Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


14 Indrukwekkende voordelen van havermout

14 Indrukwekkende voordelen van havermout

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 08 juli 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is havermout?

 1. Havermout wordt bereid uit haver, een soort graankorrel. De botanische naam is Avena sativa. Havermout wordt bereid door haver tot een grof poeder te rollen, pletten of malen. Het kan worden bereid met water, melk of yoghurt of het kan worden gegeten in de vorm van havermoutpannenkoeken, muffins en koekjes. Havercake of haverbrood wordt ook gegeten voor ontbijt of diner, terwijl haver ook wordt gebruikt bij de bereiding van dranken. Havermout is tegenwoordig populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Volgens een recente studie kan instant havermout je helpen om je langer vol te voelen dan gelijk aan calorieën van kant-en-klaar havermout.

 2. Haver is sinds de bronstijd bekend bij de mens. Haver groeit in de koelere en vochtiger gebieden van de gematigde zones. Ze hebben een lagere warmtebehoefte in de zomer en een grotere tolerantie voor regen in vergelijking met andere granen zoals tarwe en gerst. Daarom worden ze uitgebreid gekweekt in Europa en in Noord-Amerika. Haver werd massaal gekweekt uit de 18e en 19e eeuw en is vooral populair in Schotland, waar historici veel voorbeelden van haver hebben opgenomen als onderdeel van de Schotse cultuur. Omdat haver erg goedkoop, gemakkelijk te kweken en te verwerken was, begonnen mensen ze te consumeren als ontbijtgranen.

Voedingswaarde van havermout

 1. Havermout wordt bereid met de gepelde haverkorrels. Volgens USDA Nutrient Database bevat 100 g haver energie (380 calorieën), eiwit (13 g), vet (6,5 g), koolhydraten (67 g), voedingsvezels (10 g) en een laag suikergehalte (1 g) . Er zijn veel mineralen en vitamines in haver. Sommige hiervan zijn calcium (52 ​​mg), ijzer (4 mg), magnesium (177 mg), fosfor (523 mg), kalium (429 mg), natrium (2 mg), zink (4 mg), thiamine (0,4 mg ), riboflavine (0,1 mg), niacine (1,1 mg), vitamine B6 (0,1 mg) en folaat (56mcg). Haver bevat ook nul cholesterol.

Is havermout glutenvrij?

 1. Haver en havermout zijn glutenvrij. Hoewel hetzelfde niet kan worden gezegd over de verwerkte die we eten. Dit komt omdat tijdens het kweken (soms worden haver gekweekt op dezelfde velden als gerst en rogge) en verpakkingshaver kruisbesmet kan raken vanuit verschillende bronnen, waardoor er sporen van gluten achterblijven. Dus voor degenen die lijden aan coeliakie of glutenintolerantie, is het raadzaam om het etiket te controleren voordat u het eet.

Gezondheidsvoordelen van havermout

 1. Het opnemen van havermout in uw dieet biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Laten we deze voordelen bespreken.

Cholesterolgehalte in het hart

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Diabetescontrole

 1. Een onderzoek naar diabetici aan de Universiteit van Heidelberg, Duitsland, toonde aan dat consumptie van havermout de bloedsuikerspiegel significant verlaagde bij type 2 diabetici. De bloedsuikerspiegel daalde geleidelijk omdat een vezelrijk dieet en complexe koolhydraten meer tijd nodig hadden om te verteren dan eenvoudige koolhydraten. Dit helpt bij het handhaven van een optimale bloedsuikerspiegel. In de studie werd een havermoutdieet gegeven aan patiënten ter vervanging van andere granen.

Verminderde constipatie

 1. Havermout is een goede bron van voedingsvezels, waardoor het ideaal is om constipatie te overwinnen door het spijsverteringsproces te stimuleren en voedsel soepel door het darmkanaal te verplaatsen.

Gewichtsverlies

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Beheert hypertensie

 1. Ongezouten havermout is voorgeschreven als een van de voedingsmiddelen die moeten worden gebruikt om de symptomen van hypertensie te beheersen. Gewoonlijk staat het dieet dat wordt voorgeschreven voor hypertensie bekend als DASH (Dieetbenadering om hypertensie te stoppen). Onderzoek toonde aan dat regelmatige havermoutconsumptie hielp bij het verminderen van het risico op hoge bloeddruk.

Eigenschappen tegen kanker

 1. Haver en havergebaseerde voedingsmiddelen zoals havermout zijn vaak in verband gebracht met het verkleinen van de kans op kanker.

 2. Onderzoek uitgevoerd door Dr. Weiman Guo van het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center op Aging, Tufts University, Boston, VS vond dat ontsteking een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van kanker. Het laat ook zien dat polyfenolen in de voeding zoals avenanthramides, gevonden in haver, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen hebben die uw risico op kanker helpen verlagen.

 3. Het British Journal of Nutrition heeft een onderzoek gepubliceerd dat is uitgevoerd door vier universiteiten uit het VK en de VS en de studie onthult dat volkoren voedingsmiddelen zoals haver en havermout u kunnen helpen beschermen tegen de ontwikkeling van colorectaal kanker. Hoewel er nog meer onderzoek wordt verwacht, zien de resultaten er veelbelovend uit.

Preventie van astma

 1. Havermout toevoegen aan het dieet van een kind vroeg in hun leven kan het risico op astma verminderen. Het helpt ook bij het voorkomen van het ontstaan ​​van andere allergische aandoeningen bij kinderen.

Eetlustcontrole

 1. Haver kan een goede bron van antioxidanten zijn, met polyfenolische verbindingen en vooral een unieke groep verbindingen die avenanthramides worden genoemd. Er is ook vitamine E (tocols), fytinezuur, flavonoïden en sterolen in haver. De concentratie van deze antioxidanten zit op de buitenste laag haver en helpt het lichaam vrije radicalen te bestrijden.

Antioxiderende activiteit

 1. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Huidverzorging

 1. Haver kan ook worden gebruikt als remedie voor verschillende huidziekten. Ze kunnen op de huid worden aangebracht om zowel de symptomen als de werkelijke ziekten te verminderen. Sommige van de ziekten die kunnen worden bestreden met een lokale toepassing van haver zijn acne, dermatitis, waterpokken en stressuitslag.

Voordelen na de menopauze

 1. Havermout is gunstig bij het voorkomen van hartziekten, vooral bij postmenopauzale vrouwen. Naarmate de jaren vorderen, neemt het risico op verschillende ziekten zoals hartaandoeningen en beroertes toe. In een onderzoek gepubliceerd in het American Heart Journal, bleek dat regelmatige inname van haver door postmenopauzale vrouwen met hartkwalen het risico op hartaandoeningen en beroertes verminderde.

Rijk aan bèta-glucaan

 1. Haver is rijk aan oplosbare vezels, bèta-glucaan genaamd, die helpt bij het verlagen van het LDL-, bloedsuiker- en insulineniveau in het lichaam. Dit bevordert ook de spijsvertering door de productie van goede bacteriën in de darm te verhogen en bevordert ook het gevoel van volheid.

Gematigde glutenwaarden

 1. Studies hebben aangetoond dat havermout ook kan worden geconsumeerd door mensen met coeliakie, omdat het slechts zeer beperkte hoeveelheden gluten bevat. Moderatie wordt wel geadviseerd

Verbeterd immuunsysteem

 1. Vitaminen in havermout zijn thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat, vitamine E en vitamine K. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het opbouwen van de kracht van het immuunsysteem. Vitamine E is nuttig bij het afbreken van complexe lipidenverbindingen in eenvoudiger verbindingen. Vitamine K werkt als een bloedstollingsmiddel en helpt bij het handhaven van de gezondheid van de botten. Havermout is ook een goede bron van vitamines zoals pantotheenzuur en choline, die ook het immuunsysteem verbeteren.

 2. Met dergelijke voordelen wordt het aanbevolen om havermout in uw dieet op te nemen als een krachtige manier om uw gezondheid en levensstijl te verbeteren.

Hoe winkel haver te selecteren?

 1. Het kiezen van het juiste type haver kan het lastige deel zijn, omdat er verschillende soorten haver op de markt zijn, zoals staalgesneden haver, ouderwetse haver, snelkokende haver en instant haver.

Ideeën voor snelle presentatie

 1. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407