Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


17 Indrukwekkende voordelen van waterkers

17 Indrukwekkende voordelen van waterkers

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 14 juni 2019

Wat is waterkers?

 1. Waterkers, een mineraalrijke groene bladgroente, is een kruisbloemige plant die al eeuwen wordt gekweekt. De voedzame waterkers valt onder de familie Brassicaceae. De gezondheidsvoordelen worden verkregen door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen. En ook vanwege de antioxiderende eigenschappen van de fytochemische structuur van waterkersplant.

Waterkers Voedingsfeiten

 1. Waterkers bevat meer vitamine C dan een sinaasappel, meer calcium dan melk, meer ijzer dan spinazie en meer foliumzuur dan bananen. In de fytonutriënten zitten de gezondheidsvoordelen van waterkers. Waterkers bevat vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, ijzer, magnesium, calcium en fosfor, die nodig zijn voor een gezond lichaam.

Gezondheidsvoordelen van waterkers

 1. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van waterkers worden hieronder in detail besproken.

Helpt borstkanker te voorkomen

 1. Het American Journal of Clinical Nutrition suggereert dat kruisbloemige groenten nuttig kunnen zijn tegen kanker. Waterkers heeft een dusdanige effectieve antikankerfytonutriënt aangetoond dat zelfs het eten van een enkele salade een toename van moleculen in de bloedsomloop van het lichaam vertoont die mogelijk het terugkeren van borstkanker kan voorkomen en stoppen. Op basis van een onderzoek bleken degenen die dagelijks minimaal 80 gram waterkers aten, gunstige resultaten te hebben.

 2. Dr. Jonathan Swann et. al. van het Department of Surgery and Cancer, Imperial College London, deed onderzoek naar de impact van waterkers op kanker. Bevindingen van de studie suggereren dat waterkers potentieel tegen kanker heeft en ook kan helpen bij radiotherapie.

Kan colorectale kanker voorkomen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Verbetert de werking van de schildklier

 1. Waterkers heeft een gunstig effect op de gezondheid van de schildklier aangetoond. Het werkt door de productie van schildklierhormonen te verminderen en is het meest voordelig wanneer het rauw wordt gegeten. Het is goed om waterkers lichtjes te stomen om van alle voedingswaarde te genieten.

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

 1. Naast het voedingsgehalte van waterkers bevat het ook veel secundaire metabolieten die het risico op verschillende chronische ziekten kunnen helpen verlagen. Kruisbloemige groenten zoals waterkers blijken gunstig te zijn bij het verlagen van LDL of slechte cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten zoals arteriosclerose en andere chronische hartziekten vermindert. Waterkers bevat vitamine C, dat werkt als een antioxidant en helpt bij het verminderen van schade aan het hartweefsel veroorzaakt door oxidatieve stress. Vitamine C is een actieve component in het proces van embryonale cellen die zich ontwikkelen tot hartmyocyten en de gezondheid van het hart verbeteren.

Verbetert de botgezondheid

 1. Studies tonen aan dat opname van calciumrijk voedsel zoals waterkers het risico op osteoporose vermindert. Calcium werkt bij het repareren en bouwen van de botten door een toename van de productie van osteoblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor deze gunstige activiteit, te veroorzaken. Dit voordeel van calcium is essentieel voor de verouderende bevolking, hoewel de jeugd er ook baat bij kan hebben als hun levensstijl sedentair is, wat verlies van botdichtheid bevordert. Waterkers is ook een goede bron van folaat die een directe rol speelt als een interactieve voedingsstof bij het handhaven van de botdichtheid. Vrouwen na de menopauze kunnen ook baat hebben bij folaat in hun dieet als een preventief middel tegen osteoporose.

Rijk aan calcium

 1. Veel onderzoekers zijn het erover eens dat calcium noodzakelijk en misschien wel het meest voordelig is bij de preventie van hart- en vaatziekten, diabetes, metabool syndroom en hypertensie. Calcium via voedselbronnen zoals waterkers blijkt ook veilig te zijn tegen nadelige cardiale effecten. Als extra calcium van 500 mg aan het dagelijkse dieet wordt toegevoegd, volstaat het voor de meeste vrouwen om hun dagelijkse voedselinname te verhogen. Hoewel sommige doses tot 1000 mg per dag worden ingenomen, kunnen er risico's op calciumafzettingen en gezondheidsproblemen optreden. Over het algemeen blijven voedselbronnen de beste manier om een ​​gezond calciumgehalte in het lichaam te handhaven.

 2. Veel andere studies hebben aangetoond dat het voordeel van regelmatige consumptie van waterkers mogelijk afkomstig is van secundaire metabolieten en andere fytonutriënten die cellulaire schade herstellen en effectief werken als een preventief middel tegen cardiovasculaire en schildklieraandoeningen.

Rijk aan folaat

 1. Foliumzuur is een essentiële voedingsstof die een rol speelt bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen en dagelijks gezondheidsonderhoud. Folaatniveaus worden beïnvloed door alcoholgebruik. Een dieet rijk aan foliumzuur dat voedsel zoals waterkers en andere kruisbloemige groenten bevat, kan preventief zijn en zelfs bepaalde gezondheidsproblemen oplossen.

 2. Inname van folaatbevattend voedsel kan helpen bij het verminderen van het risico op depressie, beroerte, osteoporose, cognitieve achteruitgang en neurale buisdeficiëntie bij baby's.

Werkt als antidepressivum

 1. Lage foliumzuurspiegels kunnen worden veroorzaakt door een gebrek aan voedselinname of overmatige alcoholinname. Een meta-analyse van 19 studies, inclusief 15.315 deelnemers, toonde aan dat een laag foliumzuurniveau het risico op depressie verhoogt. Folaat werkt met neurotransmitters, de paden van het centrale zenuwstelsel, die de productie van neurochemicaliën zoals serotonine beïnvloeden. Met depressie die een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking treft, is de toevoeging van voedsel met een hoog foliumzuurgehalte zoals waterkers een belangrijk voedingssupplement om het risico op deze chronische ziekte te verminderen.

Voorkomt beroerte

 1. Een cross-sectionele studie van 662 volwassenen toonde gunstige resultaten van voedingsmiddelen verrijkt met foliumzuur bij het voorkomen van een beroerte. Als u geen verrijkt voedsel eet, moeten grote hoeveelheden folaatbevattend voedsel zoals waterkers worden geconsumeerd om hetzelfde niveau van gunstige voedingsstatus te bereiken.

Helpt tijdens de zwangerschap

 1. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond embryo omdat het een cruciale rol speelt in een normale celdeling. Bovendien is aangetoond dat consumptie van dagelijks minstens 400 mcg folaat door zwangere vrouwen de incidentie van neurale buisdeficiëntie vermindert. Waterkers met zijn hoge gehalte aan folaat kan helpen bij het verminderen van het risico op deze kwalen.

Voorkomt cognitieve stoornissen

  Rijk aan vitamine C

  1. Studies suggereren dat vitamine C een in water oplosbare vitamine is die aangeeft dat het dagelijks via de urine wordt uitgescheiden. Zowel dagelijkse als aanvullende inname via de voeding helpt bij het voorkomen van ziekten en bij de behandeling van veel fysiologische systemen wanneer vitamine C in hoge concentraties in het bloed wordt aangetroffen. Waterkers bevat een hogere hoeveelheid vitamine C dan een sinaasappel en is gunstig voor het leveren en behouden van bloedspiegels.

  2. Inname van vitamine C-rijk voedsel zoals waterkers is gunstig bij het verminderen van het risico op bloedcelbeschadiging en verkoudheid.

  Verbetert de gezondheid van de hersenen

  1. Consumptie van vitamine C-rijk voedsel kan gunstig zijn bij het voorkomen van cognitieve veranderingen in verband met veroudering; het helpt ook bij het beschermen en repareren van hersenweefsels. Het werkt ook om het bloeden te verminderen wanneer de beroerte heeft plaatsgevonden. Andere resultaten hebben aangetoond dat mensen met traumatisch hoofdletsel vaak lagere bloedconcentraties van vitamine C hebben. Deze onderzoeken suggereren dat de dagelijkse inname van vitamine C-rijk voedsel zoals waterkers voordeel kan hebben bij het voorkomen van schade en het verbeteren van de resultaten van hersenletsel. Een hoge concentratie vitamine C kan zelfs een rol spelen bij de opbouw van neuronen.

  Vermindert oxidatieve schade aan bloedcellen

  1. Een onderzoek suggereert dat vitamine C samen met vitamine E effectief is bij het verminderen van oxidatieve schade aan rode bloedcellen. Hoewel de studie is gebaseerd op supplementen, wordt ook gesuggereerd dat de consumptie van voedingsmiddelen zoals waterkers met deze voedingsstoffen gunstig kan zijn voor de gezondheid.

  Verbetert het gezichtsvermogen

  1. Een Europese studie suggereert dat vitamine C mogelijk effectief is bij het verminderen van het risico op cataractontwikkeling. Een opname van waterkers met een goede hoeveelheid vitamine C kan nuttig zijn bij de bescherming tegen staar.

  Voorkomt verkoudheid

  1. Vitamine C-rijk voedsel is een effectief middel tegen verkoudheid. Een onderzoek naar dit immuunbeschermende vermogen van vitamine C toont aan dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan vitamine C het risico op verkoudheid met 66% kan verminderen. Waterkers is een goede bron van vitamine C.

  Verlicht pediatrische astma

  1. Waterkers is een heilzaam voedingsmiddel dat een sterk preventief medicijn is wanneer het dagelijks wordt gegeten. Dit heeft invloed op veel lichaamssystemen, herstelt cellulaire schade en voorkomt hart- en vaatziekten en schildklieronevenwicht met de voedingswaarde die het verleent. De voedingsstoffen in waterkers zijn ook gunstig voor vrouwen in de postmenopauzale jaren om de cognitie te verbeteren en het risico op osteoporose te verminderen. Waterkers kan worden geconsumeerd door diegenen die dit soort aandoeningen willen voorkomen of behandelen en wordt aanbevolen als een krachtig 'superfood'

  2. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407