Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen en gebruik van okra

Voordelen en gebruik van okra

 1. Gumbo is populair in de zuidelijke Verenigde Staten (VS), delen van Afrika en het Midden-Oosten, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

 2. Het wordt in veel landen als een belangrijk gewas beschouwd vanwege de voedingswaarde en omdat veel delen van de plant kunnen worden gebruikt, waaronder de verse bladeren, knoppen, bloemen, peulen, stengels, en zaden.

 3. De smaak is mild, maar heeft een unieke textuur met perzikachtige dons aan de buitenkant en kleine, eetbare zaden aan de binnenkant van de pod.

 4. Het biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

 5. We zullen kijken naar de voedingswaarde van okra, de mogelijke gezondheidsvoordelen, recepttips voor het bereiden van okra en mogelijke gezondheidsrisico's.

Nutrition

 1. Volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevat een kopje rauwe okra, met een gewicht van ongeveer 100 gram (g):

 2. Okra biedt ook wat ijzer, niacine, fosfor en koper.

 3. Individuele behoeften aan voedingsstoffen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en calorie-inname. Om u te helpen erachter te komen hoeveel u een voedingsstof nodig heeft, biedt de USDA een interactief hulpmiddel.

 4. Okra is ook een bron van antioxidanten. Okra-zaden bevatten oligomere catechinen en flavonoïde-derivaten, die beide zijn gekoppeld aan een lager risico op kanker.

 5. De gumbo zelf bevat quercetine-derivaten en zowel peulen als zaden bevatten fenolverbindingen.

 6. Van deze verbindingen wordt aangenomen dat ze antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Voordelen

 1. Een dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan het risico op een reeks gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, verminderen.

 2. Van het slijm van okra wordt ook gezegd dat het cholesterol en galzuur bindt. Het verzamelt gifstoffen uit de lever en voert ze uit het lichaam.

 3. De voedingsstoffen in okra kunnen het nuttig maken om een ​​aantal gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cancer

 1. Lectine is een soort eiwit dat voorkomt in okra, bonen, pinda's en granen. Lectine uit okra werd gebruikt in een studie om menselijke borstkankercellen te behandelen.

 2. De behandeling verminderde de groei van kankercellen met 63 procent en doodde 72 procent van de menselijke kankercellen. Meer studies moeten worden gedaan om te zien of okra een effect heeft op kanker bij mensen.

 3. Mensen die onvoldoende foliumzuur eten, hebben een hoger risico op borst-, baarmoederhals-, pancreas-, long- en andere vormen van kanker.

 4. Een 2016 systematische review en meta-analyse van 16 verschillende studies suggereerde dat foliumzuur preventieve effecten kan hebben op het risico op borstkanker, maar er moet meer onderzoek worden gedaan.

 5. Onderzoekers suggereren dat één verband tussen kanker en een slechte foliumzuurstatus te wijten kan zijn aan DNA-veranderingen die de expressie van genen veroorzaken die kanker bevorderen.

 6. Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van een folaatsupplement het risico op kanker verlaagt en overmatige inname van foliumzuur kan de groei van kankercellen stimuleren.

 7. Foliumzuur alleen zal dit effect waarschijnlijk niet hebben.

 8. Het is belangrijk om voldoende foliumzuur uit voedsel zoals okra te halen.

Zwangerschap en borstvoeding

 1. Foliumzuur is belangrijk om foetale problemen tijdens een zwangerschap te voorkomen. Lage foliumzuurspiegels kunnen leiden tot verlies van zwangerschap of problemen voor het kind op latere leeftijd. Lage foliumzuurniveaus zijn gekoppeld aan aandoeningen zoals spina bifida.

 2. Het krijgen van voldoende foliumzuur is vooral belangrijk voor vrouwen vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.

 3. Eén 100 gram okra bevat 60 mcg foliumzuur. Voor de meeste mensen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid folaat 400 mcg.

Diabetes

 1. In 2011 maakten onderzoekers een poeder van de schil en zaden van okra om ratten met diabetes te behandelen.

 2. De ratten die met het poeder werden behandeld, hadden een lagere bloedsuikerspiegel en vetgehaltes dan ratten die het poeder niet ontvingen.

 3. Als dit mensen op dezelfde manier beïnvloedt, kan dit leiden tot nieuwe therapieën.

Hartgezondheid

 1. Volgens de American Heart Association (AHA) kan het eten van vezelrijk voedsel het schadelijke cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

 2. Vezelrijk voedsel vermindert het risico op hartaandoeningen, beroertes, obesitas en diabetes. Vezel kan ook hartaandoeningen vertragen bij mensen die het al hebben.

 3. Vrouwen van 19 tot 30 jaar moeten ernaar streven elke dag minstens 28 gram vezels in groenten, fruit, peulvruchten en volle granen te consumeren, terwijl mannen 33,6 gram per dag nodig hebben. Okra heeft 3,2 g vezels per kop.

Osteoporose

 1. Voedingsmiddelen met veel vitamine K, zoals okra, zijn goed voor de botten. Vitamine K helpt de botten calcium op te nemen. In theorie hebben mensen die voldoende vitamine K eten meer kans op sterke botten en minder fracturen.

 2. Okra en bladgroenten zoals snijbiet, rucola en spinazie voegen vitamine K en calcium toe aan een dieet.

Gastro-intestinale gezondheid

 1. Voedingsvezels helpen constipatie te voorkomen en een gezond spijsverteringsstelsel te behouden.

 2. Onderzoek suggereert dat hoe meer vezels iemand eet, hoe minder kans hij heeft op het ontwikkelen van colorectale kanker.

 3. Vezel in het dieet helpt ook om de eetlust te verminderen en het kan bijdragen aan gewichtsverlies.

 4. In de Aziatische geneeskunde wordt okra-extract aan voedingsmiddelen toegevoegd om te beschermen tegen irritatie en ontstekingsziekten van de maag. De ontstekingsremmende en antimicrobiële werking kan helpen beschermen tegen gastro-intestinale problemen.

Andere gezondheidsgerelateerde toepassingen

 1. Okra-zaden kunnen ook olie en eiwitten leveren en ze zijn gebruikt als oliebron in kleinschalige productie.

 2. In arme regio's van de wereld kunnen de zaden een bron van hoogwaardige eiwitten bieden.

 3. Het viskeuze extract van okra kan ook in de geneeskunde worden gebruikt, bijvoorbeeld als tabletbindmiddel en als suspendeermiddel in medicijnen.

 4. Een andere mogelijke medische toepassing van dit ingrediënt is als een serumalbuminevergroter.

 5. Onderzoek heeft gesuggereerd dat het zou kunnen worden gebruikt als een plasmavervanger of uitbreiding van het bloedvolume.

Okra kopen en gebruiken

 1. Okra is gemakkelijk te kweken in warme klimaten.

 2. Mensen moeten okra kiezen dat strak en stevig aanvoelt en pods vermijden die verschrompeld of zacht zijn. Zodra de pods aan de uiteinden donker worden, worden ze slecht als ze niet snel worden gebruikt.

 3. Okra droog houden en niet wassen totdat u klaar bent om het te gebruiken. Door het in de groentelade in een papieren of plastic zak te bewaren, kan het slijmerig of beschimmeld worden. Verse okra gaat niet langer dan 3 tot 4 dagen mee.

 4. Damesvingers kunnen worden gebruikt in salades, soepen en stoofschotels, vers of gedroogd, gebakken, gebakken, geroosterd of gekookt. Ze kunnen ook worden ingelegd.

 5. Als u okra snijdt en in vocht kookt, komt er een slijmerig of slijmerig sap vrij dat de dikte van soepen en stoofschotels verhoogt. Gedroogde okra kan ook worden gebruikt om een ​​saus te maken of te verdikken, of als een eiwitvervanger.

 6. Okra-zaden kunnen ook worden gebrand en gemalen om een ​​niet-cafeïnehoudende koffiesurrogaat te maken.

 7. Sommige mensen houden niet van de gomachtige textuur van okra. Dit kan snel worden voorkomen door de hele pods te koken.

Recepttips

 1. Deze gezonde en heerlijke okra-recepten zijn ontwikkeld door geregistreerde diëtisten:

 2. Gemakkelijk geroosterde okra

 3. Geroosterde maïs, okra en tomatensalsa

 4. Gegrilde okra met citroen en parmezaanse kaas

Risico's en voorzorgsmaatregelen

 1. Te veel okra eten kan een negatief effect hebben op sommige mensen.

 2. Fructanen en gastro-intestinale problemen: Okra is rijk aan fructanen, een soort koolhydraat dat diarree, gas, krampen en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken bij mensen met darmproblemen. Mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS) en andere darmaandoeningen zijn vaker gevoelig voor voedingsmiddelen met veel fructanen.

 3. Oxalaten en nierstenen: Okra bevat ook veel oxalaten. Het meest voorkomende type niersteen is gemaakt van calciumoxalaat.

 4. Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NDDKD), kunnen voedingsmiddelen met een hoog oxalaat het risico op deze stenen verhogen bij mensen die ze eerder hebben gehad. Andere voedingsmiddelen met veel oxalaat zijn spinazie, rabarber en snijbiet.

 5. Solanine en ontsteking: Okra bevat een stof genaamd solanine. Solanine is een giftige chemische stof die in verband is gebracht met gewrichtspijn, artritis en langdurige ontsteking voor een klein percentage mensen dat er gevoelig voor is. Het komt voor in veel groenten en fruit, waaronder aardappelen, tomaten, aubergines, bosbessen en artisjokken.

 6. Geen studies hebben gesuggereerd om de inname van solanine voor de algemene bevolking te verminderen. Over het algemeen helpen groenten en fruit ontstekingen te verminderen.

 7. Vitamine K en bloedstolling: Okra en andere voedingsmiddelen met veel vitamine K kunnen invloed hebben op mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine of Coumadin. Bloedverdunners worden gebruikt om schadelijke bloedstolsels te voorkomen die kunnen voorkomen dat bloed in de hersenen of het hart terechtkomt.

 8. Vitamine K helpt het bloed stollen. Mensen die het risico lopen op bloedstolsels, moeten niet plotseling de hoeveelheid vitamine K die ze eten veranderen, maar hun inname van vitamine-K-rijk voedsel van dag tot dag stabiel houden.

Takeaway

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Voor de meeste mensen is okra, net als andere groenten, een gezonde aanvulling op het dieet. Zoals met elk voedsel of voedingsstof, is het het beste om het met mate te eten en als onderdeel van een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 20 oktober 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Bailey, L. B., Stover, P. J., McNulty, H., Fenech, M. F., Gregory, J. F., Mills, J. L., ... Raiten, D. J. (2015). Biomarkers van voeding voor ontwikkeling - foliumzuurzicht [!Abstract

 6. Da Silva, CR, de Andarade Neto, JB, de Sousa Campos, R., Figuieiredo, NS, Sampaio, LS, Ferreira Magalhaes, HI, ... Nobre Junior, HV (2014 , Maart). Synergistisch effect van de flavonoïde catechine, quercetine of epigallocatechine gallate met fluconazol induceert apoptose in candida tropicalis resistent tegen fluconazol [!Abstract

 7. Monte, LG, Santi-Gadelha, T., Reis, LB, Braganhol, E., Prietsch, RF, Dellagostin, OA, ... Pinto, LS (2013, 16 oktober) . Lectine van Abelmoschus esculentus (okra) bevordert selectieve antitumoreffecten in menselijke borstkankercellen [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407