Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn prei en wilde hellingen? 10 indrukwekkende voordelen

De onderste regel

 1. Prei behoort tot dezelfde familie als uien, sjalotten, lente-uitjes, bieslook en knoflook.

 2. Ze zien eruit als een gigantische groene ui, maar hebben een veel mildere, ietwat zoete smaak en een romige textuur als ze worden gekookt.

 3. Prei wordt meestal gekweekt, maar wilde variëteiten, zoals de Noord-Amerikaanse wilde prei - ook bekend als hellingen - winnen aan populariteit.

 4. Oprijplaten zijn populair bij zowel foragers als topkoks vanwege hun krachtige smaak, wat een kruising is tussen knoflook, lente-uitjes en commercieel geteelde prei.

 5. Alle soorten prei zijn voedzaam en bieden naar alle waarschijnlijkheid voordelen voor de gezondheid.

 6. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van prei en wilde hellingen.

1. Bevat een verscheidenheid aan voedingsstoffen

 1. Prei is rijk aan voedingsstoffen, wat betekent dat ze weinig calorieën bevatten maar veel vitamines en mineralen.

 2. Een portie gekookte prei van 100 gram bevat slechts 31 calorieën (1).

 3. Tegelijkertijd bevatten ze bijzonder veel provitamine A-carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Je lichaam zet deze carotenoïden om in vitamine A, wat belangrijk is voor het gezichtsvermogen, de immuunfunctie, de voortplanting en de celcommunicatie (2).

 4. Ze zijn ook een goede bron van vitamine K1, die nodig is voor bloedstolling en gezondheid van het hart (3).

 5. Ondertussen zijn wilde hellingen bijzonder rijk aan vitamine C, wat de gezondheid van het immuunsysteem, weefselherstel, ijzerabsorptie en collageenproductie bevordert. In feite bieden ze ongeveer twee keer zoveel vitamine C als dezelfde hoeveelheid sinaasappels (4, 5).

 6. Prei is ook een goede bron van mangaan, wat kan helpen de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) te verminderen en de gezondheid van de schildklier te bevorderen. Bovendien leveren ze kleine hoeveelheden koper, vitamine B6, ijzer en folaat (6, 7, 8).

2. Boordevol nuttige plantaardige stoffen

 1. Prei is een rijke bron van antioxidanten, met name polyfenolen en zwavelverbindingen.

 2. Antioxidanten bestrijden oxidatie, die uw cellen beschadigt en bijdraagt ​​aan ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.

 3. Prei is een bijzonder grote bron van kaempferol, een polyfenol-antioxidant waarvan wordt gedacht dat het beschermt tegen hartaandoeningen en sommige soorten kanker (9, 10, 11).

 4. Ze zijn ook een geweldige bron van allicine, dezelfde nuttige zwavelverbinding die knoflook zijn antimicrobiële, cholesterolverlagende en potentiële anti-kanker eigenschappen geeft (12, 13).

 5. Ondertussen zijn wilde hellingen rijk aan thiosulfinaten en cepaenen, twee zwavelverbindingen die nodig zijn voor bloedstolling en waarvan wordt gedacht dat ze beschermen tegen bepaalde soorten kanker (14, 15, 16).

3. Kan ontstekingen verminderen en de gezondheid van het hart bevorderen

 1. Prei zijn alliums, een familie van groenten die uien en knoflook bevat. Verschillende studies koppelen alliums aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes (17).

 2. Hoewel de meeste van deze onderzoeken uien of knoflook hebben getest, bevatten prei verschillende nuttige stoffen waarvan wordt gedacht dat ze de ontsteking verminderen en de gezondheid van het hart beschermen (18).

 3. Bijvoorbeeld, de kaempferol in prei heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Kaempferol-rijk voedsel wordt geassocieerd met een lager risico op hartaanvallen of overlijden door hartaandoeningen (10).

 4. Bovendien zijn prei een goede bron van allicine en andere thiosulfinaten, dit zijn zwavelverbindingen die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen door cholesterol, bloeddruk en de vorming van bloedstolsels te verminderen (13, 15, 19, 20).

4. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Zoals de meeste groenten, kunnen prei gewichtsverlies bevorderen.

 2. Met 31 calorieën per 100 gram gekookte lekken bevat deze groente zeer weinig calorieën per portie.

 3. Bovendien zijn prei een goede bron van water en vezels, die honger kunnen voorkomen, gevoelens van volheid kunnen bevorderen en u kunnen helpen van nature minder te eten (21).

 4. Ze bieden ook oplosbare vezels, die een gel in uw darmen vormen en vooral effectief zijn bij het verminderen van honger en eetlust (22).

 5. Bovendien koppelt onderzoek consequent diëten die rijk zijn aan groenten aan gewichtsverlies of verminderde gewichtstoename in de loop van de tijd. Het toevoegen van prei of wilde hellingen aan uw dieet kan uw algehele groente-inname verhogen, wat dit effect kan vergroten (23, 24).

5. Kan bescherming bieden tegen bepaalde vormen van kanker

 1. Prei heeft een scala aan kankerbestrijdende stoffen.

 2. De kaempferol in prei is bijvoorbeeld gekoppeld aan een lager risico op chronische ziekten, vooral kanker. Reageerbuisonderzoek toont aan dat kaempferol kanker kan bestrijden door ontsteking te verminderen, kankercellen te doden en te voorkomen dat deze cellen zich verspreiden (11, 25).

 3. Prei is ook een goede bron van allicine, een zwavelverbinding waarvan wordt gedacht dat deze vergelijkbare eigenschappen tegen kanker biedt (26).

 4. Dierstudies tonen aan dat hellingen die in met selenium verrijkte grond zijn gegroeid, de kans op kanker bij ratten kunnen verlagen (27).

 5. Bovendien tonen menselijke studies aan dat degenen die regelmatig alliums consumeren, inclusief prei, tot 46% minder risico op maagkanker hebben dan degenen die ze zelden eten (28).

 6. Evenzo kan een hoge inname van alliums worden gekoppeld aan een lager risico op colorectale kanker (29, 30).

 7. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

6. Kan een gezonde spijsvertering bevorderen

 1. Prei kan uw spijsvertering verbeteren.

 2. Dat komt gedeeltelijk omdat ze een bron zijn van oplosbare vezels, inclusief prebiotica, die werken om uw darmen gezond te houden (31).

 3. Deze bacteriën produceren vervolgens vetzuren met een korte keten (SCFA's), zoals acetaat, propionaat en butyraat. SCFA's kunnen ontstekingen verminderen en uw darmgezondheid versterken (32, 33).

 4. Onderzoek suggereert dat een prebiotisch rijk dieet de opname van belangrijke voedingsstoffen door uw lichaam kan helpen, wat uw algehele gezondheid kan verbeteren (34).

7-9. Andere potentiële voordelen

 1. Hoewel prei niet zo rigoureus wordt bestudeerd als uien en knoflook, suggereert opkomend onderzoek dat ze mogelijk extra voordelen bieden.

 2. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer studies nodig.

10. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Prei is een heerlijke, voedzame en veelzijdige aanvulling op elk dieet.

 2. Om ze voor te bereiden, snijdt u de wortels en donkergroene uiteinden af, met alleen de witte en lichtgroene delen.

 3. Snijd ze vervolgens in de lengte en spoel ze onder stromend water, waarbij u het vuil en zand verwijdert dat zich tussen hun lagen heeft verzameld.

 4. Prei kan rauw worden gegeten, maar u kunt ze ook pocheren, braden, braden, stoven, koken of augurken.

 5. Ze zijn een geweldige aanvulling op soepen, dips, stoofschotels, taco-vullingen, salades, quiches, roerbakgerechten en aardappelgerechten. Je kunt ze ook zelf eten.

 6. U kunt rauwe prei ongeveer een week en gekookte prei ongeveer twee dagen bewaren.

 7. In tegenstelling tot gecultiveerde prei, zijn wilde hellingen ongelooflijk scherp. Slechts een klein aantal hellingen kan een uitbarsting van sterke, knoflookachtige smaak toevoegen aan uw favoriete gerecht.

Onderste regel

 1. Prei en wilde hellingen hebben een verscheidenheid aan voedingsstoffen en nuttige stoffen die uw spijsvertering kunnen verbeteren, gewichtsverlies bevorderen, ontstekingen verminderen, hartziekten bestrijden en kanker bestrijden.

 2. Bovendien kunnen ze de bloedsuikerspiegel verlagen, uw hersenen beschermen en infecties bestrijden.

 3. Deze alliums, die nauw verwant zijn met knoflook en uien, zijn geweldige toevoegingen aan een gezond voedingspatroon.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407