Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


20 eng klinkende levensmiddelenadditieven die eigenlijk onschadelijk zijn

Digestive Benefit

 1. De conventionele wijsheid rond gezond eten winkelen heeft ons getraind om ingrediëntenetiketten te scannen op transvetten, toegevoegde suiker en moeilijk uit te spreken additieven. Hoewel transvetten en suikers absoluut het beste in het schap blijven liggen, is het misschien een verrassing dat toevoegingen niet altijd slecht nieuws zijn.

 2. "Voedingssupplementen bewaren voedsel zodat ze later veilig kunnen worden bewaard en gegeten", zegt Debbie Petitpain, een Sodexo Wellness-diëtist gevestigd in South Carolina. "Ze helpen ook bij het behouden van kleur, textuur, smaak en voeding, en ze worden gereguleerd door de FDA en getest op veiligheid voordat ze op de markt komen."

 3. En hoewel sommige moderne voedingsadditieven niet goed voor je zijn - zoals natrium dat wordt toegevoegd om bewerkte voedingsmiddelen meer smaak te geven - hoeven die "onuitspreekbare" ingrediënten niet schadelijk te zijn. In sommige gevallen kunnen ze zelfs goed voor u zijn!

1. Tocoferolen

 1. Tocoferolen zijn misschien moeilijk uit te spreken (het is trouwens "toh-KOH-fur-oles"), maar ze zijn eigenlijk nuttig. "Tocoferol is in wezen vitamine E, gebruikt als conserveermiddel om te voorkomen dat de oliën en vetten in een product ranzig worden", zegt Brenna Thompson, geregistreerd diëtiste bij Nutritional Weight Wellness.

 2. Dus je zult ze vaak zien in vettig voedsel zoals saladedressings die een relatief lange houdbaarheid moeten hebben. Je lichaam heeft eigenlijk vitamine E nodig en tocoferolen beschermen je vetcellen tegen schade door vrije radicalen, zegt Thompson. Dat is belangrijk voor je algehele gezondheid, omdat schade door vrije radicalen cellulaire veroudering veroorzaakt en mogelijk ziekten kan veroorzaken, waaronder kanker.

2. Locust Bean Gum

 1. "Locust" klinkt niet bepaald als heerlijk voedsel om in uw dieet op te nemen, maar johannesbroodpitmeel komt eigenlijk van een vertrouwde plant - de johannesbroodboom. "Johannesbroodpitmeel komt uit de zaden van een johannesbroodboom en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen zoals yoghurt en roomkaas," zegt Thompson.

 2. Het voegt ook een chocoladesmaak aan levensmiddelen toe - perfect om gezond te genieten. Het consumeren van johannesbroodgom kan je cholesterolgehalte helpen beheersen, je hart beschermen en je bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren, zegt Thompson.

3. Xanthan Gum

 1. Als je ooit hebt genoten van luxe romige yoghurt of pudding die "magisch" vetarm is, heb je misschien xanthaangom te bedanken. Als verdikkingsmiddel kan xanthaangom fungeren als de "lijm" om de textuur van glutenvrij voedsel te verbeteren, waardoor het uw nieuwe beste vriend wordt als u worstelt met coeliakie of glutenintolerantie. Het is ook relatief onschadelijk, zegt Thompson. "Sommige mensen met zeer gevoelige spijsverteringssystemen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren, maar over het algemeen is het uiterst veilig om te gebruiken."

4. Pyridoxine hydrochloride

 1. Pyridoxinehydrochloride klinkt waarschijnlijk vreemd in uw oren, maar u kent dit additief al onder een andere naam: vitamine B-6. Je lichaam heeft de essentiële vitamine B-6 nodig om goed te functioneren en het doet veel voor je gezondheid.

 2. "Pyridoxine helpt de bloedsuikerspiegel te handhaven en ondersteunt de werking van het immuunsysteem", zegt geregistreerde diëtist Kim Melton. "Het helpt ook bij het goed functioneren van uw zenuwstelsel en uw rode bloedcellen." U vindt pyridoxinehydrochloride meestal in brood, granen en andere producten op basis van granen; voedselproducenten voegen het toe om het voedsel voedzamer te maken. En u vindt B-6 ook van nature in groenten, eieren en vlees.

5. Calcium Pantothenate

 1. Calciumpantothenaat slaagt erin twee essentiële voedingsstoffen in één additief te verpakken, en hoewel het calcium bevat (duh!), Waarderen voedselfabrikanten het eigenlijk voor het pantothenaat, beter bekend als vitamine B-5. Vitamine B-5 is cruciaal voor een gezond metabolisme en helpt u vetzuren, koolhydraten en eiwitten in uw voedsel af te breken, zegt Melton.

 2. Het helpt ook bij het synthetiseren van cholesterol, vetten, bepaalde hormonen en hemoglobine, het eiwit dat uw rode bloedcellen helpt zuurstof te transporteren. Net als pyridoxinehydrochloride vindt u calciumpantothenaat toegevoegd aan granen, brood en soortgelijke producten. Je kunt B-5 ook op natuurlijke wijze krijgen via eidooiers, volle granen, zaden en noten.

6. Docosahexaeenzuur

 1. Alleen de aanblik van een ingrediënt, zolang docosahexaeenzuur (do-COS-sa-hex-a-NO-ic) u wegjaagt van een voedingsmiddel. Maar het zou niet moeten: Docosahexaeenzuur, ook wel DHA genoemd, is eigenlijk een zeer gezonde vorm van omega-3-vetzuur.

 2. "DHA speelt een belangrijke rol in de structuur van de hersenen, de huid en het netvlies van uw oog", zegt Melton. "Het vermindert ook de ontsteking, die helpt om ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker te bestrijden." Je zult voornamelijk DHA vinden als ingrediënt in vis- of algenolie, maar je kunt het ook zien in andere met omega-3 verrijkte voedingsmiddelen, waaronder omega-3 eieren.

7. Melkzuur

 1. Je hebt waarschijnlijk het melkzuur in je bilspieren gevoeld als je door die laatste paar squats duwt - maar wat is het doel ervan als voedingsadditief? "Melkzuur wordt toegevoegd om de zuurgraad van voedingsmiddelen te reguleren", zegt geregistreerde diëtistenvoedingsdeskundige Jennifer Cohen Katz.

 2. "Het wordt gebruikt in het gistingsproces van groenten en andere voedingsmiddelen. Het wordt ook toegevoegd om te voorkomen dat voedingsmiddelen bederven of om een ​​scherpe smaak aan desserts en dranken bij te dragen." Melkzuur heeft geen bijzondere gezondheidsvoordelen wanneer het wordt geconsumeerd, maar het is ook niet slecht voor u. Het zit ook van nature in je spijsverteringskanaal, zegt Katz.

8. Inuline

 1. Die vezelrijke mueslirepen, ontbijtgranen en andere lekkernijen hebben vaak het meeste (of allemaal) van hun vezelgehalte te danken aan één additief voor levensmiddelen - inuline. Inuline, gewonnen uit cichoreiwortel, is een bron van vezels die ook kan worden vervangen door vet in voedingsmiddelen, zegt Katz. "Inuline stimuleert de groei van nuttige bacteriën in het spijsverteringsstelsel", zegt ze.

 2. "En het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet, dus het is nuttig in het dieet van mensen met diabetes of mensen die hun gewicht proberen te beheersen." Hoewel inuline de natuurlijk voorkomende vezels in je dieet niet kan vervangen - je hebt daarvoor nog steeds fruit, groenten, volle granen, noten en zaden nodig - het betekent wel dat inuline-bevattende voedingsmiddelen een aantal extra voordelen hebben.

9. Glycerol

 1. Als u vetverpakte en bewerkte voedingsmiddelen probeert te vermijden, kan het kiezen voor goederen met glycerol helpen. Glycerol maakt deel uit van de chemische structuur van vetten, maar het bevat geen vetzuren - de lange vetketens die de meeste calorieën leveren.

 2. In plaats daarvan giet glycerol je voedsel gewoon met meer vocht, zegt Katz, waardoor het een goede vervanger is voor olie in voedingsmiddelen, en helpt het ook verdikkende vloeistoffen om je voedsel een luxere textuur te geven - alweer , zonder alle calorieën van toegevoegde vetten. En hoewel de gezondheidsvoordelen van glycerol verder onderzoek vereisen, suggereert enig bewijs dat het uw atletische prestaties zou kunnen verbeteren, waardoor glycerolbevattend voedsel mogelijk nuttig is voor zware trainingen.

10. IJzerhoudend gluconaat

 1. IJzerig gluconaat klinkt niet al te vriendelijk, maar het is eigenlijk een bron van ijzer, een voedingsstof waar velen van ons hard meer van nodig hebben. Voedselfabrikanten vertrouwen eigenlijk op ijzergluconaat om de voedingswaarde van het voedsel te verbeteren, omdat ijzer cruciaal is voor de productie van energie, het immuunsysteem en het voorzien van je hersenen, spieren en andere weefsels van zuurstof. Het kan ook worden gebruikt om het uiterlijk van sommige voedingsmiddelen te verbeteren.

 2. Het helpt bijvoorbeeld zwarte olijven hun diepzwarte kleur te geven, zegt Katz. Veel voedsel, van brood tot havermout tot sommige soorten sinaasappelsap, kan met ijzer worden versterkt, dus je zult het waarschijnlijk op de etiketten van een reeks gezonde voedingsmiddelen vinden. En je kunt natuurlijk ook je ijzerinname verhogen door mager rundvlees, eieren, spinazie en linzen te eten.

11. 1,25 Dihydroxycholicalciferol

 1. "1,25 dihydroxycholicalciferol klinkt verschrikkelijk, maar je zou zonder sterven. De meeste mensen hebben er een tekort aan," zegt geregistreerde diëtist Keith-Thomas Ayoob. De reden? "Het is vitamine D." Voedingsproducenten zijn eigenlijk verplicht vitamine D aan zuivel toe te voegen, omdat u vitamine D nodig hebt om calcium goed te absorberen.

 2. Als gevolg hiervan is vitamine D essentieel voor gezonde botten en bewijsmateriaal suggereert dat vitamine D ook belangrijk is voor de gezondheid van het hart, het immuunsysteem en zelfs het reguleren van uw hormoonspiegels. Naast zuivel, zou je 1,25 dihydroxycholicalciferol kunnen toevoegen aan sinaasappelsap en alternatieve melk zoals amandelmelk.

12. Glutamaat (MSG)

 1. Glutamaat krijgt een slechte voedingsomslag omdat het vaak aan natrium vastzit - zoals MSG of mononatriumglutamaat - maar het is niet echt slecht voor u, zegt Ayoob. Hoewel MSG al jaren een bron van controverse is, is de reputatie voor het veroorzaken van bijwerkingen grotendeels weerlegd.

 2. Als niet-essentieel aminozuur produceert je lichaam al veel glutamaat en je krijgt het ook uit vrijwel elk eiwithoudend voedsel. Er is zelfs enig bewijs dat glutamaat een rol speelt bij het beheersen van uw eetlust, en dierstudies tonen aan dat het gewichtstoename kan voorkomen. Als additief voegt het umami toe, waardoor uw voedsel meer smaak krijgt zonder suiker of vet toe te voegen.

 1. Kaliumsorbaat wordt bijna overal in de voedselproductie gebruikt en het wordt zelfs toegevoegd aan voedingssupplementen - dus het is een goede zaak dat het niet niet slecht voor u is! "Kaliumsorbaat helpt bederf voorkomen," zegt Ayoob. "Het wordt van nature in sommige kazen gevonden, maar het kan worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals yoghurt om bederf te voorkomen."

 2. Het wordt ook vaak gebruikt om de houdbaarheid van gedroogd fruit te verlengen, en de neutrale smaak betekent dat een handvol rozijnen vol ijzer vers blijft zonder enige "chemische" nasmaak. Kaliumsorbaat biedt geen specifieke gezondheidsvoordelen - het wordt tenslotte in zeer kleine hoeveelheden gebruikt - maar het heeft ook geen nadelige effecten.

14. Ascorbinezuur

 1. Zelfs als ascorbinezuur onbekend klinkt, ken je het ongetwijfeld onder de andere naam: vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant, dus het eten van voedingsmiddelen die er rijk aan zijn, helpt je cellen te beschermen tegen schade door gratis radicalen.

 2. Diezelfde antioxidantvoordelen maken het een goed additief voor levensmiddelen, omdat vitamine C bederf kan bestrijden om de houdbaarheid te verbeteren en de kleur, smaak en textuur van het voedsel te behouden. Fabrikanten gebruiken het ook om de voedingswaarde van voedsel te verbeteren en in fruit- en vegetarisch voedsel wordt het gebruikt om de vitamine C te vervangen die tijdens de productie verloren is gegaan. Wat gezondheidsvoordelen betreft, is vitamine C ook cruciaal voor een gezond immuunsysteem, zegt geregistreerde diëtist Mandy Enright.

15. Agar

 1. Vegetarisch of veganistisch eten? Je bent waarschijnlijk agar tegengekomen, een additief dat is afgeleid van zeewier. "Agar wordt vaak gebruikt als vegetarisch alternatief voor gelatine en als verdikkingsmiddel voor soepen, jam en ijs", zegt Enright. "Het wordt gevonden in puddingen, bakkerijvullingen, geleisuikergoed en gelei, jam en marmelade." Het additief is veilig voor menselijke consumptie, zegt ze. En er is voorlopig bewijs dat het je langer vol kan houden nadat je hebt gegeten, hoewel meer onderzoek nodig is om te begrijpen hoeveel het kan helpen bij gewichtsverlies.

 1. Soja heeft een (meestal onverdiende) slechte gezondheidsreputatie ontwikkeld, dus het is geen verrassing dat "sojalecithine" op het etiket ongezond klinkt. Maar lecithine is eigenlijk een geweldige natuurlijke bron van choline, een voedingsstof die je lichaam nodig heeft om te gedijen. "Choline is nodig om cellen gezond te houden en signalen te produceren die naar de hersenen, spieren en andere functies van het zenuwstelsel reizen," zegt Enright.

 2. "En hoewel we wat choline in onze lever maken, is het niet genoeg om aan onze behoeften te voldoen." Lecithine wordt voornamelijk gebruikt als emulgator, wat betekent dat het helpt voedselmengsels gecombineerd en uniform te houden - zodat uw amandelmelk bijvoorbeeld rijk en melkachtig blijft in plaats van zich te vestigen in een korrelige puinhoop op de bodem van de doos. Het kan ook helpen de textuur van dressings, yoghurt en sauzen te verbeteren zonder vet toe te voegen, zodat je kunt genieten van rijkere voedingsmiddelen minus enkele calorieën.

 1. Nu weet je dat vitamine C een andere naam heeft - ascorbinezuur - maar je vindt het ook in je voedingsmiddelen die worden vermeld als ascorbylpalmitaat. Deze vorm van vitamine C zit vast aan een vet (palmitinezuur), waardoor de vitamine C oplost in de olie in uw voedsel.

 2. Eenmaal opgelost, biedt vitamine C antioxidantvoordelen die voorkomen dat de olie ranzig wordt en de houdbaarheid verbetert, zegt natuurgeneeskundige arts Andrea Maxim. En hoewel toegevoegd vet in je eten waarschijnlijk niet aantrekkelijk klinkt, wordt palmitinezuur in zo kleine hoeveelheden toegevoegd dat het je cholesterol niet beïnvloedt, zegt Maxim. En wat betreft de extra vitamine C? Elke vitamine die je niet nodig hebt, komt vrij via je urine.

18. Azijnzuur

 1. Azijn klinkt misschien niet erg bekend, maar het is eigenlijk een van de oudste conserveermiddelen ter wereld: azijn. "Azijn zorgt voor het bijten van een augurk of vinaigrette en is een veelgebruikt ingrediënt in specerijen zoals ketchup en mosterd", zegt Petitpain.

 2. "Omdat het de zuurgraad van een voedingsmiddel verhoogt, wat de bacteriegroei remt, fungeert het als conserveermiddel en verlengt het de houdbaarheid, waardoor augurken beschikbaar worden gemaakt lang nadat het komkommerseizoen voorbij is." Azijnzuur heeft ook enkele gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om uw bloedsuikerspiegel te helpen reguleren na een maaltijd - een must als u diabetes hebt of gewoon de hongerpijnen wilt vermijden die verband houden met snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

19. EDTA

 1. Mogelijk vindt u EDTA vermeld op voedingsetiketten in de verkorte vorm of onder de volledige naam, ethyleendiaminetetra-azijnzuur. (Probeer dat vijf keer snel te zeggen!) En hoewel het zeker een beetje een mond vol is, vormt EDTA geen enkel risico voor uw gezondheid. "EDTA wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd om de kleur, textuur of smaak van een voedingsmiddel te bevorderen," zegt Petitpain.

 2. "Het bevordert kleurbehoud in ingeblikte bonen, behoudt smaak in koolzuurhoudende frisdranken en stabiliseert mengsels die olie bevatten, zoals mayonaise, zodat ze niet scheiden. Het verzamelt ook geladen metaaldeeltjes, een proces dat cheleren wordt genoemd, om te voorkomen dat ze voedsel oxideren of bederven. "

20. Wijnsteenzuur

 1. Zelfs als u de naam niet herkent, heeft u vandaag waarschijnlijk al wijnsteenzuur in een bepaalde vorm gehad, omdat het wordt gevonden in wijn, druiven en bakpoeder. "Wijnsteenzuur wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen voor de pittige smaak of om bederf door bacteriën te voorkomen," zegt Petitpain. "En bakpoeder en wordt gebruikt als een rijsmiddel, waardoor gebakken goederen licht en luchtig worden." De door de wetenschap ondersteunde voordelen van wijnsteenzuur worden nog onderzocht, maar sommige culturen beweren dat het de darmfunctie verbetert en het immuunsysteem verhoogt, zegt ze.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407