Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


20 verbazingwekkende voordelen van bloemkool

20 verbazingwekkende voordelen van bloemkool

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 18 juni 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is bloemkool?

 1. Bloemkool is een kruisbloemige groente die behoort tot de familie Brassicaceae, die broccoli, boerenkool en kool omvat. Het ontleent zijn naam aan het Latijnse woord 'caulis' dat kool met een bloem betekent. De roosjes op de kop van de bloemkool, ook bekend als wrongel, zijn strak geclusterd en bestaan ​​uit onrijpe bloemknoppen bevestigd aan een centrale stengel. Om de smaak en zachtheid van de bloemkoolkoppen te beschermen, worden ze uit de buurt van zonlicht gehouden om de ontwikkeling van chlorofylpigment en overrijping te voorkomen.

 2. Het wordt beschouwd als het oude Azië, maar het kwam in 600 v.Chr. Terug in het Middellandse-Zeegebied, Turkije en Italië. Rond het midden van de 16e eeuw werd deze groente erkend in Frankrijk en Noord-Europa. Vandaag de dag behoren India, China, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten wereldwijd tot de topproducenten van bloemkool.

Bloemkool voedingsfeiten

  Soorten bloemkool

  1. Verschillende andere hieronder genoemde kleuren. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

  Gezondheidsvoordelen van bloemkool

  1. Laten we enkele belangrijke gezondheidsvoordelen van bloemkool in detail bekijken:

  Voorkomt oxidatieve stress

  1. Bloemkool bevat vitamine C, mangaan en andere krachtige antioxidanten die helpen bij het geven van voeding aan het lichaam. Het bevat ook fytochemicaliën, indolen en glucosinaten genoemd, namelijk glucobrassicine, glucoraphanine en gluconasturtine. Deze componenten stimuleren kankerblokkerende enzymen en beschermen de lichaamscellen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door vrije radicalen.

  Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

  1. Regelmatige consumptie van bloemkool zorgt voor de bloedcirculatie en helpt bij het handhaven van de goede werking van de bloedvaten, wat kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van glucoraphanine en vitamine K. Glucoraphanine wordt omgezet in isothiocyanaten die anti-anti activeren ontstekingsactiviteiten en voorkomen de ophoping van lipiden in de bloedvaten. Dit helpt bij de onbelemmerde bloedstroom, die het risico op aandoeningen zoals atherosclerose vermindert en de cardiovasculaire gezondheid bevordert. Onderzoek heeft ook aangetoond dat de antitrombotische en antiplatelet functie van Indole-3-carbinol, die in overvloed in bloemkool wordt gevonden, aanzienlijk bijdraagt ​​aan een gezond hart.

  Kan kanker helpen voorkomen

  1. Studies hebben aangetoond dat indol-3-carbinol in bloemkool chemopreventieve en anti-oestrogeeneffecten heeft die helpen bij het belemmeren van de groei van baarmoederkankercellen.

  2. Onderzoek gepubliceerd in The Journal of Nutrition heeft ondersteunend bewijs geleverd voor het feit dat de consumptie van brassica-groenten zoals bloemkool helpen bij het onderdrukken van celproliferatie, vooral in termen van borstkanker.

  Voorkomt maagstoornissen

  1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

  IJzerabsorptie

  1. Vitamine C in bloemkool helpt ijzer beter in het bloed te absorberen. Dit helpt om het hemoglobinegehalte in het lichaam te verhogen.

  Vertraagt ​​de progressie van ademhalingsproblemen

  1. Ademhalingspapillomatose wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus dat de stembanden in het strottenhoofd, de luchtpijp, de longen en de bronchiën beïnvloedt. Studies hebben aangetoond dat een verhoogde consumptie van kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, helpt bij het verminderen van de ernst van respiratoire papillomatose.

  Verbetert de botgezondheid

  1. Bloemkool bevat vitamine C, dat een belangrijke rol speelt bij de productie van collageen dat de gewrichten en botten beschermt tegen ontstekingsschade. Het bevat ook vitamine K, wat kan helpen bij het voorkomen van botverlies bij zowel mannen als vrouwen.

  Maculaire degeneratie

  1. Het is rijk aan vitamine C en antioxidanten en is dus effectief bij het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie die tot blindheid kan leiden, met name bij ouderen. Het sulforafaan beschermt het netvliesweefsel tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress, voorkomt visusstoornissen en verschillende oogaandoeningen zoals cataract.

  Ontgift het lichaam

  1. Bloemkool bevat indol-3-carbinol, een fytonutriënt dat, samen met sulforafaan, helpt bij het activeren en reguleren van de functie van ontgiftende enzymen.

  Huidverzorging

  1. Studies hebben aangetoond dat sulforafaan in bloemkool effectief is in het beschermen van de huid tegen de schade veroorzaakt door ultraviolette straling. De beschermende werking van sulforafaan verdedigt het lichaam tegen ontstekingen, huidkanker, UV-geïnduceerd erytheem en cellulaire schade.

  Haarverzorging

  1. Bloemkool, samen met een gezonde huid, bevordert ook de haargroei vanwege de aanwezigheid van zwavel en silicium.

  Vermindert het risico op zenuwaandoeningen

  1. Het sulforafaan in bloemkool speelt een belangrijke rol bij het verminderen van de progressie van neurodegeneratieve ziekten. Volgens een studie van Lee S et al. Uit 2018 kan het consumeren van bloemkool de accumulatie van amyloïde-bèta- en tau-eiwitten in de hersenen van Alzheimer-patiënten verminderen.

  Vermindert hypertensie

  1. Bloeddruk. Bovendien voorkomen de vezels en omega-3-vetzuren in bloemkool ook verharding van de slagaders. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

  Behoudt de elektrolytenbalans

  1. Het kaliumgehalte in bloemkool helpt bij het handhaven van de elektrolytenbalans in het lichaam, wat essentieel is voor het functioneren van het zenuwstelsel bij de overdracht van zenuwimpulsen en spiercontracties.

  Verhoogt de immuniteit

  1. Bloemkool is rijk aan antioxidanten en immuunversterkende voedingsstoffen. Samen met andere gezonde componenten remt de aanwezigheid van vitamine C verschillende infecties en versterkt het de afweermechanismen van het lichaam door de groei van ziekteverwekkende ontstekingen te belemmeren.

  Voorkomt obesitas

  1. Bloemkool bevat indolen, die anti-obesitas-effecten hebben. Studies hebben het feit ondersteund dat de consumptie van bloemkool gunstig is bij het voorkomen van verschillende ontstekings- en metabole stoornissen in het lichaam. Het helpt ook bij het stimuleren van vetverbrandende thermogenese, helpt bij gewichtsverlies en voorkomt obesitas.

  Helpt de foetale groei

  1. De opname van bloemkool in uw dieet is gunstig tijdens de zwangerschap vanwege de aanwezigheid van essentiële folaat, wat helpt bij een gezonde neurale ontwikkeling van de baby.

  Verbetert de gezondheid van de hersenen

  1. Bloemkool bevat choline en fosfor, die beide effectief zijn bij het herstellen van celmembranen. Dit is essentieel voor het efficiënt functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel voor het overbrengen van zenuwsignalen. Daarnaast speelt de aanwezigheid van kalium en vitamine B6 in bloemkool een belangrijke rol bij het handhaven van de gezondheid van de hersenen en het bevorderen van een goede communicatie in de zenuwen.

  Besturing Diabetes

  1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

  Geneest colitis

  1. Studies hebben gesuggereerd dat extracten van bloemkool ontstekingsremmende effecten hebben op de symptomen van colitis ulcerosa. Dit beschermende effect kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van fenethylisothiocyanaat, dat een genezend effect heeft op de schade die is opgetreden in colonweefsels en het colonepitheel.

  Voorkomt beroerte

  1. De consumptie van wit vruchtvlees en groenten zoals bloemkool helpt bij het verminderen van het risico op een beroerte, vanwege de aanwezigheid van samengestelde allicine, die ook helpt bij het reinigen van de lever en het bloed .

  Hoe een bloemkool te selecteren en op te slaan?

  1. Bloemkool met schone, strak gebundelde, romige witte roosjes met felgroene bladeren zijn de beste om te kiezen. Gele, gevlekte roosjes met doorhangende bladeren zijn degenen zonder voeding en frisheid. Donkere vlekken op de bloemkool kunnen ook wijzen op de aanwezigheid van een ziekte die valse meeldauw wordt genoemd.

  2. Bloemkool kan 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Snijroosjes moeten binnen 4 dagen worden geconsumeerd, omdat deze niet lang meegaan.

  Gezonde bloemkoolrecepten

  1. Bloemkool is een veelzijdige groente die favoriet is geworden in gezondheidskringen. Hier zijn verschillende manieren om het te serveren:

  Bijwerkingen

  1. Bloemkool kan bijwerkingen veroorzaken zoals allergieën, nierstenen en overtollig gas. Vermijd overmatige inname en vermijd ook het gebruik ervan als u medicijnen zoals warfarine en coumadin gebruikt.

  2. Gas: Bloemkool bevat complexe koolhydraten die niet volledig worden afgebroken in het spijsverteringskanaal. Deze koolhydraten worden vervolgens gevoed door de darmbacteriën. Dit kan soms leiden tot een opgeblazen gevoel en de afgifte van geurige gassen zoals waterstof en kooldioxide.

  3. Urinezuur: Bloemkool bevat purines die bij overmatige consumptie verschillende gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Purines worden afgebroken tot urinezuur en de overmatige inname van purinerijk voedsel kan leiden tot een ophoping van urinezuur in het lichaam. Dit kan de weg verder effenen voor problemen met urinezuur, zoals nierstenen en jicht.

  4. Anafylaxie: Bloemkool kan bij sommige mensen anafylaxie veroorzaken, wat betekent dat het een ernstige lichamelijke allergische reactie op een stof kan veroorzaken. Waarschuwingssignalen voor dergelijke allergische reacties zijn onder meer zwelling van bepaalde lichaamsdelen, jeuk, kortademigheid en ademhalingscomplicaties. Het is altijd raadzaam om bij inname van dergelijke kritieke symptomen de inname van bloemkool te staken en onmiddellijk medische hulp in te roepen.

  5. Geneesmiddelinteracties

  6. Warfarine: Bloemkool is rijk aan vitamine K, dat door het lichaam wordt gebruikt voor normale bloedstolling. Het kan een wisselwerking hebben en de effectiviteit verminderen van anticoagulantia zoals warfarine en coumadin die worden voorgeschreven om bloedstolling in het lichaam te voorkomen. Als u antistollingsmiddelen gebruikt, is het altijd raadzaam om de voedingsinname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K, zoals bloemkool, met een gezondheidsdeskundige te bespreken.

  7. Bloemkool is een veelzijdige groente die een aangename smaak samen met caloriearme voeding in het dieet brengt. De opname van kruisbloemige groenten zoals bloemkool in het dieet zou veel voordelen opleveren voor bijna elke levensstijl!

  8. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407