Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de mogelijke voordelen van MCT-olie?

Wat zijn de mogelijke voordelen van MCT-olie?

 1. Veel artikelen in omloop bevelen het gebruik van MCT-olie aan. Ze beweren dat het mensen kan helpen af ​​te vallen en dat het verschillende andere voordelen heeft.

 2. Dit artikel onderzoekt de gezondheidsvoordelen van MCT-olie, zoals ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Het houdt ook rekening met de risico's van het gebruik van MCT-olie, evenals waar het te verkrijgen is en hoe het kan worden gebruikt.

Overzicht

 1. MCT-olie is een voedingssupplement dat bestaat uit MCT-vetten, vetten die voorkomen in kokosolie, palmpitolie en zuivelproducten.

 2. MCT-olie wordt voornamelijk gebruikt door mensen die willen afvallen of hun uithoudingsvermogen willen verbeteren tijdens een training.

 3. Sommige aanhangers van MCT-olie beweren ook dat het het denkvermogen kan verbeteren en kan helpen bij verschillende vormen van dementie.

 4. Wat zijn MCT's en waarom verschillen ze van andere vetten?

 5. Vetten bestaan ​​uit ketens van koolstofatomen en de meeste vetten in het dieet van een persoon bestaan ​​uit 13 tot 21 van deze atomen. Dit worden vetzuren met lange ketens genoemd.

 6. Vetzuren met een korte keten bestaan ​​daarentegen uit 6 of minder koolstofatomen.

 7. MCT's verwijst naar triglyceriden met middellange ketens die zich in het midden van de andere twee typen bevinden. Ze zijn van gemiddelde lengte en bestaan ​​uit 6 tot 12 koolstofatomen.

 8. MCT's worden gevonden in kokosolie en worden door het lichaam op een andere manier verwerkt dan vetzuren met lange ketens. In tegenstelling tot andere vetten, gaan ze rechtstreeks van de darm naar de lever. Vanaf hier worden ze gebruikt als energiebron of omgezet in ketonen.

 9. Ketonen zijn stoffen die worden geproduceerd wanneer de lever veel vet afbreekt, en ze kunnen door de hersenen worden gebruikt voor energie in plaats van glucose of suiker.

 10. Omdat de calorieën in MCT's meteen worden gebruikt, is het minder waarschijnlijk dat ze als vet worden opgeslagen. Dit principe is de basis van het ketogeen dieet, dat volgens veel mensen een effectieve manier is om af te vallen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van MCT-olie

 1. Er zijn verschillende potentiële gezondheidsvoordelen van MCT-olie. Sommige hiervan worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs, terwijl andere nog moeten worden bewezen. Elk potentieel voordeel en het beschikbare bewijsmateriaal wordt hieronder onderzocht:

1. Betere hersen- en geheugenfunctie

 1. De Alzheimer's Drug Discovery Foundation heeft de voor- en nadelen van MCT's met betrekking tot hersen- en geheugenfunctie gerapporteerd, evenals hun potentiële voordelen voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

 2. Maar in hoeverre worden de claims rond MCT's ondersteund door wetenschappelijk bewijs?

 3. Een beoordeling uit 2016 merkt op dat in drie onderzoeken de opname van ketonen in de hersenen bij mensen met Alzheimer hetzelfde was als bij gezonde mensen. De opname van glucose door de hersenen was daarentegen slechter bij mensen met Alzheimer dan gezonde mensen.

 4. De recensenten merken ook op dat ketose een licht gunstig effect heeft op het denkvermogen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Ketosis is wanneer de hersenen ketonen gebruiken voor energie in plaats van glucose.

 5. Meer onderzoek is nodig om met zekerheid te zeggen dat MCT's of MCT-olie de hersen- en geheugenfunctie kunnen verbeteren. Dat gezegd hebbende, is het eerste onderzoek veelbelovend en groeit de belangstelling voor het gebruik van MCT's op dit gebied.

2. Energieboost en verhoogd uithoudingsvermogen

 1. Voorstanders van MCT-olie beweren dat het de energie van een persoon kan helpen stimuleren en zijn uithoudingsvermogen kan verbeteren tijdens het sporten.

 2. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan MCT's, in plaats van vetten met een langere keten, de tijd verbeterde dat recreatieve sporters intensieve training konden verdragen.

 3. Dit bewijs is bemoedigend, maar te beperkt om met zekerheid te kunnen concluderen dat MCT's of MCT-olie het uithoudingsvermogen van de oefening kan verbeteren, zo merkt een studie uit 2010 op.

3. Gewichtsverlies en verbeterd gewichtsbeheer

 1. Een populaire claim van aanhangers van MCT-olie is dat het helpt bij het afvallen. Dit gebied is het meest onderzocht door wetenschappers.

 2. Een onderzoek uit 2003 wees uit dat MCT's de calorieën en het vet verhoogden dat mannen met overgewicht verbrandden. Er werd geconcludeerd dat MCT's nuttig kunnen zijn bij het voorkomen van obesitas en om gewichtsverlies te stimuleren.

 3. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat MCT's leidden tot een grotere toename van de hormonen die de eetlust verminderen en een persoon een vol gevoel geven. Dit was in vergelijking met vetten met een langere keten.

 4. Het bewijs suggereert dat MCT's een belangrijke rol kunnen spelen bij gewichtsverlies en -management.

 5. Het is echter belangrijk op te merken dat studies naar MCT's hebben gekeken als een soort voedingsvet in plaats van specifiek naar MCT-oliesupplementen.

4. Verlaagd cholesterol

 1. MCT's kunnen ook een rol spelen bij het beschermen van de gezondheid van het hart door cholesterol te verlagen.

 2. Een onderzoek uit 2009 dat naar 40 vrouwen keek, ontdekte dat het consumeren van kokosolie slechte soorten cholesterol verminderde en de goede verbeterde. De vergelijking was met sojaolie en samen met een caloriebeperkt dieet genomen.

 3. Omdat MCT-olie hoog is in de MCT's in kokosolie, is het waarschijnlijk ook het cholesterolniveau te verbeteren. Omdat de studie echter niet specifiek naar MCT-olie keek, kan dit niet met zekerheid worden gezegd.

5. Verlaagde bloedsuikerspiegel

 1. MCT's kunnen ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren en een mogelijke rol spelen bij diabetesmanagement.

 2. Een onderzoek uit 2007 wees uit dat MCT verbeterde diabetesrisicofactoren, inclusief insulineresistentie, in een kleine groep deelnemers met type 2 diabetes.

Risico's en overwegingen

 1. MCT's uit voedingsbronnen en MCT-olie kunnen enkele gezondheidsvoordelen hebben. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wanneer een persoon deze consumeert, ze vetten consumeren.

 2. Het gebruik van MCT-olie voegt extra vetten en calorieën toe aan het dieet van een persoon. Als zodanig kan overmatig gebruik van MCT-olie niet gunstig zijn en ertoe leiden dat iemand gewichtstoename krijgt.

 3. MCT-oliesupplementen zijn gemaakt op basis van versies van voedseloliën en worden daarom niet als een natuurlijk product beschouwd.

 4. Het is belangrijk om te onthouden dat MCT-olie een laag rookpunt heeft en dus niet geschikt is om te koken.

 5. Vaste kokosolie, die veel MCT's bevat, kan bij het koken worden gebruikt en kan worden gebruikt om olijfolie of andere frituurolie te vervangen.

Bronnen van MCT's

 1. MCT-oliesupplementen zijn verkrijgbaar in veel natuurvoedingswinkels en kunnen online worden gekocht.

 2. Sommige mensen consumeren liever MCT's in hun dieet, wat natuurlijker kan zijn dan het nemen van supplementen. MCT's zijn te vinden in:

Takeaway

 1. MCT's hebben veel potentiële gezondheidsvoordelen en het gebruik van MCT-oliesupplementen kan ook nuttig zijn.

 2. Hoewel MCT's mogelijk niet leiden tot dramatisch gewichtsverlies, kunnen ze misschien een rol spelen in het totale gewichtsbeheer. Ze kunnen ook helpen bij het stimuleren van energie en uithoudingsvermogen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit voordeel te bewijzen.

 3. Een groeiend aantal onderzoeken suggereert ook dat MCT's het vermogen van een persoon om te denken en de effecten van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te bestrijden, kunnen verbeteren. Nogmaals, dit is een gebied dat nader moet worden bestudeerd.

 4. Het is vermeldenswaard dat het consumeren van MCT's uit voedingsbronnen kan betekenen dat een persoon meer voedingsvoordeel krijgt dan het gebruik van MCT-oliesupplementen.

 5. U kunt online een reeks MCT-olieproducten kopen.

 6. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 6 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Assuncao, M. L., Ferreira, H. S., dos Santos, A. F., Cabral, C. R., Florencio, T. M. (2009, juli). Effecten van kokosolie uit de voeding op de biochemische en antropometrische profielen van vrouwen met obesitas in de buik [!Samenvatting

 8. Clegg, M. E. (2010, november). Middellange keten triglyceriden zijn voordelig bij het bevorderen van gewichtsverlies, hoewel niet voordelig voor het uitoefenen van prestaties [!Abstract

 9. Han, J. R., Deng, B., Sun, J., Chen, C. G., Corkey, B. E., Kirkland, J. L., .... Guo, W. (2007, juli). Effecten van middellange keten triglyceride in de voeding op gewichtsverlies en insulinegevoeligheid bij een groep matige Chinese diabetespatiënten met matig overgewicht [!Samenvatting

 10. Nosaka, N., Suzuki, Y., Nagatoishi, A., Kasai, M., Wu, J., Taguchi, M. (2009, april). Effect van inname van middellange keten triacylglycerolen op matige tot hoge intensiteit bij recreatieve sporters [!Abstract

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 12. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407