Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over tofu

Alles wat u moet weten over tofu

 1. Het is een belangrijke eiwitbron, vooral voor veganisten en vegetariërs. Tofu kan worden gekocht in natuurvoedingswinkels en online.

 2. Het bevat ook isoflavonen zoals fyto-oestrogenen. Isoflavonen kunnen zowel oestrogeen-agonistische als oestrogeen-antagonistische eigenschappen hebben. Deze kunnen helpen beschermen tegen sommige vormen van kanker, hartaandoeningen en osteoporose. Overconsumptie kan echter ook risico's met zich meebrengen.

 3. Tofu wordt gemaakt door sojamelk te coaguleren om wrongel te maken. De wrongel wordt vervolgens geperst en samengeperst tot de gelatineuze witte blokken die worden herkend als tofu.

 4. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 5. Hier zijn enkele belangrijke punten over tofu. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Een dieet dat een verscheidenheid aan plantaardig voedsel bevat, lijkt bij te dragen aan de algehele gezondheid en het welzijn en een lager risico op aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen.

 2. Het kan de huid en het haar verbeteren, energie stimuleren en een gezond gewicht helpen behouden.

 3. Onderzoek heeft tofu, met zijn hoge gehalte aan isoflavonen, gekoppeld aan een lager risico op verschillende ouderdoms- en levensstijlgerelateerde ziekten.

1. Hart-en vaatziekte

 1. Soja-isoflavines bleken te helpen bij het verlagen van LDL "slechte" cholesterol, hoewel het geen HDL of "goede" cholesterolspiegels lijkt te verhogen.

 2. Studies hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie van soja markers voor het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, inclusief gewicht, body mass index (BMI) en totaal cholesterol. De FDA heeft 25 g soja-eiwit per dag ingesteld als de minimale inname die nodig is om het cholesterolgehalte te beïnvloeden.

 3. Het consumeren van tofu als alternatief voor dierlijke eiwitten kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol. Dit vermindert op zijn beurt het risico op atherosclerose en hoge bloeddruk.

2. Borst- en prostaatkanker

 1. Verschillende klinische en experimentele onderzoeken hebben gesuggereerd dat genisteïne, de overheersende isoflavon in soja, antioxiderende eigenschappen heeft die de groei van kankercellen kunnen remmen.

 2. In het verleden is verwarring ontstaan ​​over de veiligheid van het consumeren van soja na een diagnose van borstkanker. Dit is omdat isoflavonen een chemische structuur hebben die vergelijkbaar is met die van oestrogeen, en hoge oestrogeenspiegels kunnen het risico op borstkanker verhogen.

 3. Het consumeren van gematigde hoeveelheden, of minder dan twee porties per dag, van geheel sojavoedsel lijkt de tumorgroei of het risico op borstkanker niet te beïnvloeden.

 4. In plaats daarvan is er steeds meer bewijs dat regelmatige soja-inname het recidief van borstkanker kan verminderen. Het bewijs is echter nog niet sterk genoeg om soja aan te bevelen aan alle overlevenden van borstkanker.

 5. Onderzoekers vragen om meer onderzoek om te bevestigen hoe genisteïne werkt, hoe het therapeutisch kan worden gebruikt en de biologische beschikbaarheid ervan, of hoe goed het lichaam het kan absorberen.

3. Type 2 diabetes

 1. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak een nieraandoening, waardoor het lichaam een ​​overmatige hoeveelheid eiwit in de urine uitscheidt.

 2. Uit een onderzoek is gebleken dat degenen die alleen soja-eiwitten in hun dieet consumeerden minder eiwitten uitscheiden dan degenen die alleen dierlijke eiwitten consumeerden.

 3. De onderzoekers stellen voor dat dit ten goede kan komen aan patiënten met diabetes type 2.

4. Nierfunctie

 1. Eiwit, en in het bijzonder soja-eiwit, kan de nierfunctie verbeteren en kan voordelen hebben voor mensen die dialyse of niertransplantatie ondergaan.

 2. Eén meta-analyse van negen onderzoeken toonde een positief effect van soja op sommige biomarkers van mensen met chronische nierziekte.

 3. Dit kan te wijten zijn aan het eiwitgehalte, maar ook aan de invloed ervan op de lipideniveaus in het bloed.

5. Osteoporose

 1. Soja-isoflavonen kunnen helpen botverlies te verminderen en de botmineraaldichtheid te verhogen, vooral na de menopauze. Er is ook gemeld dat ze andere symptomen van de menopauze verminderen.

6. Symptomen van de menopauze

 1. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het consumeren van sojaproducten de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, kan helpen verlichten vanwege de fyto-oestrogenen die ze bevatten.

 2. Hoewel de symptomen tussen vrouwen kunnen verschillen, lijken opvliegers veel minder vaak voor te komen in Aziatische landen, waar mensen meer soja consumeren.

 3. Er zijn tegenstrijdige resultaten geproduceerd, maar er zijn aanwijzingen dat het consumeren van sojaproducten die rijk zijn aan genisteïne de frequentie en ernst van opvliegers kan helpen verminderen.

 4. Er zijn echter meer studies nodig om precies vast te stellen wat er gebeurt en waarom.

7. Lever schade

 1. Een onderzoek bij ratten heeft gesuggereerd dat elk type tofu dat is gestremd met verschillende stollingsmiddelen kan leverschade door vrije radicalen helpen voorkomen.

8. Leeftijdsgebonden hersenziekten

 1. Populatiestudies hebben aangetoond dat, in regio's waar mensen meer soja consumeren, er een lagere incidentie is van leeftijdsgerelateerde psychische stoornissen.

 2. De resultaten zijn echter gemengd.

 3. Een onderzoeksgroep ontdekte dat behandeling met soja-isoflavonen gekoppeld was aan betere prestaties in non-verbaal geheugen, verbale vloeiendheid en andere functies.

 4. Toen dezelfde groep nog een kleine studie uitvoerde, waarbij 65 mensen ouder dan 60 jaar met Alzheimer betrokken waren, vonden ze niet dat soja-isoflavines cognitieve voordelen boden.

 5. Uit bevindingen in 2017 bleek echter dat sojaproducten mensen met Alzheimer kunnen helpen vanwege hun lecithinegehalte, wat het lichaam helpt fosfatipiden fosfatidinezuur (PA) en fosfatidylserine (PS) te produceren. PA en PS spelen een belangrijke rol in het functioneren van neuronen.

Nutrition

 1. Een blok harde tofu met een gewicht van 122 gram (g) bevat:

 2. Het bevat ook kleine hoeveelheden thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B-6, choline, mangaan en selenium.

 3. Soja is het hoofdbestanddeel van tofu. Het is een complete bron van eiwit in de voeding, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die nodig zijn in het dieet. Sojabonen bevatten ook veel gezonde meervoudig onverzadigde vetten, vooral omega-3 alfa-linoleenzuur.

 4. De isoflavonen in sojaproducten zijn gekoppeld aan een reeks gezondheidsvoordelen, maar ook aan enkele risico's.

 5. Het calcium en magnesium in soja kunnen de botten helpen versterken, de symptomen van PMS verminderen, de bloedsuikerspiegel reguleren en migraine voorkomen.

Voorbereidingstips

 1. Tofu heeft verschillende consistenties: extra stevig, stevig, zacht of zijdeachtig.

 2. Tofu komt veel voor in de Aziatische keuken, met name in Oost- en Zuidoost-Azië. Door zijn neutrale smaak kan het gemakkelijk in elk recept worden opgenomen.

 3. Tofu wordt gebruikt in veel vleesvervangers, zoals tofu-worstjes en tofu-burgers. Deze smaken en voelen aan als het vlees dat ze imiteren.

 4. De volgende gezonde gerechten bevatten tofu:

 5. Geactiveerde lasagne

 6. Slow-cooker Thaise kokos curry

 7. Hartige gevulde paprika's en aardappelen

Risico's

 1. Sojaproducten kunnen een gezond alternatief zijn voor vleesproducten, maar er is enige controverse over een aantal van hun gezondheidseffecten.

Risico op borstkanker

 1. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat een hoge soja-inname gerelateerd zou kunnen zijn aan hogere percentages borstkanker.

 2. Uit geografische studies blijkt echter dat in gebieden waar vrouwen meer soja consumeren, het percentage borstkanker lager ligt. er is onvoldoende bewijs uit klinische proeven bij mensen om dit risico te bevestigen.

 3. Bovendien lijkt de impact alleen betrekking te hebben op een specifiek type borstkanker, dat oestrogeenreceptorpositief is.

 4. Sommige vroege knaagdierstudies suggereerden dat een hoge inname van soja de tumorgroei kan verhogen, maar latere studies hebben aangetoond dat ratten soja anders metaboliseren dan mensen, waardoor de vroege resultaten ongeldig zijn.

 5. Matige hoeveelheden hele sojaproducten worden momenteel niet geacht de tumorgroei of het risico op borstkanker te beïnvloeden.

 6. Andere onderzoekers hebben zelfs geconcludeerd dat het dagelijks consumeren van ten minste 10 milligram (mg) soja het recidief van borstkanker met 25 procent kan verminderen.

 7. Anderen suggereren dat ze, vanwege de manier waarop soja-isoflavonen werken, het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziekten. Ze vragen om verder onderzoek.

Effecten van verwerking

 1. Bevindingen uit diermodellen hebben ook gesuggereerd dat het risiconiveau van tumorgroei afhankelijk is van de mate waarin een isoflavon bevattend product is verwerkt.

 2. Het is beter om tofu en ander sojavoedsel te consumeren dat minimale hoeveelheden verwerking heeft ondergaan, zoals sojabonen of edamame, tofu, tempeh en sojamelk.

 3. Producten gemaakt van tofu, zoals tofu-worsten, kunnen additieven zoals natrium en smaakstoffen bevatten die ze minder gezond maken. Het is belangrijk om het voedingsetiket te controleren bij het kopen van bewerkte voedingsmiddelen.

Feminisatie en vruchtbaarheid

 1. Een verdere zorg bij een hoge soja-inname is dat het fyto-oestrogeen in sojaproducten een mild feminiserend effect kan hebben, en dat dit kan leiden tot complicaties zoals gynaecomastie (borstontwikkeling bij mannen), of dat het de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

 2. De impact is echter waarschijnlijk niet groot genoeg om het gebruik van soja in babyvoeding en andere voedingsmiddelen te voorkomen.

Genetisch gemodificeerde soja

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Sojaproducten van oorsprong uit de VS zijn vaak genetisch gemodificeerd (GM). Sojaproducten kunnen ook worden verwerkt met hexaan, een oplosmiddel dat wordt gebruikt om olie uit sojabonen te extraheren.

 4. Voor iedereen die zich zorgen maakt over genetische modificatie of hexaanverwerking, kan biologisch voedsel een goede keuze zijn.

 5. De sleutel tot een goede gezondheid is een gezonde levensstijl, met een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, in plaats van zich te concentreren op één dieetitem.

 6. Een reeks tofu-producten kan online worden gekocht.

 7. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 27 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Taku, K., Umegaki, K., Sato, Y., Endoh, K., Watanabe, S. (2007). Soja-isoflavonen verlagen het serum totaal en LDL-cholesterol bij mensen: een meta-analyse van 11 gerandomiseerde gecontroleerde studies [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407