Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van spirulina?

Wat zijn de voordelen van spirulina?

 1. Spirulina heeft een hoog eiwit- en vitaminegehalte, waardoor het een uitstekend voedingssupplement is voor mensen met vegetarische of veganistische diëten.

 2. Onderzoek suggereert dat spirulina antioxiderende en ontstekingsbestrijdende eigenschappen heeft, evenals het vermogen om het immuunsysteem te helpen reguleren.

 3. Dit artikel bespreekt 11 mogelijke gezondheidsvoordelen die mensen kunnen krijgen door het toevoegen van spirulina aan hun dieet.

1. Uitstekend voedingsprofiel

 1. Spirulina consumeren is een manier om eiwitten en vitamines in de voeding van mensen aan te vullen zonder noemenswaardige bijwerkingen.

 2. Een eetlepel of 7 gram (g) gedroogde spirulina bevat:

 3. Het bevat ook thiamine, riboflavine, niacine, folaat en vitamine B-6, A en K.

 4. Het nemen van spirulina, als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kan een persoon helpen om goed gevoed te blijven.

2. Gewicht verliezen

 1. Mensen kunnen meestal afvallen als ze minder calorieën eten dan ze gebruiken. Spirulina is een voedzaam, caloriearm voedsel dat veel voeding bevat in een kleine hoeveelheid poeder. De introductie van spirulina in het dieet kan mensen helpen afvallen zonder voeding te verliezen.

 2. De resultaten van een dubbelblinde placebogecontroleerde studie in 2016 suggereren dat spirulina gewichtsbeheersing kan helpen. In het onderzoek vertoonden mensen met overgewicht en regelmatig spirulina gedurende 3 maanden een verbeterde body mass index of BMI.

3. Verbetering van de darmgezondheid

 1. Spirulina kan gemakkelijk worden verteerd vanwege de structuur waar de cellen geen taaie, vezelachtige wanden hebben. Maar kan het consumeren ervan de darmgezondheid verbeteren?

 2. Meer onderzoek op mensen is nodig, maar dierstudies geven aan dat spirulina de darmgezondheid kan ondersteunen naarmate mensen ouder worden. Een onderzoek uit 2017 bij oudere muizen suggereert dat spirulina gezonde darmbacteriën kan behouden tijdens het verouderingsproces.

 3. Spirulina bevat niet veel vezels, dus is het van essentieel belang om andere gezonde, vezelrijke voedingsmiddelen in de voeding op te nemen.

4. Behandeling van diabetes

 1. Spirulina is veelbelovend als een manier om de symptomen van diabetes te beheersen. Maar er is meer onderzoek nodig voordat artsen het kunnen aanbevelen.

 2. Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat suppletie met spirulina de nuchtere bloedglucosespiegels van mensen aanzienlijk verlaagde. Hoge nuchtere bloedsuiker is een veel voorkomend probleem bij mensen met diabetes type 1 en 2. Dit suggereert dat spirulina-supplementen mensen kunnen helpen diabetes te beheersen.

 3. Deze resultaten suggereren dat spirulina veelbelovend is als voedsel om diabetes type 2 te ondersteunen.

 4. Een dierstudie uit 2017 ondersteunt het idee dat spirulina diabetes kan helpen beheersen. In deze studie gaven de onderzoekers muizen met type 1 diabetes spirulina-extract oraal. Als resultaat toonden de muizen:

 5. De onderzoekers merken op dat het antioxiderende effect van spirulina nuttig kan zijn bij de behandeling van diabetes type 1.

5. Cholesterol verlagen

 1. Het nemen van spirulina-extract kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Cholesterol is een ongezond vet in het bloed van een persoon dat medische experts koppelen aan hart-en vaatziekten.

 2. Een systematische review en meta-analyse uit 2016 suggereert dat het nemen van spirulina-supplementen een positief effect kan hebben op bloedlipiden, dat zijn vetten in het bloed. In de studie bleek spirulina de totale cholesterol aanzienlijk te verlagen en LDL - "slechte" - cholesterol te verlagen en tegelijkertijd HDL - "goede" - cholesterol te verhogen.

 3. Een onderzoek uit 2013 ondersteunt ook deze gezondheidsclaim. Onderzoekers ontdekten dat het dagelijks nemen van 1 g spirulina na 3 maanden het totale cholesterol van de deelnemer verlaagde.

6. Bloeddruk verlagen

 1. Zoals hierboven besproken, kan spirulina het cholesterol verlagen en er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen de bloeddruk onder controle te houden.

 2. Uit een kleinschalig onderzoek uit 2016 bleek dat het regelmatig eten van spirulina gedurende 3 maanden de bloeddruk verlaagde bij mensen met overgewicht en hypertensie.

7. Hartziekten voorkomen

 1. Hoge bloeddruk en cholesterolspiegels zijn beide gekoppeld aan hartaandoeningen. Aangezien spirulina beide risicofactoren kan verminderen, is het mogelijk dat het kan helpen hartaandoeningen te voorkomen?

 2. Een beoordeling uit 2013 suggereert dat deze blauwgroene algen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van hartziekten. Dit kan te wijten zijn aan hun cholesterolverlagende, ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten.

8. Het metabolisme stimuleren

 1. Spirulina gebruiken kan het metabolisme van een persoon helpen stimuleren. Een hoger metabolisme kan een persoon het gevoel geven dat ze meer energie hebben. Het kan ook het aantal calorieën dat ze elke dag verbranden verhogen, wat kan helpen bij het afvallen.

 2. In een kleinschalig onderzoek uit 2014 ondervonden mensen die 6 g spirulina per dag namen, gunstige metabole effecten, naast gewichtsverlies en een betere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.

 3. De mensen in deze studie hadden niet-alcoholische leververvetting, en daarom is meer onderzoek nodig om te zien of spirulina het metabolisme bij anderen zonder deze aandoening kan stimuleren.

9. Allergiesymptomen verminderen

 1. Wanneer een persoon allergisch is voor pollen, stof of huisdieren, kan de binnenkant van zijn neus opzwellen. Deze reactie wordt allergische rhinitis genoemd. Er zijn aanwijzingen dat spirulina de symptomen van deze aandoening kan helpen verbeteren.

 2. Een onderzoek uit 2013 stelt dat spirulina neusontsteking kan verlichten en histamine in het lichaam kan verminderen. In vergelijking met een placebo kan het de symptomen van allergische rhinitis verminderen, waaronder:

 3. Een beoordeling uit 2011 merkt op dat er een redelijke hoeveelheid bewijs is voor de positieve effecten van spirulina op allergische rhinitis, maar dat grotere onderzoeken nodig zijn voordat onderzoekers de ware impact kennen.

10. Antitoxische werking

 1. In bepaalde delen van de wereld lopen mensen het risico vergiftigd te worden door besmet drinkwater en andere bronnen van verontreinigende stoffen. Vroeg onderzoek suggereert dat spirulina een manier kan bieden om de getroffenen te behandelen.

 2. Een latere beoordeling uit 2016 wees uit dat spirulina antitoxische eigenschappen had die verontreinigende stoffen in het lichaam konden tegengaan, waaronder:

 3. De auteurs van de review suggereren dat spirulina een nuttige stof zou kunnen zijn om te gebruiken naast de klinische behandeling van verontreinigende vergiftiging.

11. Ondersteuning van de geestelijke gezondheid

 1. Een paper uit 2018 benadrukt de mogelijke rol die spirulina zou kunnen spelen bij de behandeling van stemmingsstoornissen.

 2. De theorie is dat spirulina een bron van tryptofaan is. Tryptofaan is een aminozuur dat de productie van serotonine ondersteunt. Serotonine speelt een belangrijke rol in de geestelijke gezondheid.

 3. Mensen met bepaalde psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, kunnen een verlaagd serotoninegehalte hebben. Het gebruik van tryptofaan-supplementen om een ​​gezond serotoninegehalte te handhaven, kan een rol spelen bij het ondersteunen van het geestelijk welzijn.

 4. Onderzoekers moeten meer klinische onderzoeken uitvoeren voordat ze de ware rol van spirulina bij het ondersteunen van de geestelijke gezondheid kennen.

Zijn er interacties of risico's?

 1. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) regelt spirulina niet, maar een beoordeling uit 2014 merkt op dat spirulina door de meeste mensen goed wordt verdragen, dus geen significante bijwerkingen veroorzaakt.

 2. Het is een goed idee om eventuele geneesmiddeleninteracties met een arts te controleren voordat u een nieuw voedingssupplement neemt, inclusief spirulina.

Hoe spirulina in het dieet op te nemen

 1. Spirulina is verkrijgbaar in poeder- of tabletvorm.

 2. Als poeder kunnen mensen:

 3. Mensen kunnen spirulina ook als voedingssupplement in tabletvorm gebruiken.

 4. Mensen kunnen gedroogde spirulina kopen bij natuurvoedingswinkels of online winkels. Spirulina-tabletten zijn ook verkrijgbaar in reformwinkels, drogisterijen en online.

Samenvatting

 1. Misbahuddin, M., Islam, A. Z., Kandker, S., Ifthaker-Al-Mahmud., Anjumanara, I., N. (2006). Werkzaamheid van spirulina-extract plus zink bij patiënten met chronische arseenvergiftiging: een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie [!Abstract

 2. Serban, MC, Sahebkar, A., Dragan, S., Stoichescu-Hogea, G., Ursoniu, S., Andrica, F., Banach, M. (2016, augustus) . Een systematische review en meta-analyse van de impact van spirulina-suppletie op plasmaconcentraties lipiden [!Abstract

 3. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 4. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 5. Eerste onderzoek suggereert dat het nemen van spirulina het volgende kan verbeteren:

 6. Naast zink is spirulina veelbelovend als een behandeling voor chronische arseenvergiftiging.

 7. Meer onderzoek is nodig voordat artsen spirulina kunnen aanbevelen voor de behandeling van een aandoening.

 8. Artikel laatst herzien door di 18 december 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Mazokopakis, E. E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., Ganotakis, E. S. (2013, 10 juni). De hypolipidemische effecten van spirulina (Arthrospira platensis) suppletie in een Kretenzische populatie: een prospectieve studie [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407