Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over het verband tussen voeding en kanker

Wat u moet weten over het verband tussen voeding en kanker

 1. Onderzoekers stellen dat ongeveer 20% van alle kankers in de Verenigde Staten verband houdt met overgewicht, lichamelijke inactiviteit, slechte voeding of overmatig alcoholgebruik.

 2. In dit artikel leert u meer over het verband tussen voeding en kanker, en wat u moet eten om kanker te voorkomen en te herstellen.

Voedingsmiddelen die het risico op kanker kunnen verhogen

 1. Studies hebben niet aangetoond dat er een solide verband bestaat tussen een specifiek dieet en of dit de kans op kanker kan vergroten of verkleinen.

 2. Het kan een uitdaging zijn om directe verbanden te vinden tussen het risico op kanker en bepaalde voedingsmiddelen, omdat mensen een breed scala aan voedingsmiddelen eten en op verschillende manieren bereiden en bereiden.

 3. Sommige onderzoeken suggereren echter dat het eten van bepaald voedsel het risico op kanker kan veranderen. Deze voedingsmiddelen omvatten:

Bewerkte voedingsmiddelen

 1. Een onderzoek uit 2018 van meer dan 100.000 mensen concludeerde dat er een verband was tussen het consumeren van ultraverwerkt voedsel en een significante toename - meer dan 10% - van het ontwikkelen van sommige soorten kanker.

 2. De auteurs keken naar de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen, waaronder:

Rood vlees en verwerkt vlees

 1. Sommige soorten vlees kunnen het risico op kanker verhogen.

 2. De auteurs van een meta-analyse van verschillende studies suggereerden dat regelmatige consumptie van verwerkt vlees een hoger risico op blaaskanker zou kunnen veroorzaken. De auteurs hebben geen verband gevonden tussen de consumptie van niet-verwerkt rood vlees en blaaskanker.

 3. Volgens het American Institute for Cancer Research verhoogt het regelmatig eten van een hoeveelheid verwerkt vlees het risico op maagkanker en colorectale kanker.

 4. Verwerkt vlees is onder meer:

 5. Uit ander onderzoek is gebleken dat het consumeren van meer dan 18 ons, of drie porties, rood vlees per week, het risico van een persoon op het ontwikkelen van colorectale kanker of kanker die de dikke darm of het rectum beïnvloedt, verhoogt.

Alcohol

 1. Er zijn sterke aanwijzingen dat het drinken van alcohol iemands risico op kanker in bepaalde delen van het lichaam kan verhogen, waaronder:

 2. Hoewel experts niet precies weten waarom alcohol het risico op kanker verhoogt, kan dit te wijten zijn aan chemicaliën in alcohol die het DNA beschadigen of het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen te verwerken en te absorberen verzwakken.

 3. Het American Institute for Cancer Research (AICR) stelt dat alcoholgebruik nog schadelijker kan zijn als iemand ook sigaretten rookt. Ze raden aan om helemaal niet te drinken of niet meer dan twee drankjes per dag te hebben voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen.

Heeft overgewicht invloed op het risico op kanker?

 1. Meer dan tweederde van de volwassenen in de VS heeft overgewicht of obesitas, volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

 2. Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, en het kan ook het risico op sommige kanker verhogen.

 3. Experts geloven dat overgewicht om de volgende redenen bepaalde vormen van kanker kan veroorzaken:

 4. Mensen met overgewicht of obesitas hebben mogelijk een hoger risico op dit soort kanker:

 5. Een arts kan een persoon helpen bij het bepalen van een gezond gewicht en hoe ze gewicht kunnen verliezen indien nodig. Een beoordeling kan beginnen met een BMI-berekening (body mass index) en tailleomtrek.

 6. Meer informatie over wat het gezonde gewichtsbereik hier is qua lengte en leeftijd.

Mogelijk voedsel dat kanker bestrijdt

 1. Het sterkste bewijs voor kankerpreventie zit in een dieet dat rijk is aan groenten en fruit. Hoewel experts de exacte redenen voor dit effect niet weten, speculeren ze dat de fytonutriënten die in dit plantaardig voedsel zitten, het volgende kunnen helpen:

 2. Dieetveranderingen kunnen niet alle kankers voorkomen, maar het eten van veel voedingsrijke groenten en fruit kan bepaalde soorten kanker helpen voorkomen.

 3. De AICR beveelt aan:

 4. Veel van de voedingsmiddelen op deze lijst zijn rijk aan vezels. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en kunnen het risico op darmkanker helpen verlagen.

Supplementen nemen om kanker te voorkomen

 1. Vitaminen, mineralen en antioxidanten kunnen het risico op kanker helpen verminderen, maar mensen moeten hele voedingsmiddelen consumeren, geen supplementen.

 2. Studies hebben niet aangetoond dat het nemen van vitamines en andere supplementen het risico op kanker helpt verminderen. Sommige onderzoeken toonden zelfs een negatief effect aan wanneer mensen bepaalde supplementen namen.

 3. Het World Cancer Research Fund stelt dat supplementen met bètacaroteen in hoge doses het risico op longkanker kunnen verhogen. Ander onderzoek suggereert dat hoge doses vitamine E het risico op prostaatkanker kunnen verhogen.

Diëten voor mensen met kanker

 1. Er is geen specifiek dieet voor mensen met kanker. Elke persoon is anders en hun type kanker en behandelplan is uniek.

 2. Sommige mensen verliezen gewicht tijdens de behandeling van kanker en hebben extra calorieën nodig. Andere mensen willen misschien proberen af ​​te vallen om een ​​betere gezondheid te bereiken tijdens de behandeling.

 3. Sommige kankerbehandelingen kunnen mensen misselijk maken of andere bijwerkingen ervaren, dus moeten ze mogelijk hun dieet aanpassen om te zien welk voedsel hun maag niet van streek maakt.

 4. Niettemin raadt de American Cancer Society deze richtlijnen aan voor mensen die een kankerbehandeling ondergaan:

 5. Een arts kan specifieke dieetveranderingen aanbevelen om te helpen bij symptomen van kanker of de bijwerkingen van zijn behandelingen.

 6. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld overschakelen op vezelarm voedsel als ze diarree, buikkrampen of problemen met de spijsvertering hebben.

 7. Mensen die een zere keel hebben, willen misschien voedsel eten dat zacht en gemakkelijk te slikken is, zoals gekookt fruit en groenten.

Samenvatting

 1. Gezond eten is geen garantie dat een persoon geen kanker zal ontwikkelen. Het is echter een handige manier om het risico op veel soorten kanker te verminderen en andere ziekten te voorkomen, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2.

 2. Met meer bewijs over het kankerbestrijdende vermogen van veel groenten en fruit, is het verhogen van de inname van deze voedingsmiddelen een voedzame en veilige manier om het risico op kanker te verminderen.

 3. Artikel voor het laatst beoordeeld op do 8 augustus 2019.Bezoek onze pagina Kanker- / Oncologiecategorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Kanker / Oncologie. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407