Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


22 Verrassende voordelen van pure chocolade

22 Verrassende voordelen van pure chocolade

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 17 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is donkere chocolade?

 1. Donkere chocolade, ook bekend als zwarte chocolade, wordt gemaakt van cacaoboter in plaats van boter op basis van melk. Het bevat een hoger niveau van cacao of cacao, ongeveer 60% tot 99%. Cacao bevat meer fenolische antioxidanten dan de meeste voedingsmiddelen en het is het hoge cacaogehalte in deze chocolade dat het een superieure antioxidant maakt. Hoe meer het cacaogehalte in chocolade, hoe rijker en bitterzoet het in smaak wordt. De droge en halfzoete smaak van deze chocolade wordt toegeschreven aan het gebrek aan vaste melkstoffen erin. In plaats daarvan bevat het vanille en enkele andere emulgatoren zoals sojalecithine om zijn unieke smaak en textuur te behouden.

Soorten donkere chocolade

 1. De gezondste pure chocolade bevat een cacaopercentage van 70% of hoger. Laten we de verschillende typen bekijken:

 2. Volgens de nieuwste medische onderzoeken kunnen de gezondheidsvoordelen van pure chocolade de menselijke gezondheid echt een boost geven en een aantal waardevolle gezondheidsvoordelen bieden.

Voedingsfeiten met donkere chocolade

 1. Mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer en koper. Andere voedingsstoffen in deze chocolade zijn fosfor, kalium, selenium, calcium en vitamine K, B-12 en A.eval (ez_write_tag ([![!728,90

Gezondheidsvoordelen van pure chocolade

 1. Laten we de vele verbazingwekkende voordelen van donkere chocolade hieronder in detail bespreken.

Rijk aan antioxidanten

 1. Donkere chocolade heeft een aanzienlijk aantal fenolische antioxidanten, vooral in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Een studie uit 2011 rapporteert de mogelijke positieve effecten van cacao-antioxidanten op verschillende gezondheidsaspecten zoals het beschermen van zenuwen tegen letsel en ontstekingen, het beschermen van de huid tegen oxidatieve schade, enz.

Verbetert de gezondheid van het hart

 1. Met 65% polyfenolrijke cacao in pure chocolade en andere antioxidanten zoals catechinen en polyfenolen, kan het de bloeddruk en het risico op hartaandoeningen helpen verlagen. De consumptie van pure chocolade, zelfs in minimale hoeveelheden, houdt de slagaders flexibel, wat het risico op hartaanvallen en beroertes voorkomt en de cardiovasculaire gezondheid bevordert.

Helpt de bloeddruk te verlagen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Bestrijdt vrije radicalen

 1. Deze chocolade bevat de grootste hoeveelheden flavonoïden en polyfenolen, zelfs meer dan wijn en thee. Dit helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en het regelmatig verwijderen van milieutoxines uit het menselijk lichaam.

Potentieel tegen kanker

 1. Een artikel uit 2009, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, benadrukt de mogelijkheden van cacao met gunstige effecten tegen oxidatieve effecten en risicofactoren voor kanker. De studie schrijft deze effecten toe aan de aanwezigheid van bioactieve verbindingen zoals catechinen en procyanidinen. Een beoordelingsartikel uit 2016, op basis van studies bij dieren en bij mensen, suggereert dat de flavanolen en procyanidinen in donkere chocolade nuttig kunnen zijn bij het verminderen van het risico op darmkanker in combinatie met een regelmatige inname van flavonoïden in de voeding.

Potentieel tegen kanker

 1. Een artikel uit 2009, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, benadrukt de mogelijkheden van cacao met gunstige effecten tegen oxidatieve effecten en risicofactoren voor kanker. De studie schrijft deze effecten toe aan de aanwezigheid van bioactieve verbindingen zoals catechinen en procyanidinen. Een beoordelingsartikel uit 2016, op basis van studies bij dieren en bij mensen, suggereert dat de flavanolen en procyanidinen in donkere chocolade nuttig kunnen zijn bij het verminderen van het risico op darmkanker in combinatie met een regelmatige inname van flavonoïden in de voeding.

Releases Endorfines verbetert de stemming

 1. Het eten van een heerlijk stuk chocolade kan mogelijk de stress verminderen. Het werkt door de productie van endorfines te stimuleren die aanleiding kunnen geven tot een gelukkig gevoel. Bovendien bevat de donkere variëteit van chocolade stimulerende middelen zoals theobromine en cafeïne, waarvan bekend is dat ze belangrijke stimulerende middelen zijn bij het verminderen van depressie.

Verlaagt het cholesterolgehalte

 1. Van donkere chocolade is waargenomen dat het LDL (slechte) cholesterolgehalte in het menselijk lichaam aanzienlijk verlaagt, tot 10-12%, volgens een studie van Hamid MS, et al. Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Free Radical Biology Medical toonde aan dat cacao, een sleutelingrediënt van deze chocolade, kan bijdragen aan een toename van HDL (goede) cholesterol en de onderdrukking van geoxideerd LDL. Geoxideerd LDL kan reactief worden met omliggende weefsels en de kans op hartaanvallen vergroten.

Helpt de cognitie te verbeteren

 1. Donkere chocolade wordt beschouwd als een van de beste voedingsmiddelen voor het verbeteren van de hersenfunctie, die verantwoordelijk is voor focus en geheugen. Het flavonol- en polyfenolrijke gehalte van cacao helpt bij het voorkomen van beroerte en dementie bij zowel ouderen als jongeren. Het consumeren van 70% cacao wordt geassocieerd met betere hyperplasticiteit van de hersenen, wat het vermogen is om zich aan te passen aan training en nieuwe vaardigheden te leren. [! 10588 => 1130 = 15!

 1. Van cacao wordt gezegd dat het immuunregulerende eigenschappen heeft, wat in wezen verwijst naar zijn vermogen om controle uit te oefenen op de reacties van het immuunsysteem. Een papieren dierstudie uit 2017 wees uit dat ratten op een dieet rijk aan cacao bepaalde wijzigingen in het immuunsysteem vertoonden.

 2. Hoewel dit nader onderzoek in het gebied rechtvaardigt, kan donkere chocolade op dit gebied positieve effecten hebben.

Bron van ijzer

 1. Chocolade is rijk aan verschillende mineralen, waaronder kalium, magnesium en ijzer. Volgens een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Immunology, kan pure chocolade het lichaam voorzien van 25% van de door de VS aanbevolen voedingswaarde voor mannen, wat zou kunnen bijdragen aan de preventie van bloedarmoede.

Behoudt bloedsuikerspiegel

 1. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Verlicht depressiesymptomen

 1. De bioactieve componenten van donkere chocolade hebben naar verluidt positieve effecten op de hersenen. Een onderzoek uit 2012 naar het effect van donkere chocoladeconsumptie op depressie, angst en levenskwaliteit van kankerpatiënten constateerde dat het de symptomen van angst en depressie aanzienlijk kon verminderen. Het papier merkt op dat consumptie van donkere chocolade de algemene levenskwaliteit zou kunnen verbeteren.

Vermindert het risico op een beroerte

 1. Het eten van pure chocolade ontspant niet alleen het lichaam, maar maakt ook de bloedvaten flexibeler. Het verhoogt ook de werking van de endotheelcellen die de bloedcellen bekleden. Het vermindert ook het risico op het ontwikkelen van talloze hart- en vaatziekten en voorkomt beroertes.

Huidverzorging

 1. De bioactieve verbindingen en flavonolen in deze chocolade helpen ook bij het verhogen van de hydratatie van de huid, het voorkomen van schade door de zon en het verbeteren van de bloedtoevoer naar de huid.

Haarverzorging

 1. Met zijn verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen en door de bloedtoevoer naar het haar te vergroten, kan deze chocolade de haargroei bevorderen, infecties van de hoofdhuid voorkomen en haarverlies voorkomen.

Verhoogt het uithoudingsvermogen

 1. Door de stofwisseling van uw lichaam te verhogen, helpt pure chocolade uw energieniveau te verhogen en daarmee het uithoudingsvermogen te verhogen.

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Vanwege de betere bloedtoevoer naar de hersenen helpt donkere chocolade ook bij het verbeteren van het gezichtsvermogen.

Vermindert ontsteking

 1. Donkere chocolade heeft verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen en helpt daarom bij het verminderen van ontstekingen in de darm en het hartweefsel.

Gunstig tijdens de zwangerschap

 1. Donkere chocolade met mate is gunstig voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij het voorkomen van aandoeningen zoals pre-eclampsie, de spanning op de spieren vermindert en u helpt ontspannen te voelen en de algehele immuniteit in het lichaam verhoogt .

Vermindert astmasymptomen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

Vermindert astmasymptomen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

Gewichtsverlies

 1. Door de vetabsorptie in het lichaam te verminderen, kan donkere chocolade helpen bij de behandeling van de symptomen van obesitas en daardoor leiden tot gewichtsverlies. Ook kan het eten van een klein stukje van deze chocolade je helpen je zoete verlangens onder controle te houden en je in staat te stellen je gewichtsverlies te handhaven.

Bijwerkingen van donkere chocolade

 1. Hoewel donkere chocolade een aantal verbazingwekkende gezondheidsvoordelen heeft, kan overconsumptie van alles leiden tot bijwerkingen, zelfs als het een wondervoer is. De belangrijkste bijwerkingen van deze variëteit van chocolade zijn onder meer:

 2. Andere bijwerkingen van donkere chocolade zijn onder meer:

 3. Raadpleeg uw arts als een van de bovengenoemde bijwerkingen optreedt.

 4. Al het bovenstaande gezegd hebbende, zoek nu wat donkere chocolade en geniet van de vele gezondheidsvoordelen en de unieke smaak!

 5. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407