Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van donkere chocolade?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van donkere chocolade?

 1. Chocolade is afkomstig van cacao, een plant met veel mineralen en antioxidanten. Commerciële melkchocolade bevat cacaoboter, suiker, melk en kleine hoeveelheden cacao. Donkere chocolade heeft daarentegen veel grotere hoeveelheden cacao en minder suiker dan melkchocolade.

 2. In dit artikel onderzoeken we enkele potentiële gezondheidsvoordelen van pure chocolade. We behandelen ook voedingswaarde-informatie, risico's en overwegingen, en hoeveel te eten.

Antioxidanten

 1. Donkere chocolade bevat verschillende verbindingen met antioxiderende eigenschappen, zoals flavanolen en polyfenolen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en voorkomen oxidatieve stress.

 2. Oxidatieve stress verwijst naar de schade die overmatige hoeveelheden vrije radicalen cellen en weefsels in het lichaam kunnen toebrengen.

 3. Oxidatieve stress draagt ​​bij aan het natuurlijke verouderingsproces. Na verloop van tijd kunnen de effecten van oxidatieve stress ook bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten, zoals:

Risico op hartziekten

 1. Regelmatig donkere chocolade eten kan de kans op hartaandoeningen verminderen. Sommige verbindingen in donkere chocolade, met name flavanolen, beïnvloeden twee belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen: hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

 2. We bespreken de potentiële voordelen van donkere chocolade voor deze twee risicofactoren en andere hieronder:

Bloeddruk

 1. De flavanolen in donkere chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide in het lichaam. Stikstofoxide zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden of verwijden, wat de bloedstroom verbetert en de bloeddruk verlaagt.

 2. Een studie uit 2015 onderzocht de effecten van chocoladeconsumptie bij 60 mensen met diabetes type 2 en hoge bloeddruk. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die gedurende 8 weken dagelijks 25 gram (g) pure chocolade aten, een aanzienlijk lagere bloeddruk hadden dan degenen die dezelfde hoeveelheid witte chocolade aten.

 3. De bevindingen van een beoordeling uit 2017 toonden aan dat de gunstige effecten van donkere chocolade op de bloeddruk mogelijk groter zijn bij ouderen en mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten, in tegenstelling tot jongere, gezonde individuen.

Cholesterol

 1. Donkere chocolade bevat ook bepaalde verbindingen, zoals polyfenolen en theobromine, die de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) in het lichaam kunnen verlagen en de niveaus van lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) kunnen verhogen cholesterol. Artsen noemen LDL-cholesterol vaak 'slechte cholesterol' en HDL-cholesterol 'goede cholesterol'

 2. Een onderzoek uit 2017 meldde dat het eten van pure chocolade gedurende 15 dagen het HDL-cholesterolgehalte verhoogde bij mensen met hiv. Consumptie van donkere chocolade had echter geen invloed op het LDL-cholesterolgehalte in de deelnemers aan de studie.

Ontstekingsremmende effecten

 1. Ontsteking maakt deel uit van de natuurlijke immuunrespons van het lichaam op ziektekiemen en andere schadelijke stoffen. Chronische ontsteking kan echter cellen en weefsels beschadigen en kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, artritis en bepaalde soorten kanker, vergroten.

 2. Donkere chocolade bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

 3. Een klein pilootonderzoek uit 2018 met vijf gezonde mensen onderzocht de effecten van donkere chocolade op het immuunsysteem. De resultaten suggereerden dat het consumeren van grote hoeveelheden van 70 procent pure chocolade de activiteit beïnvloedt van genen die de immuunrespons reguleren. Het blijft echter onduidelijk hoe dit onderzoek van praktische betekenis zal zijn.

 4. In een ander onderzoek uit 2018 ontdekten onderzoekers dat het dagelijks eten van 30 g 84 procent pure chocolade gedurende 8 weken ontstekingsremmende biomarkers bij mensen met diabetes type 2 aanzienlijk verminderde. De auteurs van de studie concludeerden dat er behoefte is aan aanvullende studies om de optimale hoeveelheden donkere chocolade te evalueren om te gebruiken voor de behandeling van mensen met diabetes.

Insulineresistentie

 1. Insulineresistentie treedt op wanneer de lichaamscellen niet meer reageren op het hormoon insuline. Insulineresistentie kan abnormaal hoge niveaus van bloedglucose veroorzaken, wat kan leiden tot prediabetes en type 2 diabetes.

 2. Een onderzoek van 6 maanden uit 2018 onderzocht de relatie tussen normale consumptie van donkere chocolade en bloedglucosespiegels bij Spaanse individuen. De onderzoeksresultaten suggereren dat het eten van 48 g van 70 procent pure chocolade per dag kan helpen om de nuchtere glucosespiegel te verlagen en de insulineresistentie te verminderen.

Hersenfunctie

 1. Donkere chocolade eten kan de hersenfunctie verbeteren en neurodegeneratieve aandoeningen helpen voorkomen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

 2. De bevindingen van een klein onderzoek uit 2018 suggereren dat de flavanolen in donkere chocolade de neuroplasticiteit kunnen verbeteren, wat het vermogen van de hersenen is om zichzelf te reorganiseren, met name in reactie op letsel en ziekte.

 3. Een studie uit 2016 identificeerde een positief verband tussen regelmatige chocoladeconsumptie en cognitieve prestaties. De onderzoekers verzamelden echter gegevens uit enquêtes en moesten vertrouwen op zelfgerapporteerde chocolade-inname, zodat ze geen definitieve conclusies konden trekken uit de bevindingen.

Voedingswaarde informatie

 1. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw biedt een reep van 101 g pure chocolade met 70-85 procent vaste cacao:

Risico's en overwegingen

 1. De gezondheidsvoordelen van donkere chocolade komen voornamelijk van de flavanolen in de vaste stoffen van cacao.

 2. Het gehalte aan flavanol varieert echter tussen donkere chocoladeproducten. Verwerkingsmethoden verschillen ook tussen fabrikanten, en dit kan het flavanolgehalte van de chocolade beïnvloeden.

 3. Chocoladefabrikanten hebben geen wettelijke verplichting om het flavanolgehalte in hun producten te melden. Donkere chocoladeproducten met een hoger percentage cacaobestanddelen zouden in het algemeen echter meer flavanolen moeten bevatten.

 4. Hoewel pure chocolade nuttige antioxidanten en mineralen bevat, bevat het meestal ook veel suiker en vet, waardoor het een zeer calorierijk voedsel is.

 5. Donkere chocolade bevat vet in de vorm van cacaoboter, dat voornamelijk bestaat uit ongezonde verzadigde vetten.

 6. Mensen moeten daarom proberen hun consumptie van pure chocolade te beperken om te voorkomen dat ze te veel calorieën, vetten en suikers consumeren.

 7. In het algemeen bevat pure chocolade minder suiker dan melkchocolade en witte chocolade. Donkere chocolade met hogere percentages cacaobestanddelen bevat meestal nog minder suiker. Het suikergehalte varieert tussen chocoladefabrikanten, dus het is raadzaam om het voedingsetiket te controleren.

Hoeveel eten?

 1. Chocoladefabrikanten hoeven het flavanolgehalte van hun producten niet te melden. Daarom is het moeilijk om te weten hoeveel donkere chocolade iemand zou moeten eten om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

 2. De studies in dit artikel gebruikten over het algemeen 20-30 g pure chocolade per dag. Donkere chocolade met hogere percentages cacaobestanddelen bevat doorgaans minder suiker maar meer vet. Meer cacao betekent ook meer flavanolen, dus het is het beste om donkere chocolade te kiezen die voor minstens 70 procent bestaat uit vaste stoffen van cacao.

Samenvatting

 1. Donkere chocolade is een rijke bron van antioxidanten en mineralen en bevat over het algemeen minder suiker dan melkchocolade.

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat donkere chocolade kan helpen het risico op hartaandoeningen te verlagen, ontstekingen en insulineresistentie te verminderen en de hersenfunctie te verbeteren.

 3. Mensen die donkere chocolade aan hun dieet willen toevoegen, moeten er rekening mee houden dat het veel vet en calorieën bevat, dus matiging is de sleutel.

 4. Artikel laatst beoordeeld op di 19 maart 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Berk, L., et al. (2018). Donkere chocolade (70% cacao) beïnvloedt de menselijke genexpressie: Cacao reguleert de cellulaire immuunrespons, neurale signalering en sensorische perceptie [!Abstract

 6. Berk, L., et al. (2018). Donkere chocolade (70% organische cacao) verhoogt de acute en chronische EEG power spectrale dichtheid (mV2) respons van gammafrequentie (25-40 Hz) voor de gezondheid van de hersenen: verbetering van neuroplasticiteit, neurale synchronie, cognitieve verwerking, leren, geheugen, herinneren en mindfulness meditatie [!Abstract

 7. Crichton, G. E., et al. (2016). Chocolade-inname wordt geassocieerd met een betere cognitieve functie: de Maine-Syracuse Longitudinal Study [!Abstract

 8. Souza, S. J., et al. (2017). Effect van chocolade en mate thee op lipidenprofiel van personen met HIV / AIDS op antiretrovirale therapie: een klinische proef [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407