Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke vitamines zijn het beste voor psoriasis?

Welke vitamines zijn het beste voor psoriasis?

 1. Hoewel het immuunsysteem een ​​belangrijke rol speelt bij het veroorzaken van zijn karakteristieke schilferige plekken, hebben onderzoekers psoriasis vaak gekoppeld aan ziekten die het risico op hartproblemen verhogen, bekend als metabole ziekten.

 2. Voor het voorkomen van deze ziekten is een evenwichtige inname van voedingsstoffen vereist. Sommige vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, zijn essentieel voor het leven en welzijn.

 3. Hoewel er weinig bewijs is om de directe voordelen van deze vitamines voor de behandeling van mensen met psoriasis te bevestigen, suggereren sommige onderzoeken dat het integreren van vitaminetherapie in een psoriasis-behandelplan nuttig kan zijn.

 4. In dit artikel onderzoeken we het beschikbare bewijs ter ondersteuning van het gebruik van vitamines bij het beheer van psoriasis en vergelijken we deze met conventionele behandelingen.

Vitaminen en psoriasis

 1. De belangrijkste in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. In water oplosbare vitamines zijn de B-vitamines en vitamine C.

 2. De methode waarmee het lichaam vitamine opneemt, helpt het beoogde effect te definiëren.

 3. De relatie tussen hartaandoeningen, diabetes en metabole ziekten heeft ertoe geleid dat sommige wetenschappers suggereren dat de inname van voedingsstoffen een rol speelt bij het voorkomen of behandelen van psoriasis.

 4. Naast vitamine D kunnen mensen de meeste vitamines alleen uit het dieet halen. Het lichaam synthetiseert vitamine D na blootstelling aan ultraviolet licht van de zon.

Vitamine A

 1. Chemische verbindingen die vitamine A bevatten, ook bekend als retinoïden, zijn essentieel voor de productie van gezonde huidcellen, gele en oranje groenten zijn vaak uitstekende bronnen van vitamine A.

 2. Mensen brengen vitamine A soms rechtstreeks op de huid aan om zonneschade te behandelen. Bij psoriasis produceert het lichaam te veel huidcellen. Vitamine A kan de symptomen van psoriasis helpen verbeteren door deze overproductie te verminderen.

 3. Retinoïden op de huid gebruiken kan ontsteking bij plaque psoriasis verminderen. Het lichaam absorbeert actuele vitamine A-crèmes langzamer dan orale op vitamine A gebaseerde supplementen, wat resulteert in minder bijwerkingen.

 4. Vitamine A-supplementen kunnen psoriasis helpen. Het is echter altijd beter om voedingsstoffen uit voedsel te consumeren. Neem contact op met een arts voordat u supplementen neemt om een ​​bepaalde aandoening te behandelen.

Vitamine D

 1. Beoefenaars behandelen psoriasis soms met lichttherapie.

 2. Het therapeutische effect van zonlicht ligt in het vermogen van het lichaam om vitamine D te produceren. Dit is een krachtig hormoon dat een rol speelt bij honderden metabole reacties.

 3. Een studie uit 2013 toonde aan dat het gebruik van zowel orale als actuele vitamine D-preparaten psoriasis symptomen verbeterde.

 4. Een ander recenter onderzoek heeft aangetoond dat het innemen of aanbrengen van aanvullende vitamine D met een steroïde crème gunstiger resultaten oplevert dan alleen vitamine D.

Vitamine C

 1. Antioxidanten kunnen de behandeling van psoriasis ondersteunen door schade door oxidatieve stress te voorkomen.

 2. Oxidatieve stress treedt op wanneer niveaus van ziekteverwekkende vrije radicalenmoleculen en beschermende antioxiderende stoffen uit balans zijn. Vitamine C, een in water oplosbare vitamine die ook dient als een krachtige antioxidant, kan nuttig zijn voor psoriasis bij het verminderen van de werking van vrije radicalen.

 3. Haal vitamine C uit het dieet, uit supplementen of beide. Vitamine C-rijk voedsel omvat citrusvruchten, groene bladgroenten en bessen.

Vitamine E

 1. Mensen met psoriasis hebben vaak lage serumgehalten aan selenium, een krachtige antioxidant.

 2. In één onderzoek hielpen vitaminesupplementen de seleniumconcentraties bij mensen met psoriasis te verbeteren. Er is echter geen significant bewijs dat dit de ernst van psoriasis-symptomen vermindert.

 3. Omdat vitamine E en selenium beide antioxidanten zijn, kunnen ze helpen beschermen tegen een deel van de oxidatieve stress die optreedt bij psoriasis.

 4. Mensen kunnen orale vitamine E-supplementen nemen met het advies van een gekwalificeerde arts. Pompoenpitten en spinazie zijn twee goede bronnen van vitamine E.

Andere voedingsstoffen voor psoriasis

 1. Vitaminen zijn niet de enige soorten voedingsstoffen die de symptomen van psoriasis kunnen helpen verminderen.

 2. Omega-3-vetzuren, vaak aangetroffen in vis en lijnzaad, glucosamine en chondroïtine en methylsulfonylmethaan (MSM) kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van de huid te bevorderen.

 3. Hoewel mensen vaak de bovengenoemde vitamines aanbevelen om psoriasis te behandelen, is de meest betrouwbare oplossing het eten van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, vrij van verwerkt voedsel, naast conventionele behandelingen.

Risico's en overwegingen

 1. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) regelt geen voedingssupplementen. Het kan moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten in een supplement beide van hoge kwaliteit zijn en op de verpakking worden vermeld.

 2. Vraag een arts om betrouwbare merken aan te bevelen die de ingrediënten op het etiket vermelden.

 3. Supplementen die ingrediënten zonder naam bevatten, kunnen interfereren met andere medicijnen die een persoon gebruikt.

Flare-ups voorkomen

 1. De hoeksteen van psoriasisbehandeling is preventie. Het vermijden van bepaalde triggers kan voorkomen dat psoriasis oplaait. Dit kan helpen de afhankelijkheid van vrij verkrijgbare en farmaceutische medicijnen te verminderen.

 2. Enkele preventietips om in gedachten te houden zijn:

Conventionele behandelingen

 1. Mensen gebruiken vaak actuele crèmes, oliën en preparaten om psoriasis te behandelen. Crèmes die bepaalde steroïden bevatten, kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, jeuk te minimaliseren en de productie van huidcellen te vertragen.

 2. Lichttherapie en orale medicijnen kunnen ook deel uitmaken van de behandeling.

Dieet en psoriasis

 1. Momenteel zijn er beperkte aanwijzingen dat een dieet psoriatische symptomen beïnvloedt.

 2. Uit een onderzoek bleek dat een mediterraan dieet een gunstig effect op psoriasis kan hebben. Dit komt omdat het helpt andere metabole ontstekingsaandoeningen te voorkomen die psoriasis kunnen beïnvloeden, zoals obesitas en diabetes.

 3. Vis is een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet en draagt ​​grote hoeveelheden omega-3-vetzuren bij. Omega-3 is een ontstekingsremmer.

 4. Dieetmethoden voor het beheersen van psoriasis zijn vaak gericht op het verminderen van ontstekingen.

 5. Het verwijderen van geraffineerde koolhydraten en suiker en het vervangen van deze voedingsmiddelen door meer groenten, noten, zaden en fruit met weinig suiker kan nuttig zijn om dit doel te bereiken.

 6. Het debat gaat echter door of bepaalde voedingsmiddelen psoriatische ontsteking kunnen verminderen. Als de symptomen niet reageren op veranderingen in het dieet, zoek dan medische hulp.

Takeaway

 1. Vitaminen zijn geen vervanging voor conventionele psoriasisbehandelingen, maar vitamine A, E, D en C kunnen helpen de symptomen te verminderen en ernstige opflakkeringen te voorkomen.

 2. Praat met een arts voordat u vitaminesupplementen toevoegt om een ​​medische aandoening te beheren. Vitamine-inname is effectiever in het dieet dan in supplementvorm.

 1. Welk voedsel maakt psoriasis symptomen erger?

:

 1. Het is moeilijk te zeggen dat bepaalde voedingsmiddelen je psoriasis erger zullen maken, omdat wat voor de ene persoon werkt misschien niet voor de andere werkt.

 2. Sommige meer voorkomende voedingsmiddelen waarvan is gemeld dat ze psoriasis verergeren, zijn alcohol, gluten en nachtschade - leden van de plantenfamilie met tomaten, aardappelen, aubergine en peper.

 3. De beste manier om erachter te komen of voedsel uw symptomen verergert, is om een ​​voedingsdagboek bij te houden en een trial-and-error-aanpak te volgen.

 4. Maak een dagboek van wat u eet en noteer eventuele psoriatische symptomen. Dit helpt je te ontdekken welk voedsel je moet vermijden.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op wo 26 september 2018.Bezoek onze Psoriasis-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de nieuwste updates over Psoriasis te ontvangen.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Kamangar, F., Koo, J., Heller, M., Lee, E., Bhutani, T. (2013, augustus). Orale vitamine D, nog steeds een haalbare behandelingsoptie voor psoriasis [!Abstract

 7. Maroon, J. C., Bost, J. W. (2006, april). Omega-3-vetzuren (visolie) als ontstekingsremmer: een alternatief voor niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen voor discogene pijn [!Abstract

 8. Ricketts, J. R., Rothe, M. J., Grant-Kels, J. M. (2010, december). Voeding en psoriasis [!Abstract

 9. Soleymani, T., Hung, T., Soung, J. (2015, april). De rol van vitamine D bij psoriasis: een overzicht [!Abstract

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407