Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van intermitterend vasten?

Wat zijn de voordelen van intermitterend vasten?

 1. Wetenschappers voeren veel intermitterende studies van nuchtere dieren uit, maar sommige voordelen kunnen ook van toepassing zijn op mensen.

 2. Onderzoek verbindt intermitterend vasten met voordelen, waaronder:

 3. Dit artikel bespreekt de vijf belangrijkste voordelen van intermitterend vasten en het onderzoek ter ondersteuning hiervan.

1. Gewichtsverlies

 1. Intermitterend vasten kan gewichtsverlies veroorzaken door de insulineniveaus te verlagen.

 2. Het lichaam breekt koolhydraten af ​​in glucose, die cellen gebruiken voor energie of omzetten in vet en opslaan voor later gebruik. Insuline is een hormoon waarmee cellen glucose kunnen opnemen.

 3. Insulineniveaus dalen wanneer een persoon geen voedsel consumeert. Tijdens een periode van vasten is het mogelijk dat het verlagen van de insulinespiegel ervoor zorgt dat cellen hun glucoseopslag als energie vrijgeven.

 4. Regelmatig herhalen van dit proces, net als bij intermitterend vasten, kan leiden tot gewichtsverlies.

 5. Intermitterend vasten kan ook leiden tot de consumptie van minder calorieën, wat ook kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. Een systematische review van 2015 in het tijdschrift Molecular and Cellular Endocrinology onderzocht gegevens van 40 verschillende studies over intermitterend vasten. De onderzoekers concluderen dat het nuttig is om het lichaamsgewicht te verminderen.

 2. Een proef uit 2017 vergeleek het effect van intermitterend vasten en een typisch caloriebeperkend dieet op gewichtsverlies gedurende 1 jaar. Beide vormen van diëten waren even effectief voor gewichtsverlies. Er waren geen significante verschillen tussen de twee groepen voor andere markers van gezondheid, zoals bloeddruk of hartslag.

 3. Het meeste huidige onderzoek suggereert dat intermitterend vasten een effectieve strategie voor gewichtsbeheersing kan zijn. Het is onwaarschijnlijk dat het voordeliger is dan traditionele caloriebeperking, maar sommigen vinden intermitterend vasten gemakkelijker.

2. Een lager risico op diabetes type 2

 1. Intermitterend vasten kan ook voordelen hebben voor diabetespreventie, omdat het gewichtsverlies kan helpen en mogelijk andere factoren kan beïnvloeden die verband houden met een verhoogd risico op diabetes.

 2. Overgewicht of obesitas is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. Een beoordelingsrapport uit 2014 in het tijdschrift Translational Research onderzocht bewijs dat intermitterend vasten de bloedglucose- en insulinespiegels kan verlagen bij mensen met een risico op diabetes. De auteurs zeggen dat intermitterend vasten of afwisselend vasten veelbelovend zijn voor gewichtsverlies en het verminderen van het diabetesrisico. Er zijn echter meer studies nodig.

 2. Onder volwassenen met overgewicht en obesitas, zagen de onderzoekers een afname van markers van diabetes, zoals insulinegevoeligheid.

 3. Dientengevolge suggereren ze dat intermitterend vasten het risico op diabetes type 2 bij deze groep mensen zou kunnen verlagen.

 4. Een onderzoek met ratten uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Endocrine Abstracts, suggereert echter dat intermitterend vasten het risico op diabetes zou kunnen verhogen. De studie volgde de resultaten van intermitterend vasten bij ratten gedurende een periode van 3 maanden.

 5. Hoewel er een vermindering van het gewicht en de voedselinname was, was er een toename van buikvetweefsel, een afname van spieren en tekenen van het lichaam dat insuline niet goed gebruikte. Dit zijn risicofactoren voor type 2 diabetes.

 6. Wetenschappers moeten de resultaten van deze studie repliceren, en nu is verder onderzoek nodig om erachter te komen of deze bevindingen bij ratten op mensen van toepassing zijn.

3. Verbeterde gezondheid van het hart

 1. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat intermitterend vasten aspecten van de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. Een beoordeling uit 2016 meldt dat intermitterend vasten kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk, hartslag, cholesterol en triglyceriden bij zowel mens als dier. Triglyceriden zijn een soort vet in het bloed dat verband houdt met hartaandoeningen.

4. Verbeterde hersengezondheid

 1. Studies bij muizen hebben aangetoond dat intermitterend vasten de gezondheid van de hersenen kan verbeteren.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. Uit een onderzoek bleek dat muizen die een kort, intermitterend dieet hadden, beter leerden en beter geheugen hadden dan muizen met vrije toegang tot voedsel.

 2. Verder onderzoek bij dieren suggereert dat intermitterend vasten ontstekingen in de hersenen kan onderdrukken, wat verband houdt met neurologische aandoeningen.

 3. Andere dierstudies hebben aangetoond dat intermitterend vasten het risico op neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en beroerte, kan verminderen.

 4. Meer onderzoek is nodig om te onderzoeken of deze bevindingen op mensen van toepassing zijn.

5. Een verminderd risico op kanker

 1. Dierstudies suggereren ook dat intermitterend vasten kan helpen het risico op kanker te verminderen.

Wat zeggen de onderzoeken?

 1. Een reeks recente onderzoeken bij dieren geven aan dat beperkende diëten zoals intermitterend vasten het begin van tumoren kunnen vertragen. Er zijn echter geen lopende onderzoeken die verbanden hebben aangetoond tussen intermitterend vasten en kanker bij mensen.

 2. Obesitas is een risicofactor voor veel verschillende soorten kanker, dus het gewichtsverliesaspect van intermitterend vasten zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het verminderde risico op kanker waar sommige studies op wijzen.

 3. Intermitterend vasten kan ook verschillende biologische factoren met links naar kanker verminderen, zoals insulinespiegels en ontstekingen.

 4. Er zijn tekenen dat intermitterend vasten het risico op kanker kan verminderen. Verder onderzoek bij de mens is echter nodig om deze bewering te ondersteunen.

Takeaway

 1. Vasconcelos, A. R., Kinoshita, P. F., Yshii, L. M., Orellana, A. M. M., Bohmer, A. E., de Sa Lima, L., ... Kawamoto, E. M. (2015, mei). Effecten van intermitterend vasten op leeftijdgerelateerde veranderingen op Na, K-ATPase-activiteit en oxidatieve status geïnduceerd door lipopolysaccharide in hippocampus van ratten [!Abstract

 2. Onderzoek suggereert dat intermitterend vasten verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Intermitterend vasten kan bijvoorbeeld het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen verminderen.

 3. Dieronderzoek suggereert dat intermitterend vasten ook verdere voordelen kan hebben bij het verminderen van het risico op kanker en verschillende neurologische aandoeningen.

 4. Onderzoek naar de voordelen van intermitterend vasten is nog niet sluitend. Een beoordeling uit 2015 die in het American Journal of Clinical Nutrition verschijnt, verklaart zelfs dat veel meer studies nodig zullen zijn voordat artsen intermitterend vasten voor klinisch gebruik kunnen aanbevelen.

 5. Er is een bijzondere behoefte aan onderzoek dat zich richt op het vertalen van bevindingen uit dierstudies naar mensen.

 6. Er is geen substantieel bewijs om veel van de gezondheidsclaims van intermitterend vasten te ondersteunen, maar onderzoek heeft aangetoond dat het gewichtsverlies kan helpen.

 7. In het algemeen suggereren onderzoeken dat intermitterend vasten even effectief is als traditionele caloriebeperkingsmethoden als het gaat om het verminderen van gewicht en lichaamsvet. Het kan ook gemakkelijker zijn om vast te houden dan traditionele methoden van gewichtsverlies, zoals caloriebeperking.

 8. Artikel laatst herzien door wo 7 november 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Barnosky, A. R., Hoddy, K. K., Unterman, T. G., Varady, K. A. (2014, oktober). Intermitterend vasten versus dagelijkse caloriebeperking voor diabetespreventie type 2: een overzicht van menselijke bevindingen [!Abstract

 10. Bonassa, A. C. M., Carpinelli, A. R. (2018, mei). Intermitterend vasten gedurende drie maanden vermindert de massa van de eilandjes van de pancreas en verhoogt de insulineresistentie bij Wistar-ratten [!Abstract

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 12. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407