Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van edamame?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van edamame?

 1. Jonge sojabonen die worden geoogst voordat ze zijn gerijpt of verhard, worden edamame genoemd. Je kunt ze in de dop of in de peul kopen, vers of bevroren. Verschillende edamame-producten kunnen online worden gekocht.

 2. Ze zijn van nature glutenvrij en bevatten weinig calorieën, ze bevatten geen cholesterol en ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, ijzer en calcium. Ze kunnen een belangrijke eiwitbron zijn voor diegenen die een plantaardig dieet volgen.

 3. Hier zijn enkele belangrijke punten over edamame. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Nutrition

 1. Een 155 gram (g) kopje bevroren, bereide edamame bonen bevat:

 2. Eén kopje edamame voorziet in 10 procent van de calciumbehoefte van een volwassene, 16 procent vitamine C, 20 procent ijzer, 52 procent vitamine K en 121 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid folaat.

 3. Eiwit: Edamame is een complete bron van eiwit uit de voeding. Net als vlees en zuivel biedt het alle essentiële aminozuren die nodig zijn in het dieet die mensen niet zelf kunnen maken.

 4. Gezond vet: de bonen bevatten veel gezonde meervoudig onverzadigde vetten, vooral omega-3 alfa-linoleenzuur.

 5. Isoflavonen: Sojaproducten bevatten isoflavonen, een soort stof die bekend staat als fyto-oestrogenen die zijn gekoppeld aan een lager risico op osteoporose en kanker.

 6. Andere voedingsstoffen zijn vitamine E, thiamine, riboflavine, niacine, B-6, pantotheenzuur, choline, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan.

Voordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Er zijn aanwijzingen dat het eten van meer plantaardig voedsel zoals edamame het risico op diabetes, hartaandoeningen, obesitas en algehele mortaliteit vermindert. Het kan ook een gezonde teint en haar bevorderen en het kan energie stimuleren.

 3. Het calcium en magnesium in soja kunnen de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) verminderen, de bloedsuikerspiegel reguleren en hoofdpijn door migraine voorkomen.

 4. Soja-voedselconsumptie is in verband gebracht met een lager risico op verschillende specifieke leeftijds- en levensstijlgerelateerde aandoeningen en met verbeteringen in de algehele gezondheid.

1) Leeftijdsgebonden hersenziekten

 1. Uit bevindingen van geografische epidemiologische studies blijkt dat er onder populaties die grotere hoeveelheden soja consumeren, statistisch minder kans is om aan leeftijd gerelateerde psychische stoornissen te ervaren.

2) Hart- en vaatziekten

 1. Het consumeren van soja-eiwit als alternatief voor dierlijk eiwit leidt tot lagere niveaus van LDL of "slechte" cholesterol. Dit vermindert op zijn beurt het risico op atherosclerose en hoge bloeddruk.

3) Borst- en prostaatkanker

 1. Genisteïne, de overheersende isoflavon in soja, bevat antioxiderende eigenschappen die de groei van kankercellen remmen.

4) Depressie

 1. Edamame bevat folaat, wat depressie kan helpen verlichten. Het kan dit doen door te voorkomen dat er een teveel aan homocysteïne in het lichaam ontstaat.

 2. Hoge niveaus van homocysteïne kunnen voorkomen dat bloed en andere voedingsstoffen de hersenen bereiken, en ze kunnen de productie van de feel-good hormonen serotonine, dopamine en noradrenaline verstoren. Deze hormonen reguleren de stemming, slaap en eetlust.

5) Diabetes

 1. Mensen met diabetes type 2 ervaren vaak een nierziekte, waardoor het lichaam een ​​overmatige hoeveelheid eiwit in de urine uitscheidt.

 2. In 2004 rapporteerden onderzoekers dat deelnemers aan de studie die geïsoleerde soja-eiwitten (ISP) als hun enige vorm van eiwitten consumeerden gedurende een periode van 8 weken minder eiwitten uitscheiden dan degenen die alleen dierlijke eiwitten consumeerden. 17 procent van de deelnemers meldde echter dat de ISP leidde tot spijsverteringssymptomen.

6) Vruchtbaarheid

 1. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd consumeren volgens Harvard Medical School meer ijzer en eiwitten uit plantaardige bronnen zoals edamame, spinazie, bonen, pompoen, tomaten en bieten. Harvard Health Publications.

 2. Bovendien is inname van foliumzuur essentieel tijdens de zwangerschap om te beschermen tegen neurale buisdefecten bij zuigelingen. Een kop edamame van 155 gram levert 482 mcg DFE van folaat.

 3. De aanbevolen inname van foliumzuur is 400 mcg DFE voor mannen en vrouwen van 19 jaar en ouder, 600 mcg DFE tijdens de zwangerschap en 500 mcg DFE tijdens de borstvoeding.

7) Energieniveaus

 1. Een tekort aan ijzer in het dieet kan invloed hebben op hoe efficiënt het lichaam energie gebruikt. Edamame is een goede non-heembron van ijzer, samen met linzen, spinazie en gedroogd fruit.

8) Ontsteking

 1. Edamame bevat choline, een voedingsstof die vergelijkbaar is met de B-vitamines. Het draagt ​​bij aan een gezonde slaap, spierbewegingen, leren en geheugen.

 2. Choline helpt ook bij het handhaven van de structuur van cellulaire membranen, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen.

9) Osteoporose

 1. Van soja-isoflavonen is bekend dat ze botverlies verminderen en de botmineraaldichtheid verhogen tijdens de menopauze. Ze zijn ook gemeld om andere symptomen van de menopauze te verminderen.

Recepten

 1. Edamame is verkrijgbaar in supermarkten, vers in de peul, in de dop of ingevroren. Let er bij het kopen van bevroren edamame op dat er geen additieven in de ingrediënten zitten, alleen edamame.

 2. Sommige mensen willen misschien weten dat edamame ofwel een lange weg aflegt, vanuit Azië, of een goede kans heeft genetisch gemodificeerd te zijn. In de Verenigde Staten zijn 85 procent van de geteelde sojaproducten genetisch gemodificeerde organismen (GGO).

 3. Edamame heeft een milde, boterachtige smaak die goed past bij veel gerechten.

 4. Je kunt het eten:

Recepten van een diëtist

 1. De volgende heerlijke en gezonde recepten werden bereid door een geregistreerde diëtist:

Risico's

 1. Sommige eerdere onderzoeken hebben overmatige sojaconsumptie in verband gebracht met een hoger risico op een bepaald soort borstkanker, maar proeven op mensen hebben onvoldoende bewijs geleverd om dit te ondersteunen, en de resultaten zijn in twijfel getrokken.

 2. Meer recente studies hebben aangetoond dat matige hoeveelheden sojaproducten de kans op terugkerende borstkanker lijken te verminderen.

 3. Wereldwijd ondervindt een groeiend aantal mensen allergieën en voedselintolerantie. Soja is een veel voorkomend allergeen bij zuigelingen en kinderen en veroorzaakt vaak symptomen bij mensen met eosinofiele oesofagitis (EoE), een allergische ontstekingsziekte van de slokdarm.

 4. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is voor ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om te streven naar een dieet met een verscheidenheid aan gezonde ingrediënten dan te vertrouwen op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 5. Verschillende edamame-producten kunnen online worden gekocht.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 14 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407