Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn luchtfriteuses gezond?

Zijn luchtfriteuses gezond?

 1. Luchtfriteuses zijn de laatste tijd populair geworden vanwege een groeiend bewustzijn van gezondheid en een voortdurende vraag naar gefrituurd voedsel. Mensen in Amerika eten meer aardappelen dan elke andere groente, met 40 procent van dit totaal uit diepvriesproducten, zoals frites.

 2. Makers van luchtfriteuses promoten dit apparaat als een manier om gefrituurd voedsel te maken en ervan te genieten zonder de nadelige gezondheidseffecten van olie-gefrituurd voedsel. Luchtgebakken voedingsmiddelen hebben een lager vetgehalte dan gefrituurd voedsel, wat betekent dat ze gezonder kunnen zijn.

 3. Sommige mensen maken zich echter zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van het gebruik van deze nieuwe vorm van koken, voornamelijk vanwege angst voor toxiciteit en kanker; anderen zijn sceptisch over de vermeende voordelen van luchtgebakken voedingsmiddelen.

 4. In dit artikel kijken we naar de voordelen en risico's van het gebruik van luchtfriteuses voor de gezondheid en vergelijken we de techniek met andere kookmethoden.

Luchtfriteuses versus andere kookmethoden

 1. Fabrikanten hebben luchtfriteuses ontworpen om een ​​gezondere manier te creëren om gefrituurd voedsel te bereiden, niet om traditionele, gezondere methoden voor het bereiden van voedsel, zoals braden en grillen, te vervangen.

 2. Gefrituurd voedsel bevat meestal veel meer vet dan voedsel dat op andere manieren wordt gekookt.

 3. Terwijl 100 gram (g) gebakken en gehavende kipfilet 13,2 g vet bevat, vergeleken met slechts 0,39 g vet in een in de oven geroosterde kipfilet, geven veel mensen de voorkeur aan de smaak en textuur van gebakken kip.

 4. Omdat luchtfriteuses een fractie van de olie nodig hebben die friteuses nodig hebben, kunnen mensen gezonder eten met vergelijkbare smaken en texturen.

 5. Dit is wenselijk omdat het verlagen van de olie-inname enorm gunstig kan zijn voor de gezondheid van een persoon. Wetenschappers hebben de inname van vet uit plantaardige olie gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder maar niet beperkt tot een verhoogd risico op hartaandoeningen en hogere ontstekingspercentages.

 6. Niets van dit alles garandeert dat luchtgebakken kip gezonder is dan geroosterde, gegrilde, langzaam gekookte of in de pan gebakken kip. Er zijn veel andere apparaten die in staat zijn om gezond, heerlijk voedsel te leveren. Ze leiden gewoon niet tot de gefrituurde knapperige textuur die luchtfriteuses bieden.

Hoe werken luchtfriteuses?

 1. Luchtbraadpannen werken door hete lucht rond een voedingsmiddel te laten circuleren om dezelfde knapperigheid te creëren als in traditioneel gefrituurd voedsel.

 2. Luchtfriteuses bereiken dit door vet- en calorierijke oliën uit het kookproces te verwijderen.

 3. Door slechts 1 eetlepel bakolie te gebruiken in plaats van meerdere koppen, kan een persoon vergelijkbare resultaten produceren als bij een friteuse met een fractie van het vet en de calorieën.

 4. Onderzoekers stellen dat luchtfriteuses verwarmde lucht met fijne oliedruppeltjes gebruiken om het vocht uit het voedsel te halen. Het resultaat is een product dat vergelijkbare kenmerken heeft als gefrituurd voedsel, maar met aanzienlijk lagere vetgehalten.

 5. Zoals veel andere kookmethoden, veroorzaakt braden in de lucht een chemische reactie - het Maillard-effect - die de kleur en smaak van gebakken gerechten verbetert.

Voordelen van luchtfriteuses

 1. Bij juist gebruik bieden friteuses veel gezonde voordelen:

Het gebruik van luchtfriteuses kan gewichtsverlies bevorderen

 1. Een hogere inname van gefrituurd voedsel heeft een direct verband met een hoger risico op obesitas. Dit komt omdat gefrituurd voedsel vaak veel vet en calorieën bevat.

 2. Overschakelen van gefrituurd voedsel naar gefrituurd voedsel en het verminderen van regelmatige inname van ongezonde oliën kan gewichtsverlies bevorderen.

Luchtfriteuses kunnen veiliger zijn dan friteuses

 1. Bij het frituren van levensmiddelen wordt een grote bak met broeiolie verwarmd. Dit kan een veiligheidsrisico vormen. Hoewel luchtfriteuses wel heet worden, bestaat er geen risico op morsen, spatten of het per ongeluk aanraken van hete olie. Mensen moeten frituurmachines zorgvuldig gebruiken en de instructies volgen om de veiligheid te garanderen.

Luchtfriteuses verminderen het risico op toxische acrylamidevorming

 1. Door voedsel in olie te braden, kunnen gevaarlijke verbindingen ontstaan, zoals acrylamide. Deze verbinding vormt zich in bepaalde gerechten tijdens kookmethoden op hoog vuur, zoals frituren.

 2. Volgens het International Agency for Research on Cancer kan acrylamide banden hebben met de ontwikkeling van sommige vormen van kanker, waaronder endometrium-, eierstok-, pancreas-, borst- en slokdarmkanker. Aanvullende studies hebben ook een verband gesuggereerd tussen acrylamide in de voeding en nier-, endometrium- of eierstokkanker, hoewel de resultaten onzeker zijn.

 3. Door over te schakelen op lucht bakken, kunnen mensen het risico op acrylamide in hun voedsel verlagen.

Het verminderen van gefrituurd voedsel vermindert het ziekterisico

 1. Koken met olie en het consumeren van traditioneel gefrituurd voedsel heeft regelmatig links naar veel ongunstige gezondheidsproblemen. Het vervangen van frituren door andere bereidingsmethoden kan het risico van een persoon op deze complicaties verminderen.

Nadelige effecten van luchtfriteuses

 1. Hoewel friteuses hun voordelen hebben, hebben ze ook hun eigen unieke verzameling nadelige effecten, waaronder maar niet beperkt tot het volgende:

Bakken met lucht is geen garantie voor een gezond dieet

 1. Hoewel luchtfriteuses gezondere voedselopties kunnen bieden dan friteuses, kan het beperken van de inname van gefrituurd voedsel de gezondheid van een persoon aanzienlijk ten goede komen.

 2. Alleen al het gefrituurde voedsel vervangen door luchtgebakken voedsel garandeert op geen enkele manier een gezond dieet.

 3. Voor een optimale gezondheid moeten mensen zich richten op een dieet gevuld met groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.

Door frituren in de lucht kunnen andere schadelijke stoffen ontstaan

 1. Terwijl friteuses de kans op acrylamidevorming verminderen, kunnen zich nog andere potentieel schadelijke verbindingen vormen.

 2. Niet alleen loopt het bakken met lucht het risico op het creëren van acrylamiden, maar polycyclische aromatische koolwaterstoffen en heterocyclische aminen kunnen het gevolg zijn van koken op vlees met veel warmte.

 3. Deze verbindingen hebben associaties met het risico op kanker, volgens het National Cancer Institute.

 4. Wetenschappers moeten aanvullend onderzoek doen om duidelijk te maken hoe lucht braden en deze verbindingen correleren.

Luchtgebakken eten is niet gegarandeerd gezond

 1. Luchtfriteuses zijn in staat om voedingsmiddelen te maken die gezonder zijn dan gefrituurd voedsel, maar houd er rekening mee dat gefrituurd voedsel nog steeds gefrituurd voedsel is. Bij overmatig koken met olie zijn er altijd gezondheidseffecten.

Samenvatting

 1. Onderzoek naar de effecten van luchtgebakken voedsel is momenteel beperkt, maar experts bevelen in het algemeen aan dat mensen hun inname van gefrituurd voedsel in het algemeen moeten beperken.

 2. Alleen omdat iemand voedsel in een luchtfriteuse heeft gekookt, betekent dit niet dat het gezonder is dan al het andere voedsel. Zorg ervoor dat u andere kookmethoden opneemt in normale voedingsroutines voor een optimale gezondheid.

 3. Mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van een luchtfriteuse kunnen deze vinden in supermarkten of online kiezen tussen merken.

 4. Andere kookopties zijn braden in de oven, grillen, bakken en pannen schroeien. Door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en kookmethoden te behouden, kunnen mensen een gezonder dieet volgen.

 5. Artikel laatst herzien door ma 1 april 2019.Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407