Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de natuurlijke manieren om galstenen kwijt te raken?

Wat zijn de natuurlijke manieren om galstenen kwijt te raken?

 1. Galstenen zijn een veel voorkomende klacht die 10 tot 15 procent van de Amerikaanse volwassenen treft.

 2. Lees verder voor meer informatie over populaire natuurlijke behandelingen voor galstenen, samen met enkele tips om te voorkomen dat ze zich in de eerste plaats vormen.

Wat zijn galstenen?

 1. Galstenen variëren in vorm en grootte, waarvan sommige groeien tot de grootte van een golfbal.

 2. Er zijn twee soorten galstenen:

 3. Niet alle galstenen veroorzaken symptomen. Wanneer symptomen aanwezig zijn, omvatten deze:

Op natuurlijke wijze van galstenen afkomen

 1. Hoewel er geen betrouwbaar bewijs is dat deze remedies werken, zijn de volgende behandelingen populaire natuurlijke alternatieven voor medische interventies.

1. Galblaas reinigen

 1. Een van de meest voorkomende behandelingen voor galstenen is een galblaasreiniging. Voorstanders van deze methode beweren dat het de galstenen afbreekt en ze uit het lichaam spoelt. Een artikel uit 2009 stelt dat hoewel wetenschappelijk bewijs om een ​​galblaasreiniging te ondersteunen minimaal is, anekdotische rapporten aangeven dat het voor sommige mensen nuttig kan zijn.

 2. Een blozen in de galblaas omvat het consumeren van een mengsel van appelsap, kruiden en olijfolie gedurende 2 tot 5 dagen. Recepten variëren, en sommige procedures stellen een persoon in staat om voedsel te eten, terwijl anderen dat niet doen.

 3. Dit dieet kan onveilige mensen zijn met diabetes of bloedsuikerproblemen, die geen vast voedsel consumeren tijdens de reiniging.

2. Appelazijn met appelsap

 1. Sommige mensen geloven dat appelsap galstenen verzacht, waardoor ze gemakkelijk uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden.

 2. Eén reiniging omvat het mengen van appelazijn in het appelsap voordat het wordt gedronken. Hoewel er beperkt bewijs is dat suggereert dat appelazijn een aantal gezondheidsvoordelen heeft, ondersteunen geen studies het gebruik ervan als behandeling voor galstenen.

 3. Bovendien moeten mensen met diabetes, maagzweren en hypoglykemie op hun hoede zijn om grote hoeveelheden vruchtensap te consumeren.

 4. Appelazijn is verkrijgbaar in natuurwinkels en online.

3. Paardebloem

 1. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health is paardenbloem in het verleden gebruikt om galblaas-, lever- en galwegenproblemen te behandelen. Aanhangers geloven dat de bittere wortels de galproductie in de galblaas kunnen stimuleren.

 2. Mensen drinken meestal paardebloemthee of koffie om hun galstenen te verwijderen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dit gunstig is. Bovendien moeten mensen met galstenen, galblaasproblemen of nierproblemen een arts raadplegen voordat ze paardenbloem consumeren.

 3. Een aantal paardebloem theeën en supplementen zijn verkrijgbaar in gezondheidswinkels en online.

4. Melkdistel

 1. Melkdistel wordt al eeuwen medicinaal gebruikt om de lever te ontgiften. Hoewel het de lever en de galblaas kan ondersteunen, zijn er geen studies die de effecten ervan op galstenen evalueren.

 2. Een persoon kan melkdistel nemen als een tonicum of in de vorm van een capsule of tablet. Mensen met diabetes, ragweed allergieën of een geschiedenis van hormoongevoelige kankers moeten het gebruik van mariadistel bespreken met hun arts.

 3. Melkdistel is verkrijgbaar in gezondheidswinkels en online.

5. Lysimachiae herba

 1. Lysimachiae herba of gouden muntgras is een populaire traditionele Chinese remedie voor galstenen. Onderzoek suggereert dat het nuttig kan zijn voor het behandelen of voorkomen van cholesterol galstenen.

 2. Het supplement is verkrijgbaar als poeder of vloeistof.

6. Artisjok

 1. Van extracten van artisjok is aangetoond dat het de galproductie stimuleert en zowel de galblaas als de leverfunctie ondersteunt.

 2. Er is echter geen specifiek onderzoek naar de effecten van artisjok op galstenen.

 3. Globe-artisjokken kunnen op verschillende manieren worden gekookt en bereid. Maar het onderzoek is gebaseerd op artisjokextractsupplementen, die waarschijnlijk krachtiger zijn dan de groenten.

 4. Het is van essentieel belang om met een arts te praten voordat u artisjokextract inneemt, omdat het een galblaasaanval kan veroorzaken als een galkanaal wordt geblokkeerd.

7. Psyllium schil

 1. Psyllium is een oplosbare vezel afkomstig van de zaden van de Plantago ovata-plant. Onderzoek heeft aangetoond dat het het hart, de alvleesklier en andere delen van het lichaam ten goede komt.

 2. Een zeer oude studie wees uit dat psylliumschillen hamsters beschermden tegen de vorming van cholesterolgalstenen. Een recenter onderzoek uit 1999 ondersteunt deze bevindingen.

8. Castor olie pack

 1. Castoroliepakketten zijn een populair middel bij natuurgeneeskundigen en natuurliefhebbers voor een breed scala aan klachten.

 2. Om een ​​ricinusoliepakket aan te brengen, week je een doek in warme ricinusolie en leg je deze op de buik. Bedek met een handdoek. Sommige mensen kiezen ervoor om een ​​warmtebron, zoals een warmwaterkruik of een verwarmingskussen, erop te plaatsen. Laat het pakket maximaal een uur op de buik liggen.

 3. Er zijn geen wetenschappelijke studies om het gebruik van deze behandeling voor galstenen te ondersteunen.

9. Acupunctuur

 1. Acupunctuur kan galsteensymptomen verlichten, hoewel het onderzoek zeer beperkt is.

 2. In één onderzoek bij 60 mensen met cholecystitis (ontsteking van de galblaas) bleek acupunctuur rugpijn, buikpijn en misselijkheid te verlichten, terwijl ook het volume van de galblaas werd gereguleerd.

 3. Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek niet specifiek naar galstenen kijkt, en het kan alleen de symptomen verlichten, in plaats van mensen te helpen de stenen te passeren.

10. Yoga

 1. Van sommige yogahoudingen wordt gezegd dat ze galstenen genezen, hoewel geen studies deze bewering ondersteunen. De volgende houdingen worden door sommigen als heilzaam beschouwd voor mensen met galstenen:

Medische behandelingen

 1. Als natuurlijke remedies galstenen niet effectief behandelen, kan een persoon medicijnen of een operatie overwegen.

Medicatie

 1. Kleinere galstenen kunnen worden behandeld met galzuren zoals ursodeoxycholzuur en chenodeoxycholzuur.

 2. Mogelijke nadelen van deze medicijnen zijn:

Surgery

 1. Galstenen worden vaak behandeld door de galblaas te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de galstenen zich niet opnieuw kunnen vormen.

 2. Galblaasverwijderingsoperatie of cholecystectomie is een van de meest voorkomende operaties bij Amerikaanse volwassenen. Er zijn minimale bijwerkingen bij het verwijderen van de galblaas.

Galstenen voorkomen

 1. Niet alle risicofactoren voor galsteenvorming kunnen worden gewijzigd, zoals:

 2. Er kunnen echter andere risicofactoren worden aangepakt, waaronder:

 3. Daarom moeten preventieve technieken gericht zijn op de factoren die kunnen worden gewijzigd. De volgende tips kunnen voor sommige mensen het risico op galstenen verminderen.

Kan een dieet galstenen voorkomen?

 1. Volgens een onderzoek uit 2006 hebben vrouwen die meer fruit en groenten eten minder kans om hun galblaas te verwijderen dan vrouwen die heel weinig verse producten eten. Ook kunnen andere bronnen van vezels zoals de eerder genoemde psylliumschillen gunstig zijn voor de galblaas.

 2. Voedingsmiddelen die galblaasproblemen kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

Gewichtsbeheer

 1. Omdat obesitas het risico op galstenen verhoogt, moeten mensen met overgewicht ernaar streven een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

 2. Volgens een studie uit 2013 kan het volgen van een dieet met zeer weinig calorieën (500 per dag) echter een risicofactor zijn voor de vorming van galstenen. Degenen die 12 weken lang tussen de 1200 en 1500 calorieën per dag aten, verloren echter gewicht maar hadden veel minder kans op galstenen.

Wanneer u naar een dokter gaat

 1. Iedereen die overweegt een natuurlijke behandeling te proberen, moet altijd eerst een arts raadplegen.

 2. Symptomen van een galblaasprobleem zijn onder meer:

 3. Mensen die vermoeden dat ze een galblaasaanval hebben gehad, moeten onmiddellijk contact opnemen met een arts om het risico op toekomstige complicaties te verminderen.

 4. Artikel voor het laatst beoordeeld op za 24 februari 2018. Bezoek onze categoriepagina GastroIntestinal / Gastroenterology voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over GastroIntestinal / Gastroenterology. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Bergman, F., Van der Linden, W. (1975, september). Effect van voedingsvezels op galsteenvorming bij hamsters [!Abstract

 6. Csupor, D., Csorba, A., Hohmann, J. (2016, 25 oktober). Recente ontwikkelingen in de analyse van flavonolignanen van Silybum marianum [!Abstract

 7. Gaby, A. R. (2009, september). Nutritional benaderingen voor preventie en behandeling van galstenen [!Abstract

 8. Rondanelli, M., Monteferrario, F., Perna, S., Faliva, M. A., Opizzi, A. (2013, maart). Gezondheidsbevorderende eigenschappen van artisjok bij het voorkomen van hart- en vaatziekten door zijn lipidische en glycemische werking [!Abstract

 9. Schwesinger, W. H., Kurtin, W. E., Page, C. P., Stewart, R. M., Johnson, R. (1999, april). Oplosbare voedingsvezels beschermen tegen de vorming van cholesterol galstenen [!Abstract

 10. Tsai, C.-J., Leitzmann, M. F., Willett, W. C., Giovannucci, E. L. (2006, september). Fruit- en groenteconsumptie en het risico op cholecystectomie bij vrouwen [!Abstract

 11. Wen, F. Y., Li, S. C., Wang, G. M., Li, L. X., Song, Y. Q. (2012, oktober). Effecten van acupunctuur van Jianjing (GB 21) op het volume van de galblaas en symptomen van patiënten met cholecystitis [!Abstract

 12. Xiong, Y., Wang, J. W., Deng, J. (2015, juni). Vergelijking tussen Lysimachiae Herba en Desmodii Styracifolii Herba bij farmacologische activiteiten [!Abstract

 13. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 14. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407