Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zeven voordelen van amandelmelk

Zeven voordelen van amandelmelk

 1. Het is rijk aan verschillende gezonde voedingsstoffen, maar vergeleken met hele amandelen is het afgezwakt en mist het grootste deel van de vezel.

 2. Hoewel de gezondheidseffecten ervan niet rechtstreeks zijn onderzocht in gecontroleerde studies, zijn sommige componenten uitgebreid onderzocht.

 3. Dit is een overzicht van amandelmelk en de voordelen voor de gezondheid.

Wat is amandelmelk?

 1. Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen met water te mengen en vervolgens het mengsel te zeven om de vaste stoffen te verwijderen. Het kan ook worden gemaakt door water toe te voegen aan amandelboter.

 2. Het heeft een aangename, nootachtige smaak en een romige textuur die vergelijkbaar is met gewone melk. Om deze reden is het een populaire keuze voor veganisten en mensen die allergisch of intolerant zijn voor zuivelproducten.

 3. Je kunt amandelmelk vinden in de meeste supermarkten, meestal in de afdeling natuurvoeding. Het is ook heel gemakkelijk om thuis te maken.

 4. Commerciële amandelmelk is er in verschillende merken en smaken. Om gezondheidsredenen is het het beste om amandelmelk te kiezen die geen toegevoegde suiker bevat.

 5. De meeste merken zijn ook verrijkt met vitamines, mineralen of eiwitten. Als je geen zuivel eet, kun je misschien baat hebben bij het kiezen van producten die verrijkt zijn met calcium.

 6. Gecontroleerde studies hebben hele amandelen gekoppeld aan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, maar veel van hen zijn mogelijk niet van toepassing op amandelmelk.

 7. Dit komt omdat amandelmelk wordt gespannen en meestal wordt gemaakt van geblancheerde (zonder vel) amandelen. De meeste vezels en een groot deel van de antioxidanten zijn verwijderd.

 8. Ten tweede wordt amandelmelk verwaterd en een veel minder geconcentreerde bron van voedingsstoffen dan hele amandelen.

 9. De concentratie voedingsstoffen in amandelmelk is afhankelijk van hoeveel amandelen er zijn gebruikt, hoeveel water er is gebruikt en of het toegevoegde vitamines en mineralen bevat.

 10. Bijvoorbeeld, ongeveer 72 amandelen (86 gram) kunnen worden gebruikt om een ​​kop (262 gram) zelfgemaakte amandelmelk te maken, terwijl commerciële amandelmelk over het algemeen veel meer verdund is (1).

 11. Hier zijn de zeven belangrijkste gezondheidsvoordelen van het drinken van amandelmelk.

1. Het is voedzaam

 1. Hoewel amandelmelk lang niet zo voedzaam is als koemelk, komen verrijkte producten in de buurt.

 2. Ze bevatten vaak toegevoegde vitamine D, calcium en eiwitten, waardoor ze qua voedingswaarde meer lijken op gewone melk.

 3. Amandelmelk is echter van nature rijk aan verschillende vitamines en mineralen, vooral vitamine E.

 4. Ter vergelijking toont de onderstaande tabel de hoeveelheden van enkele voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in één kopje commerciële amandelmelk en magere koemelk (2, 3).

 5. Sommige mineralen in amandelmelk worden niet zo goed opgenomen als die in melk. Dit komt deels omdat amandelen fytinezuur bevatten, een antinutriënt die de absorptie van ijzer, zink en magnesium vermindert (4, 5, 6, 7).

 6. Omdat amandelmelk veel voedingsstoffen mist, is het niet geschikt als melkvervanger voor zuigelingen.

 7. Kortom: Amandelmelk is van nature rijk aan verschillende vitamines en mineralen, vooral vitamine E.

2. Het bevat weinig calorieën

 1. Hoewel amandelen 50% vet bevatten en veel calorieën bevatten, is commerciële amandelmelk een caloriearme drank.

 2. Dit betekent dat u er veel van kunt drinken zonder u zorgen te maken over gewichtstoename. Het is ook rijk aan voedingsstoffen en biedt veel voedingsstoffen in verhouding tot het caloriegehalte.

 3. Producenten van amandelmelk verdunnen met water om het vetgehalte vergelijkbaar te maken met dat van magere melk, die ongeveer 1% vet is.

 4. Een kopje amandelmelk bevat slechts 39 calorieën, wat de helft is van de hoeveelheid calorieën in een kopje magere melk (2, 8).

 5. Niet alle amandelmelk is echter hetzelfde. Zelfgemaakte amandelmelk of bepaalde merken kunnen een veel hoger aantal calorieën bevatten, afhankelijk van hoeveel amandelen ze per kopje bevatten.

 6. Bovendien bevatten sommige producten toegevoegde suiker, wat moet worden vermeden als u zich zorgen maakt over uw taille.

 7. Kortom: In de fabriek gemaakte amandelmelk kan zelfs minder calorieën bevatten dan een glas magere melk. Dit is echter mogelijk niet voor alle merken van toepassing, dus zorg ervoor dat u de voedingsstoffenetiketten controleert.

 1. Een groot deel van de amandelmelk op de markt zit vol met toegevoegde suiker.

 2. Suikervrije amandelmelk is daarentegen een koolhydraatarme drank met slechts 0,6% koolhydraten (1,5 gram) per kop (2).

 3. Ter vergelijking: magere koemelk bevat 5% koolhydraten, in totaal 12 gram in één kop (3).

 4. Amandelmelk bevat ook veel vet en eiwitten in verhouding tot het koolhydraatgehalte. Om deze reden veroorzaakt het geen piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor het geschikt is voor diabetici en degenen die een koolhydraatarm dieet volgen.

 5. Zorg ervoor dat u de ingrediëntenlijsten leest en selecteer producten die zo puur mogelijk zijn.

 6. Kortom: Amandelmelk is een koolhydraatarme drank, waardoor het een perfecte keuze is voor mensen met een koolhydraatarm dieet, evenals voor degenen die hun bloedsuikerspiegel moeten controleren levels.

4. Het is zuivelvrij

 1. Amandelmelk bevat geen koemelk of andere dierlijke producten, waardoor het een geweldige optie is voor veganisten en mensen die intolerant of allergisch zijn voor melk.

 2. Veel mensen zijn intolerant voor melksuiker (lactose) en kunnen het niet volledig verteren. Onverteerde lactose gaat door naar de dikke darm waar het wordt gefermenteerd door de aanwezige bacteriën, wat leidt tot overmatig gas, een opgeblazen gevoel, diarree en bijbehorend ongemak.

 3. Amandelmelk is zuivelvrij en bevat helemaal geen lactose, waardoor het een geschikte melkvervanger is voor mensen met lactose-intolerantie.

 4. Kortom: Amandelmelk is een namaakmelk en bevat helemaal geen zuivel, waardoor het een populair melkalternatief is voor veganisten en mensen met lactose-intolerantie of melkallergie.

5. Verrijkte amandelmelk kan je botten versterken

 1. Zuivelproducten zijn de rijkste voedingsbron van calcium. Amandelen zijn daarentegen een slechte bron.

 2. Om amandelmelk meer op echte melk te laten lijken, verrijken producenten deze vaak met calcium. Een kopje commerciële amandelmelk kan bijvoorbeeld tot 45-50% van de ADH bevatten (2, 9).

 3. Ter vergelijking: het calciumgehalte in één kopje koemelk kan variëren van 28-31% van de ADH (3, 10).

 4. Daarom is verrijkte amandelmelk een uitstekende calciumbron voor mensen die geen zuivelproducten consumeren, zoals veganisten of mensen die lactose niet verdragen of allergisch zijn voor melk.

 5. Calcium is essentieel voor het bouwen en onderhouden van botten. Om deze reden vermindert een voldoende calciuminname het risico op osteoporose, een aandoening die gepaard gaat met zwakke botten en fracturen (11).

 6. Kortom: Amandelmelk wordt vaak verrijkt met calcium, waardoor het een uitstekende bron is. Regelmatige consumptie van verrijkte amandelmelk kan het risico op osteoporose verminderen bij degenen die geen zuivelproducten consumeren.

6. Het kan het risico op hartaandoeningen verminderen

 1. Observatiestudies tonen aan dat regelmatige consumptie van noten is gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen. Dit komt deels omdat ze veel vitamine E bevatten en gezonde vetten bevatten (12, 13).

 2. Amandelmelk is 1 gewichtsprocent olie, waarvan ongeveer 90% onverzadigd is (2).

 3. Oliezuur, het belangrijkste vetzuur in amandelolie, is in verband gebracht met gunstige veranderingen in bloedlipiden (14).

 4. Een onderzoek bij gezonde volwassenen toonde aan dat het dagelijks eten van 66 gram amandelen of amandelolie gedurende zes weken hun niveau van "slechte" LDL-cholesterol met 6% en triglyceriden met 14% verminderde als verhoogde hun "goede" HDL-cholesterol met 6% (15).

 5. Deze gunstige veranderingen in het bloedlipidenprofiel worden geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen (16).

 6. Hoewel ongeveer 50% van de calorieën in amandelmelk afkomstig is van vet, is het over het algemeen een vetarm product en heeft het waarschijnlijk geen significante invloed op uw bloedlipidenprofiel.

 7. Het is echter een rijke bron van vitamine E en levert ongeveer de helft van de ADH in één kopje (2).

 8. Vitamine E wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor veel van de gezondheidsvoordelen van amandelen. Het beschermt lipiden tegen oxidatie en verlaagt het niveau van geoxideerd LDL-cholesterol, een risicofactor voor hartaandoeningen (17, 18).

 9. Kortom: Amandelmelk is rijk aan vitamine E en bevat gezonde vetten. Regelmatig drinken kan je hart ten goede komen.

7. Verrijkte amandelmelk bevat veel vitamine D

 1. Veel mensen hebben weinig of een tekort aan vitamine D. Dit verhoogt het risico op broze botten, vermoeidheid en zwakke spieren (19).

 2. Er zijn weinig goede bronnen van vitamine D in het menselijke dieet. Daarom is een gemeenschappelijke strategie voor de volksgezondheid om bepaalde voedingsmiddelen te verrijken met vitamine D. Dit geldt vooral voor zuivelproducten.

 3. Net als gewone melk bevat amandelmelk vaak vitamine D. Eén kopje kan bijvoorbeeld 101 IE (2,4 ug) vitamine D bevatten, wat 25% van de ADH is. Een kopje met vitamine verrijkte koemelk bevat vergelijkbare hoeveelheden (9).

 4. Dit maakt verrijkte amandelmelk een nuttige bron van vitamine D die een tekort kan voorkomen bij regelmatig gebruik.

 5. Kortom: Amandelmelk is vaak verrijkt met vitamine D en het regelmatig consumeren ervan kan een vitamine D-tekort voorkomen.

Het is gemakkelijk te maken

 1. Amandelmelk is overal verkrijgbaar in supermarkten.

 2. Het is echter ook heel gemakkelijk om thuis te maken. Het enige dat je nodig hebt is een blender, water en een kopje amandelen. Blenders en amandelen kunnen online worden gekocht.

 3. Eerst wordt de skin verwijderd. Je kunt dit doen door de amandelen 8-12 uur of een nacht in water te weken. Door het weken wordt de huid zacht en kan deze gemakkelijk loskomen als de amandelen worden uitgespoeld.

 4. Doe de amandelen in een blender met vier kopjes water en meng tot een glad mengsel. Verwijder ten slotte de vaste stoffen door het mengsel door een kaasdoek of notenmelkzak te zeven.

 5. Hier zijn enkele gezonde recepten:

 6. Kortom: Amandelmelk is een van de populairste plantenmelk en is verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Het is ook gemakkelijk om thuis te maken.

Amandelmelk gebruiken

 1. Net als gewone melk is amandelmelk ongelooflijk veelzijdig. Hieronder staan ​​enkele ideeën over hoe u het kunt gebruiken als vervanging voor melk:

 2. Voor degenen die vatbaar zijn voor nierstenen, mag amandelmelk niet in buitensporige hoeveelheden worden geconsumeerd. Dit komt door het gehalte aan calciumoxalaat, dat over het algemeen hoger is in zelfgemaakte amandelmelk (20).

 3. Sommige mensen maken zich ook zorgen over carrageen, een verdikkingsmiddel dat wordt gebruikt in sommige commerciële amandelmelkproducten. Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat het type en de hoeveelheid carrageen die in voedingsmiddelen wordt gebruikt veilig is (21, 22, 23).

 4. Kortom: Amandelmelk is een geweldige vervanging voor gewone melk. Degenen die vatbaar zijn voor nierstenen moeten echter vermijden het in grote hoeveelheden te drinken.

Thuisbericht

 1. Amandelmelk is een zeer veelzijdig voedingsproduct en een uitstekende vervanger van melk voor veganisten en mensen die allergisch of intolerant zijn voor zuivelproducten. Verschillende merken kunnen online worden gekocht.

 2. Amandelmelk is van nature rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen en is een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon.

 3. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Er zijn geen referenties vermeld voor dit artikel.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407