Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Banaanvoeding: darmgenezer of bloedsuikerverstoorder?

Voorzorgsmaatregelen voor tomaten en mogelijke interacties

 1. Bananen kunnen een verwarrend voedsel zijn. Aan de ene kant weten we dat bananenvoeding veel suiker bevat en suiker is allesbehalve goed voor ons. Aan de andere kant horen we ook dat ze vol zitten met belangrijke voedingsstoffen die een betere gezondheid kunnen bevorderen. Dus wat is het oordeel over bananenvoeding en of het gezond is of niet?

 2. Bananen zijn inderdaad een geweldige bron van verschillende essentiële voedingsstoffen, waaronder kalium, magnesium, vezels en meer. Ze zijn ook een ideaal voedsel voor atleten en degenen die regelmatig sporten dankzij hun concentratie van snelwerkende koolhydraten. Deze koolhydraten kunnen het energieniveau verhogen en je de hele dag op de been houden. Bananen bevatten zelfs een handige energiebron die perfect is om vlak voor een training te gebruiken. Ze zijn ook rijk aan vitale voedingsstoffen na de training die kunnen helpen spierweefsels te herstellen en waterretentie in evenwicht te brengen.

 3. Al deze voordelen gepropt in één stuk fruit van 100 calorieën klinkt als een behoorlijk goede deal, maar bananen kunnen ook lastig zijn voor bepaalde mensen en zijn misschien niet de beste keuze voor iedereen .

 4. Omdat bananen een relatief hoge hoeveelheid suiker en koolhydraten bevatten, maar praktisch geen banaanproteïne of gezonde vetten, kunnen ze de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Dit is een probleem voor iedereen die een vorm van insulineresistentie heeft, inclusief diegenen die prediabetisch zijn of diabetes hebben. Daarom zijn bananen een geweldige snack voor de meeste - maar niet allemaal.

 5. Als u iemand bent die verder gezond en relatief actief is, zijn bananen een slimme en voordelige voedselkeuze om aan uw dieet toe te voegen. Als u echter gewicht wilt verliezen of moeite hebt met het beheersen van uw bloedsuikerspiegel, wilt u misschien liever andere fruit- en voedselopties gebruiken dan bananen.

Banaanvoedingsfeiten

 1. Dus hoeveel calorieën zitten er in een banaan, hoeveel koolhydraten zitten er in een banaan en zijn bananen gezond? Kijk maar eens naar de feiten over medium bananenvoeding en het is gemakkelijk te zien waarom deze superfruit zo voedzaam is. Bananen zijn niet alleen goed voor je, maar ze bevatten ook veel belangrijke vitamines en mineralen, waaronder vitamine B6, vitamine C, mangaan en kalium.

 2. Een middelgrote banaan (ongeveer 118 gram) bevat ongeveer:

 3. Bananenvoeding bevat ook kleine hoeveelheden vitamine A, vitamine E, vitamine K, calcium, ijzer, zink en selenium.

Top 9 voordelen van bananenvoeding

 1. Dus hoeveel calorieën zitten er in een banaan, hoeveel koolhydraten zitten er in een banaan en zijn bananen gezond? Kijk maar eens naar de feiten over medium bananenvoeding en het is gemakkelijk te zien waarom deze superfruit zo voedzaam is. Bananen zijn niet alleen goed voor je, maar ze bevatten ook veel belangrijke vitamines en mineralen, waaronder vitamine B6, vitamine C, mangaan en kalium.

 2. Een middelgrote banaan (ongeveer 118 gram) bevat ongeveer:

 3. Bananenvoeding bevat ook kleine hoeveelheden vitamine A, vitamine E, vitamine K, calcium, ijzer, zink en selenium.

1. Verhoogt energie

 1. Bananen zijn een geweldige snack omdat ze koolhydraten bevatten in de vorm van snel afgevende suikers die je lichaam kan gebruiken voor onmiddellijke energie. Na een intensieve training gebruikt je lichaam deze koolhydraten om afgebroken spiervezels bij te vullen en te repareren.

 2. Na het sporten bevat banaanvoeding suikermoleculen die in staat zijn spierweefsels te bereiken op het moment dat ze het meest nodig zijn. Dit helpt de glucosewaarden snel te herstellen, wat van vitaal belang is om uw lichaam de energie te geven die het nodig heeft om spieren en kracht te krijgen. Bananen zijn nuttig vóór of na het sporten en voorzien je lichaam van voldoende bananenkoolhydraten en voedingsstoffen om het herstel te bevorderen.

2. Geladen met kalium

 1. Bananen zijn een van de beste bronnen van kalium ter wereld. Kalium is een andere voedingsstof die cruciaal is voor degenen die fysiek actief zijn, maar er zijn ook tal van voordelen voor kalium waarvan iedereen kan genieten. Kalium werkt als een elektrolyt, bevordert de bloedsomloop, helpt bij het beheersen van de blaasstroom en hydratatieniveaus in het lichaam en maakt het mogelijk dat zuurstof uw cellen bereikt.

 2. Kalium is nuttig bij het voorkomen van hoge bloeddruk en kan het risico op hartaandoeningen en beroertes helpen verminderen door de circulatie, natrium- en waterretentie in het lichaam te reguleren. Kalium helpt de bloeddruk te verlagen door het effect van natrium in het bloed tegen te gaan, zodat uw hart efficiënt blijft werken. Gelukkig hebben studies aangetoond dat de beste manier om de potentiële voordelen van kalium te optimaliseren, is om er meer van te consumeren via hele voedselbronnen, zoals fruit en groenten. Kalium helpt ook bij het voorkomen van spierkrampen na het sporten en helpt spieren effectiever te genezen en op te bouwen. Dit maakt het een bijzonder belangrijke voedingsstof voor iedereen die fysiek actief is, evenals voor degenen die herstellen van een blessure.

3. Verbetert de spijsvertering

 1. Elke banaan bevat ongeveer drie gram vezels. De vezel in banaan kan de regelmaat helpen ondersteunen om constipatie, een opgeblazen gevoel en andere ongewenste spijsverteringssymptomen te voorkomen. Banaanvezels helpen het onderhoud van de normale darmfuncties te herstellen, omdat het bindt aan afvalstoffen en gifstoffen in het spijsverteringskanaal en helpt bij de uitscheiding ervan door het lichaam.

 2. Volgens een beoordeling uitgevoerd door het Department of Internal Medicine and Nutritional Sciences Program aan de University of Kentucky, heeft vezel ook een lange lijst met andere spijsverteringsvoordelen. Het kan zelfs gunstig zijn bij de behandeling van gastoesofageale refluxziekte, darmzweren, diverticulitis, constipatie en aambeien.

4. Verbetert de stemming

 1. Bananen bevatten een aminozuur dat tryptofaan wordt genoemd. Tryptofaan wordt gebruikt om serotonine te produceren, een van onze belangrijkste 'gelukkige hormonen'. Gezonde niveaus van serotonine werken om uw humeur op te heffen en stemmingsstoornissen, zoals angst en depressie te voorkomen. Bananenvoeding bevat ook antioxidanten die helpen bij de afgifte van dopamine in de hersenen, een ander humeurverbeterend hormoon. Regelmatig bananen consumeren kan je energie verhogen, vermoeidheid voorkomen en een gezond niveau van deze belangrijke neurotransmitters handhaven om je humeur te stimuleren.

5. Betaalbare, handige en gezonde snack

 1. Bananen bevatten weinig calorieën met slechts ongeveer 105 calorieën in elke middelgrote banaan. Vergeleken met veel andere bewerkte of calorierijke snackkeuzes, maken bananen een geweldige gezonde snack onderweg omdat ze vooraf zijn geportioneerd en vol voedingsstoffen en vezels bevatten. Dit maakt bananen een goede keuze voor iedereen die zijn of haar calorie-inname in de gaten houdt om af te vallen. Hoewel het misschien moeilijk is om ander fruit zoals bessen schoon te maken, te bereiden en te porteren om van te genieten als een gezond tussendoortje, zijn bananen gemakkelijk draagbaar en hoeven ze niet te worden gekoeld. Hun prijs is nog een van de grootste voordelen van bananen. Ze zijn een van de minst dure soorten fruit die je kunt kopen, en zelfs kiezen voor biologische bananenvoeding is meestal erg betaalbaar.

 2. Probeer ze aan het werk te houden op uw bureau, in uw sporttas of zelfs in uw auto als een noodhapje om honger af te weren wanneer het hunkeren naar. Combineer ze met een gezonde bron van eiwitten of vet zoals amandelboter, Griekse yoghurt of havermout om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

6. Goede bron van mangaan

 1. Een portie bananen toevoegen aan uw dagelijkse voeding is een geweldige manier om uw mangaaninname te verhogen. Mangaan is belangrijk voor veel functies in het lichaam, waaronder het handhaven van een gezonde huid, het sterk houden van de skeletstructuur, het handhaven van een goede hersenfunctie en het verminderen van schade door vrije radicalen.

 2. Studies hebben aangetoond dat mangaan kan helpen bij een gezonde hersenfunctie en kan helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson. Sommige studies tonen ook aan dat mangaansuppletie de minerale botdichtheid kan helpen verhogen en zelfs kan helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals osteoporose.

 3. Bovendien fungeert mangaan ook als een ontstekingsremmer en antioxidant, twee cruciale eigenschappen die nuttig zijn bij het natuurlijk vertragen van veroudering, omdat ze schade door vrije radicalen en oxidatieve stress verminderen.

7. Bevordert gewichtsverlies

 1. Bananen bevatten weinig calorieën maar zijn rijk aan voedingsvezels, een belangrijke voedingsstof die u helpt om u langer vol te voelen. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat een hogere inname van vezelrijk fruit in de loop van de tijd kan worden geassocieerd met een verhoogd gewichtsverlies. Om deze reden worden bananen vaak aanbevolen als een basisingrediënt in een gezond dieet voor gewichtsverlies voor diegenen die een paar extra kilo's willen afwerpen.

 2. Plus, omdat bananen veel vezels bevatten en een hoog watergehalte hebben, kunnen ze u helpen vol te zitten en te voorkomen dat u tussendoor snakt op ander verwerkt voedsel. Dit maakt ze een schuldvrije optie om je zoetekauw te bevredigen zonder je inspanningen voor gewichtsverlies daarbij te ontsporen.

8. Verbetert de nierfunctie

 1. Bananen zitten boordevol kalium, een micronutriënt die een centrale rol speelt in bijna elk aspect van de gezondheid, vooral als het gaat om de nierfunctie. Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van meer bananen de nierfunctie kan helpen behouden en zelfs kan beschermen tegen nierziekten. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer toonde aan dat het eten van een hoger aantal bananen per maand geassocieerd was met een lager risico op het ontwikkelen van niercelcarcinoom.

 2. Merk op dat velen met een nierziekte kunnen worden aanbevolen om de kaliuminname te matigen door de consumptie van fruit zoals bananen te beperken, omdat teveel kalium in sommige gevallen schadelijk kan zijn. Als u een nierziekte heeft of een hoog kaliumgehalte, raadpleeg dan uw arts of diëtist voordat u uw inname van kaliumrijke groenten en fruit zoals bananen verhoogt.

9. Ondersteunt de gezondheid van het hart

 1. Bananen zitten boordevol verschillende belangrijke voedingsstoffen die je hart gezond en sterk kunnen houden, waaronder zowel kalium als magnesium. Vooral kalium helpt de bloeddruk te reguleren om overmatige belasting van de hartspier te voorkomen. Een hogere inname van kalium is niet alleen gekoppeld aan een lager risico op een beroerte, maar het kan ook helpen het risico op coronaire hartziekten en een hartaanval te verminderen.

 2. Bananen bevatten ook een stevige dosis magnesium, met ongeveer 8 procent van de dagelijkse aanbevolen waarde in elke portie. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties en is ook essentieel voor de gezondheid van het hart. Een magnesiumtekort kan zelfs correleren met ernstige chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en hoge niveaus van cholesterol en triglyceriden.

Geschiedenis en toepassingen van bananevoeding in de traditionele geneeskunde

 1. Volgens sommige bronnen werden bananen eerst duizenden jaren geleden, ergens rond 5000 voor Christus, geteeld en gegeten in delen van Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea. Uit records blijkt ook dat bananen kort na deze tijd werden gekweekt in regio's van Afrika en het nabijgelegen eiland Madagascar. Bananen verspreid over de regio's van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, inclusief gebieden van Egypte en Palestina, rond de negende en 10e eeuw. Ze werden zelfs genoemd in enkele oude islamitische teksten.

 2. Toen ontdekkingsreizigers uit het Midden-Oosten en Europa naar Midden- en Zuid-Amerika begonnen te reizen, brachten ze bananen mee op hun reizen, waardoor het fruit aan een geheel nieuwe populatie werd geïntroduceerd. Portugese ontdekkingsreizigers brachten als eerste bananen naar nieuw ontdekte regio's en populaties in dit gebied, waar ze tegenwoordig nog steeds veel worden geconsumeerd.

 3. Bananen werden gemakkelijk gekweekt in de tropen van Zuid- en Midden-Amerika, dus ze begonnen snel in grote hoeveelheden te worden geoogst, terwijl hun populariteit zich uitbreidde naar Noord-Amerika. Historisch gezien werden bijna alle delen van de bananenplant medicinaal gebruikt. De bloemen werden gebruikt om zweren en dysenterie te behandelen en gekookte bloemen werden aan diabetici gegeven om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Ondertussen werd gedacht dat het sap van de plant epilepsie, koorts, insectenbeten en aambeien zou helpen.

 4. Tegenwoordig verbouwen gebieden in het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika nog steeds grote hoeveelheden bananen, waaronder Brazilië, Ecuador en Colombia. India, Oeganda en China worden tegenwoordig echter beschouwd als de drie grootste exportlanden van bananen. Terwijl originele wilde bananen grote zaden bevatten, staan ​​de moderne soorten bananen die we eten bekend als parthenocarpische vruchten. Dit betekent dat hun vlees zwelt en rijpt zonder dat de zaden zelfs maar bemest hoeven te worden. Tegenwoordig zien we veel kleinere zaden in bananen en een compacter formaat dan de bananen die oorspronkelijk werden geconsumeerd.

Banaanvoeding versus appelvoeding

 1. Appels en bananen zijn twee van de meest populaire vruchten op de markt, dankzij hun heerlijke smaak, toegankelijkheid en gemak. Er zijn echter ook een aantal opmerkelijke verschillen tussen deze twee soorten fruit, vooral wanneer de gegevens van de bananenvoeding worden vergeleken met de feiten over appelvoeding.

 2. Bij het vergelijken van een middelgrote banaan met een middelgrote appel, zitten er iets meer koolhydraten in een banaan en meer calorieën in banaan. Er zit ook meer kalium in banaan. In feite bevat een middelgrote appel slechts ongeveer de helft van de hoeveelheid bananenkalium per portie. Hoewel appels een beetje meer suiker bevatten, bevatten ze ook meer voedingsvezels dan bananen. Dat gezegd hebbende, beide bevatten veel vitamine C en kunnen worden opgenomen als onderdeel van een gezond, goed afgerond dieet om te profiteren van de unieke set voedingsstoffen die elk te bieden heeft.

Banaan versus weegbree

 1. Bananen en plantains hebben nogal wat overeenkomsten, en het is gemakkelijk om deze twee tropische vruchten in de war te brengen. Ze zijn niet alleen nauw verwant, maar ze lijken ook op elkaar, hebben vergelijkbare voedingsprofielen en bevatten verschillende van dezelfde belangrijke vitamines en mineralen in elke portie.

 2. Plantains zijn zetmeelrijk en bevatten veel minder suiker dan het typische Cavendish-voedingsprofiel voor bananen. Weegbree-voeding bevat zelfs meer koolhydraten en calorieën. Het is ook hoger in belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamine A en vitamine C. Beide zijn echter goede bronnen van vitamine B6, kalium en foliumzuur en bevatten een vergelijkbare hoeveelheid in elke portie.

 3. Plantains zijn ook iets veelzijdiger dan bananen. Terwijl bananen meestal rauw worden gegeten of in zoete goederen en smoothies worden gemengd als zoete snack, worden plantains meestal vóór consumptie gekookt. Ze zijn verkrijgbaar in groene, gele en zwarte varianten. Plantains kunnen worden gebakken, gekookt, gegrild, gepureerd of zelfs gebakken voor gebruik in stoofschotels, soepen, friet en bijgerechten.

Waar te koop en hoe bananen te gebruiken

 1. Vandaag is de Cavendish-banaan de meest voorkomende soort banaan die wordt verkocht. Wereldwijd maken veel landen geen onderscheid tussen bananen en plantains en gebruiken ze bijna door elkaar. Bananen vormen een belangrijk basisvoedsel voor miljoenen mensen die tegenwoordig in ontwikkelingslanden wonen in Latijns-Amerika, Afrika, India en de Stille Zuidzee.

 2. Ze zijn een belangrijk gewas omdat ze het hele jaar door in overvloed groeien en erg goedkoop zijn. Bananen kunnen op verschillende manieren worden gekookt, afhankelijk van het type keuken. Ze worden meestal gebakken, gekookt, gebakken, gemengd of gesneden en "afgestoken" voordat ze worden gedehydrateerd. Bananenchips zijn een geweldige aanvulling op een granenvrije granola om een ​​beetje extra boost van energie toe te voegen na een training of wanneer je die middag ineenstorting raakt.

 3. Merk op dat het het beste is om je bananen indien mogelijk zelf te snijden en uit te drogen. Veel "chips" die u in de winkel koopt - ook bekend als Kerala-bananenchips - worden vaak gebakken met gehydrogeneerde oliën die een van de potentiële voordelen voor bananenvoeding teniet doen. Als je besluit om voor in de winkel gekochte chips te gaan, controleer dan de Kerala-bananevoedingsingrediënten bij aankoop, of probeer ze van een biologische markt te krijgen en vraag welke olie ze gebruiken of als ze uitgedroogd zijn.

 4. Hoewel het ideaal is om zoveel mogelijk biologisch geteeld voedsel te eten als je kunt, zijn bananen een van de vruchten waarvan wordt gedacht dat ze minder schadelijke pesticiden bevatten dan sommige andere vruchten. Dit komt omdat bananen zijn ingesloten in een dikke schil. Dit helpt voorkomen dat ze veel van de agressieve chemicaliën en toxines absorberen die op gewassen worden gespoten. Ze groeien ook hoog in bomen waar ze over het algemeen veiliger zijn voor knaagdieren, dieren en bepaalde insecten. Als zodanig worden ze minder bespoten met pesticiden en herbiciden dan veel andere voedingsmiddelen.

Bananenrecepten

 1. Bananen zijn uiterst veelzijdig in recepten. Ze kunnen zelfs opkomen voor dingen als suiker, geraffineerde oliën, verwerkte meel en meer. Omdat bananen zoet zijn en vocht bevatten, vormen ze een geweldig vervangend ingrediënt in recepten voor minder gezond voedsel en toegevoegde suiker. Je kunt ook bananen gewoon eten, ze hebben met notenboter, of ze gebruiken in recepten zoals gezonde pannenkoeken, muffins en brood.

 2. Hier zijn een paar smakelijke recepten die het gemakkelijk maken om van de vele voordelen van bananen in uw dagelijkse voeding te genieten:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Dus zijn bananen slecht voor je? Zoals eerder vermeld, hoewel er veel bananengezondheidsvoordelen zijn om te overwegen, zijn ze misschien niet de beste voedselkeuze voor iedereen.

 2. Bijvoorbeeld, degenen die moeite hebben om de bloedsuikerspiegel in een gezonde staat te houden of die proberen af ​​te vallen, moeten de consumptie mogelijk met mate houden om de potentiële gezondheidsvoordelen van bananen te maximaliseren. Vergeleken met ander fruit zoals bessen, citrusvruchten en kiwi, zit er veel meer suiker in banaan. Bovendien bevat elke portie minder vezels en een hogere hoeveelheid banaancalorieën en banaankoolhydraten. Vezel is cruciaal om de opname van suiker in de bloedbaan te vertragen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 3. Bessen zijn een goed voorbeeld van een vrucht met een gezonde verhouding suiker en vezels. Ze bevatten relatief weinig suiker voor een vrucht, maar bevatten veel vezels en nuttige antioxidanten. Om deze reden kan het het beste zijn voor diegenen die gewicht of bloedsuikerspiegel willen beheersen om zich te houden aan het consumeren van bessen en andere vormen met weinig suiker / vezelrijk fruit zoals groene appels, kiwi's en citrus. Deze vruchten hebben een lagere glycemische index dan bananen. Ze hebben dus een veel minder dramatische invloed op de bloedsuikerspiegel.

 4. Interessant is echter dat, ondanks de hoeveelheid koolhydraten van bananen, studies aantonen dat bananen een lagere glycemische index en langzamer opneembare suikers bevatten als ze onderrijp zijn. Als je moeite hebt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, kan het kiezen van groene bananen boven volledig rijp fruit een betere optie zijn om van de vele bananenvoordelen te genieten. Dit komt omdat onderrijpe bananen meer resistente zetmeel bevatten dan de rijpe banaan. Resistent zetmeel wordt langzamer afgebroken in het lichaam.

Laatste gedachten over banaanvoeding

 1. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407