Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van bramen?

Wat zijn de voordelen van bramen?

 1. Bramen zijn inheems in Europa, maar boeren telen ze het hele jaar door in de Verenigde Staten. Ze komen uit braamstruiken, een soort doornige struik.

 2. In dit artikel bekijken we enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van bramen en hoe u meer bramen in een typisch dieet kunt opnemen.

Voordelen van bramen

 1. Hieronder volgen enkele voordelen die mensen kunnen behalen door bramen te eten:

1. Vitamine C

 1. Bramen bevatten een hoog vitamine C. Een portie van 100 gram (g) bevat 35 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C van een persoon.

 2. Mensen zijn niet in staat om hun eigen vitamine C te synthetiseren, dus het is essentieel om het op te nemen als onderdeel van een gezond dieet.

 3. Vitamine C is betrokken bij de eiwitsynthese en is noodzakelijk voor het lichaam om collageen en bepaalde neurotransmitters te produceren. Deze processen zijn van vitaal belang voor veel lichaamsfuncties, waaronder wondgenezing.

 4. Vitamine C heeft ook antioxiderende eigenschappen en is betrokken bij het functioneren van het immuunsysteem.

2. Bron van vezels

 1. Een portie bramen van 100 g bevat 14 procent van de ADH van vezels. Vezel is een soort koolhydraat dat het lichaam niet kan afbreken in kleinere suikermoleculen, zoals bij andere koolhydraten. Vezel speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en suikerconsumptie.

 2. Er zijn twee soorten vezels in voedsel, oplosbaar en onoplosbaar.

 3. Oplosbare vezels lost op in water, en het wordt geassocieerd met het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het helpen van een persoon om een ​​gezond cholesterolgehalte te handhaven.

 4. Onoplosbare vezels lossen niet op in water maar ondersteunen een gezonde spijsvertering.

 5. Bramen bevatten zowel oplosbare als onoplosbare soorten vezels.

3. Antioxidanten

 1. Bramen bevatten veel antioxidanten, zoals anthocyanen. Antioxidanten helpen mensen om te vechten tegen de negatieve invloed van vrije radicalen in het lichaam.

 2. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en worden verondersteld nauw betrokken te zijn bij het verouderingsproces plus andere gezondheidsproblemen, zoals kanker en hartaandoeningen.

 3. Het lichaam gebruikt antioxidanten om de schade te verminderen die vrije radicalen kunnen veroorzaken. Het is mogelijk dat wanneer mensen voedingsmiddelen eten die antioxidanten bevatten, ze dit proces ondersteunen, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

4. Vitamine K

 1. Bramen zijn een uitstekende bron van vitamine K. Dit is een noodzakelijke voedingsstof voor bloedstolling, die essentieel is voor een goede wondgenezing.

 2. Mensen hebben ook een goede botgezondheid gekoppeld aan vitamine K. Het is echter essentieel dat een persoon zijn vitamine K-inname met zijn arts bespreekt als hij bloedverdunners gebruikt.

5. Vitamine A

 1. Bramen bevatten ook vitamine A, die verschillende functies in het lichaam vervult. Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, dat infecties en ziekten bestrijdt. Het ondersteunt ook de groei en het onderhoud van tanden en botten, en houdt de huid gezond.

 2. Vitamine A is verantwoordelijk voor de productie van de pigmenten in het netvlies van het oog en helpt het zicht te ondersteunen, met name bij weinig licht.

6. Hersenfunctie

 1. Een onderzoek in 2009 wees uit dat ratten die bramen consumeerden, hun cognitieve en motorische vaardigheden hadden verbeterd in vergelijking met een controlegroep ratten die geen bramen consumeerden.

 2. De auteurs van de studie suggereerden dat dit te wijten zou kunnen zijn aan chemicaliën die polyfenolen worden genoemd in bramen.

 3. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of deze voordelen bij mensen voorkomen.

Hoe meer bramen in uw dieet op te nemen

 1. Mensen kunnen bramen gemakkelijk opnemen als onderdeel van een gezond dieet. Een populaire methode is om bramen bij het ontbijt te eten.

 2. Mensen kunnen ze opnemen als onderdeel van een fruitsalade met gewone of Griekse yoghurt. Als alternatief kunnen ze bramen toevoegen aan granen, waaronder pap.

 3. Een andere eenvoudige manier om bramen in een dieet op te nemen is in fruitsmoothies.

 4. Bramen werken goed in smoothies met andere bessen, zoals bosbessen of frambozen, of met appels. Door eiwitpoeder en haver toe te voegen, kan de voedingswaarde toenemen en kan een persoon zich langer vol voelen.

 5. Bramen werken ook goed in desserts, zoals appel- en bramentaart of crumble. Desserts bevatten echter vaak veel suiker, wat afbreuk kan doen aan enkele van de gezondheidsvoordelen van bramen.

Zijn er bijwerkingen?

 1. Bramen zijn veilig om te consumeren en veroorzaken waarschijnlijk geen bijwerkingen bij mensen die er niet allergisch voor zijn.

 2. Hele bramen zonder toegevoegde suiker wordt aanbevolen, bevroren of vers.

 3. Sommige ingeblikte bramen kunnen toegevoegde suiker of conserveermiddelen bevatten die kunnen leiden tot negatieve gezondheidseffecten.

Takeaway

 1. Bramen zijn rijk aan veel voedingsstoffen en hebben een aantal gezondheidsvoordelen. Meer onderzoek is nodig om enkele van deze voordelen te ondersteunen, maar de wetenschap heeft veel van de positieve acties van de vitaminen in bramen gedocumenteerd.

 2. Mensen kunnen gemakkelijk bramen toevoegen aan een gezond dieet, zoals bij het ontbijt, in een fruitsmoothie of als snack. Bramen zijn veilig om te consumeren, maar mensen moeten voorkomen dat ze te veel eten om de niveaus van fruitsuiker of fructose op een gezond niveau te houden.

 3. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 6 juni 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Shukitt-Hale, B., Cheng, V., Joseph, J. A. (2013, 19 juli). Effecten van bramen op motorische en cognitieve functie bij oude ratten [!Abstract

 5. Vitamine C [!Factsheet

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407