Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen voor de gezondheid en het risico van lavendel?

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid en het risico van lavendel?

 1. Lavendel wordt ook gekweekt voor de productie van zijn etherische olie, die afkomstig is van de destillatie van de bloemaren van bepaalde lavendelsoorten.

 2. De olie heeft cosmetisch gebruik en er wordt aangenomen dat het een aantal medicinale toepassingen heeft.

 3. Essentiële olie van lavendel is, in tegenstelling tot de plantvorm, giftig bij inslikken.

Gebruikt

 1. Het kruid staat hoog aangeschreven voor de huid en schoonheid en wordt vaak gebruikt in geuren en shampoos om de huid te zuiveren. Het kan zonder recept (OTC) worden gekocht bij drogisterijen, en sommige versies worden gebruikt om smaak toe te voegen aan gebakken goederen en voedingsmiddelen.

 2. Er zijn ook veel geneeskrachtige eigenschappen geassocieerd met lavendel.

Voordelen

 1. Lavendelolie wordt verondersteld antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, die kunnen helpen kleine brandwonden en insectenbeten te genezen.

 2. Onderzoek suggereert dat het nuttig kan zijn voor de behandeling van angst, slapeloosheid, depressie en rusteloosheid.

 3. Sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van lavendel als thee kan helpen bij spijsverteringsproblemen zoals braken, misselijkheid, darmgas, maagklachten en zwelling van de buik.

 4. Naast het helpen bij spijsverteringsproblemen, wordt lavendel gebruikt om pijn te verlichten van hoofdpijn, verstuikingen, tandpijn en zweren. Het kan ook worden gebruikt om haaruitval te voorkomen.

Schimmelinfecties

 1. Een studie gepubliceerd in het Journal of Medical Microbiology heeft aangetoond dat lavendelolie effectief kan zijn in het bestrijden van schimmelwerende infecties.

 2. De onderzoekers ontdekten dat de olie dodelijk was voor een aantal soorten die ziekten in de huid kunnen veroorzaken.

 3. In de studie leken de etherische oliën gedestilleerd uit het Lavandula-geslacht van de lavendelplant te werken door de membranen van schimmelcellen te vernietigen.

 4. De studie toonde aan dat Lavandula-olie krachtig is en antischimmelactiviteit op een breed spectrum vertoont.

Wondgenezing

 1. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine vergeleek de effecten van verschillende behandelingen voor wondgenezing.

 2. De onderzoekers vergeleken de effecten van transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS), zoutoplossing, povidon-jodium en lavendelolie. Deze werden toegepast op laboratoriumratten.

 3. De auteurs van de studie merkten op dat wonden sneller sloten in de TENS- en lavendeloliegroepen dan de controlegroepen. Deze bevindingen suggereren dat lavendel een versnellend effect heeft op wondgenezing.

Haarverlies

 1. Lavendel is mogelijk effectief voor de behandeling van alopecia areata. Dit is een aandoening waarbij haar verloren gaat uit sommige of alle delen van het lichaam.

 2. Onderzoek uit 1998 toont aan dat lavendel de haargroei tot 7% ​​kan bevorderen na 7 maanden behandeling.

 3. In een recentere studie ontdekten onderzoekers dat het aanbrengen van lavendelolie op de rug van muizen de haargroei in de loop van 4 weken hielp bevorderen.

Angststoornis en gerelateerde aandoeningen

 1. Een overzichtsartikel in het International Journal of Psychiatry in Clinical Practice evalueert hoe effectief Silexan zou kunnen zijn voor patiënten met verschillende angststoornissen. Silexan is een lavendeloliepreparaat verkrijgbaar in gelatine capsules van 80 milligram (mg).

 2. Het team ontdekte dat Silexan binnen 2 weken een anxiolytisch of angstverlagend effect had op patiënten met gegeneraliseerde of subsyndromale angst.

 3. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat lavendelgeur angstige tandheelkundige patiënten kan helpen.

 4. De onderzoekers hebben de angstgevoelens van 340 volwassen patiënten gemeten tijdens hun wachttijd in de wachtkamer van de tandarts voor hun afspraak.

 5. De helft van de patiënten werd blootgesteld aan lavendelgeur, de andere helft niet.

 6. Het team ontdekte dat degenen die werden blootgesteld aan lavendelgeur lagere angstniveaus rapporteerden in vergelijking met de andere patiënten. Het kalmerende effect van lavendel was aanwezig, ongeacht het type geplande tandheelkundige afspraak.

 7. Kritsidima, die de studie uitvoerde, concludeerde:

 8. "Onze bevindingen suggereren dat lavendel zeker kan worden gebruikt als een effectieve 'on-the-spot' angstvermindering in de wachtkamers van tandartsen."

 9. Lavendel lijkt geen invloed te hebben op de angst voor toekomstige tandheelkundige bezoeken. Er is echter aangetoond dat het een gevoel van rust geeft tijdens het volgen van een behandeling.

Post-tonsillectomie pijn bij kinderen

 1. Van lavendelolie is aangetoond dat het de hoeveelheid pijnstillers vermindert die nodig is na een tonsillectomie.

 2. Een team van onderzoekers van de Isfahan University of Medical Sciences, Iran, heeft een onderzoek uitgevoerd om te bepalen of aromatherapie met etherische olie van Lavandula angustifolia de symptomen van pijn bij kinderen kan verminderen na het verwijderen van de amandelen .

 3. De studie omvatte 48 kinderen van 6 tot 12 jaar. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen van 24 deelnemers. De ene groep nam pijnstillers naast lavendel en de andere nam alleen pijnstillers.

 4. De frequentie van het gebruik van paracetamol door elk kind en nachtelijk ontwaken als gevolg van pijn werd gedurende 3 dagen na de operatie gecontroleerd. Pijnintensiteit werd ook gemeten. Acetaminophen is ook bekend als Tylenol of paracetamol, en de groep met lavendelolie bleek minder vaak acetaminophens te gebruiken.

 5. Er was echter geen significant verschil in hoe vaak ze 's nachts wakker werden of in hun perceptie van pijnintensiteit.

 6. Vanwege de kleine steekproefomvang is meer onderzoek nodig om lavendelolie volledig te bevestigen als een effectieve pijnstiller.

Premenstruele emotionele symptomen

 1. Onderzoekers hebben ook onderzocht of lavendel zou kunnen helpen om premenstruele emotionele symptomen te verlichten.

 2. Veel vrouwen in de reproductieve leeftijd ervaren verschillende symptomen in de premenstruele fase, beter bekend als het premenstrueel syndroom (PMS).

 3. Hoewel PMS gebruikelijk is, wordt geen enkele behandeling algemeen erkend als effectief. Als gevolg hiervan wenden veel vrouwen zich tot alternatieve therapieën, zoals aromatherapie.

 4. Aan dit crossover-onderzoek namen 17 vrouwen deel, gemiddeld 20,6 jaar oud, met milde tot matige premenstruele symptomen. De deelnemers brachten één menstruatiecyclus door zonder aromatherapie met lavendel en een andere onderging aromatherapie met lavendel.

 5. De studie concludeerde dat lavendel aromatherapie premenstruele emotionele symptomen kon verlichten.

Wat behandelt lavendel niet?

 1. Er is onvoldoende bewijs om de effectiviteit van lavendel voor de behandeling te beoordelen:

 2. Eén onderzoek wees uit dat lavendelgeur een gunstig effect kan hebben op slapeloosheid en depressie bij vrouwelijke studenten. De auteurs benadrukten echter dat "herhaalde studies nodig zijn om effectieve verhoudingen van lavendelolie en dragerolie voor slapeloosheid en depressie te bevestigen."

 3. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft lavendel niet goedgekeurd voor medicinaal gebruik. Het wordt alleen als supplement verkocht en mag geen voorgeschreven behandelingskuur vervangen.

 4. Als u ervoor kiest om deze essentiële olie te gebruiken, controleert de FDA deze producten niet. Er kunnen zorgen zijn over zuiverheid, veiligheid of kwaliteit. Koop alleen etherische oliën van gerenommeerde bedrijven.

Interacties

 1. De National Institutes of Health (NIH) waarschuwen mensen om voorzichtig te zijn bij het combineren van lavendel met het volgende:

 2. Als u het bovenstaande al gebruikt, raadpleeg dan een arts voordat u lavendel aan uw medicijn toevoegt.

Risico's

 1. Zuzarte, M., Goncalves, MJ, Cavaleiro, C., Cangoto, J., Vale-Silva, L., Joao Silva, M., ... Salgueiro, L. ( 2011, 1 mei). Chemische samenstelling en antischimmelactiviteit van de etherische oliën van lavandula viridis L'her [!Abstract

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM) heeft aangetoond dat herhaald gebruik van lavendelolie op de huid prepubertale gynecomastie kan veroorzaken, een aandoening die bij de puberteit vergrote borstweefsel bij jongens veroorzaakt.

 4. De veiligheid van het nemen van lavendel tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding is ook niet bevestigd.

 5. Bespreek het gebruik van etherische oliën, kruiden of supplementen met uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

 6. Omdat men denkt dat lavendel het centrale zenuwstelsel vertraagt, adviseren artsen patiënten om minstens 2 weken voor de operatie te stoppen met lavendel.

 7. Artikel laatst bijgewerkt door Phil Riches op ma 4 maart 2019. Bezoek onze categoriepagina Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates te ontvangen over aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Matsumoto, T., Asakura, H., Hayashi, T. (2013, 12 maart). Verlicht lavendel aromatherapie premenstruele emotionele symptomen ?: een gerandomiseerde crossover-proef [!Abstract

 9. Soltani, R., Soheilipour, S., Hajhashemi, V., Asghari, G., Bagheri, M., Molavi, M. (2013, september). Evaluatie van het effect van aromatherapie met essentiële olie van lavendel op post-tonsillectomiepijn bij pediatrische patiënten: een gerandomiseerde gecontroleerde studie [!Samenvatting

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407