Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van Makreelvis (Bangada)

9 Verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van Makreelvis (Bangada)

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 25 juni 2019

Wat is Makreelvis?

 1. Makreelvis is eigenlijk een algemene term die meer dan 30 vissoorten omvat, waarvan de meeste tot de Scombridae behoren. In veel delen van de wereld staan ​​makreelvissen bekend als bangada. Deze vissen worden meestal gevonden in de buurt van kustgebieden, waar ze broeden en zich voeden, en hun assortiment omvat zowel tropische als gematigde gebieden.

 2. Makreelvissen worden meestal in grote scholen gevonden, waardoor ze een gemakkelijk doelwit zijn voor commerciële vissers. Dit maakt makreel een van de meest voorkomende vis op het menu, met name in Noord-Amerika. Variërend van 20 cm tot 200 cm, hebben deze vissen verschillende fysieke kenmerken, maar ze bieden een vergelijkbare smaak en een relatief uitgelijnd voedingsprofiel.

Makreelvoedingsfeiten

 1. Makreelsoorten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, evenals een hoog vitamine B12-gehalte (bijna 700% van uw dagelijkse behoefte). Ze bevatten mineralen zoals selenium, koper, fosfor, magnesium en ijzer. Er zijn ook kleinere hoeveelheden vitamine A, kalium, zink en natrium. Samen met 230 calorieën per filet - een gemiddelde van 100 gram - is er ook 21 gram eiwit, wat ongeveer 40% van uw dagelijkse benodigde inname vertegenwoordigt.

 2. Vanwege dit indrukwekkende voedingsprofiel en de verschillende manieren om makreel te bereiden, blijft het een van de populairste en meest geconsumeerde vis ter wereld.

Gezondheidsvoordelen van makreelvissen

 1. De gezondheidsvoordelen van makreelvis zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van het haar, het beschermen van de huid, het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van het cholesterolgehalte, het voorkomen van chronische ziekten en het verbeteren van de botgezondheid, onder andere.

Huidverzorging

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Haarverzorging

 1. Er zijn veel voedingsstoffen die cruciaal zijn voor haarverzorging, zoals eiwitten, ijzer, zink en omega-3-vetzuren, die allemaal in makreelvissen voorkomen. Een regelmatige dosis van deze voedingsstoffen in uw dieet helpt de glans en het uiterlijk van uw haar te verbeteren, terwijl het ook de haarlokken versterkt en de effecten van hoofdhuidaandoeningen, zoals roos vermindert.

Immuniteit verhogen

 1. Ondanks een laag vitamine C-gehalte worden makreelvissen nog steeds geprezen om hun effecten op het immuunsysteem. Co-enzym Q10 is een van de unieke elementen in makreelvis die nauw verband houdt met het voorkomen van infecties en het versterken van de afweer van het lichaam tegen oxidatieve stress. Het is ook bekend dat omega-3-vetzuren ontstekingen verminderen, wat het immuunsysteem onnodig kan belasten.

Lagere cholesterolwaarden

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Vermindert het risico op chronische ziekten

 1. De antioxiderende effecten van makreelvissen zijn goed bestudeerd, voornamelijk vanwege het hoge gehalte aan selenium, dat meer dan 80% van uw dagelijkse behoefte per portie is. Selenium functioneert als een antioxidant in het lichaam en helpt cellulaire mutaties en chronische ziekten te voorkomen door vrije radicalen te neutraliseren voordat ze weefsels, cellen en organen kunnen beschadigen.

Botmineraaldichtheid verbeteren

 1. Makreelvissen bevatten veel mineralen, waaronder koper, selenium, magnesium, mangaan, calcium en ijzer, die allemaal gekoppeld zijn aan de botdichtheid. Door deze vis regelmatig te consumeren, kunt u het ontstaan ​​van osteoporose voorkomen, waardoor u zich jonger en sterker voelt naarmate u ouder wordt.

Cognitie verbeteren

 1. Het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren in makreel, met name DHA, betekent een verbeterde cognitieve functie en een lager risico op neurodegeneratieve aandoeningen. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze verbindingen verminderen de plaque-opbouw die vaak voorafgaat aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Gewichtsverlies

 1. Hoewel makreelvissen veel calorieën bevatten, bijna 250 per filet, bieden ze ook een enorme hoeveelheid eiwit, die de stofwisseling kan stimuleren. Eiwitrijk voedsel is ook notoir vullend, wat kan helpen overeten te voorkomen, waardoor je binnen je caloriebeperkingen voor de dag blijft.

Diabetes onder controle

 1. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals die aanwezig zijn in makreel, zijn in onderzoek gekoppeld aan meer regulering van bloedsuiker en insulineresistentie in het lichaam. Dit is uitstekend nieuws voor diabetici en mensen met een hoog risico op diabetes, omdat het uw glucosespiegel onder controle kan houden.

Verminderd risico op maculaire degeneratie

 1. Onderzoek suggereert dat omega-3-rijke vissen zoals makreel het beste voedsel voor uw ogen is. Het voorkomt schade aan de ogen als gevolg van diabetes, wat vaak leidt tot diabetische retinopathie. Studies hebben ook een verband aangetoond tussen blindheid en diabetes, aangezien de twee hand in hand lopen.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407