Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Collageen: wat is het en wat zijn de toepassingen?

Collageen: wat is het en wat zijn de toepassingen?

 1. Het is de stof die het lichaam bij elkaar houdt. Collageen vormt een steiger om sterkte en structuur te bieden.

 2. Endogeen collageen is natuurlijk collageen, gesynthetiseerd door het lichaam. Exogeen collageen is synthetisch. Het komt van een externe bron, zoals supplementen.

 3. Endogeen collageen heeft een aantal belangrijke functies. Pech en uitputting zijn gekoppeld aan een aantal gezondheidsproblemen.

 4. Exogeen collageen wordt gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden, inclusief het herstel van lichaamsweefsels.

 5. Hier zijn enkele belangrijke punten over collageen. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Wat is collageen?

 1. Collageen is een hard, onoplosbaar en vezelachtig eiwit dat een derde van het eiwit in het menselijk lichaam uitmaakt.

 2. In de meeste collagenen worden de moleculen samengepakt om lange, dunne fibrillen te vormen.

 3. Deze fungeren als ondersteunende structuren en cellen aan elkaar verankerd. Ze geven de huid sterkte en elasticiteit.

 4. Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen, maar 80 tot 90 procent behoort tot de types 1, 2 en 3. Deze verschillende types hebben verschillende structuren en functies.

 5. De collagenen in het menselijk lichaam zijn sterk en flexibel.

 6. Type 1 collageenfibrillen kunnen bijzonder worden uitgerekt. Gram voor gram zijn ze sterker dan staal.

Rollen: wat doet collageen?

 1. Collageen wordt uitgescheiden door verschillende cellen, maar voornamelijk door bindweefselcellen.

 2. Het wordt gevonden in de extracellulaire matrix. Dit is een ingewikkeld netwerk van macromoleculen dat de fysieke eigenschappen van lichaamsweefsels bepaalt. Een macromolecuul is een molecuul dat een groot aantal atomen bevat.

 3. In de dermis, of de middelste laag van de huid, helpt collageen een vezelachtig netwerk van cellen te vormen, fibroblasten genaamd, waarop nieuwe cellen kunnen groeien. Het speelt ook een rol bij het vervangen en herstellen van dode huidcellen.

 4. Sommige collagens fungeren als beschermende bedekking voor gevoelige organen in het lichaam, zoals de nieren.

 5. Met de leeftijd produceert het lichaam minder collageen. De structurele integriteit van de huid neemt af. Rimpels worden gevormd en gewrichtskraakbeen verzwakt.

 6. Vrouwen ervaren een dramatische vermindering van collageensynthese na de menopauze.

 7. Tegen de leeftijd van 60 jaar is een aanzienlijke daling van de collageenproductie normaal.

Gebruik: medisch en cosmetisch

 1. Collageen is resorbeerbaar. Dit betekent dat het kan worden afgebroken, omgezet en terug in het lichaam kan worden opgenomen. Het kan ook worden gevormd tot verdichte vaste stoffen of roosterachtige gels.

 2. Door de uiteenlopende functies en het feit dat het van nature voorkomt, is het klinisch veelzijdig en geschikt voor verschillende medische doeleinden.

 3. Collageen voor medisch gebruik kan afkomstig zijn van mensen, koeien, varkens of schapen.

Huidvullers

 1. Collageeninjecties kunnen de contouren van de huid verbeteren en depressies opvullen.

 2. Vulstoffen die collageen bevatten, kunnen cosmetisch worden gebruikt om lijnen en rimpels uit het gezicht te verwijderen. Het kan ook littekens verbeteren, zolang deze maar geen scherpe rand hebben.

 3. Deze vulstoffen zijn afkomstig van mensen en koeien. Huidtesten moeten worden uitgevoerd voordat collageen van koeien wordt gebruikt om allergieën te verergeren.

 4. Collageen kan relatief oppervlakkige volumes vullen. Meer uitgebreide gaten worden meestal gevuld met stoffen zoals vet, siliconen of implantaten.

Wondverband

 1. Collageen kan wonden helpen genezen door nieuwe huidcellen naar de wond te trekken. Het bevordert genezing en biedt een platform voor nieuwe weefselgroei.

 2. Collageenverbanden kunnen helpen genezen:

 3. Collageenverbanden worden niet aanbevolen voor derdegraads brandwonden, wonden bedekt met droge eschar of voor patiënten die mogelijk gevoelig zijn voor producten afkomstig van koeien.

Geleide weefselregeneratie

 1. Op collageen gebaseerde membranen zijn gebruikt bij parodontale en implantaattherapie om de groei van specifieke celtypen te bevorderen.

 2. Bij kaakchirurgie kunnen collageenbarrières voorkomen dat snelgroeiende cellen rond het tandvlees naar een wond in een tand migreren. Hierdoor blijft een ruimte behouden waar tandcellen de kans krijgen om te regenereren.

 3. Op collageen gebaseerde membranen kunnen in deze gevallen helpen bij de genezing en ze zijn resorbeerbaar, dus deze barrière hoeft na de hoofdoperatie niet chirurgisch te worden verwijderd.

Vasculaire protheses

 1. Collageenweefseltransplantaten van donoren zijn gebruikt bij de perifere zenuwregeneratie, in vaatprothesen en in arteriële reconstructie.

 2. Hoewel collageenprothesen compatibel zijn met het menselijk lichaam, zijn sommige trombogeen gebleken of kunnen ze bloedstolling veroorzaken.

Behandeling van artrose

 1. Collageensupplementen of formuleringen kunnen artrose helpen behandelen.

 2. Een beoordeling uit 2006 wees uit dat supplementen die collageen bevatten, pijnlijke symptomen hebben helpen verminderen en de gewrichtsfunctie bij mensen met artrose hebben verbeterd.

 3. Terwijl het supplement werd geabsorbeerd, stapelde collageen zich op in het kraakbeen en dit hielp de extracellulaire matrix opnieuw op te bouwen.

 4. Niet alle studies hebben deze bevindingen echter ondersteund.

Revitalisatie van de huid

 1. Veel producten die collageen bevatten, waaronder crèmes en poeders, beweren de huid te revitaliseren door het collageengehalte in het lichaam te verhogen.

 2. Dit is echter onwaarschijnlijk, omdat collageenmoleculen te groot zijn om door de huid te worden opgenomen.

 3. Elk voordeel is waarschijnlijk te wijten aan de hydraterende effecten van deze producten. Ze verhogen het collageen niet rechtstreeks.

 4. Dergelijke behandelingen zijn ook niet als geneesmiddelen geclassificeerd, dus claims over hun werkzaamheid hoeven niet wetenschappelijk te worden bewezen. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze producten.

Collageenverlies voorkomen

 1. Lasertherapie kan striae helpen behandelen, omdat het de groei van collageen, elastine en melanine kan stimuleren.

 2. Een gezond dieet kan het lichaam helpen collageen aan te maken.

 3. Voedingsstoffen die de collageenvorming kunnen ondersteunen, zijn onder meer:

Wat beschadigt collageen?

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Sommige factoren kunnen de hoeveelheid collageen in het lichaam uitputten. Door ze te vermijden, kan de huid langer gezond blijven.

 3. Hoge suikerconsumptie: een dieet met veel suiker verhoogt de snelheid van glycatie, een proces waarbij bloedsuikers zich aan eiwitten hechten om nieuwe moleculen te vormen die geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) worden genoemd.

 4. LEEFTIJDEN beschadigen eiwitten in de buurt en kunnen collageen droog, bros en zwak maken.

 5. Roken: veel chemicaliën in tabaksrook beschadigen zowel collageen als elastine in de huid.

 6. Nicotine vernauwt ook de bloedvaten in de buitenste huidlagen. Dit brengt de gezondheid van de huid in gevaar door de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid te verminderen.

 7. Zonlicht: ultraviolette stralen in zonlicht zorgen ervoor dat collageen sneller wordt afgebroken, waardoor collageenvezels worden beschadigd en abnormale elastine wordt opgebouwd.

 8. De UV-stralen in zonlicht beschadigen het collageen in de lederhuid en de huid bouwt verkeerd op en vormt rimpels.

 9. Auto-immuunziekten: sommige auto-immuunziekten veroorzaken antilichamen tegen collageen.

 10. Genetische veranderingen kunnen de extracellulaire matrix beïnvloeden. Het collageen dat wordt geproduceerd, kan lager zijn, of het kan disfunctioneel, gemuteerd collageen zijn.

 11. Het verouderingsproces zorgt ervoor dat het collageengehalte na verloop van tijd op natuurlijke wijze uitput. Er is geen manier om dit te voorkomen.

 12. Het vermijden van tabak en overmatige blootstelling aan de zon en het volgen van een gezond voedings- en trainingsregime kan zichtbare veroudering helpen verminderen en collageen beschermen, waardoor de huid, botten, spieren en gewrichten langer gezond blijven.

 13. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op vr 16 juni 2017. Bezoek onze categoriepagina Dermatologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Dermatologie.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 14. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407