Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarvoor is een sjalot het nuttigst? (+ Hoe koken met sjalotten)

Geschiedenis

 1. Historisch gezien is de sjalot gebruikt voor zowel zijn nutritionele als aromatische eigenschappen in de Indiase, Aziatische, Franse en mediterrane keuken. Zijn sjalotten goed voor je? Zeker weten. Ze voegen niet alleen een zoete en scherpe smaak toe aan recepten, maar ze zitten ook boordevol antioxidanten, vitamine A, vitamine C en enkele belangrijke mineralen.

 2. De sjalot wordt in de Indiase medicinale praktijk als een belangrijke plant beschouwd en wordt gewoonlijk voorgeschreven als een effectief middel tegen verschillende kwalen in de Ayurvedische geneeskunde. In feite wordt het al duizenden jaren gebruikt om talloze lichamelijke aandoeningen te genezen - zowel intern als extern, dankzij het natuurlijke "verkoelende" effect op het lichaam. Dit maakt sjalotten (en ook uien) gunstig voor het verminderen van ontstekingen, spierpijn, zwelling en waterretentie.

 3. Je kunt je een paar dingen afvragen, zoals: Waar kan ik sjalotten voor gebruiken? Zijn sjalotten beter dan uien? En kan ik een ui vervangen door een sjalot? Net als andere groenten met een vergelijkbare smaak, waaronder uien en knoflook, kunnen sjalotten rauw of gekookt worden gegeten, waardoor ze veelzijdig zijn en gemakkelijk in recepten kunnen worden verwerkt. Studies suggereren dat het bestrijden van kanker, het verminderen van voedselallergieën en het verbeteren van ontgifting allemaal bekende voordelen zijn van het eten van deze groente.

Wat zijn sjalotten?

 1. Een sjalot, die de wetenschappelijke naam Allium cepa (of eerder aggregatum) heeft, is een soort ui en een lid van de Amaryllidaceae-plantenfamilie (ook de alliumfamilie genoemd), die meer omvat dan 1600 verschillende plantensoorten.

 2. Sjalotten, uien en knoflook zijn allemaal bloembollen of ondergrondse stengels met riemachtige bladeren, sterke smaken en een hoge concentratie antioxidanten. Net als bij uienvoeding en knoflookvoeding, is het bekend dat sjalottenvoeding krachtige anti-kankereigenschappen en immuunbevorderende effecten heeft.

 3. Sjalotten zijn kleiner dan witte, gele en rode uien. Tegenwoordig worden veel soorten over de hele wereld gekweekt, met hun huidskleur variërend van goudbruin tot grijs tot lichtrood. De meeste sjalotten hebben een koperkleurige schil en een gebroken wit vruchtvlees, dat soms wordt gebroken door groene of magenta lijnen.

 4. In vergelijking met witte en gele uien worden sjalotten beschreven als rijker en zoeter van smaak. Sommige mensen beschrijven hun smaak ook als krachtiger, terwijl anderen zeggen dat ze subtieler zijn. Dit lijkt afhankelijk te zijn van de grootte. Kleinere smaken meestal milder.

 5. Het feit dat sjalotten en andere uien "bijten" in hun smaak is een teken van hun voedingsstofgehalte. Aangenomen wordt dat hun doordringende smaak een indicatie is van hun bloedvatkiezende eigenschappen en het vermogen om de bloedsomloop te verbeteren en ziekteverwekkende ontstekingen te verminderen. Dit is de reden waarom de sjalot bekend staat als een hart-gezond voedsel, net als knoflook.

 6. In Ayurveda wordt gedacht dat sjalotten vijf of zes soorten smaken bevatten waarop voedsel wordt geclassificeerd: zoet, zuur, bitter, kruidig ​​en samentrekkend. Dit is de reden waarom "een beetje veel gaat" wanneer je dit ingrediënt gebruikt tijdens het koken - het heeft een grote impact, zelfs als je zulke kleine hoeveelheden gebruikt.

 7. De sjalot wordt verondersteld duizenden jaren geleden in Centraal- of Zuidoost-Azië te zijn ontstaan. De groente reisde snel van daar naar India en regio's in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waar het vandaag nog steeds veel wordt gebruikt.

 8. Hoe heet het in verschillende delen van de wereld? De naam "sjalot" dateert uit de oude Griekse tijd, maar over de hele wereld hebben sjalotten veel verschillende namen. De Indiase namen zijn kanda of gandana, terwijl ham, brambang en andere namen worden gebruikt in plaatsen zoals de Filippijnen en Thailand.

Voordelen van sjalotten

 1. Sjalotten zijn ook een goede bron van kalium. Kalium helpt bij het reguleren van de vloeistofniveaus van uw lichaam en speelt een essentiële rol bij het functioneren van zenuwen en spieren, waaronder een van uw belangrijkste spieren: uw hart. Het eten van veel kaliumrijk voedsel ondersteunt een gezond metabolisme, omdat dit mineraal nodig is om koolhydraten af ​​te breken in bruikbare energie. Bovendien wordt kalium gekoppeld aan de cardiovasculaire gezondheid door de hoge bloeddruk te verlagen en de effecten van een natriumarm dieet te compenseren.

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat EEO's in sjalotten ook de ophoping van lipiden (of vet) kunnen onderdrukken en mogelijk kunnen helpen bij het voorkomen van obesitas. Omdat obesitas nauw verwant is aan hartaandoeningen, diabetes en kanker (obese patiënten worden beschouwd als een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker en andere chronische ziekten), kunnen uien nuttig zijn om zowel gewichtstoename als aan obesitas gerelateerde complicaties te voorkomen.

 3. Resultaten van talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat sjalotten veelbelovende anti-allergische effecten hebben die kunnen worden toegeschreven aan hun antihistaminische, ontstekingsremmende en antioxiderende activiteiten. Een studie uit 2009, gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, toonde aan dat sjalotten en uien effectief zijn voor het beïnvloeden van verschillende gebeurtenissen die verantwoordelijk zijn voor allergische reacties.

 4. Toen sjalottenextract aan muizen werd gegeven, ervoeren ze een verminderde histamine-afgifte en andere voordelen die verband hielden met veel voorkomende allergiesymptomen. Een substantiële vermindering van lipideperoxidatie in de longen werd gevonden en een hoger niveau van beschermende antioxidantactiviteit, in het bijzonder superoxidedismutase-activiteit, werd ook waargenomen met longweefsel. Dit betekent dat sjalotten en uien de symptomen van bepaalde allergieën kunnen helpen verminderen.

 5. Zowel sjalotten als knoflook produceren biochemische reacties waarvan bekend is dat ze infecties, virussen en ontstekingen bestrijden. Wanneer verschillende immunologische parameters van de sjalot zijn bestudeerd, hebben onderzoekers ontdekt dat de antioxiderende enzymen van de groente (vooral superoxide-dismutase en glutathionperoxidase) ook helpen bij het bestrijden van veel voorkomende ziekten en ernstiger infecties. Uien hebben ook antischimmelactiviteit getoond tegen verschillende schimmels in veel onderzoeken, waaronder candida. Als je op natuurlijke wijze candida-symptomen wilt bestrijden, moeten suikerarme, genezende groenten zoals sjalotten bovenaan je lijst staan.

 6. Uit onderzoek is gebleken dat uien natuurlijke antibacteriële activiteiten bevatten die het lichaam kunnen alkaliseren en zelfs sterke, mogelijk dodelijke vormen van bacteriën kunnen bestrijden. Allicine in de sjalot, uien en knoflook is ook een krachtige antimicrobiële stof die bescherming biedt tegen een breed scala aan bacteriën, waaronder enkele multiresistente bacteriën die bijzonder gevaarlijk zijn. Traditioneel in India worden sjalotten ook gebruikt als een huismiddeltje tegen keelpijn (wanneer gemengd met suiker en gorgeld), opgeblazen gevoel, infecties en nog veel meer.

 7. Als onderdeel van een grote 2004-analyse van de National Health and Nutrition Examination Survey, werden pre- en post-menopauzale volwassen vrouwen waargenomen om te zien welke effecten uienconsumptie had op de botdichtheid. De vrouwen waren verdeeld in degenen die uien minder dan een keer per maand, twee keer per maand tot twee keer per week, drie tot zes keer per week en een keer per dag of meer consumeerden. Na controle voor factoren zoals leeftijd, body mass index en dagelijkse calcium- of vitamine D-inname, ontdekten de onderzoekers dat de botdichtheid toenam naarmate de frequentie van uienconsumptie toenam. Individuen die uien per dag of meer consumeerden, hadden een totale botdichtheid die 5 procent groter was dan individuen die uien per maand of minder consumeerden.

 8. Hoewel dit een correlationeel onderzoek was en niet bewijst dat uien de botgezondheid verbeteren, lijkt uienconsumptie een gunstig effect op de botdichtheid te hebben. Bovendien suggereert enig onderzoek dat oudere vrouwen die het vaakst uien consumeren, hun risico op heupfracturen met meer dan 20 procent kunnen verminderen, in vergelijking met degenen die nooit uien consumeren.

 9. Van zowel sjalotten als knoflook wordt gedacht dat ze helpen kankerverwekkende stoffen en toxines uit het spijsverteringskanaal te verwijderen dankzij hun circulerende stimulerende eigenschappen. Volgens traditionele vormen van geneeskunde wordt ook gedacht dat iets dat scherp op je tong smaakt, waaronder de sjalot en knoflook, de uitputting en ontsteking van de warmte vermindert en uitdroging of oververhitting voorkomt. Dit is een reden waarom uien in veel landen met een warm klimaat vaak worden gegeten.

 10. Uien kunnen helpen spijsverteringsenzymen te stimuleren, de darmen te genezen, oxidatieve stress in de spijsverteringsorganen te verlagen en ontstekingen geassocieerd met voedselallergieën of -gevoeligheden te voorkomen. Ze zijn ook een effectief ingrediënt voor het helpen met lever detox.

 11. Zijn sjalotten beter dan uien in termen van hun antioxiderende gezondheidsvoordelen? Hoewel ze minder vaak in recepten worden gebruikt, wordt gedacht dat ze meer flavonoïde- en fenol-antioxidanten bevatten dan de meeste andere leden van de uienfamilie. Dit maakt ze een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen voor het verminderen van schade door vrije radicalen en het bestrijden van verschillende chronische ziekten. Twee sets verbindingen vormen de meerderheid van de bekende helende eigenschappen van sjalotten: zwavelverbindingen, zoals allylpropyl-disulfide (APDS), en flavonoïden, zoals quercetine. De effecten van deze verbindingen zijn voornamelijk hoe zowel uien als knoflook voordelen hebben voor het omkeren van ziekten. [! 3622 => 1140 = 3!

 12. Omdat ze de meeste sulfoxiden bevatten, bezitten de oliën van sjalotten (en ook andere uien) "antidiabetische, antibioticum, hypo-cholesterolemische, fibrinolytische en verschillende andere biologische acties." Dit betekent dat ze kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, insulineresistentie te voorkomen, bacteriële en virale infecties te bestrijden, op natuurlijke wijze het cholesterolgehalte te verlagen en bloedstolsels te voorkomen. Andere studies tonen ook aan dat alliumgroenten of kruiden ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben die de huid, bloedvaten, spijsverteringsorganen en spierweefsel ten goede komen.

 13. U weet waarschijnlijk al dat er een sterk verband is tussen kankerpreventie en uw dieet. Onderzoek gepubliceerd in de Asian Pacific Journal of Cancer Prevention in 2012 toonde aan dat ethylacetaat-extracten (EEO's) gevonden in sjalotten en andere uien krachtige remmende effecten hebben op dierlijke vetzuursynthase (FAS) die de groei van kankercellen helpen vertragen. Waarmee kan een sjalot helpen bij het voorkomen van kanker? Het vermogen om apoptose, of zelfvernietiging en dood van gevaarlijke cellen te induceren, is goed onderzocht in alliumgroenten. Dit lijkt vooral gunstig voor de bestrijding van enkele van de meest voorkomende soorten kanker, waaronder borst-, maag- en darmkankers.

 14. Resultaten van een grote case study geven aan dat consumptie van alliumgroenten het risico op maagkanker aanzienlijk kan verminderen. De vereniging werd onderzocht in de Nederlandse Cohort-studie over voeding en kanker, die in 1986 begon en 120.852 mannen en vrouwen volgde in de leeftijd van 55 tot 69 jaar. Een sterk omgekeerd verband tussen uienconsumptie en de incidentie van maagkanker werd gevonden, en vele andere studies hebben vergelijkbare bevindingen gevonden.

 15. De vele antioxidanten van uien, waaronder allicine en quercetine, worden als antihypertensiva beschouwd. Op basis van studies bij mensen en dieren kan het quercetine van uien de bloeddruk verlagen. Allicin is een speciale en enigszins unieke samenstelling die voorkomt in sjalotten, knoflook en andere uien die vrijkomt wanneer u hun huid doorprikt. Volgens een beoordeling uit 2013 van het Departement Toegepaste Biologie aan de Polytechnische Universiteit van Hong Kong, "werd ontdekt dat Allicin het cardiovasculaire systeem verder beschermt door de antioxidantstatus te verbeteren en het niveau van reactieve zuurstofsoorten te verlagen en de productie van glutathion te stimuleren." Glutathion wordt vaak een "meester-antioxidant" genoemd en staat erom bekend dat het de gezondheid op meerdere manieren krachtig verbetert.

 16. Allicineverbindingen kunnen een bepaald reductase-enzym remmen dat in de lever wordt geproduceerd om cholesterol te maken. Ze helpen de bloedsomloop te verbeteren en de bloedvaten te verwijden, waardoor ze een natuurlijke remedie zijn voor het verlagen van hoge bloeddruk. Uien kunnen mogelijk ook helpen bij het voorkomen van atherosclerose of een gevaarlijke plaque-opbouw in de slagaders. Het is ook bekend dat uien ontstekingen bestrijden, wat een belangrijke oorzaak is van coronaire hartziekten, hartaanvallen en beroertes.

Sjalot voedingsfeiten

 1. Het blijkt dat de sjalot veel meer voedingsstoffen bevat naast meerdere vormen van antioxidanten.

 2. Eén ons rauwe sjalotten (ongeveer 28 gram) bevat ongeveer:

 3. Naast de sulfoxiden die in de sjalot en andere alliums worden gevonden, zijn er ook peptiden en eiwitten aanwezig die in staat zijn tot verschillende immuunbevorderende activiteiten - waardoor de sjalot een belangrijke bron van therapeutische middelen is .

Sjalotten versus ui

 1. Sjalotten en uien zijn beide lid van dezelfde plantenfamilie maar van verschillende soorten. Dit betekent dat ze verwant zijn, maar sjalotten zijn niet "een jongere versie van een ui", zoals sommige mensen denken. De naaste verwanten van de sjalot zijn knoflook, bieslook, prei en Chinese uien.

 2. In vergelijking met uien zijn sjalotten meestal kleiner, hebben ze fijnere lagen en bevatten ze minder water. Ze worden ook beschreven als een zoetere smaak, waardoor ze de beste aanvulling zijn op vis en kip. Omdat ze meer water bevatten dan uien, hebben ze meestal een langere kooktijd nodig om te karameliseren.

Sjalotten versus lente-uitjes (of lente-uitjes)

 1. Nee, maar ze zijn ook gerelateerd. Omdat ze vergelijkbare smaakprofielen hebben, denken sommigen dat lente-uitjes de beste vervanging zijn voor sjalotten. Dat komt omdat lente-uitjes mild genoeg zijn om als sjalotten te dienen.

Hoe te kiezen en sjalotten op te slaan

 1. Op dezelfde manier als knoflook groeit, worden sjalotten in clusters gevormd, daarom ziet u er misschien meerdere verpakt en samen verkocht. Hun piekseizoen loopt van nature door de zomermaanden, maar je kunt ze meestal het hele jaar door in grotere supermarkten vinden.

 2. Hoe zou een sjalot eruit moeten zien? Gezonde sjalotten hebben hun huid en hebben geen zichtbare kneuzingen. Het is het beste om degenen die enigszins stevig aanvoelen te kopen en ze op kamertemperatuur te bewaren.

 3. Vermijd sjalotten met zachte plekken of vochtige of beschimmelde plekken, die kunnen aangeven dat ze rotten.

 4. Bewaar ze op een koele, donkere, droge plaats met een goede luchtcirculatie. Als je ze vers koopt, blijven ze enkele weken goed. Sjalotten kunnen ook tot drie maanden worden gehakt en ingevroren - weet alleen dat ze minder snel zullen bijten als ze zijn ontdooid.

Sjalotten gebruiken

 1. U kunt ervoor kiezen sjalotten rauw te eten (ze smaken vergelijkbaar met rode uien), gekookt of zelfs ingemaakt in azijn. Meestal worden ze gekookt, hetzij in een pan gebakken of geroosterd.

 2. Het wordt aanbevolen dat u sjalotten pelt voordat u ze opeet. Om dit te doen, knipt u de bovenkant eraf en pelt u deze. Sommige mensen kiezen ervoor om sjalotten eerst een minuut in kokend water te zetten, wat het schillen gemakkelijker maakt.

 3. Het is het beste om in verse sjalotjes te snijden net voordat je klaar bent om ze te gebruiken, waardoor hun delicate antioxidanten beter beschermd blijven in hun huid.

 4. Waarvoor kunt u sjalotten gebruiken? Enkele van de vele manieren waarop je sjalotten kunt bereiden, zijn:

 5. U kunt proberen sjalotjes ongeveer twee tot drie minuten in de pan te bakken of ze ongeveer 20 minuten te braden. Ze zijn een geweldige aanvulling op sauteuses, roerbakgerechten, volkoren bijgerechten, salades, soepen en stoofschotels.

 6. Sommige smaken waar sjalotten goed bij zijn, zijn rozemarijn, tijm, balsamico-azijn en olijfolie, dus samen vormen deze een perfecte saus of marinade voor magere rundvlees- of kiprecepten. Probeer sjalotten zeker met knoflook, want op die manier krijg je het dubbele van de immuniteitsverhogende voordelen. Probeer ook rauwe sjalotten te combineren met vers fruit of groenten om gezonde salsa's te maken (bijvoorbeeld ananas, jalapeno en sjalotten).

 7. Het is mogelijk dat ze dat zullen doen. Net als uien, kunnen sjalotten u doen scheuren wanneer u ze hakt, omdat hierdoor natuurlijke chemicaliën vrijkomen, waaronder sulfoxiden, die de ogen kunnen irriteren. Als je je afvraagt ​​hoe je sjalotjes kunt snijden zonder tranen in de ogen te krijgen, merken sommige mensen dat door de uien onder water te snijden of door ze 30 minuten in de vriezer te plaatsen voordat je ze in stukjes hakt, hun scheureffect vermindert.

 8. In de VS zijn ze meestal duurder dan andere uien, omdat ze meestal worden geïmporteerd. Ze kunnen ook moeilijker te kweken zijn, vooral wanneer ze biologisch worden gekweekt, wat lagere opbrengsten en hogere kosten betekent.

Sjalotrecepten

 1. Het wordt beschouwd als een basisingrediënt voor het toevoegen van voedingsstoffen, samen met een grote smaak, aan recepten over de hele wereld. In India worden sjalotten bijvoorbeeld gebruikt in curry's en verschillende soorten sambar, een gerecht op basis van linzen en sjalottenrecept. Ze worden ook vaak ingemaakt in rode azijn om hun "hap" een beetje te verzachten en vervolgens geserveerd met sauzen en papad op een gemengde kruidenbak.

 2. In Iran worden sjalotten, mousir genoemd, geraspt en gemengd in yoghurt met een hartige smaak, die in bijna elk restaurant wordt geserveerd als kruiderij voor gegrilde kebabs. In het Midden-Oosten en andere delen van Azië worden sjalotten ook gebeitst en gebruikt om verschillende soorten zure bijgerechten te maken, bestaande uit een verscheidenheid aan groenten gedrenkt in azijn. Het is gebruikelijk om dit soort gerecht bijvoorbeeld te vinden in Iraanse en Perzische restaurants.

 3. In traditionele Zuidoost-Aziatische keukens, waaronder die van Vietnam, Thailand, Cambodja, Maleisië, de Filippijnen en Indonesië, worden sjalotten en knoflook samen gebruikt als specerijen en worden ze rauw gegeten. Ze worden meestal gecombineerd met komkommers wanneer ze in azijn worden ingemaakt of soms worden gebakken in kokosolie om knapperige sjalotchips te maken.

 4. Hier zijn enkele eenvoudige, gezonde sjalottenrecepten om thuis te proberen:

Sjalotvervangers

 1. Ja - in elk recept waarin u momenteel gele, rode, groene of witte uien gebruikt, kunt u in plaats daarvan sjalotten vervangen. Substituten voor sjalotten moeten een sterke smaak hebben, waardoor recepten knallen.

 2. De meeste mensen vinden dat sjalotten een scherpere / sterkere smaak hebben dan uien, vooral als ze rauw worden gegeten. Dit betekent dat je misschien meer ui dan sjalot nodig hebt om dezelfde smaak te krijgen. Probeer de ene in de andere te vervangen door recepten door de helft van de hoeveelheid sjalot te gebruiken die je zou ui. Een algemene vuistregel is om voor elke drie sjalotten één kleine ui te gebruiken. Kleine witte uien, ook wel pareluien genoemd, kunnen ook sjalotten in recepten vervangen.

 3. Hoewel sommigen vinden dat dit goed werkt, hebben de twee verschillende smaken. Dat gezegd hebbende, sommigen vinden dat sjalotten een garlickachtige smaak hebben - gewoon zoeter, milder en complexer. Als je maag slecht reageert op het eten van veel knoflook, kan het gebruik van sjalotten of lente-uitjes een goede optie zijn. Prei en knoflook-scapes zijn andere sjalotten die opties vervangen.

Voorzorgsmaatregelen

 1. De meeste mensen kunnen sjalotten en andere uien eten zonder bijwerkingen, hoewel ze voor sommigen moeilijk te verteren zijn of interacties kunnen veroorzaken met bepaalde medicijnen. Hogere innames van uien kunnen bijvoorbeeld bestaande brandend maagzuur of zure oprispingen verergeren, hoewel ze meestal geen brandend maagzuur veroorzaken bij mensen die dit nog niet hebben.

 2. Uien en sjalotten zijn ook voedingsmiddelen die IBS-gerelateerde symptomen kunnen verergeren voor sommige mensen, omdat ze FODMAP-koolhydraten bevatten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken als ze niet goed worden afgebroken in de darm. Als u IBS en gerelateerde symptomen zoals constipatie of een opgeblazen gevoel heeft, is het de moeite waard om een ​​eliminatiedieet te doen en te kijken of het verwijderen van veelvoorkomende voedingsmiddelen zoals knoflook en uien kan helpen.

 3. Er is ook een klein aantal meldingen van allergieën voor uien, ook bij mensen met astma, huiduitslag en rode, jeukende ogen. Uien en sjalotten zijn veilig voor kinderen en tijdens de zwangerschap of borstvoeding, maar nogmaals, ze hebben het potentieel om toe te voegen aan zure reflux, iets dat u wilt controleren.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Okra Nutrition: Gezondheid van het hart verbeteren, Cholesterolgehalte in het gezichtsvermogen

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407