Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van jackfruit?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van jackfruit?

 1. Jackfruit is een tropische boomvrucht afkomstig uit het zuidwesten van India. Het behoort tot de Moraceae-plantenfamilie, die ook moerbeien, vijgen en broodvruchten omvat.

 2. Een jackfruit is groot, met dik, geel vruchtvlees en eetbare zaden en peulen. Het vruchtvlees heeft een zoete, onderscheidende smaak, die sommigen beschrijven als een kruising tussen banaan en ananas.

 3. Vanwege de vezelachtige textuur gebruiken mensen jackfruitvlees vaak als vleesvervanger in vegetarische of veganistische gerechten. In dit artikel onderzoeken we enkele van de potentiële gezondheidsvoordelen van jackfruit. We kijken ook naar de voedingswaarde, eventuele risico's en overwegingen en hoe we deze aan het dieet kunnen toevoegen.

Cholesterolwaarden

 1. Dierstudies suggereren dat jackfruitzaden de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) kunnen helpen verlagen en de niveaus van lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) verhogen.

 2. LDL-cholesterol, of "slechte" cholesterol, is een wasachtige afzetting die aan de binnenwanden van bloedvaten kan blijven kleven. Naarmate deze afzettingen zich ophopen, kunnen ze de bloedstroom beperken, wat de bloeddruk kan verhogen en het risico op een hartaanval of beroerte kan vergroten.

 3. HDL-cholesterol of "goede" cholesterol helpt LDL-cholesterol uit bloedvaten te verwijderen en terug te sturen naar de lever.

 4. Een onderzoek uit 2015 onderzocht de effecten van verschillende diëten van jackfruitzaden op het cholesterolgehalte bij ratten.

 5. Ratten die een dieet aten dat rijk was aan jackfruitzaden hadden een verhoogd HDL-cholesterolgehalte en een verlaagd LDL-cholesterolgehalte, vergeleken met de ratten die minder zaden aten.

Bloeddruk

 1. Jackfruit is een goede bron van kalium. Volgens de American Heart Association (AHA) kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium de bloeddruk helpen verlagen.

 2. Kalium verlaagt de bloeddruk door de effecten van natrium tegen te gaan en de spanning in de wanden van bloedvaten te verminderen.

 3. De AHA beveelt gezonde volwassenen aan om dagelijks 4.700 milligram (mg) kalium te consumeren. Een kopje rauwe, gesneden jackfruit bevat 739 mg kalium.

 4. Een kaliumrijk dieet kan echter schadelijk zijn voor mensen met een nierziekte of een aandoening die de manier verandert waarop het lichaam kalium reguleert.

Cancer

 1. Jackfruit bevat stoffen die fytochemicaliën worden genoemd, zoals flavonoïden, saponinen en tannines.

 2. Volgens het American Institute for Cancer Research hebben veel fytochemicaliën antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen de effecten van vrije radicalen tegen te gaan.

 3. Vrije radicalen zijn zeer reactieve moleculen die van nature in het lichaam voorkomen en cellen kunnen beschadigen. Deze schade, ook wel oxidatieve stress genoemd, kan een rol spelen bij de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten, waaronder kanker.

 4. Fytochemicaliën kunnen ook voorkomen dat nieuwe bloedvaten rond kankercellen groeien. Een gebrek aan bloedvaten vermindert de bloedtoevoer en groei van de cellen.

 5. Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat extracten van jackfruitzaad de groei van geïnduceerde, ectopische bloedvaten in kippenembryo's remden.

 6. De onderzoekers merkten op dat het effect kan voortvloeien uit de combinatie van flavonoïden, saponinen en tannines in de extracten en dat jackfruit-extract potentieel kan hebben als toekomstige antikankertherapie.

 7. Zij concludeerden dat verder diepgaand onderzoek nodig is om hun bevindingen te bevestigen en beter te begrijpen.

Bloedsuikerspiegel

 1. De glycemische index (GI) is een systeem om te beoordelen hoe specifiek voedsel iemands bloedglucosespiegel beïnvloedt.

 2. Voedingsmiddelen met hogere GI-scores veroorzaken waarschijnlijk spikes in de bloedsuikerspiegel dan die met lagere scores. Het GI-systeem kan mensen met diabetes helpen hun maaltijden te plannen.

 3. Jackfruit heeft een gemiddelde GI-score, maar andere delen van de plant kunnen helpen bij het behandelen van type 2 diabetes.

 4. Een studie uit 2011 onderzocht het effect van jackfruitbladextract bij ratten met geïnduceerde diabetes. Aan het einde van de studie hadden de ratten die jackfruitbladextract hadden verbruikt hogere insulinespiegels en lagere bloedglucosespiegels dan degenen die een controledieet hadden gegeten.

 5. De onderzoekers bepaalden dat jackfruitbladextract flavonoïden bevat die celdood in de pancreas kunnen helpen voorkomen, het orgaan dat insuline produceert.

 6. Uit een reageerbuisstudie uit 2016 bleek dat extract uit de schors van de jackfruitboom chemicaliën bevat die de afbraak van vetten en complexe koolhydraten in suikers voorkomen. De onderzoekers suggereerden dat de chemicaliën nuttig kunnen zijn bij het beheersen van diabetes.

 7. Om deze effecten te bevestigen zijn echter toekomstige studies bij mensen nodig.

Wondgenezing

 1. Jackfruit is een goede bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die essentieel is voor een gezond immuunsysteem.

 2. Ook heeft het lichaam vitamine C nodig om een ​​eiwit te maken dat collageen wordt genoemd, wat van vitaal belang is voor het behoud van een gezonde huid, botten en bindweefsels, zoals bloedvaten en kraakbeen. Collageen is ook belangrijk voor wondgenezing.

 3. Volgens een beoordeling uit 2014 bevat jackfruit stoffen met ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die ook kunnen helpen bij het bevorderen van wondgenezing.

 4. Een onderzoek uit 2013 onderzocht de wondgenezende eigenschappen van jackfruitbladextract op monsters van de varkenshuid. De onderzoekers concludeerden dat extracten van jackfruitbladeren wondgenezing kunnen bevorderen.

Spijsvertering

 1. Jackfruit, met name de zaden, is een goede bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

 2. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) kan oplosbare vezels helpen de LDL-cholesterolwaarden te verlagen en de opname van koolhydraten in de bloedbaan te vertragen, wat kan helpen bij het voorkomen van pieken in de bloedglucose na het eten.

 3. Onderzoek suggereert dat voedingsvezels ook het risico op hartziekten, diabetes en darmkanker kunnen verminderen.

 4. De Academie voor voeding en diëtetiek beveelt vrouwen aan om 25 gram (g) te consumeren en mannen 38 g vezels per dag.

 5. Jackfruitzaden bevatten ook prebiotica, die de groei van nuttige bacteriën in de darm kunnen ondersteunen.

Voedingswaarde

 1. Jackfruit is een gezonde bron van vitamine C, kalium, voedingsvezels en enkele andere essentiële vitamines en mineralen.

 2. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat een kopje rauwe, gesneden jackfruit:

Risico's en overwegingen

 1. Volgens een casusrapport 2015, kreeg een vrouw met een latexallergie een anafylactische shock, wat een ernstige allergische reactie is, na het eten van jackfruit.

 2. De auteurs suggereren dat deze reactie mogelijk het gevolg is van de aanwezigheid van latexachtige eiwitten in jackfruit.

 3. Andere casusrapporten suggereren dat het consumeren van jackfruit ook allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met berkenpollenallergieën.

 4. Allergische reacties op jackfruit zijn echter uiterst zeldzaam.

Jackfruit eten

 1. Veel speciaalzaken en Aziatische levensmiddelenwinkels verkopen verse, ingeblikte of bevroren jackfruit. Ingeblikte jackfruit kan siroop of pekel bevatten.

 2. Het vruchtvlees van onrijpe jackfruit is groen en wordt geel naarmate het rijpt. Een persoon kan het vlees van verse, rijpe jackfruit alleen eten of gebruiken in een reeks recepten, waaronder desserts.

 3. Veel mensen gebruiken verse, onrijpe jackfruit als vleesvervanger in curry's, taarten, wokgerechten, wraps en andere gerechten.

 4. Om verse, onrijpe jackfruit te bereiden:

 5. Sommige recepten voor jackfruit omvatten:

Samenvatting

 1. Ranasinghe, R. A. S. N., et al. (2019). Voordelen voor voeding en gezondheid van jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): Een overzicht [!Samenvatting

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Jackfruit is een goede bron van vitamine C, kalium, voedingsvezels en andere belangrijke vitamines en mineralen.

 5. Onderzoek suggereert ook dat verbindingen in het vlees, zaden en andere delen van de plant mogelijk een aantal gezondheidsproblemen kunnen behandelen of voorkomen.

 6. Jackfruit is een populaire vleesvervanger. Wanneer gekookt, heeft het onrijpe vlees een textuur die lijkt op kip of getrokken varkensvlees.

 7. Jackfruit is veilig en voedzaam voor de meeste mensen. Iedereen met een allergie voor latex of berkenpollen moet echter voorzichtig zijn bij het eten of hanteren van het fruit.

 8. Artikel laatst herzien door ma 25 maart 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Voedingsvezels [!informatiebladDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407