Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 gezondheidsvoordelen en gebruik van salie

Takeaway

 1. Salie is een basiskruid in verschillende keukens over de hele wereld.

 2. De andere namen zijn gewone salie, tuin salie en Salvia officinalis. Het behoort tot de mintfamilie, samen met andere kruiden zoals oregano, rozemarijn, basilicum en tijm (1).

 3. Salie heeft een sterk aroma en een aardse smaak, daarom wordt het meestal in kleine hoeveelheden gebruikt. Toch zit het boordevol verschillende belangrijke voedingsstoffen en verbindingen.

 4. Salie wordt ook gebruikt als een natuurlijk reinigingsmiddel, pesticide en ritueel voorwerp in spirituele salie brandend of vlekkerig.

 5. Dit groene kruid is vers, gedroogd of in olievorm verkrijgbaar - en heeft tal van gezondheidsvoordelen.

 6. Hier zijn 12 verrassende gezondheidsvoordelen van salie.

1. Hoog in verschillende voedingsstoffen

 1. Salie bevat een gezonde dosis vitaminen en mineralen.

 2. Een theelepel (0,7 gram) gemalen salie bevat (2):

 3. Zoals u ziet, bevat een kleine hoeveelheid salie 10% van uw dagelijkse vitamine K-behoeften (2).

 4. Salie bevat ook kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper en vitamine A, C en E.

 5. Bovendien bevat dit aromatische kruid cafeïnezuur, chlorogeenzuur, rosmarinezuur, ellaginezuur en rutine - die allemaal een rol spelen bij de gunstige gezondheidseffecten (3).

 6. Omdat het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, biedt salie slechts minuscule hoeveelheden koolhydraten, calorieën, eiwitten en vezels.

2. Geladen met antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn moleculen die de afweer van uw lichaam versterken en mogelijk schadelijke vrije radicalen neutraliseren die verband houden met chronische ziekten (4).

 2. Salie bevat meer dan 160 verschillende polyfenolen, dit zijn plantaardige chemische verbindingen die als antioxidanten in uw lichaam werken (5).

 3. Chloorgeen zuur, cafeïnezuur, rosmarinezuur, ellaginezuur en rutine - allemaal te vinden in salie - zijn gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op kanker en een verbeterde hersenfunctie en geheugen (1, 3).

 4. Uit een onderzoek bleek dat tweemaal daags 1 kopje (240 ml) salie drinken de afweer van antioxidanten aanzienlijk verhoogde. Het verlaagde ook zowel het totale cholesterol als het "slechte" LDL-cholesterol, en verhoogde ook het "goede" HDL-cholesterol (6).

3. Kan orale gezondheid ondersteunen

 1. Salie heeft antimicrobiële effecten, die microben kunnen neutraliseren die tandplak bevorderen.

 2. In één onderzoek werd aangetoond dat een op salie gebaseerd mondwater de Streptococcus mutans-bacterie effectief doodt, wat berucht is voor het veroorzaken van tandholtes (7, 8).

 3. In een reageerbuisstudie bleek een etherische olie op basis van salie de verspreiding van Candida albicans te doden en te stoppen, een schimmel die ook gaatjes kan veroorzaken (9, 10).

 4. Eén beoordeling merkte op dat salie keelinfecties, tandabcessen, geïnfecteerd tandvlees en aften kan behandelen. Er is echter meer menselijk onderzoek nodig om uitgebreide aanbevelingen te doen (11).

4. Kan de symptomen van de menopauze verlichten

 1. Tijdens de menopauze ervaart uw lichaam een ​​natuurlijke afname van het hormoon oestrogeen. Dit kan een breed scala aan onaangename symptomen veroorzaken.

 2. Symptomen zijn opvliegers, overmatig zweten, vaginale droogheid en prikkelbaarheid.

 3. Salie werd traditioneel gebruikt om de symptomen van de menopauze te verminderen (12).

 4. Er wordt aangenomen dat verbindingen in salie oestrogeenachtige eigenschappen hebben, waardoor ze kunnen binden aan bepaalde receptoren in je hersenen om het geheugen te verbeteren en opvliegers en overmatig zweten te behandelen (13).

 5. In één onderzoek verminderde het dagelijkse gebruik van een salie-supplement het aantal en de intensiteit van opvliegers gedurende acht weken (14).

5. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. De bladeren van gewone salie worden traditioneel gebruikt als een remedie tegen diabetes.

 2. Onderzoek bij mensen en dieren geeft aan dat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

 3. In één onderzoek verlaagde salie-extract de bloedglucosespiegel bij ratten met diabetes type 1 door een specifieke receptor te activeren. Wanneer deze receptor wordt geactiveerd, kan deze helpen overtollige vrije vetzuren in het bloed te verwijderen, wat op zijn beurt de insulinegevoeligheid verbetert (15, 16).

 4. Een ander onderzoek bij muizen met diabetes type 2 wees uit dat salie werkt als metformine - een medicijn dat wordt voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te behandelen bij mensen met dezelfde ziekte (17).

 5. Bij mensen is aangetoond dat saliebladextract de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert met een vergelijkbaar effect als rosiglitazon, een ander antidiabeticum (18).

 6. Er is echter nog steeds onvoldoende bewijs om salie aan te bevelen als diabetesbehandeling. Meer menselijk onderzoek is nodig.

6. Kan geheugen en hersengezondheid ondersteunen

 1. Salie kan uw hersenen en geheugen op verschillende manieren ondersteunen.

 2. Ten eerste zit het boordevol verbindingen die kunnen werken als antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze het afweersysteem van je hersenen bufferen (19, 20).

 3. Het lijkt ook de afbraak van de chemische boodschapper acetylcholine (ACH) te stoppen, die een rol speelt in het geheugen. ACH-waarden lijken te dalen bij de ziekte van Alzheimer (21, 22).

 4. In één onderzoek consumeerden 39 deelnemers met milde tot matige ziekte van Alzheimer gedurende vier maanden dagelijks 60 druppels (2 ml) salie-extract of een placebo.

 5. Degenen die het salie-extract gebruikten, presteerden beter op tests die het geheugen, probleemoplossing, redeneren en andere cognitieve vaardigheden meten (21).

 6. Bij gezonde volwassenen bleek salie het geheugen in lage doses te verbeteren. Hogere doses verhoogde ook de stemming en verhoogde alertheid, kalmte en tevredenheid (23).

 7. Bij jongere en oudere volwassenen lijkt salie het geheugen en de hersenfunctie te verbeteren (24, 25).

7. Kan 'slechte' LDL-cholesterol verlagen

 1. Elke minuut sterft meer dan één persoon in de VS aan hartziekten (26).

 2. Hoog "slecht" LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen en treft één op de drie Amerikanen (27).

 3. Salie kan helpen het "slechte" LDL-cholesterol te verlagen, dat zich kan ophopen in uw bloedvaten en mogelijk schade kan veroorzaken.

 4. In één onderzoek verlaagde het tweemaal daags consumeren van salie thee het "slechte" LDL-cholesterol en het totale bloedcholesterol terwijl het na slechts twee weken "goede" HDL-cholesterol verhoogde (6).

 5. Verschillende andere studies bij mensen illustreren een soortgelijk effect met salie-extract (28, 29, 30).

8. Kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

 1. Kanker is een belangrijke doodsoorzaak waarbij cellen abnormaal groeien.

 2. Interessant genoeg tonen dier- en reageerbuisstudies aan dat salie bepaalde soorten kanker kan bestrijden, waaronder die van de mond, dikke darm, lever, baarmoederhals, borst, huid en nier (31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40).

 3. In deze onderzoeken onderdrukken salie-extracten niet alleen de groei van kankercellen, maar stimuleren ze ook de celdood.

 4. Hoewel dit onderzoek bemoedigend is, zijn studies op mensen nodig om te bepalen of salie effectief is in het bestrijden van kanker bij mensen.

9-11. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Salie en zijn verbindingen zijn gekoppeld aan verschillende andere gezondheidsvoordelen.

 2. Deze voordelen zijn echter niet uitgebreid onderzocht.

12. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Salie is er in verschillende vormen en kan op verschillende manieren worden gebruikt.

 2. Verse salieblaadjes hebben een sterke aromatische smaak en worden het best spaarzaam in gerechten gebruikt.

 3. Hier zijn enkele manieren waarop u verse salie aan uw dieet kunt toevoegen:

 4. Gedroogde salie wordt vaak geprefereerd door koks en komt gemalen, ingewreven of in hele bladeren.

 5. Hier zijn enkele manieren waarop u gedroogde salie kunt gebruiken:

 6. U kunt ook salieproducten kopen, zoals salie-thee en salie-extracten.

Heeft het bijwerkingen?

 1. Salie wordt als veilig beschouwd zonder gerapporteerde bijwerkingen (46).

 2. Sommige mensen maken zich echter zorgen over thujon, een stof die veel voorkomt in salie. Dieronderzoek heeft uitgewezen dat hoge doses thujon giftig kunnen zijn voor de hersenen (47).

 3. Dat gezegd hebbende, er is geen goed bewijs dat thujon giftig is voor mensen (48).

 4. Bovendien is het bijna onmogelijk om giftige hoeveelheden thujon via voedsel te consumeren. Het drinken van teveel salie-thee of het innemen van salie-etherische oliën - die in elk geval moet worden vermeden - kan echter toxische effecten hebben.

 5. Voor de zekerheid beperkt u de consumptie van salie-thee tot 3-6 kopjes per dag (47).

 6. Anders, als u zich zorgen maakt over thujon in gewone salie, kunt u in plaats daarvan gewoon Spaanse salie consumeren, omdat het geen thujon bevat (46).

De onderste regel

 1. Salie is een kruid met verschillende veelbelovende gezondheidsvoordelen.

 2. Het bevat veel antioxidanten en kan de mondgezondheid ondersteunen, de hersenfunctie ondersteunen en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlagen.

 3. Dit groene kruid is ook gemakkelijk toe te voegen aan bijna elk hartig gerecht. Het kan worden genoten vers, gedroogd of als thee.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407