Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


21 redenen om echt voedsel te eten

De onderste regel

 1. Echt eten is heel, enkelvoudig ingrediënt.

 2. Het is meestal onbewerkt, vrij van chemische additieven en rijk aan voedingsstoffen.

 3. In wezen is dit het soort voedsel dat mensen exclusief voor duizenden jaren aten.

 4. Sinds bewerkte voedingsmiddelen in de 20e eeuw populair werden, is het westerse dieet verschoven naar kant-en-klare maaltijden.

 5. Hoewel bewerkte voedingsmiddelen handig zijn, schaden ze ook uw gezondheid. Het volgen van een dieet op basis van echt voedsel kan zelfs een van de belangrijkste dingen zijn die u kunt doen om een ​​goede gezondheid en een hoge kwaliteit van leven te behouden.

 6. Hier zijn 21 redenen om echt voedsel te eten.

1. Geladen met belangrijke voedingsstoffen

 1. Onverwerkt dierlijk en plantaardig voedsel biedt de vitamines en mineralen die u nodig hebt voor een optimale gezondheid.

 2. Bijvoorbeeld, 1 kop (220 gram) rode paprika, broccoli of stukjes sinaasappel bevat meer dan 100% van de ADH voor vitamine C (1, 2, 3).

 3. Eieren en lever bevatten vooral veel choline, een voedingsstof die essentieel is voor een goede hersenfunctie (4, 5).

 4. En een enkele paranoot biedt alle selenium die u nodig hebt voor een hele dag (6).

 5. In feite zijn de meeste hele voedingsmiddelen goede bronnen van vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen.

2. Weinig suiker

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van suikerrijk voedsel het risico op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, leververvetting en hartaandoeningen kan verhogen (7, 8, 9).

 2. Over het algemeen bevat echt voedsel minder suiker dan veel bewerkte voedingsmiddelen.

 3. Hoewel fruit suiker bevat, bevat het ook veel water en vezels, waardoor het veel gezonder is dan frisdrank en bewerkte voedingsmiddelen.

3. Hart gezond

 1. Echt eten zit boordevol antioxidanten en voedingsstoffen die de gezondheid van het hart ondersteunen, waaronder magnesium en gezonde vetten.

 2. Het eten van een dieet dat rijk is aan voedzaam, onbewerkt voedsel kan ook helpen ontstekingen te verminderen, wat wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen (10).

4. Beter voor het milieu

 1. De wereldbevolking groeit gestaag, en met deze groei komt de toegenomen vraag naar voedsel.

 2. Het produceren van voedsel voor miljarden mensen heeft echter een ecologische tol.

 3. Dit is deels te wijten aan de vernietiging van regenwouden voor landbouwgrond, verhoogde brandstofbehoeften, gebruik van pesticiden, broeikasgassen en verpakkingen die op stortplaatsen belanden.

 4. Het ontwikkelen van duurzame landbouw op basis van echt voedsel kan de gezondheid van de planeet helpen verbeteren door de energiebehoeften te verminderen en de hoeveelheid niet-biologisch afbreekbaar afval dat mensen produceren te verminderen (11).

5. Hoog in vezel

 1. Vezels bieden veel gezondheidsvoordelen, waaronder een stimulerende spijsverteringsfunctie, metabole gezondheid en volheid (12, 13, 14).

 2. Voedingsmiddelen zoals avocado's, chiazaad, lijnzaad en bramen bevatten naast bonen en peulvruchten bijzonder veel gezonde vezels.

 3. Het consumeren van vezels door hele voedingsmiddelen is veel beter dan het nemen van een supplement of het eten van verwerkt voedsel met toegevoegde vezels.

6. Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

 1. Volgens de Internationale Diabetes Federatie hebben wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen diabetes.

 2. Dat aantal zal naar verwachting de komende 25 jaar 600 miljoen overtreffen.

 3. Het eten van een dieet met veel vezelplanten en onbewerkte dierenvoeding kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen bij mensen die diabetes hebben of lopen.

 4. In een 12 weken durende studie volgden mensen met diabetes of prediabetes een paleolithisch dieet dat vers vlees, vis, fruit, groenten, eieren en noten combineert. Ze ervoeren een verlaging van de bloedsuikerspiegel met 26% (15).

7. Goed voor je huid

 1. Naast het bevorderen van een betere algehele gezondheid, voedt echt voedsel en helpt het uw huid te beschermen.

 2. Van donkere chocolade en avocado's is bijvoorbeeld aangetoond dat ze de huid beschermen tegen schade door de zon (16, 17).

 3. Studies suggereren dat het eten van meer groenten, vis, bonen en olijfolie kan helpen rimpels, verlies van elasticiteit en andere leeftijdgerelateerde huidveranderingen te verminderen (18, 19).

 4. Bovendien kan het overschakelen van een westers dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen naar een dieet op basis van echt voedsel acne helpen voorkomen of verminderen (20).

8. Helpt lagere triglyceriden

 1. Bloed triglycerideniveaus worden sterk beïnvloed door voedselinname.

 2. Omdat triglyceriden de neiging hebben om omhoog te gaan wanneer u suiker en geraffineerde koolhydraten eet, is het het beste om deze voedingsmiddelen te minimaliseren of helemaal uit uw dieet te verwijderen.

 3. Bovendien is aangetoond dat onbewerkte voedingsmiddelen zoals vette vis, mager vlees, groenten en noten de triglycerideniveaus aanzienlijk verlagen (21, 22).

9. Biedt variatie

 1. Het steeds opnieuw eten van hetzelfde voedsel kan oud worden. Het is gezonder om diverse voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen.

 2. Honderden verschillende echte voedselopties bestaan, waaronder een grote verscheidenheid aan vlees, vis, zuivel, groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen en zaden.

 3. Maak er een punt van om regelmatig nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Enkele unieke opties zijn chayote-pompoen, chiazaad, orgelvlees, kefir en quinoa.

10. Kost minder op de lange termijn

 1. Er wordt gezegd dat echt voedsel duurder is dan verwerkt voedsel.

 2. In sommige opzichten is dit adagium waar. Een analyse van 27 studies uit 10 landen wees uit dat gezonder eten ongeveer $ 1,56 meer kost dan verwerkt voedsel per 2000 calorieën (23).

 3. Dit verschil is echter minimaal in vergelijking met de kosten voor het beheer van chronische levensstijlziekten, zoals diabetes en obesitas.

 4. Eén studie merkte bijvoorbeeld op dat mensen met diabetes 2,3 keer meer uitgeven aan medische benodigdheden en gezondheidszorg dan mensen die deze aandoening niet hebben (24).

 5. Zo kost echt eten op de lange termijn minder omdat het waarschijnlijker is dat u gezond blijft en uw medische kosten worden geminimaliseerd.

11. Hoog in gezonde vetten

 1. In tegenstelling tot de trans- en verwerkte vetten in plantaardige oliën en smeersels, zijn de meeste van nature voorkomende vetten gezond.

 2. Extra olijfolie van eerste persing is bijvoorbeeld een geweldige bron van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat de gezondheid van het hart bevordert (25).

 3. Kokosolie bevat triglyceriden met middellange ketens, die de vetverbranding kunnen verhogen en kunnen helpen bij het afvallen (26, 27).

 4. Bovendien helpen omega-3-vetzuren met lange ketens ontstekingen en beschermen ze de gezondheid van het hart. Vette vis, zoals zalm, haring en sardines, zijn uitstekende bronnen (28, 29).

 5. Andere echte voedingsmiddelen met veel gezonde vetten zijn avocado's, noten, zaden en volle zuivelproducten.

12. Kan ziekterisico verminderen

 1. Als u echt voedsel onderdeel van uw levensstijl maakt, kunt u het risico op ziekten verminderen.

 2. Eetpatronen - zoals het mediterrane dieet - op basis van onbewerkte voedingsmiddelen hebben aangetoond het risico op hartaandoeningen, diabetes en metabool syndroom te verminderen (30, 31).

 3. Bovendien koppelen verschillende grote observationele onderzoeken een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit aan een verlaagd risico op kanker en hartziekten (32, 33).

 1. Antioxidanten zijn stoffen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, onstabiele moleculen die de lichaamscellen kunnen beschadigen.

 2. Ze komen voor in echt voedsel, vooral plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, noten, volle granen en peulvruchten. Vers, onbewerkt dierlijk voedsel bevat ook antioxidanten - hoewel in veel lagere niveaus.

 3. Eierdooiers bieden bijvoorbeeld luteïne en zeaxanthine, die helpen beschermen tegen oogziekten zoals cataract en maculaire degeneratie (34, 35).

14. Goed voor je darmen

 1. Echt voedsel eten kan gunstig zijn voor uw darmmicrobioom, wat verwijst naar de bacteriën in uw spijsverteringskanaal.

 2. Veel echt voedsel fungeert als prebiotica - voedsel dat uw darmbacteriën fermenteren tot vetzuren met een korte keten. Naast het bevorderen van de darmgezondheid, kunnen deze vetzuren de bloedsuikerspiegel verbeteren.

 3. Echte voedselbronnen van prebiotica zijn knoflook, asperges en cacao.

15. Kan helpen overeten te voorkomen

 1. Een hoge inname van verwerkt en fastfood is in verband gebracht met te veel eten, vooral bij mensen met overgewicht (36).

 2. Echt voedsel herbergt daarentegen niet de suikers en smaakstoffen die bewerkte voedingsmiddelen belasten en overeten kan veroorzaken.

 1. Gezonde tanden kunnen een ander voordeel van echt voedsel zijn.

 2. De suiker en geraffineerde koolhydraten in het westerse dieet bevorderen tandbederf door de plaque-veroorzakende bacteriën te voeden die in uw mond leven. Vooral de combinatie van suiker en zuur in frisdrank veroorzaakt waarschijnlijk verval (37, 38).

 3. Kaas lijkt holtes te helpen voorkomen door de pH te verhogen en het tandglazuur te verharden. Eén studie toonde aan dat het eten van kaas de sterkte van het glazuur aanzienlijk verbeterde bij mensen met een beperkte speekselproductie (39, 40).

 4. Van groene thee is ook aangetoond dat het tandglazuur beschermt. Eén studie toonde aan dat spoelen met groene thee de hoeveelheid erosie die plaatsvond wanneer mensen frisdrank dronken en hun tanden krachtig poetsten aanzienlijk verminderde (41).

 1. Een dieet op basis van echt voedsel kan ook de hunkering naar snoepjes zoals cakes, koekjes en snoep helpen verminderen.

 2. Zodra uw lichaam zich aanpast aan het eten van onbewerkte voedingsmiddelen, kan het verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen zeldzaam worden en zelfs helemaal verdwijnen. Je smaakpapillen passen zich uiteindelijk aan om echt eten te waarderen.

18. Geeft een goed voorbeeld

 1. Naast het verbeteren van uw eigen gezondheid en welzijn, kan het eten van echt voedsel ook helpen de mensen om wie u geeft gezond te blijven.

 2. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen uw vrienden en familie worden aangemoedigd om betere eetgewoonten aan te nemen. Het is ook een goede manier om uw kinderen te helpen leren over goede voeding.

19. Focus op dieet

 1. Een dieetmentaliteit kan schadelijk zijn omdat het uw focus op uw gewicht beperkt.

 2. Goede voeding is eigenlijk veel meer dan afvallen. Het gaat ook over voldoende energie hebben en je gezond voelen.

 3. Focus op echt voedsel in plaats van op dieet zijn kan een veel duurzamere en aangenamere manier van leven zijn. In plaats van gewichtsverlies te forceren, laat gewichtsverlies komen als een natuurlijke bijwerking van een beter dieet en verbeterde metabole gezondheid.

20. Helpt lokale boeren te ondersteunen

 1. Het kopen van producten, vlees en zuivelproducten van boerenmarkten ondersteunt de mensen die voedsel verbouwen in uw gemeenschap.

 2. Bovendien bieden lokale boerderijen vaak veel frisser en minder bewerkt voedsel dan supermarkten.

21. Heerlijk

 1. Bovendien smaakt echt eten heerlijk.

 2. De geweldige smaak van vers, onbewerkt voedsel valt niet te ontkennen.

 3. Zodra uw smaakpapillen zich hebben aangepast aan echt voedsel, kan verwerkt junkfood gewoon niet meer vergelijken.

De onderste regel

 1. Echt eten is slechts een onderdeel van een gezonde levensstijl.

 2. Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen, uw stressniveau te verlagen en de juiste voeding te behouden.

 3. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat het eten van meer echt voedsel de gezondheid verbetert.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407