Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over roodlichttherapie

Wat u moet weten over roodlichttherapie

 1. Er zijn aanwijzingen voor veel van deze claims, maar RLT is geen wondermiddel.

 2. Iedereen die de behandeling overweegt, moet ook andere stappen ondernemen om de gezondheid van de huid te bevorderen. Onjuist gebruik van RLT kan ook enkele bijwerkingen veroorzaken.

 3. Iedereen die niet zeker weet of RLT geschikt is, moet contact opnemen met zijn arts.

Hoe het werkt

 1. RLT is een eenvoudige procedure waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan rood licht met een lage golflengte. Laag-niveau laserlichttherapie is een andere naam voor het proces, hoewel RLT vaker voorkomt.

 2. Dit rode licht is natuurlijk en kan diep in de huid doordringen, waar de cellen het kunnen absorberen en gebruiken.

 3. Als een studie in het tijdschrift Seminars in Cutane Medicine and Surgery aantekeningen, kunnen mitochondriën in de huidcellen deze lichte deeltjes absorberen. Dit kan de cellen helpen meer adenosinetrifosfaat te produceren, de energiebron voor alle cellen.

 4. Veel experts schrijven de potentiële positieve voordelen van RLT toe aan deze functie. Met deze extra energie kunnen de cellen mogelijk beter reageren op schade en zichzelf verjongen.

 5. Hoewel er vroeg onderzoek is gedaan naar RLT, is er nog steeds geen sluitend bewijs dat het een heilzame behandeling is. Veel onderzoeken tonen aan dat de behandeling veelbelovend is, maar uitgebreidere klinische onderzoeken bij mensen zullen helpen bij het bepalen van de mogelijke toepassingen van RLT.

 6. Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende potentiële voordelen van RLT, die we in de onderstaande paragrafen zullen bespreken.

De gezondheid van de huid verbeteren

 1. De meeste mensen tonen interesse in RLT als een mogelijke manier om de gezondheid van de huid te verbeteren.

 2. Het potentieel om RLT te gebruiken als een manier om de huid te verjongen, heeft tot een groot aantal studies geleid. Zoals de recensie in het tijdschrift Seminars in Cutane Medicine and Surgery aantoont, kan RLT helpen de huid te verjongen door:

 3. Een klinische proef in het tijdschrift Photomedicine and Laser Surgery onderzocht lichtbehandeling voor enkele basale huidproblemen bij een kleine groep van 136 mensen. De onderzoekers ontdekten dat deze lichttherapieën:

 4. Het is belangrijk om te onthouden dat veel van de resultaten met betrekking tot RLT afkomstig zijn van dier- of reageerbuisstudies, waarin de functie van RLT wordt onderzocht. Veel van de menselijke onderzoeken gebruikten zeer kleine steekproefgroottes, zoals duidelijk is in de klinische proef hierboven.

 5. Deze resultaten tonen het potentieel voor de therapie, maar zijn geen sluitend bewijs dat het in elk geval zal werken.

Acne verbeteren

 1. Zoals in de recensie in Seminars in Cutane Medicine and Surgery ook wordt opgemerkt, zijn vormen van lichttherapie mogelijke alternatieven voor de behandeling van acne vulgaris.

 2. Zonlicht kan het gedrag van de talgklieren beïnvloeden. De talgklieren produceren talg, die de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken. Zonlicht kan helpen overactieve klieren kalmeren.

 3. Het probleem dat veel mensen hebben met blootstelling aan zonlicht is dat het gepaard gaat met blootstelling aan ultraviolente (UV) A en UVB-stralen, die na verloop van tijd andere huidproblemen kunnen veroorzaken. Deze kunnen ernstig zijn en kunnen het ontwikkelen van huidkanker omvatten.

 4. RLT, alleen of in combinatie met andere behandelingen zoals blauwlichttherapie, is een potentieel effectieve behandeling voor acne vulgaris. Het licht lijkt diep in de huid te dringen en de talgproductie te beïnvloeden, terwijl het ook de ontsteking en irritatie in het gebied vermindert.

Wondgenezing

 1. Rood licht kan ook nuttig zijn om wondgenezing te versnellen.

 2. Onderzoek in het tijdschrift Anais Brasileiros de Dermatologia benadrukt het feit dat lichttherapie op een aantal manieren kan helpen wondgenezing, zoals door:

 3. Meer studies bij mensen kunnen deze resultaten helpen bevestigen.

Haargroei

 1. Een klein onderzoek in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy onderzocht het effect van laaglicht op mensen met alopecia.

 2. Uit het onderzoek bleek dat mensen die RLT kregen, de haardichtheid hadden verbeterd, vergeleken met die in een controlegroep.

 3. De auteurs merken op dat het effect gunstig was wanneer mensen licht toepasten met golflengten van zowel 665 nanometer (nm) als 808 nm.

 4. Dit was echter een kleinere studie en uitgebreidere klinische studies zullen deze claims ondersteunen.

Pijn verminderen

 1. RLT kan ook een effectieve behandeling zijn voor pijn bij mensen met bepaalde aandoeningen.

 2. Een recensie in het European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine verzamelde de resultaten van vele onderzoeken naar RLT en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

 3. Het onderzoek gaf aan dat RLT effectief pijn kon verminderen bij volwassenen met verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De onderzoekers merken op dat artsen die zich houden aan de specifieke doseringsaanbevelingen de effectiviteit van de therapie lijken te vergroten.

Botherstel verbeteren

 1. Een recensie in het Journal of Photochemistry and Photobiology onderzoekt het potentieel voor RLT bij de behandeling van botgebreken in het gezicht.

 2. De resultaten van de onderzoekers geven aan dat RLT kan helpen bij het versnellen van de genezing na behandeling van gezichtsbotafwijkingen. De beoordeling merkt ook op dat de therapie ontstekingen en pijn tijdens het proces heeft helpen verminderen.

 3. De onderzoekers hebben echter opgeroepen tot een meer gestandaardiseerde aanpak om te bepalen of de therapie effectief is.

Ontstekingsremmende voordelen

 1. Zoals onderzoek in het tijdschrift AIMS Biophysics aantoont, hebben veel van de aandoeningen die RLT behandelt zijn wortels in ontstekingen.

 2. Hoewel de exacte reden nog niet duidelijk is, heeft RLT significante ontstekingsremmende effecten in het lichaam. Deze effecten zijn zowel lokaal, waar beoefenaars het licht aanbrengen, als systemisch in andere weefsels en organen in het lichaam.

 3. De onderzoekers verklaren dat de nuttige ontstekingsremmende effecten van RLT en de mogelijke toepassingen voor deze therapie overvloedig zijn.

 4. Verder onderzoek kan ons helpen te begrijpen of het kan helpen bij chronische ontstekingsproblemen zoals:

 5. Nogmaals, het onderzoek is nog steeds voorlopig. Het ontstekingsremmende effect van RLT is echter veelbelovend.

 6. Eerdere studies hebben het belang benadrukt van de specifieke golflengten die mensen gebruiken om hun huid te richten.

 7. Zoals de beoordeling in Seminars in Cutane Medicine and Surgery verklaart, bleek uit het verzamelde onderzoek dat in veel gevallen de zeer specifieke golflengtes relatief weinig verschil maakten tijdens de behandeling.

 8. Dat gezegd hebbende, zal de frequentie voor de meeste RLT-sessies doorgaans variëren binnen een bereik, vergelijkbaar met de golflengten in het Journal of Photochemistry and Photobiology paper.

Mogelijke bijwerkingen

 1. RLT is een volledig natuurlijk proces. Het stelt de huid bloot aan niet-schadelijke lichtniveaus - in tegenstelling tot UV-licht afkomstig van de zon.

 2. Hierdoor is er vrijwel geen risico op bijwerkingen door het ondergaan van RLT. Een arts met weinig ervaring of iemand die zich aan teveel van de behandeling blootstelt, kan echter weefsel- en celschade veroorzaken.

 3. Producten voor thuisgebruik kunnen ook leiden tot misbruik, wat schade aan de huid, brandwonden of onbeschermde ogen kan veroorzaken.

Kosten en verzekeringsdekking

 1. RLT heeft relatief lage bedrijfskosten. Het is ook geen medicijn in de traditionele zin, dus het is overal verkrijgbaar. Veel vestigingen bieden mogelijk RLT-kamers of -lampen aan, waaronder:

 2. Veel bedrijven bieden ook producten aan die gerichte roodlichtlampen gebruiken als hulpmiddel voor het genezen van vlekken. Iedereen die dergelijke apparaten voor thuisgebruik aanschaft, moet controleren of het apparaat rood licht binnen de effectieve golflengten afgeeft voordat hij de aankoop voltooit.

 3. Er is geen verzekering voor de algemene praktijk van RLT. Sommige dermatologen kunnen echter gerichte RLT-toepassingen aanbieden. Iedereen die zich zorgen maakt over een huidprobleem dat RLT kan helpen, moet zijn arts raadplegen voor een verwijzing.

Samenvatting

 1. RLT is over het algemeen veilig en kan een zeer effectieve behandelingsoptie zijn voor mensen die kleinere veranderingen in hun huid zoeken of om de huid gezond te houden en ontstekingen te verminderen.

 2. Andere toepassingen van RLT hebben veelbelovend vroeg bewijs, maar er is niet genoeg betrouwbaar bewijs bij mensen om het in elk geval effectief te noemen.

 3. RLT is slechts een onderdeel van een complete huidverzorgingsroutine en het zou niet de enige manier moeten zijn waarop een persoon voor zijn huid zorgt. Het kan verschillende RLT-behandelingen duren voordat een persoon de veranderingen in zijn huid begint op te merken.

 4. Iedereen die niet zeker weet of de praktijk geschikt is, moet een arts raadplegen om de mogelijke voordelen te bespreken.

 5. Artikel laatst beoordeeld op ma 29 juli 2019.Bezoek onze categoriepagina Dermatologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de nieuwste updates over dermatologie te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Barikbin, B., et al. (2017). Vergelijking van de effecten van 665 nm low-level diode Laser Hat versus en een combinatie van 665 nm en 808nm low-level diode Laser Scanner van haargroei in androgene alopecia [!Abstract

 7. Clijsen, R., et al. (2017). Effecten van lage-niveau lasertherapie op pijn bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen: een systematische review en meta-analyse [!Abstract

 8. Santinoni, C. D., et al. (2017). Invloed van lasertherapie op laag niveau op de genezing van maxillofaciale defecten van menselijk bot: een systematische review [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407