Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


26 Indrukwekkende voordelen van Rosemary

26 Indrukwekkende voordelen van Rosemary

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 07 augustus 2019 Medisch beoordeeld door Emily Borth

 2. Kanker, ontsteking verminderen, pijn verlichten en het immuunsysteem beschermen. Het kruid helpt ook de bloedsomloop te stimuleren, het lichaam te ontgiften, het lichaam te beschermen tegen bacteriële infecties, vroegtijdige veroudering te voorkomen en huidaandoeningen te genezen. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Rosemary?

 1. Rosemary (Rosmarinus officinalis) is een meerjarig, houtachtig groenblijvend kruid dat inheems is in het Middellandse Zeegebied. Het heeft fijne naaldachtige bladeren met een zilveren tint en roze, paarse, witte of blauwe bloemen. Het is een van de meest voorkomende kruiden in een kruidenrek. Het kruid heeft een warme, bittere en samentrekkende smaak maar geeft toch een heerlijke smaak en aroma aan soepen, sauzen, stoofschotels, braadstukken en vulling. Het kan worden gebruikt in gedroogde poedervorm of als verse bladeren. De bladeren kunnen worden gebruikt om thee, etherische olie en vloeibaar extract te bereiden.

 2. Het kruid wordt door oude Romeinen, Grieken, Egyptenaren en Hebreeën als heilig beschouwd en komt vooral voor in de Italiaanse culturele keuken. Het wordt ook wel 'Dew of the Sea' of 'Old man' genoemd.

Rosemary Nutrition

 1. Het kruid heeft veel voedingsvezels. Het bevat weinig cholesterol en natrium, maar veel verzadigde vetten.

Gezondheidsvoordelen van Rosemary

 1. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van rozemarijn zijn:

Haargroei

 1. De olie van rozemarijn bevordert de haargroei, voorkomt kaalheid, vertraagt ​​grijs worden, behandelt roos en een droge hoofdhuid. Een vergelijkende studie gepubliceerd in 2015 toont aan dat rozemarijnolie effectief is bij het behandelen van gevallen van androgenetische alopecia (permanent kalend) door de haargroei te stimuleren. Na zes maanden werd een significante toename van het aantal haren opgemerkt voor de groep behandeld met rozemarijnolie. Het bevordert ook de genezing door de microcirculatie van de hoofdhuid te vergroten en vermindert het haarverlies na het wassen.

Verbetert de hersenfunctie

 1. Een van de vroegst gedocumenteerde toepassingen van rozemarijn om gezondheidsredenen was als cognitief stimulerend middel. Het hielp de geheugenprestaties en -kwaliteit te verbeteren. Het is ook bekend dat het alertheid, intelligentie en focus verhoogt. Een mogelijk mechanisme voor deze actie is dat rozemarijnextract de synthese van zenuwgroeifactor verbetert die van vitaal belang is voor zenuwweefsel.

Voorkomt Alzheimer

 1. Volgens een onderzoek gepubliceerd door Dr. Solomon Habtemariam voorkomt rozemarijn bèta-amyloïde plaques en onderdrukt het activiteiten van acetylcholinesterase (AChE), die worden geassocieerd met de symptomen van Alzheimer, ataxie en dementie. Het is ook in verband gebracht met het stimuleren van cognitieve activiteit bij ouderen en mensen met andere acute cognitieve stoornissen.

Neurologische bescherming

 1. Het carnosinezuur in rozemarijn heeft neurobeschermende eigenschappen. Een onderzoek uit 2016 suggereert dat het helpt oxidatieve stress en overstimulatie in zenuwcellen te verminderen en uiteindelijk het zenuwstelsel te beschermen. Er zijn ook aanwijzingen dat rozemarijn bepaalde delen van de hersenen beschermt tegen weefselschade zoals ischemisch letsel, zenuwweefsel geneest en bloedstolsels vermindert.

Leverbeschadiging verminderen

 1. Rozemarijn is in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege het beschermende effect op de lever. Een dierstudie uit 2015, gepubliceerd in het Saudi Journal of Biological Sciences, onthulde dat extracten van rozemarijn en olijfbladeren hielpen bij het verminderen van levercirrose, waarschijnlijk vanwege hun antioxiderende activiteiten.

Vermindert stress

 1. Een studie uitgevoerd naar de antidepressieve effecten van rozemarijn concludeerde dat het kruid effectief is bij het verbeteren van de symptomen van depressie, en deze antidepressieve effecten werden zelfs waargenomen bij herhaalde toediening twee weken later. Rozemarijn kan een kalmerend effect hebben op mensen die lijden aan chronische angst en depressie. Bovendien verlaagt het de speekselcortisolspiegel (het stresshormoon), wat de spanning in het lichaam verlicht.

Saldi hormoon

 1. Carnosol in rozemarijn vermindert de androgeenreceptoruitdrukking en verstoort ook de oestrogeenreceptoren in kankercellen. Het verlaagt ook de afgifte van het DHT-hormoon (dihydrotestosteron), dat de gezondheid van de prostaat en de haargroei verbetert.

Potentieel tegen kanker

 1. Het tijdschrift Nutrition and Cancer heeft in 2015 een studie gepubliceerd die suggereert dat rozemarijnextract zeer nuttig is bij de behandeling van kanker.

 2. Carnosol, rosmarinezuur, carnosinezuur en andere rozemarijnextracten hebben antioxiderende, ontstekingsremmende, antiproliferatieve en antikanker eigenschappen. Ze doden selectief kankercellen. Het heeft veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder darm-, bloed-, borst-, prostaat-, eierstok-, baarmoederhals-, lever-, long-, blaas- en pancreaskanker.

Skin Care

 1. De antioxidanten in de essentiële oliën van rozemarijn helpen de kwaliteit van de huid te verbeteren. Het heeft een krachtig anti-aging effect en helpt bij het genezen van vlekken en verhoogt de natuurlijke glans. Ook voorkomen de extracten met citrus-supplementen de huid tegen schade door UV-licht, veel beter dan de supplementen alleen.

 2. In een onderzoek naar de effecten van rozemarijnextracten op huidbeschadiging stelt Dr. Alice L. Perez Sanchez dat het kruid je door zijn antioxiderende werking beschermt tegen door UV veroorzaakte schade.

Hoest verminderen

 1. Verwijder het slijm en slijm uit de luchtwegen en zorg voor verlichting van hoest, verkoudheid, griep en zelfs astma. Rosmarinezuur voorkomt ophoping van vocht in de longen. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Beperkingen gewichtstoename

 1. De kruidenextracten hebben ontstekingsremmende en antihyperglycemische effecten en bevorderen gewichtsverlies. Behandeling met rozemarijnextract resulteerde in aanzienlijk gewichtsverlies en verhoogde fecale excretie van lipiden. Volgens een andere studie kan rozemarijn die rijk is aan carnosinezuur worden gebruikt als een preventieve behandeling voor metabole stoornissen.

Antibacterieel antibacterieel

 1. Rozemarijn is specifiek krachtig tegen bacteriële infecties. Het is gekoppeld aan het voorkomen van staph-infecties, die zeer besmettelijk zijn en dodelijke kookt en blaren kunnen veroorzaken. Het verwijdert ook verschillende gram-negatieve en gram-positieve bacteriën volledig.

Voorkomt bloedstolsel

 1. Vanwege het overvloedige antioxidantprofiel heeft rozemarijn een antitrombotisch effect en helpt het bloedstolsels voorkomen.

Antimaagzweer

 1. Vanwege de reeds besproken antibacteriële eigenschappen is aangetoond dat de inname van rozemarijn de groei van H. pylori-bacteriën voorkomt, een gevaarlijke ziekteverwekker die wordt geassocieerd met gastritis, maagzweren en sommige vormen van kanker.

Verhoogt de immuniteit

 1. De actieve componenten in rozemarijn zijn antioxidant, ontstekingsremmend en carcinogeen van aard. Dit vertegenwoordigt een drieledige aanval op veel verschillende ziekten en ziekteverwekkers die het immuunsysteem kunnen bedreigen of de integriteit van het lichaam kunnen aantasten.

Andere voordelen

 1. Andere voordelen van rozemarijn zijn:

 2. Eén studie toonde aan dat bij proefpersonen met colitis de behandeling met rozemarijnextract "effectief was om laesies in het colonweefsel en colitis te verminderen." Dit helpt op zijn beurt de darmgezondheid te behouden en darmziekten zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) en colitis te bestrijden.

 3. Spijsvertering

 4. Rozemarijn, met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, wordt traditioneel gebruikt als een natuurlijke remedie voor maagklachten, constipatie, gas, een opgeblazen gevoel, door de gladde spieren van de darm te ontspannen. Door het aan uw dieet toe te voegen, kunt u uw stoelgang en uw maag-darmstelsel reguleren.

 5. Verfrist de adem

 6. Als een natuurlijk antibacterieel middel werkt rozemarijn als een heerlijke ademverfrisser die uw mondgezondheid verbetert. Eén studie toonde aan dat een kruidenmondwater met rozemarijn en andere kruiden even effectief was als chloorhexidine bij de behandeling van gingivitis.

 7. Steek de bladeren in een glas heet water en gorgel of spoel het water in je mond om bacteriën te verwijderen, en je hebt de hele nacht een frisse en schone adem!

 8. Stimuleert de bloedstroom

 9. Onderzoek gepubliceerd in het African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicine toonde aan dat hematologische parameters verbeterden na behandeling met rozemarijnextract en lipidenperoxidatieniveaus. Rozemarijn fungeert als een stimulans voor het lichaam en stimuleert de productie van rode bloedcellen en bloedstroom.

 10. Verlicht de pijn

 11. Als pijnstillende stof wordt rozemarijn lokaal op het getroffen gebied aangebracht om de pijn te verzachten. Wanneer oraal ingenomen, werkt het als een pijnstiller die mogelijk helpt bij hoofdpijn, migraine, menstruatie- en maagkrampen, evenals nierpijn.

 12. Anti-inflammatoire

 13. Carnosol en carnosinezuren zijn twee krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in rozemarijn die in verband zijn gebracht met het verminderen van ontstekingen van spieren, bloedvaten en gewrichten. Dit maakt het een effectieve behandeling en preventie van vele ziekten, waaronder bloeddruk, jicht, artritis en verwondingen opgelopen tijdens lichamelijke inspanning of chirurgie. Het is effectief in orale of actuele vorm. Bovendien kan de vermindering van ontstekingen in het cardiovasculaire systeem de gezondheid van het hart verbeteren en atherosclerose voorkomen.

 14. Ontgift het lichaam

 15. Rozemarijn is licht diuretisch van aard, wat betekent dat het kan helpen toxines efficiënt weg te spoelen tijdens het plassen. Bovendien, door de snelheid waarmee water het lichaam verlaat te verhogen, kan het ook helpen bij het uitduwen van ziekteverwekkers, zouten, gifstoffen en zelfs overtollig vet bij regelmatig gebruik. Rozemarijn heeft ook hepatoprotectieve effecten; het beschermen van de lever zodat het zijn werk kan doen om het lichaam te ontgiften.

 16. Rijke bron van antioxidanten

 17. Antioxidantverbindingen in rozemarijn vormen een secundaire verdedigingslinie achter het eigen immuunsysteem van het lichaam. Rozemarijn bevat een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten, waaronder rosmarinezuur, cafeïnezuur, betulinezuur en carnosol.

 18. Maculaire degeneratie

 19. De aanwezigheid van carnosinezuur helpt leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, die het buitenste netvlies van het oog beïnvloedt, te voorkomen.

 20. Beweging verhogen

 21. Cineol in rozemarijnolie, oraal of via inhalatie ingenomen, stimuleert lichaamsactiviteiten door de voortbeweging te verbeteren, volgens een studie.

Bijwerkingen

 1. Hoewel de plant door de FDA als veilig wordt geclassificeerd, zelfs bij hogere concentraties, heeft overmatig gebruik op lange termijn bijwerkingen zoals:

 2. Andere bijwerkingen zijn:

 3. Opmerking: als u allergisch bent voor andere leden van de mintfamilie, kunt u ongemak ervaren als u rozemarijn of zijn olie consumeert of aanbrengt, maar de reacties zijn meestal mild.

 4. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.

Lees dit volgende:

 1. Vanwege de aanwezigheid van met name meer vitamine E, voedingsvezels, foliumzuur in geweekte amandelen, heeft het gunstige effecten op de spijsvertering, diabetes, huid, chronische ziekten.

 2. Basilicumzaden worden ook wel superfood genoemd omdat ze helpen af ​​te vallen, de spijsvertering te verbeteren, de gezondheid van de huid te versterken, het haar te versterken, de bloedsuikerspiegel te reguleren en stress te verlichten.

 3. Durian heeft het vermogen om de immuniteit te verhogen, de energie te verhogen, de spijsvertering te verbeteren, botten te versterken, slapeloosheid te genezen, vroegtijdige veroudering te voorkomen en de bloeddruk te verlagen. Lees verder!

 4. Voordelen van amla-sap zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van het haar, het verminderen van het gewicht, het stimuleren van de immuniteit en het optimaliseren van de spijsvertering. Het helpt ook bij de behandeling van ademhalingsproblemen.

 5. Nonisap helpt kanker voorkomen, bevordert de gezondheid van de lever, onderhoudt de cardiovasculaire gezondheid, ontspant spieren en geeft verlichting bij geheugenproblemen, jicht en diabetesDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407