Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Voordelen voor de gezondheid en voeding van cacaopoeder

De onderste regel

 1. Cacao wordt verondersteld eerst te zijn gebruikt door de Maya-beschaving van Midden-Amerika.

 2. Het werd in de 16e eeuw door Spaanse veroveraars in Europa geïntroduceerd en werd al snel populair als een gezondheidsbevorderend medicijn.

 3. Cacaopoeder wordt gemaakt door cacaobonen te pletten en het vet of de cacaoboter te verwijderen.

 4. Cacao is tegenwoordig het meest bekend om zijn rol in de productie van chocolade. Modern onderzoek heeft echter aangetoond dat het inderdaad belangrijke stoffen bevat die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 5. Hier zijn 11 voordelen voor de gezondheid en voeding van cacaopoeder.

1. Rijk aan polyfenolen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden

 1. Polyfenolen zijn van nature voorkomende antioxidanten die voorkomen in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, thee, chocolade en wijn.

 2. Ze zijn in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking, betere bloedstroom, lagere bloeddruk en verbeterde cholesterol- en bloedsuikerspiegel (1).

 3. Cacao is een van de rijkste bronnen van polyfenolen. Het is vooral overvloedig aanwezig in flavanolen, die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben.

 4. Door de verwerking en verwarming van cacao kan het zijn gunstige eigenschappen verliezen. Het wordt ook vaak behandeld met alkaline om de bitterheid te verminderen, wat resulteert in een afname van 60% van het flavanolgehalte (1).

 5. Hoewel cacao een geweldige bron van polyfenolen is, zullen niet alle producten die cacao bevatten dezelfde voordelen bieden.

2. Kan de hoge bloeddruk verlagen door de stikstofmonoxide niveaus te verbeteren

 1. Cacao, zowel in poedervorm als in de vorm van donkere chocolade, kan mogelijk helpen de bloeddruk te verlagen (2).

 2. Dit effect werd voor het eerst opgemerkt bij de cacao-drinkende eilandbewoners van Midden-Amerika, die veel lagere bloeddruk hadden dan hun niet-cacao-drinkende vasteland familieleden (3).

 3. Van de flavanolen in cacao wordt gedacht dat ze de stikstofoxideniveaus in het bloed verbeteren, wat de functie van uw bloedvaten kan verbeteren en de bloeddruk kan verlagen (2, 3).

 4. In één review werden 35 experimenten geanalyseerd die patiënten van 1,45 - 0,5 gram cacaoproducten of ruwweg 30-1,218 mg flavanolen voorzagen. Het bleek dat cacao een kleine maar significante verlaging van de bloeddruk met 2 mmHg veroorzaakte.

 5. Bovendien was het effect groter bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden dan mensen zonder en bij oudere mensen vergeleken met jongere mensen (3).

 6. Het is echter belangrijk om te onthouden dat verwerking het aantal flavanolen aanzienlijk vermindert, dus de effecten zullen waarschijnlijk niet worden gezien bij de gemiddelde chocoladereep.

3. Kan het risico op een hartaanval en beroerte verlagen

 1. Naast het verlagen van de bloeddruk, lijkt het erop dat cacao andere eigenschappen heeft die uw risico op een hartaanval en beroerte kunnen verminderen (1, 4, 5).

 2. Flavanolrijke cacao verbetert het niveau van stikstofmonoxide in uw bloed, wat uw bloedvaten en bloedvaten ontspant en verwijdt en de bloedstroom verbetert (2, 5).

 3. Bovendien is gebleken dat cacao "slecht" LDL-cholesterol vermindert, een bloedverdunnende werking heeft vergelijkbaar met aspirine, bloedsuikers verbetert en ontstekingen vermindert (2, 4, 6).

 4. Deze eigenschappen zijn gekoppeld aan een lager risico op een hartaanval, hartfalen en beroerte (1, 5, 7, 8).

 5. Een overzicht van negen studies onder 157.809 mensen vond dat hogere chocoladeconsumptie geassocieerd was met een significant lager risico op hartaandoeningen, beroertes en overlijden (9).

 6. Twee Zweedse onderzoeken hebben aangetoond dat de inname van chocolade is gekoppeld aan een lager percentage hartfalen bij doses van maximaal één portie van 19-30 gram chocolade per dag, maar het effect werd niet waargenomen bij het consumeren van hogere hoeveelheden (10, 11).

 7. Deze resultaten suggereren dat frequente consumptie van kleine hoeveelheden cacao-rijke chocolade beschermende voordelen voor uw hart kan hebben.

4. Polyfenolen verbeteren de bloedtoevoer naar je hersenen en hersenfunctie

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat polyfenolen, zoals die in cacao, uw risico op neurodegeneratieve ziekten kunnen verminderen door de hersenfunctie en de bloedstroom te verbeteren.

 2. Flavanolen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en zijn betrokken bij de biochemische paden die neuronen en belangrijke moleculen produceren voor de functie van uw hersenen.

 3. Bovendien beïnvloeden flavanolen de productie van stikstofmonoxide, dat de spieren van uw bloedvaten ontspant en de bloedstroom en bloedtoevoer naar uw hersenen verbetert (12, 13).

 4. Een onderzoek van twee weken bij 34 oudere volwassenen die high-flavanolcacao kregen, ontdekte dat de bloedtoevoer naar de hersenen na één week en met 10% na twee weken (14) toenam (

 5. Verdere studies suggereren dat dagelijkse inname van cacaoflavanolen de mentale prestaties kan verbeteren bij mensen met en zonder mentale beperkingen (15, 16, 17).

 6. Deze onderzoeken wijzen op een positieve rol van cacao op de gezondheid van de hersenen en mogelijke positieve effecten op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Er is echter meer onderzoek nodig.

5. Kan stemming en symptomen van depressie verbeteren door verschillende middelen

 1. Naast de positieve invloed van cocoa op ouderdomsgerelateerde mentale degeneratie, kan het effect op de hersenen ook het humeur en de symptomen van depressie verbeteren (2).

 2. De positieve effecten op de stemming kunnen te wijten zijn aan de flavanolen van cocoa, de omzetting van tryptofaan in de natuurlijke stemmingsstabilisator serotonine, het cafeïnegehalte of gewoon het sensorische genot van het eten van chocolade (12, 18, 19 ).

 3. Een onderzoek naar chocoladeconsumptie en stressniveaus bij zwangere vrouwen wees uit dat frequentere inname van chocolade werd geassocieerd met verminderde stress en een beter humeur bij baby's (20).

 4. Bovendien ontdekte een ander onderzoek dat het drinken van high-polyfenol cacao de kalmte en tevredenheid verbeterde (12).

 5. Bovendien toonde een onderzoek bij oudere mannen aan dat het eten van chocolade gekoppeld was aan een verbeterde algehele gezondheid en een beter psychologisch welzijn (21).

 6. Hoewel de resultaten van deze vroege onderzoeken veelbelovend zijn, is meer onderzoek naar het effect van cacao op de stemming en depressie nodig voordat meer definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

6. Flavanols kunnen symptomen van diabetes type 2 verbeteren

 1. Hoewel overconsumptie van chocolade zeker niet goed is voor de controle van de bloedsuikerspiegel, heeft cacao in feite enkele anti-diabetische effecten.

 2. Reageerbuisstudies geven aan dat cacaoflavanolen de spijsvertering en absorptie van koolhydraten in de darm kunnen vertragen, de insulinesecretie verbeteren, ontstekingen verminderen en de opname van suiker uit het bloed in de spier stimuleren (22 ).

 3. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hogere inname van flavanolen, waaronder die uit cacao, kan leiden tot een lager risico op diabetes type 2 (22, 23).

 4. Bovendien toonde een beoordeling van menselijke studies aan dat het eten van flavanolrijke donkere chocolade of cacao de gevoeligheid voor insuline kan verminderen, de bloedsuikerspiegel kan verbeteren en ontstekingen bij mensen met diabetes en mensen zonder diabetes kan verminderen (22).

 5. Ondanks deze veelbelovende resultaten, zijn er inconsistenties in het onderzoek waarbij sommige onderzoeken slechts een beperkt effect, iets slechtere controle van diabetes of helemaal geen effect vinden (22, 24, 25).

 6. Deze resultaten in combinatie met de meer concrete positieve effecten op de gezondheid van het hart wijzen erop dat cacaopolyfenolen een positief effect kunnen hebben op zowel het voorkomen als beheersen van diabetes, hoewel meer onderzoek nodig is.

 1. Enigszins paradoxaal genoeg kan cacao-inname, zelfs in de vorm van chocolade, u helpen uw gewicht onder controle te houden.

 2. Er wordt gedacht dat cacao kan helpen door het gebruik van energie te reguleren, eetlust en ontsteking te verminderen en vetoxidatie en volheid te verhogen (26, 27).

 3. Een bevolkingsonderzoek wees uit dat mensen die vaker chocolade consumeerden een lagere BMI hadden dan mensen die het minder vaak aten, ondanks dat de vorige groep ook meer calorieën en vet at (28).

 4. Bovendien bleek uit een onderzoek naar gewichtsverlies met koolhydraatarme diëten dat een groep die 42 gram of ongeveer 1,5 gram 81% cacaochocolade per dag kreeg, sneller gewicht verloor dan de reguliere dieetgroep (29) .

 5. Uit andere onderzoeken is echter gebleken dat de consumptie van chocolade het gewicht verhoogt. Toch maakten veel van hen geen onderscheid tussen het type chocolade dat werd geconsumeerd - witte en melkchocolade hebben niet dezelfde voordelen als donker (30, 31).

 6. Over het algemeen lijkt het erop dat cacao en cacaorijke producten nuttig kunnen zijn bij het bereiken van gewichtsverlies of het handhaven van gewicht, maar verder onderzoek is nodig.

8. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Flavanolen in fruit, groenten en andere voedingsmiddelen hebben veel belangstelling getrokken vanwege hun kankerbeschermende eigenschappen, lage toxiciteit en weinig bijwerkingen.

 2. Cacao heeft de hoogste concentratie flavanolen uit alle voedingsmiddelen per gewicht en kan aanzienlijk bijdragen aan hun hoeveelheid in uw dieet (32).

 3. Uit reageerbuisstudies met componenten van cacao is gebleken dat ze antioxiderende effecten hebben, cellen beschermen tegen schade door reactieve moleculen, ontstekingen bestrijden, celgroei remmen, de dood van kankercellen induceren en de verspreiding helpen voorkomen van kankercellen (32, 33).

 4. Dierstudies met een cacaorijk dieet of cacao-extracten hebben positieve resultaten gezien bij het verminderen van borst-, pancreas-, prostaat-, lever- en darmkanker, evenals leukemie (32).

 5. Studies bij mensen hebben aangetoond dat flavanolrijke diëten geassocieerd zijn met een afname van het risico op kanker. Het bewijs voor cacao is echter in het bijzonder tegenstrijdig, omdat sommige proeven geen voordeel hebben gevonden en sommige zelfs een verhoogd risico hebben opgemerkt (34, 35, 36).

 6. Kleine studies bij mensen over cacao en kanker suggereren dat het een krachtige antioxidant kan zijn en een rol kan spelen bij de preventie van kanker. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig (37).

9. Theobromine en Theophylline Inhoud kan mensen met astma helpen

 1. Astma is een chronische ontstekingsziekte die obstructie en ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn (38, 39).

 2. Er wordt gedacht dat cacao gunstig kan zijn voor mensen met astma, omdat het anti-astmatische verbindingen bevat, zoals theobromine en theofylline.

 3. Theobromine is vergelijkbaar met cafeïne en kan helpen bij aanhoudend hoesten. Cacaopoeder bevat ongeveer 1,9 gram van deze verbinding per 100 gram (38, 39, 40).

 4. Theophylline helpt uw ​​longen te verwijden, uw luchtwegen te ontspannen en ontstekingen te verminderen (39).

 5. Dierstudies hebben aangetoond dat cacao-extract zowel de vernauwing van de luchtwegen als de weefseldikte kan verminderen (38).

 6. Deze bevindingen zijn echter nog niet klinisch getest bij mensen en het is onduidelijk of cacao veilig is om te gebruiken met andere anti-astmatische geneesmiddelen.

 7. Daarom is het, hoewel dit een interessant gebied van ontwikkeling is, te vroeg om te zeggen hoe cacao kan worden gebruikt bij de behandeling van astma.

En skin

 1. Verschillende onderzoeken hebben de beschermende effecten van cacao tegen tandholtes en tandvleesaandoeningen onderzocht.

 2. Cacao bevat veel verbindingen met antibacteriële, anti-enzymatische en immuunstimulerende eigenschappen die kunnen bijdragen aan de effecten op de mondgezondheid.

 3. In één onderzoek hadden ratten die waren geïnfecteerd met orale bacteriën die cacao-extract kregen, een significante vermindering van de tandholten, vergeleken met die die alleen water kregen (2).

 4. Er zijn echter geen significante onderzoeken bij mensen en de meeste cacaoproducten die door mensen worden geconsumeerd, bevatten ook suiker. Als gevolg hiervan zullen nieuwe producten moeten worden ontwikkeld om de orale gezondheidsvoordelen van cacao te ervaren.

 5. Ondanks de populaire opinie is cacao in chocolade geen oorzaak van acne. Cacaopolyfenolen blijken zelfs aanzienlijke voordelen voor uw huid te bieden (2).

 6. Het is aangetoond dat langdurige inname van cacao bijdraagt ​​aan bescherming tegen de zon, de bloedcirculatie van de huid en de oppervlaktetextuur en hydratatie van uw huid verbetert (41, 42. 43).

11. Makkelijk op te nemen in uw dieet

 1. De exacte hoeveelheid cacao die u in uw dieet moet opnemen om gezondheidsvoordelen te behalen, is niet duidelijk.

 2. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid beveelt 2,5 gram high-flavanol cacaopoeder of 10 gram high-flavanol pure chocolade aan die ten minste 200 mg flavanolen per dag bevat om gezondheidsvoordelen voor het hart te behalen (44).

 3. Dit aantal is echter te laag geacht door andere onderzoekers, die beweren dat hogere hoeveelheden flavanolen nodig zijn om voordelen te zien (1, 45).

 4. Over het algemeen is het belangrijk om cacaobronnen te selecteren met een hoog flavanolgehalte - hoe minder verwerkt, hoe beter.

 5. Leuke manieren om cacao aan uw dieet toe te voegen zijn:

De onderste regel

 1. Cacao fascineert de wereld al duizenden jaren en maakt een groot deel uit van de moderne keuken in de vorm van chocolade.

 2. Gezondheidsvoordelen van cacao zijn onder meer verminderde ontsteking, verbeterde hart- en hersengezondheid, bloedsuiker en gewichtscontrole en gezonde tanden en huid.

 3. Het is voedzaam en gemakkelijk op creatieve manieren aan uw dieet toe te voegen. Zorg er echter voor dat u niet-alkalisch cacaopoeder of pure chocolade met meer dan 70% cacao gebruikt als u de gezondheidsvoordelen wilt maximaliseren.

 4. Vergeet niet dat chocolade nog steeds aanzienlijke hoeveelheden suiker en vetten bevat, dus als je het gaat gebruiken, houd je dan aan redelijke portiegroottes en combineer het met een gezond, uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407