Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 interessante voordelen van linzen

11 interessante voordelen van linzen

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 4 maart 2019

 2. Spijsvertering, een gezond hart, diabetescontrole, kankerbeheer, gewichtsverlies, preventie van bloedarmoede en betere elektrolytische activiteit door kalium. Ze zijn een goede bron van eiwitten en zijn geweldig voor zwangere vrouwen. Ze helpen bij het voorkomen van atherosclerose en bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn linzen?

 1. Linzen zijn eetbare peulvruchten of zaden die tot de peulvruchtenfamilie behoren. Deze bestaan ​​meestal uit twee helften bedekt met een schil. Beide zaden hebben de vorm van een lens, wat waarschijnlijk de reden is dat ze in het Latijn Lens culinaris worden genoemd. Ze zijn ook een van de oudste bekende voedselbronnen, die meer dan 9.000 jaar oud zijn.

 2. Linzen kunnen met of zonder de schil worden geconsumeerd. Voorafgaand aan de uitvinding van freesmachines, werden ze gegeten met de schil. De schil bevat de grootste hoeveelheid voedingsvezels. Nadat het maalproces was uitgevonden, werd het kaf of de huid verwijderd en de voedingsvezels in linzen verdwenen.

 3. De populaire soorten linzen zijn zwarte linzen, rode linzen, bruine linzen, mungboon, gele spliterwten, gele linzen, macachiados-linzen, Franse groene linzen, erwten met zwarte ogen, bruine bonen, sojabonen en nog veel meer soorten. Elk land heeft zijn eigen groep, die min of meer vergelijkbaar is en dezelfde voordelen biedt.

 4. Linzen met een hoog eiwitgehalte worden beschouwd als een goedkope eiwitbron. Ze zijn een rijke bron van essentiële aminozuren zoals isoleucine en lysine. Ze zijn ook een goede bron van micronutriënten zoals vitamines en mineralen.

Voedingswaarde van linzen

 1. Linzen bevatten de hoogste hoeveelheid eiwitten afkomstig van elke plant. De hoeveelheid eiwit die erin wordt aangetroffen, is maximaal 35%, wat vergelijkbaar is met rood vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Volgens de USDA bevatten rauwe linzen koolhydraten (15-25 gram per 100 gram). Ze zijn een goede bron van voedingsvezels en bevatten ook weinig calorieën. Andere gevonden voedzame componenten zijn molybdeen, folaat, tryptofaan, mangaan, ijzer, fosfor, koper, vitamine B1 en kalium.

 2. Linzen zijn ook een andere bron van fytochemicaliën en fenolen. Van beide organische chemicaliën is bekend dat ze gezondheidsvoordelen bieden, maar het mechanisme achter hun werk moet nog worden bepaald. Linzen en vlees worden vaak vergeleken op hun effectiviteit en veel mensen stemmen op vlees als de beste eiwitbron. Het is waar dat linzen niet alle aminozuren bevatten, maar ze hebben minder vet in vergelijking met vlees.

Gezondheidsvoordelen van linzen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Spiervorming

 1. Onze organen en spieren hebben een constante toevoer van eiwitten nodig voor herstel en groei van het lichaam. Linzen, vooral gekiemde linzen, bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor een goede spieropbouw en een soepele werking van het lichaam.

Diabetes onder controle

 1. Een vergelijkende studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat in de verschillende categorieën voedingsmiddelen, voedingsvezels hoog bleken te zijn in het geval van de peulvruchtenfamilie. Linzen, samen met bonen en erwten, behoren tot de familie van peulvruchten. Met voedingsvezels gevuld voedsel zoals linzen helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Voedingsvezels vertragen ook de snelheid waarmee voedsel wordt opgenomen door het bloed en houdt zo het suikerniveau constant vast.

Spijsvertering verbeteren

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Gezondheid van het hart

 1. Linzen, met hun verwaarloosbare hoeveelheden vet, zijn een ideale eiwitbron zonder extra vet aan het lichaam toe te voegen, waardoor een gezond hart wordt bevorderd. Linzen bevatten magnesium en kalium, die beide helpen bij het ontspannen van de cardiovasculaire spieren en het verlagen van de bloeddruk.

Atherosclerose voorkomen

 1. Onderzoek geleid door Dr. Xu van het Department of Cereal and Foods Sciences in North Dakota, VS toonde aan dat de consumptie van linzen een voorraad antioxidanten biedt die de kans op het ontwikkelen van atherosclerose verminderde. Deze antioxidanten spelen ook een rol bij het neutraliseren van vrije radicalen en daarmee het voorkomen van cel- en genschade (veroudering).

Potentieel tegen kanker

 1. Studies uitgevoerd door Elvira Gonzalez De Mejia Valentin I. Prisecaru aan de Universiteit van Illinois hebben ontdekt dat plantlectines, een apart type plantaardige eiwitten afkomstig van voedingsmiddelen zoals linzen, tarwe, pinda's, erwten, en sojabonen hebben een grote invloed op kankercellen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze lectines cytotoxiciteit en apoptose veroorzaken, wat betekent dat ze een groot potentieel hebben om de groei van kanker te beheersen.

Goede bron van foliumzuur

 1. Linzen zijn een goede bron van vitamine B-complex, zoals foliumzuur of foliumzuur. De consumptie van foliumzuur door zwangere vrouwen helpt bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Volgens een studie van Susan J Duthie aan het Rowett Research Institute in Aberdeen, Verenigd Koninkrijk, leidt een gebrek aan foliumzuur vaak tot neurale buisdefecten. Folaat, gevonden in linzen, helpt bij de vorming van rode bloedcellen, is goed voor zwangere vrouwen en speelt een sleutelrol bij het handhaven van homocysteïne niveaus. Het is ook bekend dat het effectief is tegen hypertensie en DNA-schade, wat kan leiden tot kanker.

Gewichtsbeheer

 1. Onderzoeksstudies suggereren dat de regelmatige consumptie van linzen kan helpen bij de gewichtsbeheersing en de verzadiging verhoogt.

Gezond zenuwstelsel

 1. Men geloofde al lang dat micronutriënten zoals vitamines en mineralen geen effect hadden op het functioneren van de hersenen. Verder onderzoek suggereerde echter dat vitamines en mineralen even belangrijk zijn voor het goed functioneren van de hersenen. Volgens het onderzoek van J.M. Bourre van de afdeling Neuro-farmacovoeding in het Fernand Widal Hospital in Parijs, zijn vitaminen en mineralen in linzen nuttig voor een optimale hersenfunctie.

Hoog ijzergehalte

 1. Linzen bevatten een grote hoeveelheid ijzer, die het lichaam nodig heeft voor een optimale hemoglobineproductie. Ongeveer 36% van het ijzer van de dagelijks aanbevolen waarde kan afkomstig zijn van het elke dag eten van 1 kop (200 gram) linzen.

Verbeterde elektrolytische activiteit

  Verhoogt de stofwisseling

  1. Linzen zijn een goede bron van veel vitamines, waaronder vitamine B3, die een belangrijke rol speelt bij het stimuleren van de spijsvertering en het zenuwstelsel. Vitamine B3 biedt vele andere voordelen, waaronder cholesterolcontrole en verbetering van het lipidenprofiel.

  Bijwerkingen van linzen

  1. Hoewel linzen goed zijn voor uw gezondheid en het beste alternatief zijn voor vlees, gevogelte en vis, hebben ze ook enkele nadelen, waaronder:

  2. Risico op nierstenen: onderzoek uitgevoerd door Massey et al. bij het ministerie van Voedselwetenschappen en Humane Voeding van de Washington State University toonde aan dat sommige linzen zoals sojabonen, sojaproducten, pindakaas en refried-bonen hoge concentraties oxalaatverbindingen bevatten. Deze oxalaatverbindingen waren verantwoordelijk voor de vorming van nierstenen. Daarom moeten personen met nierstenen uit de buurt van peulvruchten en linzen blijven.

  3. Risico op nierziekten: Consumptie van hoge niveaus van eiwit heeft ook andere bijwerkingen. Gemiddeld is de hoeveelheid eiwit die nodig is voor ons lichaam 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Overmatig eiwitgebruik kan de nieren onder druk zetten om die overtollige eiwitten in het lichaam weg te spoelen. Op de lange termijn kan die eliminatie de algemene nierfunctie beschadigen.

  4. Vorming van gas door gisting: Nadat linzen het spijsverteringsstelsel zijn binnengegaan, beginnen ze te fermenteren en geven vervolgens gas vrij. Deze gassen kunnen de zaken ongemakkelijk maken en daarom moet te veel linzen worden vermeden, tenzij je het een beetje gasachtig vindt.

  5. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407