Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen en risico's van koffie drinken

Gezondheidsvoordelen en risico's van koffie drinken

 1. Wereldwijd schatten experts dat mensen ongeveer 2,25 miljard koppen koffie per dag consumeren.

 2. Onderzoekers hebben gekeken naar de voordelen van koffie drinken voor aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, inflammatoire darmaandoeningen en leveraandoeningen. Er is bewijs om sommige, maar niet alle, van deze claims te ondersteunen.

 3. Koffie bevat een aantal nuttige voedingsstoffen, waaronder riboflavine (vitamine B-2), niacine (vitamine B-3), magnesium, kalium en verschillende fenolische verbindingen of antioxidanten. Sommige experts suggereren dat deze en andere ingrediënten in koffie het menselijk lichaam op verschillende manieren ten goede kunnen komen.

 4. Dit artikel gaat in op de gezondheidsvoordelen van koffie drinken, het bewijsmateriaal ter ondersteuning van die voordelen en de risico's van koffie drinken.

5 voordelen van koffie drinken

 1. De mogelijke gezondheidsvoordelen van koffie drinken zijn onder meer:

 2. In de onderstaande paragrafen behandelen we deze voordelen in meer detail.

1. Koffie en diabetes

 1. Koffie kan helpen beschermen tegen diabetes type 2.

 2. In 2014 ontdekten onderzoekers die gegevens over meer dan 48.000 mensen verzamelden dat degenen die hun koffieconsumptie met ten minste één kopje per dag gedurende 4 jaar verhoogden, een 11% lager risico op type 2 diabetes hadden dan degenen die hun inname niet verhoogden.

 3. Een meta-analyse uit 2017 concludeerde dat mensen die elke dag vier tot zes kopjes cafeïne- of cafeïnevrije koffie dronken, een lager risico leken te hebben op metabool syndroom, inclusief type 2 diabetes.

2. Koffie en de ziekte van Parkinson

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne, dat aanwezig is in koffie en vele andere dranken, kan helpen beschermen tegen de ziekte van Parkinson.

 2. Een team concludeerde dat mannen die meer dan vier koppen koffie per dag drinken een vijfvoudig lager risico op Parkinson hebben dan degenen die dat niet doen.

 3. Bovendien kan de cafeïne in koffie helpen bij het controleren van beweging bij mensen met Parkinson, volgens een onderzoek uit 2012.

 4. De bevindingen van een meta-analyse van 2017 suggereerden een verband tussen koffieconsumptie en een lager risico op de ziekte van Parkinson, zelfs bij mensen die roken. Dit team ontdekte ook dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op depressie en cognitieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

 5. Er was echter onvoldoende bewijs om te bewijzen dat het drinken van cafeïnevrije koffie de ziekte van Parkinson zou helpen voorkomen.

3. Koffie en leverkanker

 1. Italiaanse onderzoekers ontdekten dat koffieconsumptie het risico op leverkanker met ongeveer 40% verlaagt. Sommige resultaten suggereren dat mensen die drie koppen per dag drinken mogelijk een 50% lager risico hebben.

 2. Ook concludeerde een literatuuronderzoek uit 2019 dat "koffie-inname waarschijnlijk het risico op leverkanker vermindert."

4. Koffie en andere leverziekten

 1. Een meta-analyse uit 2017 concludeerde dat het consumeren van elk type koffie het risico op leverkanker, niet-alcoholische leververvetting en cirrose leek te verminderen.

 2. Mensen die koffie consumeren, hebben mogelijk ook een lager risico op galstenen.

 3. In 2014 keken onderzoekers naar koffieconsumptie bij mensen met primaire scleroserende cholangitis (PSC) en primaire galcirrose (PBC). Dit zijn auto-immuunaandoeningen die de galwegen in de lever beïnvloeden.

 4. Ze ontdekten dat mensen met PSC meer kans hadden op een lagere koffie-inname dan mensen zonder de aandoening. Er waren geen aanwijzingen dat de koffie-inname anders was bij mensen met of zonder PBC.

 5. Een studie uit 2014 suggereerde ook een verband tussen koffieconsumptie en een lager risico om te overlijden aan niet-virale hepatitis-gerelateerde cirrose. De onderzoekers suggereerden dat het dagelijks drinken van twee of meer koppen koffie het risico met 66% zou kunnen verminderen.

5. Koffie en gezondheid van het hart

 1. In een onderzoek uit 2012 werd geconcludeerd dat het drinken van koffie met mate, of het consumeren van ongeveer twee porties van 8 ounce per dag, kan beschermen tegen hartfalen.

 2. Mensen die elke dag matige hoeveelheden koffie dronken, hadden een 11% lager risico op hartfalen dan degenen die dat niet deden.

 3. Uit een meta-analyse uit 2017 bleek dat cafeïneconsumptie op zijn minst een klein voordeel kan hebben voor de cardiovasculaire gezondheid, inclusief bloeddruk.

 4. Sommige onderzoeken hebben echter hogere niveaus van bloedlipiden (vet) en cholesterol gevonden bij mensen die meer koffie consumeerden.

 5. Heeft decafkoffie voordelen of risico's? Lees hier meer.

Voedingswaarde

 1. Normale zwarte koffie (zonder melk of room) bevat weinig calorieën. In feite bevat een typisch kopje zwarte koffie slechts ongeveer 2 calorieën. Het toevoegen van room of suiker verhoogt echter de calorische waarde.

 2. Koffiebonen bevatten ook polyfenolen, een soort antioxidant.

 3. Antioxidanten kunnen het lichaam vrijmaken van vrije radicalen, een soort afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen.

 4. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken. Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen ontstekingen en verschillende aspecten van het metabool syndroom, waaronder diabetes type 2 en obesitas.

 5. In 2018 suggereerden sommige onderzoekers dat het antioxidantgehalte van koffie mogelijk bescherming biedt tegen het metabool syndroom.

 6. De auteur van een artikel uit 2017 merkt op dat hoewel wetenschappers kunnen aantonen dat bepaalde verbindingen in koffiebonen aanwezig zijn, het onduidelijk blijft wat er met hen gebeurt zodra ze het menselijk lichaam binnenkomen.

Risico's

 1. Te veel koffie drinken kan ook nadelige gevolgen hebben. In de onderstaande paragrafen dekken we enkele van deze risico's.

Botbreuken

 1. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die veel koffie drinken een hoger risico op botbreuken hebben.

 2. Mannen met een hogere koffie-inname lijken daarentegen een iets lager risico te hebben.

Zwangerschap

 1. De onderzoekers voegden eraan toe dat koffieconsumptie mogelijk niet veilig is tijdens de zwangerschap. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er een verband is tussen een hoge koffieconsumptie en zwangerschapsverlies, een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.

Endometriose

 1. Er is een hoger risico op endometriose bij vrouwen die koffie drinken, maar er is onvoldoende bewijs om een ​​dergelijk verband te bevestigen.

Gastro-oesofageale refluxziekte

 1. Mensen die veel koffie drinken, lopen mogelijk een iets hoger risico op deze aandoening.

Angst

 1. Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne kan het risico op angst verhogen, vooral bij mensen met paniekstoornis of sociale angststoornis. Minder vaak kan het manie en psychose veroorzaken bij mensen die vatbaar zijn.

Geestelijke gezondheid

 1. Een studie uit 2016 concludeerde dat een hoge inname van cafeïne tijdens de adolescentie kan leiden tot permanente veranderingen in de hersenen.

 2. De wetenschappers achter de studie toonden zich bezorgd dat dit het risico op angstgerelateerde aandoeningen op volwassen leeftijd zou kunnen vergroten.

Aanwezigheid van giftige ingrediënten

 1. In 2015 vonden onderzoekers relatief veel mycotoxinen in commerciële koffie. Mycotoxinen zijn giftige stoffen die koffie kunnen vervuilen als een natuurlijk product.

 2. Sommige mensen maken zich zorgen dat acrymalide, een andere chemische stof in koffie, gevaarlijk kan zijn. Lees hier meer.

Samenvatting

 1. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 2. Eén meta-analyse uit 2017 concludeerde dat het voor de meeste mensen "over het algemeen veilig" is om drie tot vier koppen koffie per dag te consumeren, en dat dit het risico op bepaalde gezondheid kan verminderen voorwaarden.

 3. De auteurs van de studie waarschuwden echter dat roken de voordelen van koffie drinken teniet zou kunnen doen.

 4. Cafeïne is een belangrijk kenmerk van koffie, maar koffie bevat veel verbindingen en er zijn verschillende manieren om het te drinken. Dit maakt het moeilijk om precies te bepalen hoe koffie een persoon beïnvloedt en welke componenten welke voordelen en risico's hebben.

 5. Een persoon die gezondheidsvoordelen wil halen uit koffie, moet de dagelijkse aanbevolen inname niet overschrijden en proberen de ingrediënten die hij toevoegt, zoals suiker, room of smaakstoffen, te controleren, omdat deze mogelijk niet gezond.

 6. Zwangere vrouwen en vrouwen met een risico op botbreuken willen misschien koffie vermijden.

 7. Als u koffie wilt kopen, is er online een uitstekende selectie.

 8. Winkel hier voor koffiebonen

 9. Winkel hier voor gemalen koffie

 10. Winkel hier voor oploskoffie

 11. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 10 juli 2019.Bezoek onze pagina Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 12. Garcia-Moraleja, A., et al. (2015). Gelijktijdige bepaling van mycotoxine in commerciële koffie [!Abstract

 13. Inoue, M., Tsugane, S. (2019). Koffie drinken en verlaagd risico op leverkanker: update van epidemiologische bevindingen en mogelijke mechanismen [!Abstract

 14. Lara, D. R. (2010). Cafeïne, geestelijke gezondheid en psychiatrische stoornissen [!Abstract

 15. Munoz, D. G., Fujioka, S. (2018). Cafeïne en de ziekte van Parkinson: een mogelijke diagnostische en pathogene doorbraak [!Abstract

 16. Postuma, R. B., et al. (2012). Cafeïne voor de behandeling van de ziekte van Parkinson: een gerandomiseerde, gecontroleerde studie [!Abstract

 17. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407