Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


15 ongelooflijke voordelen van selderij

15 ongelooflijke voordelen van selderij

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 07 augustus 2019 Medisch beoordeeld door Emily Borth

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Celery?

 1. Selderij is een plant uit de Apiaceae-familie en wordt als groente geconsumeerd. Het is overal ter wereld te vinden en is een integraal onderdeel van bepaalde keukens. De oorsprong ervan is waarschijnlijk terug te voeren naar de mediterrane en Noord-Afrikaanse gebieden, omdat wat wordt verondersteld een rudimentaire variëteit aan selderiesoorten is gevonden in het graf van King Tut, en een plant die er sterk op lijkt, wordt in de mediterrane mythe en geschiedenis meerdere keren genoemd. De plant wordt nu wereldwijd verbouwd en maakt deel uit van elke keuken, van Amerika en Ierland tot Japan en Australië.

 2. Voor culinair gebruik wordt het meestal aangetroffen in soepen en salades, of als garnering bij bepaalde gerechten. Het wordt ook vaak als snack gegeten, omdat het vrij vullend is maar niet mesten.

Feiten over selderij

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database bevat selderij mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, zink en kalium. Het bevat vetzuren en vitamines, waaronder vitamine A, K, C, E en de B-vitamines (thiamine, riboflavine, foliumzuur, vitamine en vitamine B6). Het bevat ook vezels.

Gezondheidsvoordelen van selderij

  Verlaagt het cholesterolgehalte

  1. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry suggereert dat de vezels in selderij kunnen helpen bij het verminderen van cholesterol in de slagader (LDL of slechte cholesterol genoemd). De ftaliden in deze groenten stimuleren ook de afscheiding van galsappen, die het cholesterolgehalte verlagen. Minder cholesterol betekent minder plaque op de vaatwanden en een algemene verbetering van de gezondheid van het hart. De vezel die erin zit, werkt ook om de cholesterol uit de bloedbaan te schrapen en met regelmatige stoelgang uit het lichaam te verwijderen, wat de cardiovasculaire gezondheid verder bevordert.

  Verlaagt de bloeddruk

  1. Selderij bevat ftaliden, dit zijn organische chemische verbindingen die het niveau van stresshormonen in uw bloed kunnen verlagen. Ook heeft een onderzoek uit 2009 aangetoond dat selderij hypolipidemische effecten op je lichaam heeft waardoor je bloedvaten kunnen uitzetten, waardoor je bloed meer ruimte krijgt om te bewegen, waardoor de druk wordt verlaagd. Het bevat ook kalium, wat een vaatverwijder is en helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk wordt verlaagd, legt dit minder stress op het hele cardiovasculaire systeem en vermindert de kans op het ontwikkelen van atherosclerose of een hartaanval of beroerte.

  Voorkomt urineweginfecties

  1. Selderijzaad helpt bij de verwijdering van urinezuur omdat het vaak wordt gebruikt vanwege zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het plassen stimuleert. Daarom is het goed voor mensen met blaasaandoeningen, nierproblemen, cystitis en andere vergelijkbare aandoeningen. De zaden helpen ook bij het voorkomen van urineweginfecties bij vrouwen. Er zijn ook aanwijzingen dat selderie-extract ook antibacteriële effecten heeft die verder potentieel hebben om UTI's te voorkomen

  Verlaagt artritispijn

  1. Selderij is geweldig voor mensen die lijden aan artritis, reuma en jicht. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die zwelling en pijn rond de gewrichten helpen verminderen. Selderie-extracten, die 85% 3-n-butylftalide (3nB) bevatten, zijn effectief bij het verlichten van artritis en spierpijn.

  2. Omdat selderij werkt als een diureticum, helpt het bij het verwijderen van urinezuurkristallen die zich rond de gewrichten van het lichaam ophopen die kunnen bijdragen aan de pijn en het ongemak.

  Eigenschappen tegen kanker

  1. In een ander onderzoek onder leiding van Gao, LL et al. het bleek dat dat selderie-extract anti-proliferatie en effect tegen maagkanker uitoefent en het gebruik ervan kan apoptose of geprogrammeerde celdood veroorzaken.

  2. Deze antioxidantcomponenten zoeken vrije radicalen en neutraliseren ze voordat ze aandoeningen zoals kanker kunnen veroorzaken.

  Verhoogt het immuunsysteem

  1. Rijk aan vitamine A en C, evenals antioxidanten, verhoogt selderij het immuunsysteem aanzienlijk en maakt het actiever en efficiënter. Het regelmatig eten van deze vitamine C-rijke groente kan het risico op verkoudheid verminderen en je beschermen tegen verschillende andere ziekten.

  Vermindert astmasymptomen

  1. Vitamine C aanwezig in selderie voorkomt schade door vrije radicalen en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de ernst van ontstekingsaandoeningen zoals astma verminderen. Sommige bewijzen gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association suggereren dat vitamine C "een beschermend effect kan hebben op de ... luchtwegen van patiënten met door inspanning geïnduceerde astma."

  Verbetert de gezondheid van het hart

  1. De opmerkelijke aanwezigheid van vitamine C, vezels en andere organische chemicaliën in de wortels van selderij bevordert de cardiovasculaire gezondheid. Zoals eerder besproken, heeft selderij ontstekingsremmende eigenschappen en componenten die zowel cholesterol als bloeddruk kunnen verlagen. Bovendien bevat selderij ook antioxidanten die schade door vrije radicalen kunnen minimaliseren. Al deze factoren samen maken van selderij een ongelooflijk hart-gezonde voedselkeuze.

  Regelt de vloeistofbalans

  1. Selderij is rijk aan kalium en bevat een kleine hoeveelheid natrium. In het typische moderne dieet hebben we de neiging om te veel natrium en onvoldoende kalium te hebben, waardoor selderij zeer geschikt is om deze onbalans te corrigeren. Beide mineralen zijn belangrijk om de vochtbalans in het lichaam te reguleren.

  Verlicht migraine

  1. De aanwezigheid van coumarines in selderij kan verlichting bieden bij migraine. Het exacte mechanisme wordt niet helemaal begrepen, maar onderzoek wijst op een onderdrukking van stikstofoxide-afgifte in de hersenen, wat hoofdpijn en migraine kan veroorzaken.

  Beschermt het lichaam tegen oxidatieve schade

  1. Het werkt als een antioxidant en in werkelijkheid kunnen alle delen van selderij, inclusief de zaden, wortels en bladeren, worden gebruikt. Het eten van deze groente beschermt je organen regelmatig tegen oxidatieve schade en helpt ziekten van de nier, pancreas, lever en galblaas te voorkomen.

  Besturing Diabetes

  1. Diabetische aandoeningen. Dit komt door hun hoge vezelgehalte, waarvan is aangetoond dat het helpt bij het beheren van diabetische symptomen. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

  Voorkomt staar

  1. Druppelende selderiedruppeltjes op oogleden zijn goed voor bepaalde oogheelkundige aandoeningen en kunnen uw ooggezondheid verbeteren, uw kansen op het ontwikkelen van staar verminderen en u beschermen tegen maculaire degeneratie.

  Nerve Tonic

  1. Selderij bevat veel calcium en magnesium; twee mineralen die vooral belangrijk zijn bij de neurale functie en waarvan is aangetoond dat ze de angst en de waargenomen stress aanzienlijk verminderen. Bovendien speelt calcium een ​​belangrijke rol bij het activeren van de afgifte van neurotransmitters, waardoor de hersenen met het lichaam kunnen communiceren. Selderij bevat ook coumarines, waarvan studies hebben aangetoond dat ze potentieel hebben bij de behandeling van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder Alzheimer, Parkinson, epilepsie en meer.

  Gewichtsverlies

  1. Regelmatig selderijsap drinken vóór de maaltijd kan uw gewicht helpen verminderen. Het bevat zeer weinig calorieën en vult ook vanwege het hoge vezelgehalte. Daarom kan het de neiging om te veel eten te verminderen en u helpen het gewicht laag te houden zonder de hele tijd honger te hebben!

  ]

  1. Andere voordelen

  2. Selderij helpt veel ziekten en aandoeningen voorkomen, waaronder neuritis, constipatie, astma, hoge bloeddruk, parodontitis en catarre (vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen), oedeem (vanwege de diuretische eigenschappen) , mentale uitputting, bloedarmoede door ijzertekort en obesitas.

  Hoe te selecteren en op te slaan?

  1. Selderij is gemakkelijk verkrijgbaar op markten over de hele wereld. Kies een stevige stengel die groen van kleur is, geen verkleuring heeft en frisse en frisse bladeren heeft. Bewaar het in de koelkast en gebruik het binnen 5-7 dagen. Zorg ervoor dat u het niet bevriest.

  2. Woord van voorzichtigheid

  3. De zaden van deze groente bevatten vluchtige oliën, flavonoïden, coumarines en linolzuur en zijn daarom niet goed voor zwangere vrouwen omdat ze weeën kunnen veroorzaken in de baarmoeder. Als u zwanger bent, raadpleeg dan uw arts voordat u grote veranderingen in uw dieet aanbrengt. Anders dan dat, eet zoveel van die knapperige, groene en gezonde stengels als je kunt!

  4. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.

  Lees dit volgende:

  1. Papaya helpt bij het verbeteren van de spijsvertering, verlichting van kiespijn, verbetering van de immuniteit, gezondheid van het hart. Het is rijk aan ontstekingsremmende eigenschappen helpt kanker voorkomen

  2. Rozijnen zijn rijk aan vezelcalcium. Omdat ze veel calorieën bevatten, wordt aanbevolen om op een dag 1/4 kopje rozijnen te eten. Ze worden verkregen door druiven te drogen.

  3. Voordelen van avocado zijn onder meer het vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren, de spijsvertering te verbeteren, kanker te voorkomen, gewichtsbeheersing. Het is een rijke bron van kalium, goede vetten, vezels.

  4. De belangrijkste voordelen van vezelrijke sesamzaden zijn het vermogen kanker te voorkomen, de gezondheid van het hart te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Het verbetert ook de gezondheid van het haar.

  5. Nonisap helpt kanker voorkomen, bevordert de gezondheid van de lever, onderhoudt de cardiovasculaire gezondheid, ontspant spieren en geeft verlichting bij geheugenproblemen, jicht en diabetes  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407