Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Verrassende voordelen van olijfolie

11 Verrassende voordelen van olijfolie

 1. Het helpt bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte in ons bloed, omdat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vergine olijfolie bevat het hoogste niveau van antioxiderende polyfenolen en oliezuur. Het is dus een gezondere optie in vergelijking met andere plantaardige oliën.

 2. Het bevat echter ook veel calorieën, dus het moet in gematigde hoeveelheden worden gebruikt voor de beste gezondheidsresultaten.

Wat is olijfolie?

 1. Olijfolie is een essentiële fruitolie, die we krijgen van de olijfboomoogst die vooral in de mediterrane regio's wordt gevonden. Het wordt al vele eeuwen door de mensheid gebruikt. Het wordt gebruikt voor kookdoeleinden, het ontwikkelen van cosmetische producten en zepen, voor medicinale doeleinden en als farmaceutische supplementen. Het kan ook worden gebruikt als brandstof en voor het aansteken van lampen.

Soorten olijfolie

 1. Verschillende soorten olie zijn onder meer:

Feiten over olijfolie

 1. Vitamine K en vitamine E, olijfolie heeft een zeer goed voedingsprofiel. Het heeft mono-verzadigde vetten zoals oliezuur en palmitolzuur, dat 10 g van het totale vetzuurgetal van 14 g in deze olie uitmaakt. Volgens de USDA is de olie ook vrij van koolhydraten en cholesterol, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd. Het aantal calorieën van deze olie is vergelijkbaar met koolzaadolie of boter, met ongeveer 120 calorieën in 1 eetlepel olijfolie. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Gezondheidsvoordelen van olijfolie

 1. Olijfolie heeft vele gunstige eigenschappen. Sommigen van hen zijn als volgt:

Verlaagt het cholesterolgehalte

 1. Een samenwerkingsonderzoek uitgevoerd door de Harvard School of Public Health en vele andere universiteiten beveelt aan om de extra vierge variëteit op te nemen om het risico op hartaandoeningen te verminderen.

 2. LDL-cholesterol is het slechte type cholesterol, dat het risico op hartaanvallen en andere hartziekten verhoogt. Extra vergine olijfolie, die rijk is aan bijna 40 antioxidanten, helpt de oxidatie-effecten van LDL-cholesterol te verminderen. Het helpt ook het HDL-cholesterolgehalte te verhogen.

Beheert diabetes

 1. Dr. Lukas Schwingshackl van het Duitse instituut voor menselijke voeding en zijn team hadden onderzoek gedaan naar de effecten van olijfolie bij het beheer van diabetes type 2. De analyse werd afgesloten met een afhaalmaaltijd dat olie kan helpen bij het voorkomen en beheersen van diabetes wanneer het wordt opgenomen in het dagelijkse dieet. [! 7409 => 1130 = 8!

 1. Medische experts suggereren dat het erg moeilijk is om aan te komen door de enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie. Onderzoek naar de mediterrane olie heeft positieve resultaten opgeleverd met betrekking tot het gebruik ervan voor gewichtsverlies, omdat het gezonde vetten bevat en een geweldig alternatief is voor boter en andere oliën boordevol calorieën.

Voorkomt Ontsteking

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Verbetert de spijsvertering

 1. Van olijfolie is bekend dat het helpt bij het spijsverteringsproces. Het wordt gebruikt als medicinale olie om het spijsverteringskanaal schoon te maken en de stoelgang te verbeteren.

Vertragingen bij het ouder worden

 1. Olijfolie, rijk aan antioxidanten, vertraagt ​​het natuurlijke verouderingsproces van het menselijk lichaam. Gebruikt in cosmetische producten en natuurlijke kruidentherapie, doet het wonderen voor de huid door het een natuurlijke glans te geven.

Voorkomt galstenen

 1. Het gebruik van olijfolie is ook effectief bij het voorkomen van galstenen, omdat het een laxerend effect heeft. Het wordt vaak gebruikt door mensen die galblaasreiniging beoefenen.

Versterkt de celwand

 1. Volgens een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, bevat olijfolie polyfenolen die helpen bij het bouwen van sterkere celwanden. Het verhoogt ook de elasticiteit van arteriële wanden en beschermt u tegen verschillende hartaandoeningen.

Vermindert het risico op kanker

 1. Olijfolie zou het menselijk lichaam beschermen tegen kanker, met name darmkanker. Medisch onderzoek aan de Universiteit van Oxford heeft positieve tekenen aangetoond dat het zure gehalte van deze olie het begin van rectum- en darmkanker kan voorkomen.

 2. Het Carcinogenesis-tijdschrift heeft een studie in 2018 behandeld die suggereert dat de extra vierge variëteit een uitkomst is als het gaat om het voorkomen van de groei van kankercellen in het lichaam.

 3. Nog een studie bevestigt hetzelfde effect en onthult ook dat olijfolie een nuttig effect op borstkanker heeft aangetoond. Hydroxytyrosol, een belangrijk bestanddeel van de olie, kan borstkanker bij postmenopauzale vrouwen helpen voorkomen.

Verlaagt hypertensie

 1. Er zijn verschillende kwaliteiten van de olie, afhankelijk van de smaak, het aroma, de zure waarde en de kleur. Lezers wordt geadviseerd om authentieke olie te kopen met de juiste evaluatie voor koken of medicinale doeleinden.

Andere voordelen

 1. De olie verhoogt het metabolisme, de groei van een goede botstructuur en de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Het is ook een uitstekende bron van vitamine E, wat zeer gunstig is voor ouderen.

Olijfoliesoorten

 1. Als u naar de markt gaat, vindt u verschillende soorten olijfolie. Wat betekent extra vierge? Wat betekent US Fancy? Er zijn twee hoofdtypen gradaties die je zult vinden, IOOC-normen en Amerikaanse normen.

IOOC-normen

 1. De Internationale Olijfolieraad (IOOC) heeft de handelsnorm voor olijfolie en olie uit afvallen van olijven vrijgegeven. De raad heeft beschrijvingen gegeven voor verschillende soorten oliën; enkele van deze beschrijvingen worden hieronder gegeven:

 2. Olijfolie van eerste persing: het wordt mechanisch en fysisch bereid. Er is geen verandering in de olie na verwerking. Eetbare vierge olie heeft een vrije zuurgraad van niet meer dan 2 gram per 100 gram. In deze olie zijn geen levensmiddelenadditieven toegestaan.

 3. Extra vergine olijfolie: dit is een soort eetbare olie met een gehalte aan vrije zuren van niet meer dan 0,8 gram per 100 gram. In deze olie zijn geen additieven toegestaan.

 4. Lampante olijfolie van eerste persing: deze olie is niet geschikt voor menselijke consumptie. Het heeft een vrije zuurgraad van meer dan 3,3 gram per 100 gram. Het wordt gebruikt voor raffinage en technische doeleinden.

 5. Geraffineerde olijfolie: het is de geraffineerde vorm van olijfolie van eerste persing. Het heeft een vrije zuurgraad van niet meer dan 0,3 gram per 100 gram.

 6. Olijfolie: dit is een mengsel van geraffineerde en eetbare olijfolie van eerste persing. Het heeft een vetzuurgehalte van niet meer dan 1 gram per 100 gram.

Amerikaanse normen

 1. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft in 1948 de Amerikaanse normen voor cijfers vrijgegeven. Deze normen worden nog steeds in de VS gevolgd en dit heeft tot op zekere hoogte problemen veroorzaakt voor consumenten bij het kopen van de juiste soort olie.

 2. De USDA scoort olijfolie in de volgende vier categorieën:

 3. De beoordeling vindt plaats op basis van het gehalte aan vrije vetzuren (berekend als oliezuur volgens de officiële en voorlopige analysemethoden van de Vereniging van officiële landbouwchemici), afwezigheid van defecten (mate van vrijheid van bewolking bij 60 graden F), geur en smaak (typische olijfoliesmaak en de variatie hiervan op onaangename smaken). Het heeft een score van 100 punten voor olijfolie gegeven waarin het gehalte aan vrije vetzuren, afwezigheid van defecten, geur en smaak gewichten hebben van respectievelijk 30, 30, 20 en 20.

 4. Fancy: US Fancy verwijst naar de olie met een vetzuurgehalte van niet meer dan 1,4 procent (27-30 punten). Het moet volledig vrij zijn van defecten (27-30 punten). Het moet een goede typische olijfoliegeur hebben (18-20 punten). Het moet een goede typische smaak hebben (18-20 punten). Ten slotte moet het een totale score hebben van maar liefst 90 punten.

 5. Keuze: US Choice verwijst naar de olie met een vetzuurgehalte van meer dan 1,4 procent maar niet meer dan 2,5 procent (24-26 punten). Het moet redelijk vrij zijn van enig defect (24-26 punten). Het moet een redelijk typische geur hebben (16-17 punten) en een redelijk goede smaak (16-17 punten). Het moet een score hebben van maar liefst 80 punten.

 6. Standaard: US Standard verwijst naar olijfolie met een vetzuurgehalte van meer dan 2,5 procent maar minder dan 3,0 procent (21-23 punten). Het moet redelijk vrij zijn van enig defect (21-23 punten). Het moet een redelijk goede typische geur hebben (14-15 punten). Het moet een redelijk goede typische smaak hebben (14-15 punten). Het moet een score hebben van maar liefst 70 punten.

 7. Ondermaats: Ondermaatse kwaliteit verwijst naar olijfolie met een vrij vetzuurgehalte van meer dan 3,0 procent (0-20 punten). Het heeft meer defecten dan wat aanwezig is in het Amerikaanse standaardtype olie (0-20 punten). Het heeft zelfs geen redelijk goede typische oliegeur (0-13 punten). Het heeft geen redelijk goede typische olijfoliesmaak (0-13 punten) en scoort minder dan 70 punten in totaal.

 8. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407