Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Couscous? Potentiële voordelen Nadelen van Couscous

Cashew-geschiedenis en feiten

 1. Hoe meer we leren over de inflammatoire eigenschappen van conventionele granen, hoe meer mensen gezondere alternatieven zoeken. Is een van die alternatieven couscous - en wat is couscous?

 2. Veel mensen verwarren couscous met quinoa, omdat ze visueel enigszins op elkaar lijken. Hoewel quinoa een glutenvrij oud graan is, bevat couscous eigenlijk gluten en wordt het meestal niet in volkorenvorm verkocht.

 3. Hoewel volkoren couscous een goed item is om af en toe aan je voorraadkast toe te voegen, is het niet iets dat ik regelmatig gebruik, zoals amarant of quinoa. Dus wat is couscous precies, waar is couscous goed voor en moet je het gebruiken?

 4. Laten we eens kijken wat couscous is, hoe het gunstig kan zijn voor uw gezondheid (of niet) en mogelijke alternatieven.

Wat is Couscous?

 1. De meeste mensen beschouwen couscous als graan, maar dat is niet helemaal nauwkeurig. Technisch gezien is "Couscous een pasta gemaakt van griesmeel gemengd met water." (1) Griesmeelmeel bevat extreem veel gluten en wordt veel gebruikt in pasta's, omdat het stevige noedels creëert en niet zo plakkerig is als veel andere meel.

 2. Durumtarwe is de natuurlijke tarwesoort waaruit griesmeel wordt gemaakt voordat het in couscous wordt verwerkt. De tweede meest gecultiveerde tarwesoort na zachte tarwe, wordt durumtarwe vaak "pastatarwe" of "macaronitarwe" genoemd!

 3. Interessant is dat durumtarwe vrij eiwitrijk is. Het bevat ook ongeveer 3 procent meer extraheerbare ("natte") gluten dan zachte tarwe, die wordt gebruikt om de meeste broodproducten te maken.

 4. Nu het arbeidsintensieve proces van het maken van couscous is gemechaniseerd, is het niet moeilijk om couscous in bulk te maken en te verkopen. Meestal wordt het gebruikt als ingrediënt in salades, stoofschotels of andere gerechten waarin u wilde rijst of orzo kunt gebruiken.

 5. Bovendien kunt u tarwecouscous vinden, bij voorkeur volkorencouscous, en het kan op dezelfde manier worden gebruikt als gewone couscous.

Is Couscous goed voor u?

 1. Nu we de vraag hebben beantwoord: "Wat is couscous?" het is belangrijk om te begrijpen of het een gezond, levengevend voedsel is of niet. Couscous is geen goed onderzocht voedingsmiddel in termen van gezondheidsvoordelen, maar er kunnen enkele algemene voordelen zijn aan het gebruik van volle granen in de voeding van bepaalde personen.

 2. Voor de doeleinden van deze lijst met couscous-voordelen, verwijs ik alleen naar volkoren couscous, omdat het endosperm uit kiemen en zemelenstrips wordt verwijderd van de meeste gezondheidsvoordelen die ze anders kunnen bevatten.

 3. Als je kijkt naar de voordelen versus mogelijke nadelen van couscous, denk ik dat deze korrel niet gevaarlijk is en niet noodzakelijkerwijs waarschijnlijk schadelijk is - ik doe het gewoon niet denk dat de potentiële voordelen opwegen tegen de nadelen. Waarom zou je je zorgen maken over het eten van dit voedsel als er betere alternatieven zijn voor couscous?

Waar is Couscous goed voor? Potentiële Couscous-voordelen

 1. In de loop der jaren zijn volle granen onderzocht op hun verband met lagere niveaus van chronische ziekten. Veel grote observationele studies hebben opgemerkt dat een dieet met volle granen is gecorreleerd met een lager risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. (2, 3)

 2. Couscous bevat opmerkelijke hoeveelheden verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals niacine, thiamine en folaat, die allemaal nodig zijn voor een goed afgerond, voedingsrijk dieet.

 3. Een graanvrij dieet is voor de meeste mensen niet nodig, zelfs als u alleen glutenvrije granen gebruikt. Tenzij je merkt dat je lichaam het beter doet zonder graan te eten, kan het eten van volkoren granen zoals couscous je lichaam helpen beschermen tegen sommige chronische ziekten.

 4. Eén reden dat hele granen ziektebeschermend kunnen zijn, is omdat ze antioxidanten bevatten. Veel mensen beschouwen volkorenproducten niet als voedingsmiddelen met veel antioxidanten, maar volle granen, inclusief volkoren harde tarwe (waaruit couscous is afgeleid), hebben vergelijkbare hoeveelheden antioxidanten als de meeste soorten groenten en fruit. (4, 5)

 5. De fytochemicaliën en antioxidanten in volle granen worden door sommige onderzoekers als uniek beschouwd en kunnen nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals luteïne, zeaxanthine en b-cryptoxanthine. Het is belangrijk op te merken dat deze antioxidanten bijna volledig in de kiem en zemelen worden aangetroffen, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat de conventionele couscous met alleen endospermen deze antioxidanten en hun relatieve voordelen waarschijnlijk niet bevat. (6)

 6. Specifiek bevat een portie volkoren couscous 62 procent van uw dagelijkse behoefte aan selenium, een vitaal antioxidant mineraal met veel voordelen. Selenium is een onderzoeksonderwerp geweest met betrekking tot positieve antivirale effecten, mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid en een verlaagd risico op kanker, auto-immuunziekten en schildklieraandoeningen. (7)

 7. Over het algemeen helpen antioxidanten oxidatieve stress te verminderen die gepaard gaat met hoge niveaus van chronische ontsteking en ziekterisico.

 8. Vanwege hun vezelgehalte lijken volle granen zoals couscous de gastro-intestinale gezondheid te ondersteunen. (8) De vezel in volle granen functioneert als een prebioticum, dat helpt bij de spijsvertering en de algemene darmgezondheid. Prebiotische vezels worden ook geassocieerd met verbeterde immuniteit omdat 80 procent van je immuunsysteem in je darmen leeft. (9)

 9. De invloed van couscous en andere volle granen op de spijsvertering wordt ook geassocieerd met een lager lichaamsgewicht. Hoewel dieetopties voor gewichtsverlies sterk verschillen tussen individuen, kunnen niet-glutengevoelige mensen vinden dat volkoren couscous een levensstijl voor gewichtsverlies ondersteunt wanneer het met mate wordt geconsumeerd. (10)

Waar is Couscous niet goed voor? Couscous Minpunten

 1. Couscous scoort 65 op de glycemische index per 150 gram. Ter referentie: bij dit aantal gram staan ​​volkorenpitten op 45, bruine rijst op 50 en quinoa klokken op 53. (17)

 2. De voordelen van het eten van meer voedingsmiddelen laag op de glycemische index omvatten niet alleen een vermindering van uw risico op hartaandoeningen, insulineresistentie en type 2 diabetes, maar ook meer genormaliseerde bloedsuiker, verminderde eetlust en gestabiliseerde energieniveaus.

 3. Persoonlijk eet ik niet veel glutenbevattend voedsel omdat de genetisch gemodificeerde gluten die in de meeste graanproducten beschikbaar zijn ontstekingsremmend zijn en, eerlijk gezegd, onnodig. Een uitzondering voor mij is gekiemde, USDA-gecertificeerde biologische volle granen zoals Ezechiëlbrood.

 4. Maar wat is couscous in deze context - gekiemde en USDA-gecertificeerde biologische of gevuld met kunstmatige ingrediënten en GGO's? Over de hele wereld worden er geen genetisch gemodificeerde tarweproducten geproduceerd, hoewel hybridisatie iets is om over na te denken (wat ik zo meteen zal bespreken). Helaas is couscous niet beschikbaar in ontsproten vorm op het moment van dit schrijven. Het is echter mogelijk om USDA-gecertificeerde biologische couscous te vinden.

 5. Wat zijn dan enkele mogelijke nadelen van couscous?

 6. Hoewel durumtarwe technisch niet op dezelfde manier genetisch gemodificeerd is als de meeste maïs, wordt het gemaakt door een proces van natuurlijke hybridisatie. Het maken van gehybridiseerde tarwe is een proces waarbij wetenschappers (of de natuur) genen van verschillende soorten combineren om een ​​nieuwe soort te maken. Hoewel de hybridisatie die plaatsvindt in durumtarwe wel in de natuur plaatsvindt, wordt er momenteel onderzoek gedaan naar manieren om deze hybride soort genetisch te wijzigen om het gemakkelijker te maken om commercieel te produceren. (11)

 7. Waarom is dit belangrijk? Hoewel de huidige wetenschappelijke trends niet veel onderzoek over dit onderwerp hebben toegestaan, verklaart Dr. William Davis, auteur van "Wheat Belly" en bedenker van het tarwe-buikdieet, zijn mening over tarwehybridisatie: (12)

 8. Technieken voor hybridisatie, terugkruising en mutatie zijn per definitie moeilijk te controleren, onvoorspelbaar en genereren veel onverwachte resultaten. Kortom, ze zijn slechter dan genetische modificatie ... Ik ben geen verdediger van genetische modificatie, maar het is pure gekte dat apothekers van de agribusiness moderne tarwe verdedigen omdat het nog niet de ontvanger is van 'genetische modificatie'.

 9. Anderzijds beweren sommige landbouwdeskundigen en wetenschappers dat noch genetisch gemodificeerd voedsel, noch gehybridiseerd voedsel op enigerlei wijze gevaarlijk zijn voor de gezondheid en worden gecreëerd in een poging productieprocessen te stroomlijnen en te verbeteren.

 10. Uiteindelijk moet u beslissen wat goed is voor u en uw gezin. Ik geef er de voorkeur aan weg te blijven van zoveel mogelijk gehybridiseerd voedsel als ik kan en eet wat van nature groeit, zonder zoveel menselijke tussenkomst om het te manipuleren.

 11. Hoewel het onderwerp van de echte voordelen van een glutenvrije levensstijl nu een snelknop is, is het belangrijk op te merken dat couscous gluten bevat. Meer en meer wetenschap komt eraan om te erkennen dat mensen met een glutengevoeligheid of coeliakie enorm zullen profiteren van het elimineren van gluten uit hun voeding.

 12. Mensen met een dieet voor coeliakie mogen nooit couscous eten in welke vorm dan ook.

 13. Sommige mensen melden dat volle granen die op een andere manier worden verwerkt dan de westerse, commerciële landbouw, gemakkelijker zijn voor hun spijsvertering en niet dezelfde problemen veroorzaken als conventionele tarweproducten. Dit soort persoonlijke experimenten mag echter alleen worden uitgevoerd onder toezicht van uw zorgverlener.

 14. Moderne gluten is verbonden met ontsteking, die de oorzaak is van de meeste ziekten. (13) Resultaten van dierstudies suggereren dat het elimineren van gluten kan helpen bij gewichtsverlies en een vermindering van ontstekingen. (14) Bij mensen kunnen glutenvrije diëten voor gezonde mensen leiden tot verbeterde darmbacteriën (diversiteit in het microbioom), verminderde ontsteking en betere immuunresponsen. (15)

 15. Zelfs voor een glutenhoudend graan staat couscous hoog op de glycemische index. Hoewel het waar is dat een dieet dat volle granen bevat, wordt beschouwd als een ziekte-beschermend middel, is het ook waar dat, volgens de grootschalige verpleegkundigenstudie, vrouwen die een dieet met een hogere glycemische belasting eten, meer kans hebben diabetes type 2 of hart te ontwikkelen ziekte dan degenen die een lage glycemische belasting eten. De hogere glycemische belasting in de eerste groep van het onderzoek was namelijk specifiek geassocieerd met geraffineerde koolhydraten (zoals conventionele couscous). (16)

 16. Voedingsmiddelen met een glycemische index (GI) van 50-70 worden in het "medium" -bereik beschouwd, terwijl voedingsmiddelen onder de 50 op de GI "laag" zijn. Alles boven de 70 wordt als "hoog" beschouwd

Wat is Couscous Nutrition?

 1. Er zijn een behoorlijk aantal voedingsstoffen in een portie couscous. Wat is couscousvoeding in het algemeen? Het lijkt enigszins op het profiel van bruine rijst en quinoa, hoewel quinoa zeker de "superfood-insigne" van mij wint met de hoeveelheid vitamines en mineralen per portie die het bevat.

 2. Een kop gekookte couscous (ongeveer 157 gram) bevat ongeveer: (18)

Couscous versus andere rijst, pasta en granen

 1. Couscous is qua voedingswaarde vergelijkbaar met veel rijst, granen en pasta's. De grootste verschillen zijn in veel opzichten de aanwezigheid van gluten en het soort couscous (volkoren versus geraffineerd). Op andere manieren is couscous vergelijkbaar met (hoewel misschien gewoon een beetje ongezondder dan) de meeste rijst, pasta's en granen.

 2. Witte rijst is bijvoorbeeld hoger op de GI dan couscous (rangschikking als een voedsel met een hoge GI op 72), terwijl bruine rijst 15 punten lager is op 50. Suikermaïs komt binnen op 48 , terwijl geparelde gerst helemaal naar beneden is op 25. Aan de kant van de pasta overtreft couscous veel populaire keuzes zoals fettuccine noedels (32), macaroni (50), witte spaghetti (46) en volkoren spaghetti (42).

 3. Wat gluten betreft, zijn de meeste pasta's vergelijkbaar met couscous omdat ze zich precies kunnen vormen vanwege de aanwezigheid van gluten. Rijst is echter meestal glutenvrij en granen zijn een gooi. Sommige granen, zoals boekweit, amarant en quinoa, zijn glutenvrij, terwijl andere, zoals bulgur tarwe, gerst en rogge, gluten bevatten.

Couscous versus Quinoa

 1. Omdat ze zo op elkaar lijken (en soort van smaak), wordt couscous vaak vergeleken met quinoa. Naar mijn mening is er echter geen vergelijking.

 2. Hoewel de mogelijke voordelen van couscous op zijn best beperkt zijn, is quinoa een goed onderzocht superfood. Quinoa voeding kan bijvoorbeeld helpen bij gewichtsverlies, kan helpen bij het bestrijden van kanker, ondersteunt een gezond hart, bevat veel antioxidanten die bekend staan ​​als bioflavonoïden, helpt de spijsvertering te ondersteunen, ondersteunt een goede botgezondheid en kan ook het risico op diabetes verminderen.

 3. Wanneer ik moet kiezen, kies ik elke keer voor quinoa. Wat is tenslotte couscous als je het vergelijkt met een krachtpatser zoals quinoa?

Waar vind je Couscous

 1. Als je het wilt uitproberen, kun je couscous vinden in de meeste supermarkten in de VS. Het wordt vaak gevonden in de sectie pasta, rijst of "internationale gerechten". In tegenstelling tot veel voedselingrediënten uit het Midden-Oosten is het zo populair dat het gemakkelijk te vinden is geworden.

 2. Sommige soorten couscous bevatten voorgekruide korrels, dus houd dat in gedachten, afhankelijk van het couscousrecept dat je op een bepaald moment gebruikt. Veel experts raden aan om te beginnen met niet-gearomatiseerde couscous om jezelf een echte kans te geven het smaakprofiel te leren kennen en wat je doet en niet wilt gebruiken.

 3. Er zijn ook meerdere soorten couscous die u kunt vinden, afhankelijk van de complexiteit van uw lokale winkelvoorraad. Grotere couscous kan worden aangeduid als "parel" of "Israëlische" couscous, en deze hebben meer tijd nodig om te koken. De kleinere couscous-variëteiten zijn meer wat je kunt verwachten als je het in de Maghreb hebt gekocht, waar het vandaan komt. Deze kunnen worden aangeduid als "Libisch" of "Libanees."

 4. Als je ongelooflijk avontuurlijk bent en in het Midden-Oosten terechtkomt, kun je zelfs traditioneel handgemaakte couscous bemachtigen. Het is een ingewikkelde vaardigheid om te beheersen en een behoorlijk arbeidsintensief proces, daarom vind je op de meeste plaatsen in de VS alleen commercieel geproduceerde variëteiten

Waarvoor wordt Couscous gebruikt? Hoe Couscous te gebruiken of te maken

 1. De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd om de tijd te nemen om handgemaakte couscous te maken. Het is echter een fascinerend, complex proces.

 2. Eerst wordt durumtarwe in een molensteen gebracht en gemalen. Het endosperm is bestand tegen slijpen, en dat is wat je nog zult vinden - dit eindproduct wordt griesmeel genoemd. Na deze stap wordt water op het griesmeel gestrooid, dat vervolgens met de hand in kleine pellets wordt gerold terwijl ze met droge bloem worden bestrooid om scheiding te bereiken. Na enkele dagen (ja, dat heb je goed gelezen), worden de gescheiden pellets vervolgens in het zonlicht gelegd om te drogen en kunnen ze in de loop van maanden worden gebruikt. (19)

 3. Rol, spoel, herhaal.

 4. In het westerse leven kom je bij deze supermarkt langs en koop je een zak couscous.

 5. Couscous is eigenlijk vrij eenvoudig te gebruiken in recepten. Je kunt het koken, maar de meeste bronnen raden aan om er alleen kokend water over te gieten om de pastakorrels opnieuw te pluizen. Anders kan het papperig worden. Een ander alternatief kan een gespecialiseerde couscouspot zijn, maar deze potten zijn vaak duur en absoluut niet nodig voor het bereiden van couscousrecepten.

 6. Wat smaak betreft, heeft couscous de neiging om de smaak aan te nemen van alles waarmee je het kookt, dat is waarom veel mensen ervoor kiezen om het in een soort bouillon zoals bottenbouillon te koken. Het heeft een vergelijkbare smaak als griesmeelpasta, omdat ze van dezelfde basis zijn gemaakt. Grotere couscous met pellets smaakt meer "nootachtig" dan kleinere, meer authentieke soorten.

 7. Wees voorzichtig bij het maken van couscousrecepten: het is snel klaar. Tenzij je ervoor kiest om het klaar te maken door te stomen (beschouwd als een meer "traditionele" methode), wat ongeveer 90 minuten duurt, zul je merken dat ofwel kokend of stromend kokend water er in een paar minuten in een eindproduct zal resulteren. Vanaf daar is het vrij moeilijk om het in de war te brengen - couscous past bij zowat elk gerecht.

Couscous-recepten

 1. Er zijn een paar eenvoudige couscousrecepten die u kunt proberen, zoals hartige couscous. Dit supereenvoudige recept vereist gewoon wat grasgevoerde boter, ui, knoflook, verse koriander en kippenbouillon (of bottenbouillon, als je een grote fan bent als ik). Vooral koriander helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen, dus het kan een aantal ongewenste bloedsuikerpieken tegengaan die couscous veroorzaakt.

 2. Voor een goed gekruide soort couscous die goed werkt in salades, probeer je een handje met gemakkelijke citroencouscous. Citroenvoeding bevat indrukwekkend veel antioxidanten en helpt de immuniteit te vergroten en de gezondheid van het hart te bevorderen.

 3. Misschien wilt u ook proberen Israëlische couscous te koken, de grotere versie van traditionele Maghrebiaanse couscous. Het is een geweldige manier om een ​​pilaf te maken en smaakt ook lekker bij een wokgroente.

Betere alternatieven voor couscous + recepten

 1. Persoonlijk blijf ik graag bij oude granen met meer gezondheidsvoordelen dan couscous. In plaats van couscous, is het misschien tijd om wat gierstrecepten te proberen? Mijn verzameling van 24 recepten met gierst (een alkalisch, glutenvrij voedsel met een lage GI) omvat alles, van ontbijtkomgierst tot choco-noten gepofte gierstvierkanten.

 2. U kunt bulgur tarwe ook gebruiken als alternatief voor couscous of quinoa. Probeer een tabouli bulgur tarwesalade voor een smakelijke, basische maaltijd.

 3. Natuurlijk is mijn favoriete couscous-alternatief quinoa. Deze veelzijdige korrel smaakt heerlijk in gevulde paprika's met rundvlees en quinoa, of heeft een geruststellende zoete traktatie met mijn gebakken quinoa met appelsrecept.

 4. Sommige mensen raden aan om rijst te gebruiken in plaats van couscous. Ik ben het ermee eens dat rijst beter is dan couscous, aangezien we het hebben over bruine rijst. Witte rijst heeft geen legitieme voedingsvoordelen, maar bruine rijst staat lager op de glycemische index en geeft je gezondheid een boost.

Geschiedenis en interessante feiten

 1. In het westen van Noord-Afrika ligt een woestijngebied dat bekend staat als de Maghreb. Vijf landen zijn te vinden in dit grote deel van de Saharawoestijn, waaronder Algerije, Libië, Marokko, Mauritanië, Tunesië en de Westelijke Sahara. Degenen die in deze landen wonen, spreken meestal Maghrebi Arabisch of Berber.

 2. Zij zijn ook de mensen die het proces van het maken van couscous hebben ontdekt, dus het zal geen verrassing zijn dat het populair is in de Afrikaanse keuken.

 3. Het traditionele couscous-gerecht dateert uit de zevende eeuw en werd beschouwd als een Noord-Afrikaanse delicatesse, die nu in gewone gerechten in de hele regio wordt gegeten als een nietje van de Afrikaanse keuken.

 4. Goed gekookte couscous maken is een specifiek proces, net zoals het maken van couscous is, en couscous wordt vaak gestoomd. Traditionele Noord-Afrikaanse families gebruiken vaak een taseksut (ook bekend als een couscoussier of kiskas) om couscous te stomen. Deze metalen pot lijkt op een oliekan en bestaat uit twee delen: de onderkant, waar stoofpot wordt gekookt, en de bovenkant, waarin de couscous wordt gestoomd van de stoofpot, zodat deze de smaken van de stevige stoofpot kan absorberen.

 5. Zoals ik al zei, is couscous een glutenbevattende pasta, dus iedereen met coeliakie of een glutengevoeligheid moet helder blijven. Couscous kan ook ongewenste pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en moet met voorzichtigheid worden gegeten door mensen met diabetes-symptomen.

 6. U kunt allergisch zijn voor elk voedsel, inclusief couscous. Als u symptomen van voedselallergie begint te krijgen na het eten van couscous (zoals zwelling van de mond, tong of keel; uitslag; of jeuk / branderigheid rond uw mond), stop dan met eten en raadpleeg uw arts. Hij of zij kan bepalen of u een allergische reactie op couscous heeft gehad.

 7. Wat is couscous? Het is een pasta, vaak beschouwd als een korrel, die is ontstaan ​​in de Noord-Afrikaanse regio van de Sahara-woestijn die bekend staat als de Maghreb. Het wordt al eeuwenlang door gezinnen in deze regio gegeten en heeft de afgelopen jaren aandacht gekregen in de westerse wereld.

 8. Waar is couscous goed voor? Wanneer het in de vorm van "volkoren" wordt gekocht (hoewel het, zoals ik al zei, technisch gezien een pasta is), kan het worden geassocieerd met enkele gezondheidsvoordelen die worden verkregen door het eten van volle granen, zoals een verminderd risico op chronische ziekten, een hoge antioxidantbelasting, spijsverteringsondersteuning en gewichtsverlies.

 9. De mogelijke nadelen van couscous zijn echter:

 10. Couscous-recepten zijn enorm, omdat het de smaak aanneemt van waarmee het is gekookt en in de meeste soorten gerechten past. Het heeft een milde, pasta-achtige smaak op zichzelf.

 11. Persoonlijk denk ik dat er betere alternatieven voor couscous zijn die ofwel geen gluten bevatten of waarvan is vastgesteld dat ze direct de gezondheid ten goede komen. Mijn favorieten zijn boekweit, amarant, bulgur tarwe, gierst en natuurlijk quinoa.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407