Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voeding van geitenkaas versus fetakaas

Gebruik voor feta

 1. De pittige soorten fetakaas en geitenkaas zijn vaak verward. Hoewel ze qua uiterlijk en textuur vergelijkbaar zijn, is de smaak en voeding van de twee kazen heel anders. Als je eenmaal hun individuele kenmerken hebt leren kennen, kun je gemakkelijk een onderscheid maken tussen de twee en beslissen welke de gezondere kaas voor jou is. Het gebruik van een calorieteller is een geweldige manier om de voedingswaarden van elke kaas bij te houden.

Wat is feta?

 1. Feta is een scherpe, overwegend zout smakende kaas die traditioneel in Griekenland wordt gemaakt van schapenmelk. Feta-kaas bevat vaak een mengsel van melk van schapen en geiten, maar de wettelijke limiet van geitenmelk moet minder dan 30 procent zijn om het product als feta-kaas te kunnen classificeren.

 2. Feta is langer gerijpt dan geitenkaas om het te laten rijpen. Verkocht in stevige blokken die kunnen worden gesneden of verkruimeld, feta-kaas is synoniem met veel Griekse gerechten en delicatessen.

Wat is geitenkaas?

 1. Traditioneel uit Frankrijk wordt geitenkaas gemaakt van 100 procent geitenmelk en hoeft normaal niet te worden verouderd. Beide kazen zijn wit wanneer gesneden, maar verse geitenkaas is zachter en smaakt over het algemeen zoeter dan feta. De smaak en complexiteit van geitenkaas kan echter sterker worden als deze ouder wordt. Geitenkaas kan gewoon, warm of koud worden gegeten. Het kan worden gebruikt in salades en is populair in de Franse keuken.

Feta - Lagere calorieëntelling

 1. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen beveelt een dagelijkse calorie-inname aan variërend van 1.600 tot 2.400 calorieën voor volwassen vrouwen en 2.000 tot 3.000 calorieën voor volwassen mannen, afhankelijk van leeftijd en activiteitsniveau.

 2. Feta-kaas bevat minder calorieën dan geitenkaas. 28 gram feta-kaas bevat 75 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid semi-zachte geitenkaas 103 calorieën bevat. Als u calorieën snijdt om gewicht te verliezen, is het verstandig om uw portie te beperken. Ter referentie: 1 gram feta-kaas is ongeveer de grootte van een paar dobbelstenen.

Koolhydraten en cholesterol

 1. Het wordt aanbevolen dat 45 tot 65 procent van uw calorieën uit koolhydraten moet komen. Zowel feta als geitenkaas bevatten weinig koolhydraten. Feta-kaas heeft 1,1 gram koolhydraten per ons. Geitenkaas bevat 0,03 gram in dezelfde hoeveelheid.

 2. Het cholesterolgehalte voor de twee soorten kaas is vergelijkbaar, met feta met 25 milligram en geitenkaas met 22 milligram per ounce. De meeste kaas bevat veel cholesterol, maar volgens het adviescomité voor dieetrichtlijnen is er geen bevestigd verband tussen het eten van cholesterolrijk voedsel en een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

 3. Cholesterol is nodig om gezonde cellen te bouwen. Hoewel er geen hoger niveau voor cholesterol is vastgesteld, beveelt de adviescommissie aan dat u uw inname van cholesterol uit de voeding beperkt.

Feta - Lager vetgehalte

 1. USDA beveelt aan dat 20 tot 35 procent van uw calorieën uit vet komt, met een inname van niet meer dan 10 procent uit verzadigd vet. Feta-kaas heeft een lager vetgehalte in vergelijking met veel andere soorten kaas met 6 gram per ons - 3,8 gram afkomstig van verzadigd vet. Geitenkaas heeft 8,5 gram vet - 5,9 gram is verzadigd vet - wat bijdraagt ​​tot ongeveer 30 procent van uw dagelijkse waarde in slechts 1 gram.

 2. Het type vetten in feta en geitenkaas is echter triglyceriden met middellange ketens. Dit type vetzuur wordt anders gemetaboliseerd dan triglyceriden met lange ketens. Ze worden snel afgebroken en opgenomen in uw bloedbaan voor een onmiddellijke energiebron. Als gevolg hiervan wordt het vet in het algemeen niet opgeslagen in het lichaam en kan het helpen bij het afvallen.

Geitenkaas - Meer vitamines

 1. Geitenkaas en feta bevatten beide B-vitamines, maar over het algemeen is feta-kaas een betere bron door meer riboflavine, thiamine en vitamine B6 en B12 te leveren. Geitenkaas bevat meer niacine en folaat. De B-groep vitamines is noodzakelijk voor het vrijmaken van energie uit voedsel en draagt ​​bij aan de gezondheid van uw zenuwstelsel.

 2. Geitenkaas is ook het hoogst in vitamine A en biedt 415 internationale eenheden, vergeleken met 120 internationale eenheden in feta. Vitamine A is essentieel voor gezonde tanden, skeletweefsel en huid en een goed zicht. Geitenkaas bevat ook meer van de vitamines D, E en K dan fetakaas.

Feta voor calcium

 1. Het mineraalgehalte verschilt tussen geitenkaas en feta, vooral als het gaat om calcium. Feta is de beste bron en levert 140 milligram per ons, of 15 procent van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geitenkaas heeft 84 milligram calcium in dezelfde hoeveelheid. Calcium is belangrijk voor het opbouwen van botten en tanden en voor het helpen van uw bloedstolsel.

 2. Feta is een betere bron van mineraal zink, maar geitenkaas blinkt uit in zijn gehalte aan ijzer, magnesium, fosfor en kalium.

Rode waarschuwing - natrium

 1. Feta bevat veel natrium en bevat 323 milligram in een portie van 1 ons, wat overeenkomt met bijna 14 procent DV (dagelijkse waarde). Geitenkaas bevat minder natrium, met 118 milligram per ons.

 2. Mayo Clinic beveelt aan om minder dan 2.300 milligram natrium per dag te consumeren. Harvard Health waarschuwt dat te veel zout je hart en nieren kan beschadigen, zelfs zonder de bloeddruk te verhogen, en dat het ook slecht kan zijn voor je botten.

Geitenkaas - meer eiwitten

 1. Tien tot 35 procent van uw calorieën moet afkomstig zijn van eiwitten, wat een gemiddelde zou zijn van 46 gram voor volwassen vrouwen en 56 gram voor mannen. Eiwit is nodig voor veel cruciale rollen in je lichaam, inclusief het opbouwen en repareren van botten, spieren, kraakbeen en huid. Geitenkaas bevat 6,1 gram eiwit, terwijl feta-kaas 4 gram eiwit per ons bevat.

Rol van caseïne-eiwit

 1. De meerderheid van eiwitten in zowel feta als geitenkaas is een vorm van complete eiwitten die caseïne wordt genoemd. Caseïne is een onoplosbaar eiwit dat alle aminozuren levert die uw lichaam nodig heeft. Feta-kaas gemaakt van schapenmelk bevat het meeste caseïne-eiwit - bijna twee keer zoveel als geitenkaas.

 2. Caseïne heeft twee varianten - A1 en A2 beta-caseïne. Koemelk bevat de ongewenste A1-vorm, die volgens Gene Food kan worden gekoppeld aan type 1 diabetes, hartaandoeningen, kindersterfte, autisme en spijsverteringsproblemen. De A2-vorm heeft de voorkeur en wordt als veilig en gezonder beschouwd. Schapenmelk en geitenmelk bevatten de beter verteerbare A2 beta-caseïne.

Allergische respons en intolerantie

 1. Voor mensen met een melkallergie suggereert Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety dat schapenmelk en geitenmelk, die qua samenstelling het meest op moedermelk lijkt, een lagere allergische sensibilisatie kunnen bevorderen, waardoor ze een ideale vervanging zijn voor koemelk. Een reden is dat de eiwitstructuur in beide melk verschillend is van koemelk. Ze hebben een concentratie vetbolletjes die kleiner zijn dan die in koemelk (waarbij geitenmelk de kleinste is), waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn.

 2. Hoewel kaas van zowel schapen- als geitenmelk lactose bevat, met schapenmelk die het meeste bevat, heeft een 2016-studie gepubliceerd in Nutrition Journal vastgesteld dat sommige symptomen van lactose-intolerantie kunnen voortkomen uit ontstekingen veroorzaakt door de type caseïne in het zuivelproduct. De bevindingen waren dat A1 beta-caseïne de boosdoener kan zijn bij het verergeren van gastro-intestinale symptomen bij lactose-intolerante personen meer dan het lactosegehalte. A2 caseïne veroorzaakte niet dezelfde negatieve effecten.

 3. De onderzoekers meldden dat de symptomen van lactose-intolerantie kunnen worden vermeden door melk te consumeren die alleen het bèta-caseïne type A2 bevat. Dit zou erop wijzen dat feta en geitenkaas mogelijk acceptabel voedsel zijn voor iedereen die lactose-intolerant is.

Voordelen voor de gezondheid van linolzuur

 1. Het meervoudig onverzadigde vet in schapenmelk en geitenmelk bevat geconjugeerd linolzuur (CLA), waarbij schapenmelk het hogere niveau bevat. CLA is een essentieel vetzuur dat voorkomt in zuivelproducten en belangrijk voor een goede gezondheid. Potentiële gezondheidseigenschappen zijn onder meer anti-carcinogene, anti-obesitas, anti-diabetische, antioxiderende en immunoregulerende effecten, volgens een artikel uit 2017 in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407