Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De beste smoothies voor mensen met diabetes

De beste smoothies voor mensen met diabetes

 1. Een smoothie kan een goede manier zijn om superfoods, zoals spinazie en groene bladeren, te consumeren. Andere ingrediënten kunnen echter veel vet en suiker bevatten en het risico op suikerpieken en gewichtstoename verhogen.

 2. Een paar tips volgen kan een persoon met diabetes helpen om van smoothies te genieten en tegelijkertijd de bijwerkingen beperken.

 3. Lees verder om erachter te komen hoe u een gezonde smoothie maakt en ontdek enkele voordelen en risico's van het maken van smoothies in het dieet voor diabetes.

1. Gebruik gezonde vetten

 1. Sommige vetten zijn goed voor mensen met diabetes. Vetten spelen een essentiële rol in het lichaam en kunnen de snelheid waarmee suiker het bloed binnendringt, vertragen en de persoon tevreden laten.

 2. Enkele gezonde bronnen van vet om toe te voegen aan een ochtend-smoothie zijn:

 3. Te veel vet kan echter leiden tot gewichtstoename, dus is het essentieel om de hoeveelheden te verdelen.

2. Voeg eiwit toe

 1. Op dezelfde manier als vet biedt eiwit vele gezondheidsvoordelen die essentieel zijn voor iedereen, maar vooral voor mensen met diabetes.

 2. Een hoog eiwitgehalte kan de opname van voedsel vertragen, en dit vermindert de snelheid waarmee suiker de bloedbaan binnenkomt.

 3. Eiwit kan op dierlijke of plantaardige basis zijn. Het toevoegen van eiwitrijke ingrediënten aan een smoothie kan gezondheidsvoordelen bieden.

 4. Geschikte smoothies-eiwitten zijn onder meer:

3. Vul vezels bij

 1. Vezel kan oplosbaar of onoplosbaar zijn.

 2. Deze factoren kunnen een persoon met diabetes ten goede komen door het risico te verminderen van:

 3. Op deze manieren kan vezels de kans op verschillende complicaties met betrekking tot diabetes en een hoge bloedsuikerspiegel verlagen en de algehele gezondheid verbeteren.

 4. Vezelrijk voedsel dat mogelijk goed werkt in een smoothie, is onder meer:

 5. Waarom hebben we vezels nodig? Klik hier om erachter te komen.

4. Voeg smaak toe zonder suiker

 1. Veel voedingsmiddelen bevatten al suiker, en sommige bevatten verborgen suikers. Bewerkte of voorgemonteerde voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suiker.

 2. Onthoud dat bij het kiezen van ingrediënten:

 3. Deze kunnen met mate geschikt zijn.

 4. Andere manieren om smaak toe te voegen zijn:

 5. Het is het beste om smoothies met natuurlijke ingrediënten te zoeten in plaats van zoetstoffen toe te voegen, omdat onderzoekers nog steeds niet precies weten hoe zoetstoffen een persoon met diabetes kunnen beïnvloeden.

5. Inclusief 3 porties koolhydraten

 1. Bij het maken van een smoothie moet een persoon met diabetes ervoor zorgen dat hij weet hoeveel koolhydraten hij toevoegt.

 2. Over het algemeen moeten mensen met diabetes 45 gram (g) of minder koolhydraten in een smoothie opnemen. Het is een goed idee om ten minste drie verschillende soorten koolhydraten toe te voegen.

 3. Enkele voorbeelden van porties van 15 g koolhydraten die mensen vaak toevoegen aan smoothies zijn:

 4. Probeer greens, spinazie of andere donkere bladgroenten aan de smoothie toe te voegen. Deze bevatten minder koolhydraten per portie en bieden gezonde, nutritionele voordelen.

 5. Met behulp van maatbekers, lepels en de diabetesuitwisselingslijst is een goede manier om te meten hoeveel koolhydraten er in de smoothie worden gedaan.

 6. Een arts zal adviseren over hoeveel koolhydraten een persoon per dag en bij elke maaltijd moet consumeren - dit varieert tussen individuen op basis van hun lengte, gewicht, activiteitsniveaus en medicijnen.

6. Maak er een maaltijd van

 1. Een smoothie kan lijken op een drankje, maar het kan evenveel koolhydraten en calorieën bevatten als een volledige maaltijd.

 2. Houd rekening met het koolhydraten- en caloriegehalte in de smoothie en gebruik deze om een ​​maaltijd te vervangen, of neem er gewoon een heel lichte snack mee.

 3. Als het nog steeds verleidelijk is om een ​​uitgebreid ontbijt of lunch te nemen, kies dan voor bruisend water of ongezoete thee of koffie als drankje.

7. Groenten en fruit met een lage GI

 1. De glycemische index (GI) meet hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt.

 2. Over het algemeen betekent een lager scorend voedingsmiddel dat het lichaam de suiker langzamer zal opnemen dan een voedingsmiddel met een hogere GI. Dit betekent dat voedingsmiddelen met een lage GI minder snel een bloedsuikerpiek veroorzaken.

 3. De laagste GI-score zou zijn voor water, op 0, en de hoogste is voor glucose, op 103.

 4. Alle groenten en fruit hebben verschillende GI-scores omdat ze allemaal verschillende hoeveelheden suiker en vezels bevatten.

 5. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die een persoon aan een smoothie kan toevoegen, en hoe ze op de GI-schaal staan:

 6. Voedingsmiddelen met lage GI (55 of minder)

 7. Voedingsmiddelen met gemiddelde GI (56-69)

 8. Alleen omdat een levensmiddel een lage GI-score heeft, betekent dit niet dat een persoon er zoveel in kan stoppen als hij wil in een smoothie.

 9. Bij het maken van smoothies is het ook de moeite waard om te onthouden dat:

8. Bulk toevoegen

 1. Een smoothie kan aanvoelen als een maaltijd, maar het is een maaltijdvervanger. Als een persoon nog steeds een maaltijd nodig heeft om zich vol te voelen, moeten ze hun inname van smoothies beperken.

 2. Eén bron suggereert dat 150 milliliter (ml) smoothie per dag voldoende is.

 3. Andere opties zijn:

9. Tips voor het bestellen van smoothies

 1. Vraag bij het bestellen van een smoothie weg van huis naar de ingrediënten en kijk of het personeel er een kan maken zonder toegevoegde suiker. Als ze dit niet kunnen, is het het beste om een ​​ander drankje te kiezen.

 2. Sommige verkooppunten maken de smoothie terwijl een persoon wacht, waardoor ze specifieke ingrediënten kunnen aanvragen.

10. Andere voorwaarden om te overwegen

 1. Mensen met diabetes kunnen andere aandoeningen en complicaties ervaren, zoals hoge bloeddruk, obesitas, coeliakie en lactose-intolerantie.

 2. Deze andere voorwaarden kunnen beperken wat voor soort ingrediënten een persoon in een smoothie kan doen.

Lactose-intolerantie

 1. Mensen met lactose-intolerantie moeten vermijden om zuivelmelk of bijproducten van zuivelmelk, zoals yoghurt, aan een smoothie toe te voegen.

 2. Amandelmelk of sojamelk zijn goede alternatieven, en een persoon kan ze gebruiken in plaats van melk in de meeste smoothierecepten.

 3. Mensen moeten alternatieven voor ongezoete melk kiezen of het suikergehalte van een product controleren voordat ze het kopen en gebruiken, omdat sommige melkalternatieven veel suiker kunnen bevatten.

 4. Lees hier meer over alternatieven voor melk en zuivelproducten.

Coeliakie

 1. Studies hebben aangetoond dat coeliakie vaker voorkomt bij mensen met diabetes type 1 dan bij de algemene bevolking.

 2. Mensen met coeliakie moeten voedsel dat gluten bevat, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst, vermijden.

 3. Wei-eiwit is een ingrediënt dat gluten kan bevatten, afhankelijk van het merk. Whey zelf is glutenvrij, maar sommige fabrikanten voegen glutenvullers aan hun producten toe.

 4. Controleer altijd het etiket voordat u weiproducten koopt of probeer andere plantaardige eiwitten.

Obesitas

 1. Mensen met overgewicht of obesitas moeten hun calorieniveau controleren. Het benadrukken van plantaardig voedsel en vezels kan helpen.

 2. In het algemeen zal een smoothie die geschikt is voor een persoon met diabetes waarschijnlijk geschikt zijn voor een persoon die zijn gewicht wil beheersen.

Hoge bloeddruk en hoog cholesterol

 1. Mensen met hoge bloeddruk en hoog cholesterol moeten kiezen voor vezelrijk, vetarm voedsel, zoals:

 2. Mensen met hoge bloeddruk moeten ook voedingsmiddelen vermijden die zout bevatten.

Voordelen van smoothies

 1. Smoothies kunnen een complete maaltijd bieden met voldoende eiwitten, koolhydraten, vezels en vet om een ​​persoon enige tijd tevreden te houden.

 2. Smoothies die fruit, groenten, noten en zaden bevatten, kunnen een goede bron van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zijn die het lichaam nodig heeft. Al deze voedingsstoffen kunnen de algehele gezondheid van een persoon ten goede komen.

 3. Juiste voeding kan het cholesterolgehalte van een persoon verbeteren, vet verminderen, spieren opbouwen, gezondere zenuw- en bloedsomloop bevorderen en het energieniveau verbeteren.

Risico's

 1. Wanneer u een smoothie bestelt of maakt, is het belangrijk om te onthouden dat een smoothie, hoewel het eruit ziet als een drankje, minstens evenveel koolhydraten en calorieën kan bevatten als een maaltijd. Mensen moeten niet zowel een volledige maaltijd als een smoothie eten.

 2. Hoewel smoothie-ingrediënten vezels kunnen bevatten, zorgt het mengen van voedsel ervoor dat vezels afbreken, waardoor het lichaam gemakkelijker te verteren wordt.

 3. Fruit, groenten en andere vezelrijk voedsel zullen minder bevredigend zijn en meer kans op een bloedsuikerspiegel veroorzaken wanneer een persoon ze in een smoothie consumeert in plaats van ze geheel en onbewerkt te eten.

 4. Mensen moeten niet al hun groenten en fruit in smoothies consumeren, maar ervoor zorgen dat het grootste deel van hun inname uit volledig voedsel komt.

Recepten

 1. Volg deze links voor enkele recepten voor enkele geschikte smoothierecepten:

Takeaway

 1. Een smoothie kan een voedzame en smakelijke manier zijn om de dag te beginnen of om tussen de maaltijden een fruit- of groentesnack te krijgen. Een persoon met diabetes moet echter de ingrediënten controleren om er zeker van te zijn dat deze geen toegevoegde suiker bevat.

 2. Het is het beste om smoothies thuis te maken om ervoor te zorgen dat ze gezonde ingrediënten bevatten.

 1. Hoe gezond zijn smoothies voor diabetes en hoeveel moeten we hebben?

:

 1. Smoothies kunnen een voordelig onderdeel zijn van een diabetesdieet zolang het vezels, eiwitten en gezond vet bevat.

 2. Mensen met diabetes moeten smoothies met alleen fruit vermijden en rekening houden met de inname van koolhydraten in één smoothie, omdat dit de bloedsuikerspiegel rechtstreeks zal beïnvloeden.

 3. Door de vruchten in smoothies te combineren met gezond vet, zoals pindakaas, chiazaad of kokosolie, en een gezond eiwit, zoals hennepzaad of Griekse yoghurt, kan de smoothie evenwichtiger worden en een piek in de bloedsuikerspiegel af te schrikken.

 4. Sommige smoothies kunnen veel calorieën bevatten en mensen moeten hier rekening mee houden bij het kiezen van smoothies. Aangezien smoothies een vloeistof zijn, moet u er rekening mee houden dat u niet te veel eet. Het consumeren van hele voedingsmiddelen kan meer vullend zijn dan vloeistoffen en overeten voorkomen, omdat een persoon zich sneller vol voelt.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 17 april 2019.Bezoek onze Diabetes categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Diabetes.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407