Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wortelen: Voordelen van voedingsfeiten

Wortelen: Voordelen van voedingsfeiten

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 26 april 2019 Medisch beoordeeld door Vanessa Voltolina (MS, RD)

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn wortelen?

 1. Wortelen (Daucus carota) zijn een van de meest gebruikte en genoten van wortelgroenten ter wereld, deels omdat ze relatief gemakkelijk groeien. Ze zijn zeer veelzijdig in een aantal gerechten en culturele keukens en zijn er in verschillende kleuren zoals oranje, paars, wit, geel en rood. De wortel van de wortel is het deel van de groente dat het meest wordt gegeten, hoewel de groenten nog steeds nuttig zijn in salades en andere vormen.

 2. Wortelen in het wild hebben een houtachtig kernelement dat niet erg smakelijk is, dus de teelt heeft uiteindelijk dat kenmerk gekozen en we blijven achter met de vorm van wortelen die we vandaag kennen. Zowel volwassenen als kinderen vinden ze leuk vanwege hun knapperige textuur en zoete smaak.

 3. De gezondheidsvoordelen van wortels en hun heerlijke smaak maken ze een belangrijke groente in culturele keukens over de hele wereld. Laten we dus eerst begrijpen wat het precies is dat wortelen zo goed maakt!

Voedingswaarden

 1. De meeste voordelen van wortelen kunnen worden toegeschreven aan hun bètacaroteen- en vezelgehalte. Volgens de USDA Nutrient Data zijn deze wortelgroenten ook een goede bron van antioxidanten, kalium, vitamine K, vitamine C, niacine en vitamine B6.

Voordelen voor de gezondheid

 1. De gezondheidsvoordelen van wortelen zijn onder meer:

Bloedcholesterol reguleren

 1. Hoog cholesterol is een belangrijke factor die hartziekten veroorzaakt, en regelmatige consumptie van wortelen verlaagt het cholesterolgehalte. Daarom is het een goed idee om een ​​paar keer per week een gezonde dosis wortelen te consumeren om hartproblemen te voorkomen. Onderzoekers tijdens een onderzoek naar de therapeutische waarde van wortelen ontdekten dat het cholesterolgehalte met gemiddeld 11 procent daalt als drie gram rauwe wortelen per dag gedurende drie weken worden geconsumeerd.

Ooggezondheid verbeteren

 1. Dr. Lindeboom ontdekte in zijn onderzoek dat een tekort aan vitamine A enige moeite kan doen met zien bij weinig licht, wat leidt tot nachtblindheid. Omdat ze rijk zijn aan vitamine A, suggereert een onderzoek naar de antioxidantcapaciteit van zeven gekleurde wortels ook dat ze goed zijn voor het verbeteren van de gezondheid van de ogen en het voorkomen van aandoeningen zoals nachtblindheid naarmate we ouder worden.

Diabetes onder controle

 1. Ze hebben antiseptische eigenschappen en kunnen daarom worden gebruikt als laxeermiddelen, vermiciden en als een remedie voor leveraandoeningen. Wortelolie is goed voor de droge huid omdat het de huid zachter, gladder en steviger maakt.

Lagere bloeddruk

 1. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de cumarine die in wortelen wordt gevonden, mogelijk verband houdt met het verminderen van hypertensie en het beschermen van uw hart! Ze zijn rijke bronnen van kalium, wat een vaatverwijdend middel is en de spanning in uw bloedvaten en bloedvaten kan ontspannen, waardoor de bloedstroom en bloedsomloop wordt verhoogd. Dit mineraal helpt ook bij het stimuleren van de orgaanfunctie in het hele lichaam en het verminderen van de stress op het cardiovasculaire systeem. Hoge bloeddruk is direct gekoppeld aan atherosclerose, beroertes en hartaanvallen, dus dit is nog een ander hart-gezond aspect van wortels!

Immuniteit verhogen

 1. Wortelen bevatten een aantal antiseptische en antibacteriële eigenschappen die ze ideaal maken voor het stimuleren van het immuunsysteem. Niet alleen dat, ze zijn een rijke bron van vitamine C, die de activiteit van witte bloedcellen stimuleert en een van de belangrijkste elementen in het menselijke immuunsysteem is.

Hulp bij de spijsvertering

 1. Wortelen hebben, net als de meeste groenten, aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels in hun wortels. Vezel is een van de belangrijkste elementen voor het behoud van een goede spijsvertering. Vezel voegt bulk toe aan de ontlasting, waardoor het soepel door het spijsverteringskanaal gaat en stimuleert peristaltische beweging en de afscheiding van maagsappen. Al met al vermindert dit de ernst van aandoeningen zoals constipatie en beschermt het uw dikke darm en maag tegen verschillende ernstige ziekten, waaronder colorectale kanker. Vezel verhoogt ook de gezondheid van het hart door overtollig LDL-cholesterol uit de wanden van bloedvaten en bloedvaten te verwijderen.

Maculaire degeneratie verminderen

 1. Dit is een veel voorkomende oogziekte bij ouderen die de functie van de macula schaadt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de meeste bètacaroteen aten, een veertig procent lager risico op maculaire degeneratie hadden dan degenen die het minst consumeerden. Beta-caroteen kan zich ook splitsen via een enzymatische reactie om pro-vitamine A te vormen, wat vaak wordt geassocieerd met antioxidantcapaciteit in verband met visie. Wortelen zijn daarom een ​​veelzijdige visiebooster.

Mondgezondheid verbeteren

 1. De organische verbindingen in wortels zijn goede minerale antioxidanten en ze stimuleren ook het tandvlees en veroorzaken overtollig speeksel. Speeksel is een alkalische stof en bestrijdt de bacteriën en vreemde voorwerpen die vaak leiden tot gaatjes, halitosis en andere risico's voor de mondgezondheid.

Verminder het risico op een beroerte

 1. Elke dag een wortel eten vermindert het risico op een beroerte met 68 procent. Veel studies hebben het geloof in het "worteleffect" op de hersenen versterkt. Luteïne, een carotenoïde in wortels, is volgens een onderzoek van de onderzoekers van de Universiteit van Illinois positief gekoppeld aan een verbeterde hersengezondheid. Studies uitgevoerd bij patiënten met een beroerte hebben aangetoond dat degenen met de hoogste niveaus van bètacaroteen ook de hoogste overlevingskans hadden.

Samenvatting

 1. Wortelen, geconsumeerd als rauw fruit, sap of in gekookte vorm, zijn dus altijd een goede keuze voor uw gezondheid!

 2. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407