in LDL- en HDL-cholesterol en triglycerideniveaus . (15)

 10. De hoge vezels en het kaliumgehalte zorgen ervoor dat venkel een dubbele whammy is bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten door zowel cholesterol als bloeddruk te verlagen. Venkel bevat ook veel andere potentieel cardio-beschermende vitamines zoals foliumzuur en vitamine C.

 11. Maculaire degeneratie is de belangrijkste oorzaak van leeftijdsgebonden gezichtsverlies. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, kunnen antioxidanten die helpen ontstekingen zoals bepaalde flavonoïden, vitamine C en zink te verminderen, helpen het gezichtsvermogen te verbeteren of de voortgang van de ziekte te vertragen.

 12. Venkel bevat veel van deze visiebesparende voedingsstoffen. Vanwege het hoge flavonoïde-, vitamine C- en mineraalgehalte kan het helpen oxidatieve schade en ontsteking te verminderen en kan het maculaire degeneratie helpen voorkomen. (16)

 13. En een systematische en meta-analyse van 2018 gepubliceerd in het Journal of Menopausal Medicine ontdekte dat wanneer venkel wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te verlichten, dit helpt om vaginale jeuk, droogheid, slaapproblemen en vasomotorische klachten te verminderen symptomen zoals nachtelijk zweten, opvliegers en opvliegers. Venkel hielp ook om de seksuele functie en seksuele tevredenheid te verbeteren. (18)

 14. Venkel wordt gebruikt als galactagoogmiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Galactagogen verhogen de productie van moedermelk. Hoewel het onderzoek naar de vraag of venkel effectief is voor het bevorderen van de productie van moedermelk, hebben studies aangetoond dat veel vrouwen die ervoor kiezen om kruiden te gebruiken als natuurlijke galactagogen, meestal venkel, melkdistel en geitenstraat proberen. (19)

 15. Vanwege het calciumgehalte kan venkel de botsterkte en gezondheid helpen behouden. Een kopje venkel bevat ongeveer 43 milligram calcium, wat nuttig kan zijn voor degenen die niet voldoende calciumrijke voedingsmiddelen consumeren en mogelijk een calciumtekort hebben. Onderzoek toont aan dat het verhogen van de calciuminname uit voedingsbronnen uw minerale botdichtheid verhoogt. (4)

 16. Maar calcium is niet de enige botversterkende voedingsstof in de bol. Venkel bevat ook magnesium, fosfor en vitamine K, die allemaal een rol spelen bij het behoud van botsterkte.

 17. Venkel bevat veel vitamine C en biedt bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in slechts één bol. Vitamine C is een krachtige antioxidant die kan helpen bij het verminderen van de schade door vrije radicalen die kan leiden tot vroegtijdige veroudering.

 18. Vitamine C is ook noodzakelijk voor de vorming van collageen en een krachtig hulpmiddel bij het beschermen van het uiterlijk van de huid, waardoor het een goede keuze is om veroudering op natuurlijke wijze te vertragen. Een tekort aan vitamine C wordt scheurbuik genoemd, wat zich manifesteert in het onvermogen om collageen goed te vormen, wat leidt tot bloedend tandvlees en bloedingen onder de huid. (5)

 19. Vanwege deze functies zijn voldoende inname van vitamine C van cruciaal belang om rimpels te verminderen en een gezonde huid te behouden. De ADH is 60 milligram per dag, maar meer vitamine C uit hele voedselbronnen, zoals venkel, zal helpen om uw huid van binnenuit gezond te houden.

 20. Venkel kan de bloeddruk en ontsteking helpen verlagen vanwege het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte. Kalium werkt tegen natrium en helpt bij het bestrijden van hoge bloeddruk in het lichaam.

 21. Een kaliumarm dieet kan de systolische bloeddruk met 5,5 punten verlagen in vergelijking met een natriumarm dieet. Maar verwacht niet 's nachts een lagere bloeddruk, het duurt ongeveer vier weken om een ​​hoog kaliumdieet te consumeren om een ​​bloeddrukdaling te zien. (6, 7)

 22. Venkel is opgenomen in het GAPS-dieet, evenals op mijn boodschappenlijst voor helende voedingsmiddelen, vanwege zijn vermogen om de spijsvertering te vergemakkelijken. Omdat venkel 7 gram voedingsvezels bevat, kan het helpen een gezond spijsverteringsstelsel te behouden. De spieren in het spijsverteringsstelsel hebben voedingsvezels nodig om de gastro-intestinale spieren te voorzien van bulk om de beweeglijkheid of beweging tegen te gaan en te vergroten. Omdat spijsverteringsproblemen zoals constipatie en PDS zo vaak voorkomen bij volwassenen, is venkel een geweldige aanvulling op elk dieet, en daarom is het een van de voedingsmiddelen die worden aanbevolen voor een genezend dieet.

 23. Bovendien werkt vezel als een kleine borstel terwijl het door het spijsverteringsstelsel beweegt en de dikke darm vrijmaakt van toxines die mogelijk darmkanker kunnen veroorzaken. Venkel zelf kan werken als een laxeermiddel en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.

 24. Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition geeft aan dat venkel over een aanzienlijke hoeveelheid gegevens beschikt ter ondersteuning van zijn spijsverteringsbevorderende activiteiten. Onderzoekers wijzen ook op gember, pepermunt, citrusvruchten, paardenbloem en kamille vanwege hun vermogen om ook de spijsvertering te bevorderen. (8)

 25. Het is in bepaalde culturen ook gebruikelijk om venkelzaad te kauwen na de maaltijd om de spijsvertering te helpen en een slechte adem te elimineren. Sommige van de oliën in venkel helpen de afscheiding van spijsverteringssappen te stimuleren. (9)

 26. Venkel kan ook nuttig zijn voor mensen met zure reflux. Het toevoegen van venkel aan uw dieet kan helpen om de pH-waarde in uw lichaam, met name in uw maag, in evenwicht te brengen en kan reflux na de maaltijd verminderen.

 27. Vezel bevat geen calorieën, maar zorgt voor bulk, toenemende verzadiging. Mensen hebben niet de enzymen die nodig zijn om vezels af te breken, daarom kan het niet worden opgenomen als calorieën. Venkel biedt 7 gram calorievrije, vullende vezel.

 28. Studies tonen aan dat vezelrijke diëten mensen kunnen helpen effectief af te vallen. Een studie uit 2001 wees uit dat deelnemers die 14 gram vezels per dag aan hun dieet toevoegden, zonder iets anders te veranderen, ongeveer 10 procent minder calorieën per dag aten en in een periode van vier maanden ongeveer vier pond verloren. Het verhogen van de vezelinname, door venkel en ander vezelrijk voedsel aan het dieet toe te voegen, kan een eenvoudige manier zijn om zich moeiteloos meer tevreden te voelen en gewichtsverlies te ervaren. (10)

Venkelgebruik in traditionele geneeskunde

 1. Venkel is in veel culturen gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het gebruikt om te helpen met verschillende aandoeningen, van congestie tot het verhogen van de doorstroming van moedermelk. Het kan ook helpen bij maagklachten, insectenbeten of om een ​​zere keel te verzachten.

 2. Venkel wordt in de Ayurvedische geneeskunde gewaardeerd vanwege zijn verwarmende eigenschappen. Het is gedacht om alle lichaamstypes in evenwicht te brengen, inclusief vata, pitta en kapha. Het wordt beschouwd als voedzaam voor de ogen en de hersenen en staat erom bekend dat het spijsverteringsklachten verlicht, zoals gassiness. [! 37630 => 1140 = 5!

 3. In de traditionele geneeskunde wordt venkel gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, van eenvoudige problemen zoals verkoudheid en hoest tot meer gecompliceerde aandoeningen zoals kanker, artritis, koliek, buikpijn, diarree, constipatie, leverpijn en nierproblemen. (20)

Venkel versus anijs versus zoethout

  Venkel kiezen en voorbereiden

  1. Venkel heeft een knapperige textuur en een smaak die lijkt op zoethout of anijs. Het is een geweldige aanvulling op elk wintergerecht om een ​​unieke, licht zoete en verwarmende smaak te bieden.

  2. Zoek bij het kiezen van een venkellamp naar een lamp die stevig is en meestal wit aan de onderkant. Vermijd bollen die bruin of gevlekt zijn aan de onderkant. De stengels moeten worden gebundeld en niet bloeien.

  3. De venkelbol kan ongeveer vier tot vijf dagen in de koelkast blijven. Het heeft de neiging om na verloop van tijd smaak te verliezen en moet daarom binnen een paar dagen worden gegeten.

  4. Alle delen van de venkelbol kunnen worden gegeten, inclusief de zaden, bladeren en de bol zelf. De zaden worden meestal gedroogd en gebruikt als specerij.

  5. Om de venkelbol voor te bereiden, snijdt u eerst de stelen van de bol waar ze ontkiemen. Snijd vervolgens de bol verticaal in dunne plakjes, afhankelijk van het recept dat je kiest. Je kunt rauwe venkelbol rauw eten, je kunt het bakken of braden met andere groenten.

  Venkelrecepten

  1. Wilt u venkel vanavond uit eten proberen?

  2. Zeg dan hallo tegen venkel met dit heerlijke soeprecept! Met de lichte zoetheid van appels en de verbazingwekkende voeding van venkel, komt je hele familie seconden terug!

  Geschiedenis / feiten

  1. Deze wortelgroente is afkomstig uit de mediterrane landen van Griekenland en Italië, maar wordt nu in veel verschillende landen gekweekt, waaronder de VS, Frankrijk, India en Rusland. Het wordt meestal in de herfst geoogst en verschijnt meestal traditioneel in herfst- of winterrecepten.

  2. Venkel heeft een rijke gebruiksgeschiedenis vanwege de vele voedzame eigenschappen. Sinds de tijd van Hippocrates werd het als medicijn gebruikt. De Romeinen beschouwden venkel als een heilig ritueel object en zij gebruikten het als een stimulerend middel voor de spijsvertering. De Grieken zouden tijdens hun ceremonies venkel gebruiken omdat het symbool stond voor plezier en voorspoed. En de oude Chinezen en Egyptenaren gebruikten de groente als voedsel en medicijnen.

  3. Eeuwenlang wordt venkel in verschillende mediterrane landen gebruikt voor koken en bakken. Het werd zelfs toegevoegd aan broden voor extra smaak en om het gemakkelijker te verteren.

  4. In Noord-Amerika werd venkel door de Cherokees op dezelfde manier gebruikt als de knolgewas tegenwoordig. Het zou spijsverteringsproblemen bij zuigelingen kalmeren en werd ook aan moeders gegeven tijdens de bevalling. Het werd ook gebruikt als onderdeel van een oogdouche om de gezondheid van de ogen te bevorderen.

  5. Venkel wordt ook gebruikt om absint te maken, een alcoholische drank die zeer veel alcohol bevat (45 tot 74 procent ABV) en bekend staat om zijn natuurlijke groene kleur. Absint wordt gemaakt met medicinale en culinaire kruiden, waaronder anijs en venkel. Het is ontstaan ​​in de late 18e eeuw in Zwitserland en staat bekend om zijn hallucinogene eigenschappen. Tegenwoordig mag absint niet worden verkocht in bars en vloeistofwinkels.

  Mogelijke bijwerkingen aan venkel

  1. Hoewel venkel voor de meeste mensen een goede, gezonde groentekeuze is, moeten mensen met bepaalde medische aandoeningen mogelijk de consumptie van venkel beperken of vermijden. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde kruiden en moeten daarom geen venkelzaad consumeren.

  2. Vanwege het hoge kaliumgehalte zouden mensen met een nieraandoening de hoeveelheid venkel die ze eten moeten beperken. Mensen die bètablokkers gebruiken, die meestal worden voorgeschreven om de bloeddruk onder controle te houden, kunnen ook verhoogde kaliumspiegels hebben en moeten mogelijk venkel vermijden. (21)

  Laatste gedachten

  1. Hoewel venkel voor de meeste mensen een goede, gezonde groentekeuze is, moeten mensen met bepaalde medische aandoeningen mogelijk de consumptie van venkel beperken of vermijden. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde kruiden en moeten daarom geen venkelzaad consumeren.

  2. Vanwege het hoge kaliumgehalte zouden mensen met een nieraandoening de hoeveelheid venkel die ze eten moeten beperken. Mensen die bètablokkers gebruiken, die meestal worden voorgeschreven om de bloeddruk onder controle te houden, kunnen ook verhoogde kaliumspiegels hebben en moeten mogelijk venkel vermijden. (21)  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407