Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vlees: goed of slecht?

De onderste regel

 1. Vlees is een zeer controversieel voedsel.

 2. Aan de ene kant is het een nietje in veel diëten en is het een geweldige bron van eiwitten en belangrijke voedingsstoffen.

 3. Anderzijds geloven sommige mensen dat het eten ongezond, onethisch en onnodig is.

 4. Dit artikel gaat gedetailleerd in op de gezondheidsvoordelen en mogelijke risico's van het eten van vlees.

Wat is vlees?

 1. Vlees is het vlees van dieren die mensen bereiden en consumeren als voedsel.

 2. In de VS en veel andere landen verwijst de term voornamelijk naar spierweefsel van zoogdieren en vogels. Het wordt meestal gegeten als biefstuk, karbonades, ribben, geroosterd of in gemalen vorm, zoals hamburger.

 3. Vroeger werden slachtafvallen zoals lever, nieren, hersenen en darmen in de meeste culturen vaak gebruikt. De meeste westerse diëten sluiten ze nu echter uit.

 4. Toch blijft slachtafval populair in sommige delen van de wereld, met name in traditionele samenlevingen. Veel lekkernijen zijn ook gebaseerd op orgels.

 5. Foie gras wordt gemaakt van eenden- of ganzenlever. Sweetbreads zijn thymusklieren en pancreas. En menudo is een soep gemaakt van darmen.

 6. Tegenwoordig komt het meeste vlees wereldwijd van gedomesticeerde dieren die op boerderijen zijn grootgebracht, voornamelijk grote industriële complexen waar vaak duizenden dieren tegelijk verblijven.

 7. In sommige traditionele culturen blijft jacht op dieren echter het enige middel om het te verkrijgen.

Verschillende typen

 1. Soorten vlees worden gecategoriseerd op basis van hun dierlijke bron en hoe ze worden bereid.

 2. Dit komt van zoogdieren en bevat meer van het ijzerrijke eiwit myoglobine in het weefsel dan wit vlees. Voorbeelden hiervan zijn:

 3. Dit is over het algemeen lichter van kleur dan rood vlees en komt van vogels en klein wild. Voorbeelden hiervan zijn:

 4. Verwerkt vlees is gemodificeerd door zouten, uitharden, roken, drogen of andere processen om het te bewaren of de smaak te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

Voedingsstoffen in vlees

 1. Mager vlees wordt beschouwd als een uitstekende eiwitbron. Het bevat ongeveer 25-30% eiwit per gewicht na het koken.

 2. 100 gram gekookte kipfilet bevat ongeveer 31 gram eiwit. Dezelfde portie mager rundvlees bevat ongeveer 27 gram (1, 2).

 3. Dierlijk eiwit is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle 9 essentiële aminozuren bevat.

 4. Een portie mager rundvlees van 100 gram levert (2):

 5. De voedingsprofielen van ander spiervlees zijn vergelijkbaar, hoewel ze minder zink bevatten. Interessant is dat varkensvlees bijzonder veel vitamine thiamine bevat en 63% van de ADH per 100 gram (3) levert.

 6. Lever en andere organen bevatten ook veel vitamine A, vitamine B12, ijzer en selenium. Ze zijn ook een uitstekende bron van choline, een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van hersenen, spieren en lever (4).

Kookmethoden en effecten op kankerverwekkende stoffen

 1. Koken en vlees bereiden op bepaalde manieren kan uw gezondheid negatief beïnvloeden.

 2. Wanneer ze bij hoge temperaturen worden gegrild, gebarbecued of gerookt, komt vet vrij en druppelt het op hete kookoppervlakken.

 3. Dit produceert giftige verbindingen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) genaamd, die kunnen opstijgen en in het vlees kunnen sijpelen.

 4. PAK's zijn kankerverwekkend, wat betekent dat ze kanker kunnen veroorzaken. Het minimaliseren van rook en het snel wegvegen van druppels kan echter de vorming van PAK tot 89% verminderen (5, 6, 7).

 5. Nitraten zijn additieven in verwerkt vlees die voorheen als kankerverwekkend werden beschouwd, maar nu als onschadelijk of zelfs nuttig worden beschouwd. Onderzoekers zijn het echter niet eens over de vraag of soortgelijke additieven bekend als nitrieten (met een "i") het risico op kanker verhogen (10, 11).

Vlees en kanker

 1. Veel mensen beweren dat het eten van vlees het risico op kanker verhoogt. Dit hangt echter grotendeels af van het type dat je eet en hoe het wordt gekookt.

 2. Sommige observationele studies koppelen een hoge inname van rood vlees aan verschillende soorten kanker, waaronder spijsverteringskanaal, prostaat-, nier- en borstkanker (12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

 3. In bijna elke studie was er echter een verband tussen kanker en goed gedaan vlees, PAK's of HA's, in plaats van rood vlees zelf. Deze studies geven aan dat koken op hoge temperatuur een zeer sterk effect had.

 4. Van alle kankersoorten heeft darmkanker de sterkste associatie met de inname van rood vlees, met tientallen onderzoeken die een verband melden.

 5. Afgezien van enkele onderzoeken waarin geen onderscheid werd gemaakt tussen verwerkt en vers vlees of kookmethode, lijkt een verhoogd risico vooral te optreden bij een hogere inname van verwerkt en goed gedaan vlees (20, 21, 22, 23, 24, 25).

 6. In een analyse van 25 studies uit 2011 concludeerden onderzoekers dat er onvoldoende bewijs was om een ​​duidelijk verband tussen rood vlees en darmkanker te ondersteunen (22).

 7. Hoewel rood vlees gekookt op hoge temperaturen het risico op kanker kan vergroten, lijkt wit vlees dat niet te doen. Uit een onderzoek bleek zelfs dat de consumptie van pluimvee verband hield met een verminderd risico op darmkanker, zelfs wanneer het gekookt werd tot het moment van verkolen (20, 22, 24).

 8. Dier- en observationele studies suggereren dat, naast toxische verbindingen die tijdens het koken op hoge temperatuur worden gecreëerd, heemijzer dat wordt gevonden in rood vlees een rol kan spelen bij de ontwikkeling van darmkanker (26, 27).

 9. Bovendien denken sommige onderzoekers dat verwerkt vlees mogelijk kan leiden tot ontsteking in de dikke darm die het risico op kanker verhoogt (28).

 10. In één onderzoek verminderde het toevoegen van calcium of vitamine E aan gezouten vlees de niveaus van toxische eindproducten in de ontlasting van mensen en ratten. Bovendien bleken deze voedingsstoffen pre-kankerachtige laesies in de ratten te verbeteren (29).

 11. Het is belangrijk om te beseffen dat omdat deze onderzoeken observationeel zijn, ze alleen een relatie laten zien en niet kunnen aantonen dat rood of bewerkt vlees kanker veroorzaakt.

 12. Het lijkt echter absoluut verstandig om uw consumptie van verwerkt vlees te beperken. Als u ervoor kiest om rood vlees te eten, gebruik dan zachtere kookmethoden en vermijd het verbranden.

Vlees en hartziekten

 1. Verschillende grote observationele onderzoeken naar vleesinname en hartziekten hebben een verhoogd risico met verwerkte producten gevonden. Slechts één studie vond een zwak verband voor alleen rood vlees (30, 31, 32, 33).

 2. In 2010 hebben onderzoekers een massale beoordeling uitgevoerd van 20 studies met meer dan 1,2 miljoen mensen. Ze ontdekten dat het consumeren van verwerkt - maar niet rood - vlees het risico op hartaandoeningen met 42% leek te verhogen (30).

 3. Deze onderzoeken bewijzen echter niet dat een hoge inname van verwerkt vlees hartaandoeningen veroorzaakt. Ze suggereren alleen dat er een relatie kan zijn.

 4. Sommige gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat frequente vleesconsumptie, waaronder vetrijke variëteiten, een neutraal of positief effect heeft op risicofactoren voor hartziekten (34, 35).

Diabetes vlees en type 2

 1. Verschillende grote onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen bewerkt of rood vlees en diabetes type 2 (30, 36, 37, 38, 39, 40, 41).

 2. Een beoordeling van drie onderzoeken wees uit dat dagelijks meer dan een halve portie rood vlees consumeren het risico op diabetes binnen vier jaar met 30% verhoogde, gedeeltelijk in verband met gewichtstoename (37).

 3. Het is echter mogelijk dat de mensen die diabetes hebben gehad, zich ongezond hebben gedragen, zoals te veel geraffineerde koolhydraten consumeren, te weinig groenten eten of gewoon overeten in het algemeen.

 4. In onderzoeken naar koolhydraatarme diëten, die vaak veel vlees bevatten, neigen de bloedsuikerspiegel en andere diabetesmarkers naar beneden (42).

Vlees, gewichtsbeheersing en obesitas

 1. Een hoge inname van rood en verwerkt vlees is in verschillende observationele studies in verband gebracht met obesitas.

 2. Dit omvat een beoordeling van 39 studies met gegevens van meer dan 1,1 miljoen mensen (43).

 3. De resultaten van individuele onderzoeken liepen echter sterk uiteen (43).

 4. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat, hoewel er een verband was tussen frequente consumptie van rood vlees en obesitas, mensen die het meest aten ook dagelijks ongeveer 700 meer calorieën innamen dan degenen die minder aten (44 ).

 5. Nogmaals, deze onderzoeken zijn observationeel en houden geen rekening met andere soorten en hoeveelheden voedsel die regelmatig worden geconsumeerd.

 6. En hoewel rood vlees vaak wordt gekoppeld aan obesitas en gewichtstoename, terwijl wit vlees dat niet is, vond een gecontroleerde studie geen verschil in gewichtsveranderingen bij mensen met overgewicht die rundvlees, varkensvlees of kip moesten eten voor drie maanden (45).

 7. Een ander onderzoek bij mensen met prediabetes wees uit dat verbeteringen in gewichtsverlies en lichaamssamenstelling vergelijkbaar waren, ongeacht of proefpersonen diëten consumeerden op basis van dierlijke of plantaardige eiwitten (46).

 8. Het consumeren van vers, heel voedsel lijkt gewichtsverlies te bevorderen, ongeacht of vlees wordt geconsumeerd of niet.

 9. In één onderzoek volgden 10 zwaarlijvige postmenopauzale vrouwen een onbeperkt paleodieet met 30% calorieën als voornamelijk dierlijke eiwitten, inclusief vlees. Na vijf weken nam het gewicht met 4,5 kg af en nam het buikvet gemiddeld met 8% af (47).

Voordelen van het eten van vlees

 1. Vlees eten heeft verschillende gezondheidsvoordelen:

Ethische en ecologische perspectieven

 1. Sommige mensen kiezen ervoor om geen vlees te eten omdat ze niet geloven in het doden van dieren voor voedsel terwijl er andere manieren zijn om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

 2. Dit is een geldig standpunt dat moet worden gerespecteerd.

 3. Anderen hebben er bezwaar tegen dat dieren worden grootgebracht in grote, industriële complexen die soms worden aangeduid als "fabrieksboerderijen", wat ook heel begrijpelijk is.

 4. Deze boerderijen zijn overvol en laten dieren vaak niet voldoende bewegen, zonlicht of bewegingsruimte krijgen. Om besmetting te voorkomen, wordt vee vaak antibiotica gegeven, wat kan leiden tot antibioticaresistentie (62, 63).

 5. Veel dieren krijgen steroïde hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron om de groei te versnellen. Dit levert extra gezondheids- en ethische problemen op (64).

 6. De milieueffecten van de bio-industrie zijn ook bekritiseerd, met name het afval dat wordt geproduceerd tijdens het fokken en slachten, evenals de hoge kosten van de productie van vlees op basis van granen (63, 65, 66, 67 ).

 7. Gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt kleine boerderijen ondersteunen die dieren humaan grootbrengen, geen antibiotica of hormonen gebruiken en hun dieren voorzien van natuurlijke voeding.

Voordelen maximaliseren en negatieve effecten minimaliseren

 1. Zo kunt u ervoor zorgen dat u vlees eet op een manier die het gezondst is voor u en de planeet:

Moet je vlees eten?

 1. Onverwerkt en goed gekookt vlees heeft veel voedingsstoffen en kan enkele gezondheidsvoordelen hebben. Als je graag vlees eet, is er geen dwingende reden voor gezondheid of voeding om te stoppen.

 2. Als u echter geen gelijk hebt over het eten van dieren, kunt u ook gezond blijven door een uitgebalanceerd vegetarisch dieet te volgen.

 3. Uiteindelijk is het eten van vlees een persoonlijke keuze die anderen moeten respecteren.

 4. Meer over vlees en aanverwante onderwerpen:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407