Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


13 Belangrijke voordelen van visolie, gebaseerd op wetenschap

De onderste regel

 1. Visolie is een van de meest geconsumeerde voedingssupplementen.

 2. Het is rijk aan omega-3-vetzuren, die zeer belangrijk zijn voor uw gezondheid.

 3. Als je niet veel vette vis eet, kan het nemen van een visoliesupplement je helpen om voldoende omega-3-vetzuren te krijgen.

 4. Hier zijn 13 gezondheidsvoordelen van visolie.

Wat is visolie?

 1. Visolie is het vet of de olie die wordt gewonnen uit visweefsel.

 2. Het komt meestal van vette vis, zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel. Toch wordt het soms geproduceerd uit de lever van andere vissen, zoals het geval is met levertraan.

 3. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om 1-2 porties vis per week te eten. Dit komt omdat de omega-3-vetzuren in vis veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder bescherming tegen een aantal ziekten.

 4. Als u echter niet 1-2 porties vis per week eet, kunnen visoliesupplementen u helpen om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen.

 5. Ongeveer 30% van de visolie bestaat uit omega-3 vetzuren, terwijl de resterende 70% bestaat uit andere vetten. Wat meer is, visolie bevat meestal wat vitamine A en D.

 6. Het is belangrijk op te merken dat de soorten omega-3 vetzuren in visolie grotere gezondheidsvoordelen hebben dan de omega-3 vetzuren in sommige plantaardige bronnen.

 7. De belangrijkste omega-3 vetzuren in visolie zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), terwijl de omega-3 in plantaardige bronnen voornamelijk alfa-linoleenzuur (ALA) is.

 8. Hoewel ALA een essentieel vetzuur is, hebben EPA en DHA nog veel meer gezondheidsvoordelen (1, 2).

 9. Het is ook belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen, omdat het westerse dieet veel omega-3 vetzuren heeft vervangen door andere vetten zoals omega-6 vetzuren. Deze verstoorde verhouding vetzuren kan bijdragen aan tal van ziekten (3, 4, 5, 6).

1. Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

 1. Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak (7).

 2. Studies tonen aan dat mensen die veel vis eten veel lagere hartaandoeningen hebben (8, 9, 10).

 3. Meerdere risicofactoren voor hartaandoeningen lijken te worden verminderd door consumptie van vis of visolie. De voordelen van visolie voor de gezondheid van het hart zijn onder meer:

 4. Hoewel visoliesupplementen veel van de risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen verbeteren, is er geen duidelijk bewijs dat het hartaanvallen of beroertes kan voorkomen (26).

2. Kan helpen bij het behandelen van bepaalde psychische stoornissen

 1. Je hersenen bestaan ​​voor bijna 60% uit vet en veel van dit vet bestaat uit omega-3-vetzuren. Daarom zijn omega-3 vetzuren essentieel voor een normale hersenfunctie (27, 28).

 2. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat mensen met bepaalde psychische stoornissen lagere omega-3-bloedwaarden hebben (29, 30, 31).

 3. Interessant is dat onderzoek suggereert dat visoliesupplementen het begin kunnen voorkomen of de symptomen van sommige psychische stoornissen kunnen verbeteren. Het kan bijvoorbeeld de kansen op psychotische stoornissen verminderen bij degenen die risico lopen (32, 33).

 4. Bovendien kan het aanvullen met visolie in hoge doses sommige symptomen van zowel schizofrenie als bipolaire stoornis verminderen (33, 34, 35, 36, 37, 38).

3. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Obesitas wordt gedefinieerd als een body mass index (BMI) hoger dan 30. Wereldwijd heeft ongeveer 39% van de volwassenen overgewicht, terwijl 13% zwaarlijvig is. Het aantal is zelfs nog hoger in landen met een hoog inkomen zoals de VS (39).

 2. Obesitas kan uw risico op andere ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2 en kanker (40, 41, 42) aanzienlijk verhogen.

 3. Visoliesupplementen kunnen de lichaamssamenstelling en risicofactoren voor hartaandoeningen bij zwaarlijvige mensen verbeteren (43, 44, 45).

 4. Bovendien geven sommige onderzoeken aan dat visoliesupplementen, in combinatie met dieet of lichaamsbeweging, u kunnen helpen gewicht te verliezen (43, 46).

 5. Niet alle studies vonden echter hetzelfde effect (47, 48).

 6. Een analyse van 21 onderzoeken wijst uit dat visoliesupplementen het gewicht bij zwaarlijvige personen niet significant verminderden, maar wel de tailleomtrek en taille-heupverhouding (49).

4. Kan gezondheid van de ogen ondersteunen

 1. Net als je hersenen vertrouwen je ogen op omega-3-vetten. Er zijn aanwijzingen dat mensen die niet genoeg omega-3 vetzuren krijgen, een groter risico op oogziekten hebben (50, 51).

 2. Bovendien begint de ooggezondheid op oudere leeftijd af te nemen, wat kan leiden tot leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Het eten van vis is gekoppeld aan een verminderd risico op AMD, maar de resultaten op visoliesupplementen zijn minder overtuigend (52, 53).

 3. Uit een onderzoek bleek dat het consumeren van een hoge dosis visolie gedurende 19 weken het gezichtsvermogen verbeterde bij alle AMD-patiënten. Dit was echter een zeer kleine studie (54).

 4. Twee grotere studies onderzochten het gecombineerde effect van omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen op AMD. Eén studie toonde een positief effect, terwijl de andere geen effect vertoonde. Daarom zijn de resultaten onduidelijk (55, 56).

5. Kan ontsteking verminderen

 1. Ontsteking is de manier van uw immuunsysteem om infecties te bestrijden en verwondingen te behandelen.

 2. Chronische ontsteking wordt echter geassocieerd met ernstige ziekten, zoals obesitas, diabetes, depressie en hartaandoeningen (57, 58, 59).

 3. Het verminderen van ontstekingen kan de symptomen van deze ziekten helpen behandelen.

 4. Omdat visolie ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan het helpen bij de behandeling van aandoeningen met chronische ontsteking (60).

 5. Bijvoorbeeld, bij gestreste en zwaarlijvige individuen kan visolie de productie en genexpressie van ontstekingsmoleculen genaamd cytokines verminderen (61, 62).

 6. Bovendien kunnen visoliesupplementen gewrichtspijn, stijfheid en medicatiebehoeften bij mensen met reumatoïde artritis, die pijnlijke gewrichten veroorzaakt, aanzienlijk verminderen (63, 64).

 7. Hoewel inflammatoire darmziekte (IBD) ook wordt veroorzaakt door ontsteking, zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat visolie de symptomen ervan verbetert (65, 66).

6. Kan een gezonde huid ondersteunen

 1. Je huid is het grootste orgaan in je lichaam en het bevat veel omega-3-vetzuren (67).

 2. De gezondheid van de huid kan uw hele leven achteruitgaan, vooral tijdens uw oude dag of na te veel blootstelling aan de zon.

 3. Dat gezegd hebbende, er zijn een aantal huidaandoeningen die baat kunnen hebben bij visoliesupplementen, waaronder psoriasis en dermatitis (68, 69, 70).

 1. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor vroege groei en ontwikkeling (71).

 2. Daarom is het belangrijk voor moeders om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

 3. Visoliesupplementen bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, kunnen de hand-oogcoördinatie bij zuigelingen verbeteren. Het is echter onduidelijk of leren of IQ zijn verbeterd (72, 73, 74, 75, 76).

 4. Het gebruik van visoliesupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding kan ook de visuele ontwikkeling van zuigelingen verbeteren en het risico op allergieën helpen verminderen (77, 78).

8. Kan levervet verminderen

 1. Uw lever verwerkt het meeste vet in uw lichaam en kan een rol spelen bij gewichtstoename.

 2. Leverziekte komt steeds vaker voor - met name niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), waarbij vet zich ophoopt in uw lever (79).

 3. Visoliesupplementen kunnen de leverfunctie en ontsteking verbeteren, wat kan helpen de symptomen van NAFLD en de hoeveelheid vet in uw lever te verminderen (80, 81, 82, 83).

 1. Depressie wordt naar verwachting de op een na grootste oorzaak van ziekte tegen 2030 (84).

 2. Interessant is dat mensen met een zware depressie lagere bloedspiegels van omega-3 vetzuren hebben (29, 85, 86).

 3. Studies tonen aan dat visolie en omega-3-supplementen de symptomen van depressie kunnen verbeteren (87, 88, 89).

 4. Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat oliën die rijk zijn aan EPA depressieve symptomen meer helpen verminderen dan DHA (90, 91).

10. Kan de aandacht en hyperactiviteit bij kinderen verbeteren

 1. Een aantal gedragsstoornissen bij kinderen, zoals ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), hebben betrekking op hyperactiviteit en onoplettendheid.

 2. Aangezien omega-3's een aanzienlijk deel van de hersenen uitmaken, kan het krijgen van voldoende ervan belangrijk zijn om gedragsstoornissen in het vroege leven te voorkomen (92).

 3. Visoliesupplementen kunnen de waargenomen hyperactiviteit, onoplettendheid, impulsiviteit en agressie bij kinderen verbeteren. Dit kan het leren in het vroege leven ten goede komen (93, 94, 95, 96).

11. Kan helpen bij het voorkomen van symptomen van mentale achteruitgang

 1. Naarmate u ouder wordt, vertraagt ​​uw hersenfunctie en neemt uw risico op de ziekte van Alzheimer toe.

 2. Mensen die meer vis eten, ervaren op oudere leeftijd een langzamere achteruitgang van de hersenfunctie (97, 98, 99).

 3. Studies over visoliesupplementen bij oudere volwassenen hebben echter geen duidelijk bewijs opgeleverd dat ze de achteruitgang van de hersenfunctie kunnen vertragen (100, 101).

 4. Niettemin hebben enkele zeer kleine onderzoeken aangetoond dat visolie het geheugen kan verbeteren bij gezonde, oudere volwassenen (102, 103).

12. Kan astmasymptomen en allergierisico verbeteren

 1. Astma, dat zwellingen in de longen en kortademigheid kan veroorzaken, komt veel vaker voor bij zuigelingen.

 2. Een aantal onderzoeken tonen aan dat visolie astmasymptomen kan verminderen, vooral in het vroege leven (104, 105, 106, 107).

 3. In één beoordeling bij bijna 100.000 mensen bleek de inname van vis door een moeder of omega-3 het risico op astma bij kinderen met 24-29% te verminderen (108).

 4. Bovendien kunnen visoliesupplementen bij zwangere moeders het risico op allergieën bij zuigelingen verminderen (109).

13. Kan de botgezondheid verbeteren

 1. Op oudere leeftijd kunnen botten hun essentiële mineralen beginnen te verliezen, waardoor ze meer kans hebben om te breken. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose en artrose.

 2. Calcium en vitamine D zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de botten, maar sommige onderzoeken suggereren dat omega-3-vetzuren ook nuttig kunnen zijn.

 3. Mensen met hogere omega-3-innames en bloedspiegels kunnen een betere botmineraaldichtheid (BMD) hebben (110, 111, 112).

 4. Het is echter onduidelijk of visoliesupplementen de BMD verbeteren (113, 114).

 5. Een aantal kleine studies suggereren dat visoliesupplementen de markers van botafbraak verminderen, wat botziekte kan voorkomen (115).

Hoe aan te vullen

 1. Als u niet 1-2 porties vette vis per week eet, kunt u overwegen een visoliesupplement te nemen.

 2. Als u visoliesupplementen wilt kopen, is er een uitstekende selectie op Amazon.

 3. Hieronder is een lijst van dingen die u moet overwegen wanneer u een visoliesupplement neemt:

 4. EPA- en DHA-doseringsaanbevelingen variëren afhankelijk van uw leeftijd en gezondheid.

 5. WIE beveelt een dagelijkse inname aan van 0,2-0,5 gram (200-500 mg) gecombineerde EPA en DHA. Het kan echter nodig zijn om de dosering te verhogen als u zwanger bent, borstvoeding geeft of risico loopt op hartaandoeningen (116).

 6. Kies een visoliesupplement dat ten minste 0,3 gram (300 mg) EPA en DHA per portie levert.

 7. Visoliesupplementen zijn er in een aantal vormen, waaronder ethylesters (EE), triglyceriden (TG), gereformeerde triglyceriden (rTG), vrije vetzuren (FFA) en fosfolipiden (PL).

 8. Je lichaam neemt ethylesters niet zo goed op als anderen, dus probeer een visoliesupplement te kiezen dat in een van de andere genoemde vormen voorkomt (117).

 9. Veel supplementen bevatten tot 1.000 mg visolie per portie - maar slechts 300 mg EPA en DHA.

 10. Lees het etiket en kies een supplement dat minimaal 500 mg EPA en DHA per 1.000 mg visolie bevat.

 11. Een aantal visoliesupplementen bevatten niet wat ze zeggen dat ze doen (118).

 12. Om deze producten te voorkomen, kiest u een supplement dat door een derde partij is getest of een zuiverheidszegel heeft van de Global Organisation for EPA en DHA Omega-3s (GOED).

 13. Omega-3-vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie, waardoor ze ranzig worden.

 14. Om dit te voorkomen, kunt u een supplement kiezen dat een antioxidant bevat, zoals vitamine E. Houd uw supplementen ook uit de buurt van licht - ideaal in de koelkast.

 15. Gebruik geen visoliesupplement dat ranzig ruikt of verouderd is.

 16. Kies een visoliesupplement met een duurzaamheidscertificering, zoals van de Marine Stewardship Council (MSC) of het Environmental Defense Fund.

 17. De productie van visolie uit ansjovis en soortgelijke kleine vissen is duurzamer dan die uit grote vissen.

 18. Andere voedingsvetten helpen uw opname van omega-3-vetzuren (119).

 19. Daarom is het het beste om uw visoliesupplement te nemen bij een maaltijd die vet bevat.

De onderste regel

 1. Omega-3 vetzuren dragen bij aan de normale ontwikkeling van hersenen en ogen. Ze bestrijden ontstekingen en kunnen hartaandoeningen en een achteruitgang van de hersenfunctie helpen voorkomen.

 2. Omdat visolie veel omega-3 vetzuren bevat, kunnen degenen die het risico lopen op deze aandoeningen profiteren ervan.

 3. Geheel voedsel eten is echter bijna altijd beter dan het nemen van supplementen, en twee porties vette vis per week eten kan je voldoende omega-3 vetzuren geven.

 4. In feite is vis even effectief als visolie - zo niet meer - in het voorkomen van veel ziekten.

 5. Dat gezegd hebbende, visoliesupplementen zijn een goed alternatief als je geen vis eet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407