Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


17 op wetenschap gebaseerde voordelen van omega-3 vetzuren

De onderste regel

 1. Omega-3-vetzuren zijn ongelooflijk belangrijk.

 2. Ze hebben veel krachtige gezondheidsvoordelen voor uw lichaam en hersenen.

 3. In feite zijn maar weinig voedingsstoffen zo grondig bestudeerd als omega-3-vetzuren.

 4. Hier zijn 17 gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Omega-3 vetzuren kunnen depressie en angst bestrijden

 1. Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen ter wereld.

 2. Symptomen zijn verdriet, lethargie en een algemeen verlies van interesse in het leven (1, 2).

 3. Angst, ook een veel voorkomende aandoening, wordt gekenmerkt door constante zorgen en nervositeit (3).

 4. Interessant is dat studies aantonen dat mensen die regelmatig omega-3 vetzuren consumeren minder snel depressief zijn (4, 5).

 5. Bovendien, wanneer mensen met een depressie of angst beginnen omega-3-supplementen te nemen, verbeteren hun symptomen (6, 7, 8).

 6. Er zijn drie soorten omega-3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van de drie lijkt EPA de beste in het bestrijden van depressie (9).

 7. Eén studie vond zelfs EPA even effectief tegen depressie als een veelgebruikt antidepressivum (10).

2. Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren

 1. DHA, een type omega-3, is een belangrijke structurele component van het netvlies van uw oog (11).

 2. Als u niet genoeg DHA krijgt, kunnen er zichtproblemen optreden (12, 13).

 3. Interessant genoeg is het krijgen van voldoende omega-3 gekoppeld aan een verminderd risico op maculaire degeneratie, een van 's werelds belangrijkste oorzaken van permanente oogbeschadiging en blindheid (14, 15).

Zwangerschap en vroege levensduur

 1. Omega-3 vetzuren zijn cruciaal voor hersengroei en ontwikkeling bij zuigelingen.

 2. DHA is goed voor 40% van de meervoudig onverzadigde vetzuren in je hersenen en 60% in het netvlies van je oog (12, 16).

 3. Daarom is het geen verrassing dat baby's die een met DHA verrijkte formule krijgen, een beter gezichtsvermogen hebben dan baby's die een formule zonder deze krijgen (17).

 4. Het krijgen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap gaat gepaard met tal van voordelen voor uw kind, waaronder (18, 19, 20):

Hartziekte

 1. Hartaanvallen en beroertes zijn 's werelds belangrijkste doodsoorzaken (21).

 2. Decennia geleden merkten onderzoekers op dat visetende gemeenschappen zeer lage percentages van deze ziekten hadden. Dit werd later gekoppeld aan omega-3-consumptie (22, 23).

 3. Sindsdien zijn omega-3-vetzuren gekoppeld aan tal van voordelen voor de gezondheid van het hart (24).

 4. Deze voordelen hebben betrekking op:

 5. Voor sommige mensen kunnen omega-3 vetzuren ook het "slechte" LDL-cholesterol verlagen. Er is echter een wisselend bewijs - sommige onderzoeken constateren een toename van LDL (39, 40).

 6. Ondanks deze gunstige effecten op risicofactoren voor hartziekten, is er geen overtuigend bewijs dat omega-3-supplementen hartaanvallen of beroertes kunnen voorkomen. Veel studies vinden geen voordeel (41, 42).

5. Omega-3 vetzuren kunnen symptomen van ADHD bij kinderen verminderen

 1. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een gedragsstoornis die wordt gekenmerkt door onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit (43).

 2. Verschillende onderzoeken wijzen erop dat kinderen met ADHD lagere bloedspiegels van omega-3-vetzuren hebben dan hun gezonde leeftijdsgenoten (44, 45).

 3. Bovendien constateren tal van onderzoeken dat omega-3-supplementen de symptomen van ADHD kunnen verminderen.

 4. Omega-3's helpen onoplettendheid en het voltooien van taken te verbeteren. Ze verminderen ook hyperactiviteit, impulsiviteit, rusteloosheid en agressie (46, 47, 48, 49).

 5. Onlangs hebben onderzoekers vastgesteld dat visoliesupplementen een van de meest veelbelovende behandelingen voor ADHD waren (50).

6. Omega-3 vetzuren kunnen de symptomen van het metabool syndroom verminderen

 1. Het metabool syndroom is een verzameling aandoeningen.

 2. Het omvat centrale obesitas - ook bekend als buikvet - evenals hoge bloeddruk, insulineresistentie, hoge triglyceriden en lage "goede" HDL-cholesterolwaarden.

 3. Het is een groot probleem voor de volksgezondheid omdat het uw risico op veel andere ziekten verhoogt, waaronder hartaandoeningen en diabetes (51).

 4. Omega-3-vetzuren kunnen de risicofactoren voor insulineresistentie, ontsteking en hartziekten verbeteren bij mensen met het metabool syndroom (52, 53, 54).

7. Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingen bestrijden

 1. Ontsteking is een natuurlijke reactie op infecties en schade in uw lichaam. Daarom is het van vitaal belang voor uw gezondheid.

 2. Ontsteking blijft echter soms lang aanhouden, zelfs zonder infectie of letsel. Dit wordt chronische - of langdurige - ontsteking genoemd.

 3. Langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische westerse ziekte, inclusief hartaandoeningen en kanker (55, 56, 57).

 4. Met name kunnen omega-3-vetzuren de productie verminderen van moleculen en stoffen die aan ontsteking zijn gekoppeld, zoals inflammatoire eicosanoïden en cytokines (58, 59).

 5. Studies hebben consequent een verband waargenomen tussen hogere inname van omega-3 en verminderde ontsteking (8, 60, 61).

8. Omega-3 vetzuren kunnen auto-immuunziekten bestrijden

 1. Bij auto-immuunziekten verwart uw immuunsysteem gezonde cellen met vreemde cellen en begint deze aan te vallen.

 2. Type 1 diabetes is een goed voorbeeld, waarbij uw immuunsysteem de insuline producerende cellen in uw alvleesklier aanvalt.

 3. Omega-3 vetzuren kunnen sommige van deze ziekten bestrijden en kunnen vooral tijdens het vroege leven van belang zijn.

 4. Studies tonen aan dat het krijgen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens uw eerste levensjaar verband houdt met een verminderd risico op veel auto-immuunziekten, waaronder type 1 diabetes, auto-immuundiabetes en multiple sclerose (62, 63, 64).

 5. Omega-3 vetzuren helpen ook bij de behandeling van lupus, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis (65, 66, 67, 68).

9. Omega-3 kan psychische stoornissen verbeteren

 1. Lage omega-3-niveaus zijn gemeld bij mensen met psychiatrische stoornissen (69).

 2. Studies suggereren dat omega-3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en recidieven kunnen verminderen bij mensen met zowel schizofrenie als een bipolaire stoornis (69, 70, 71).

 3. Aanvulling met omega-3-vetzuren kan ook gewelddadig gedrag verminderen (72).

10. Omega-3 vetzuren kunnen leeftijdsgebonden mentale achteruitgang en de ziekte van Alzheimer bestrijden

 1. Een achteruitgang van de hersenfunctie is een van de onvermijdelijke gevolgen van veroudering.

 2. Verschillende onderzoeken koppelen hogere inname van omega-3 aan verminderde leeftijdgerelateerde mentale achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer (73, 74, 75).

 3. Een overzicht van gecontroleerde studies suggereert dat omega-3-supplementen gunstig kunnen zijn bij het begin van de ziekte, wanneer de symptomen van AD zeer mild zijn (76).

 4. Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is naar omega-3 vetzuren en de gezondheid van de hersenen.

11. Omega-3 kan kanker helpen voorkomen

 1. Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld en al lang wordt beweerd dat omega-3-vetzuren het risico op bepaalde kankers verminderen.

 2. Interessant is dat studies aantonen dat mensen die de meeste omega-3 consumeren tot 55% minder kans hebben op darmkanker (77, 78).

 3. Bovendien is de consumptie van omega-3 gekoppeld aan een verminderd risico op prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen. Niet alle studies geven echter dezelfde resultaten (79, 80, 81).

12. Omega-3 vetzuren kunnen astma bij kinderen verminderen

 1. Astma is een chronische longziekte met symptomen zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling.

 2. Ernstige astma-aanvallen kunnen erg gevaarlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door ontsteking en zwelling in de luchtwegen van uw longen.

 3. Bovendien zijn de astma-cijfers in de VS de afgelopen decennia gestegen (82).

 4. Verschillende onderzoeken associëren omega-3 consumptie met een lager risico op astma bij kinderen en jonge volwassenen (83, 84).

 1. Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) komt vaker voor dan u denkt.

 2. Het is met de obesitas-epidemie toegenomen tot de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte in de westerse wereld (85).

 3. Suppletie met omega-3-vetzuren vermindert echter effectief levervet en ontsteking bij mensen met NAFLD (85, 86).

14. Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van botten en gewrichten verbeteren

 1. Osteoporose en artritis zijn twee veel voorkomende aandoeningen die van invloed zijn op uw skelet.

 2. Studies tonen aan dat omega-3 vetzuren de botsterkte kunnen verbeteren door de hoeveelheid calcium in uw botten te verhogen, wat zou moeten leiden tot een verminderd risico op osteoporose (87, 88).

 3. Omega-3 vetzuren kunnen ook artritis behandelen. Patiënten die omega-3-supplementen gebruiken, hebben verminderde gewrichtspijn en verhoogde gripsterkte gemeld (89, 90).

15. Omega-3 vetzuren kunnen menstruatiepijn verlichten

 1. Menstruatiepijn treedt op in je onderbuik en bekken en straalt vaak uit naar je onderrug en dijen.

 2. Het kan uw kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

 3. Studies tonen echter herhaaldelijk aan dat vrouwen die de meeste omega-3 consumeren mildere menstruatiepijn hebben (91, 92).

 4. In één onderzoek werd zelfs vastgesteld dat een omega-3-supplement effectiever was dan ibuprofen bij de behandeling van ernstige pijn tijdens de menstruatie (93).

 1. Goed slapen is een van de fundamenten voor optimale gezondheid.

 2. Studies koppelen slaaptekort aan vele ziekten, waaronder obesitas, diabetes en depressie (94, 95, 96, 97).

 3. Lage niveaus van omega-3-vetzuren worden geassocieerd met slaapproblemen bij kinderen en obstructieve slaapapneu bij volwassenen (98, 99).

 4. Lage niveaus van DHA zijn ook gekoppeld aan lagere niveaus van het hormoon melatonine, wat u helpt in slaap te vallen (100).

 5. Studies bij zowel kinderen als volwassenen laten zien dat suppletie met omega-3 de lengte en kwaliteit van de slaap verhoogt (98, 100).

 1. DHA is een structureel onderdeel van uw huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen, die een groot deel van uw huid uitmaken.

 2. Een gezond celmembraan resulteert in een zachte, vochtige, soepele en kreukvrije huid.

 3. EPA heeft ook op verschillende manieren voordelen voor uw huid, waaronder (101, 102):

 4. Omega-3's kunnen uw huid ook beschermen tegen schade door de zon. EPA helpt bij het blokkeren van de afgifte van stoffen die het collageen in uw huid wegeten na blootstelling aan de zon (101).

De onderste regel

 1. Omega-3-vetzuren zijn van vitaal belang voor een optimale gezondheid.

 2. Ze halen uit hele voedingsmiddelen - zoals vette vis twee keer per week - is de beste manier om een ​​robuuste inname van omega-3 te garanderen.

 3. Als u echter niet veel vette vis eet, wilt u misschien een omega-3-supplement nemen. Voor mensen met een tekort aan omega-3 is dit een goedkope en zeer effectieve manier om de gezondheid te verbeteren.

 4. U kunt omega-3-supplementen online kopen.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407