Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is kaas goed of slecht voor u?

Is kaas goed of slecht voor u?

 1. Kaas is de laatste 50 jaar populair geworden in de Verenigde Staten (VS). Statistieken tonen aan dat het verbruik is verdrievoudigd van 1970 tot 2009.

 2. Het assortiment beschikbare kazen en het aantal gespecialiseerde kaasmakers in de VS is de afgelopen jaren ook gegroeid.

 3. Sommige mensen vermijden melkkaas vanwege een melkallergie of lactose-intolerantie, omdat ze een dieet voor gewichtsverlies volgen of als onderdeel van een veganistisch dieet.

 4. Kaas biedt een aantal gezondheidsvoordelen, waarvan sommige verrassend zijn. Of het een gezonde keuze is, hangt af van het individu en het type en de hoeveelheid geconsumeerde kaas.

Types

 1. Kaas hoort standaard bij populaire gerechten zoals hamburgers, pizza, Mexicaanse gerechten, salades en broodjes.

 2. Alleen, het kan een snack of een voorgerecht zijn. Het kan worden toegevoegd aan sauzen, soepen, gebak en vele andere gerechten.

 3. Er zijn duizenden soorten kaas, variërend van mild tot volwassen van smaak, en van laag tot hoog vetgehalte in samenstelling. Het kan worden gemaakt van de melk van koeien, schapen, geiten en andere dieren.

 4. Volle-kaas bevat tussen 6 en 10 gram (g) vet per portie van 28 gram. Hiervan is 4 g tot 6 g verzadigd vet.

 5. Vetarme of vetarme kaas wordt gemaakt met 2 procent melk. Vetvrije kaas wordt gemaakt met 0 procent of magere melk.

 6. Verse kazen zijn kazen die niet zijn verouderd of gerijpt. Ze hebben meestal een hoger vochtgehalte, een zachtere textuur en mildere smaak dan oude kazen. Voorbeelden hiervan zijn ricotta, roomkaas, kwark en mascarpone.

 7. Oude of volwassen kazen zijn steviger van textuur en hebben de neiging om 6 maanden of langer te rijpen. Hoe langer het verouderingsproces, hoe geconcentreerder of scherper de smaak. Cheddar, Swiss, Parmesan en Gruyere zijn voorbeelden van oude kazen.

 8. Bewerkte kaas, zoals smeerkaas, Amerikaanse kaas, "kaasvoedsel" en "kaas gearomatiseerde" producten kunnen niet als kaas worden gecategoriseerd en het etiket moet dit weerspiegelen. Dit zijn houdbare producten met toegevoegde ingrediënten zoals smaakversterkers en emulgatoren.

 9. Niet-zuivelkazen, zoals sojakaas en daiya, zijn geschikt voor mensen die geen zuivelproducten consumeren, maar ze worden sterk verwerkt.

Nutrition

 1. Kaas is een goede bron van calcium, een belangrijke voedingsstof voor gezonde botten en tanden, bloedstolling, wondgenezing en het handhaven van een normale bloeddruk.

 2. Mannen en vrouwen van 19 tot 50 jaar moeten 1.000 mg calcium per dag consumeren. Eén ons cheddarkaas levert 20 procent van deze dagelijkse behoefte.

 3. Kaas kan echter ook veel calorieën, natrium en verzadigd vet bevatten. De verdeling van macronutriënten in elke kaas kan sterk variëren, afhankelijk van het type.

 4. Eén ons (28 g) één merk cheddar roomkaaspasta bevat:

 5. Eén ons (28 g) van één merk cheddarkaas bevat:

 6. Producten met kaassmaak hebben niet dezelfde voedingswaarde en hebben meer kans op een hoog natriumgehalte.

8 gezondheidsvoordelen

 1. Zuivelproducten zijn een van de beste voedingsbronnen van calcium en andere voedingsstoffen. Hier zijn acht manieren waarop kaas gezond kan zijn.

 1. Het calcium-, eiwit-, magnesium-, zink- en vitamine A-, D- en K-gehalte van kaas betekent dat het kan bijdragen tot een gezonde botontwikkeling bij kinderen en jonge volwassenen en tot preventie van osteoporose.

 2. Sommige theorieën hebben voorgesteld dat het eten van zuivelproducten leidt tot hogere zuurniveaus in het lichaam, en dat dit gezonde botten kan vernietigen in plaats van aanmoedigen. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt dit standpunt echter niet.

2. Tandgezondheid

 1. Kaas kan de tandgezondheid verbeteren. Calcium speelt een belangrijke rol bij de vorming van tanden en kaas is een goede bron van calcium. Bovendien heeft minstens één onderzoek aangetoond dat het eten van kaas de pH-waarde in tandplak kan verhogen en bescherming biedt tegen tandholten.

 2. Melk en suikervrije yoghurt lijken niet hetzelfde effect te hebben.

 1. Statistieken tonen aan dat mensen die meer kaas eten een lagere bloeddruk hebben, ondanks dat sommige kazen rijk zijn aan vet en natrium.

 2. Calcium kan de bloeddruk helpen verlagen. Vetarme, natriumarme kazen worden aanbevolen.

 3. Een geschikte natriumarme kaas is natuurlijke magere kaas met een laag of vetgehalte.

 4. Andere magere kazen zijn kwark, ricottakaas, parmezaanse kaas, feta en geitenkaas en magere roomkaas.

 5. Veel kazen zijn nu beschikbaar in "lite" -versies, zoals cheddar, brie, havarti en feta. Controleer de voedingswaarde-informatie, omdat sommige kazen met verminderd vetgehalte natrium hebben toegevoegd.

 6. Vanwege extreme verwerking worden vetvrije kazen niet aanbevolen als normaal onderdeel van het dieet, zelfs niet voor mensen die calorieën of vet willen verminderen.

4. Gezonde bloedvaten

 1. Sommige kazen bevatten veel cholesterol en natrium, wat suggereert dat ze kunnen leiden tot cardiovasculaire problemen.

 2. In 2014 concludeerden onderzoekers echter dat zuivelproducten een goede bron van het antioxidant glutathion zouden kunnen zijn. Deze antioxidant is cruciaal voor de gezondheid van de hersenen en voor het voorkomen van leeftijdsgebonden neurodegeneratie.

 3. In 2016 ontdekten wetenschappers ook dat de antioxiderende eigenschappen van kaas op de korte termijn mogelijk beschermen tegen de negatieve effecten van natrium.

 4. In het onderzoek functioneerden de bloedvaten van deelnemers die zuivelkaas consumeerden beter dan de bloedvaten van degenen die pretzels of sojakaas aten.

5. Darmmicrobiota en cholesterol

 1. Als gefermenteerd voedsel kan kaas helpen de darmflora te stimuleren. Dit kan een positief effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed, volgens een kleine studie gepubliceerd in 2015.

6. Een gezond gewicht

 1. Studies tonen aan dat een persoon met een hoge body mass index (BMI) meer kans heeft op een laag calciumgehalte. Omdat kaas een goede bron van calcium is, kunnen er voordelen zijn voor mensen met een dieet om af te vallen.

7. Omega-3 vetzuren

 1. Deze zijn gevonden in sommige soorten kaas, en vooral die gemaakt van melk geproduceerd door koeien die alpengras eten. Van Omega-3-vetzuren wordt aangenomen dat ze het cardiovasculaire systeem en de hersenen ten goede komen.

8. Gezonde cellen

 1. Cellen hebben eiwitten nodig voor de bouw en reparatie. Een ons cheddar kaas kan 7 g eiwit bieden. De hoeveelheid aanbevolen proteïne voor elke persoon hangt af van hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Gebruik deze calculator om erachter te komen hoeveel eiwit je nodig hebt.

Risico

 1. Een dieet met veel natrium en verzadigd vet verhoogt waarschijnlijk het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

 2. Verzadigd vet: het 2015-rapport van de adviescommissie voor dieetrichtlijnen (DGAC) beveelt aan de vetinname te beperken tot 20 tot 35 procent van de dagelijkse calorieën en verzadigd vet tot minder dan 10 procent van de totale calorieën. Dit betekent dat iemand die een dieet van 1800 calorieën volgt, minder dan 18 gram per dag verzadigd vet zou moeten eten.

 3. Een ons cheddar bevat ongeveer 120 calorieën en 6 g verzadigd vet.

 4. Een hoge inname van verzadigd vet kan het risico op diabetes, obesitas en cardiovasculaire problemen verhogen.

 5. Sommige onderzoeken suggereren echter dat verzadigd vet uit zuivelproducten minder schadelijk kan zijn dan verzadigd vet uit andere bronnen.

 6. Natrium: samen met vet kan natrium in sommige kazen hoog zijn, vooral bewerkte kazen en producten met "kaasaroma's".

 7. Hormonen: er is bezorgdheid geuit over de aanwezigheid van oestrogeen en andere steroïde hormonen in zuivelproducten. Deze kunnen het endocriene systeem verstoren en mogelijk het risico op sommige soorten kanker verhogen.

Allergieën, intoleranties, gevoeligheid en interacties

 1. Lactose-intolerantie: een persoon met lactose-intolerantie mist het enzym dat nodig is om de suiker in melk af te breken en te verteren. Het consumeren van melk en zuivelproducten kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree.

 2. Tolerantieniveaus zijn afhankelijk van het individu. Eén persoon kan oude zuivelproducten met weinig lactose, zoals yoghurt en harde kazen, verdragen, terwijl anderen een reactie op zelfs een kleine hoeveelheid zuivelproducten ervaren.

 3. Zachte, verse kazen, zoals mozzarella, kunnen bij een persoon met een lactose-intolerantie een reactie veroorzaken. Hardere kazen, zoals cheddar en parmezaanse kaas, hebben echter lagere niveaus van lactose. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen merken dat een kleine hoeveelheid van deze kazen veilig kan worden geconsumeerd.

 4. Een allergie treedt op vanwege een abnormale immunologische reactie op bepaalde triggers, zoals melkeiwit, caseïne of wei. Het immuunsysteem van het lichaam produceert een allergisch antilichaam, immunoglobuline E (IgE) antilichaam, wanneer het wordt blootgesteld aan de trigger.

 5. Allergiesymptomen zijn onder meer druppelen na de neus, piepende ademhaling, diarree en braken. In ernstigere gevallen kan een persoon astma, eczeem, bloedingen, longontsteking en anafylaxie of shock ontwikkelen. Dit kan ernstig en zelfs levensbedreigend zijn.

 6. Iedereen met een melkallergie moet alle zuivelproducten, inclusief kaas, vermijden.

 7. Een gevoeligheid voor caseïne, een eiwit dat in melk wordt aangetroffen, kan door het hele lichaam ontstekingen veroorzaken en symptomen veroorzaken zoals congestie van de sinussen, acnevlammen, huiduitslag en migraine.

 8. Iedereen die dit soort symptomen ervaart, kan een diëtist vragen om hen door een eliminatiedieet te leiden of een voedselgevoeligheidstest uit te voeren om erachter te komen of een zuivelvrij dieet kan helpen.

 9. Fosfor is in sommige kazen in grote hoeveelheden aanwezig. Dit kan schadelijk zijn voor mensen met een nieraandoening. Als de nieren overtollig fosfor niet uit het bloed kunnen verwijderen, kan dit fataal zijn.

 10. Een hoge calciuminname is in sommige onderzoeken gekoppeld aan een verhoogd risico op prostaatkanker, maar andere onderzoeken hebben geen verband tussen de twee gevonden.

 11. Constipatie wordt vaak gezien bij jonge kinderen die veel zuivelproducten consumeren terwijl ze een vezelarm, verwerkt dieet eten.

 12. Monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers) zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om depressie en de ziekte van Parkinson te behandelen. Mensen die deze medicijnen gebruiken, moeten mogelijk voedingsmiddelen met een hoog aminozuurgehalte van tyramine vermijden, die van nature voorkomen in oude kazen, vleeswaren, ingemaakte voedingsmiddelen, bier en wijn. Hoe langer het voedsel verouderd, hoe hoger het tyraminegehalte.

 13. Migraine en hoofdpijn zijn ook in verband gebracht met voedsel dat tyramine bevat. Een voedingsdagboek kan helpen identificeren of tyramine-bevattende voedingsmiddelen symptomen veroorzaken.

Tips

 1. Kaas kan gezondheidsvoordelen bieden, maar degenen met een risico op hart- en vaatziekten of gewichtstoename moeten kiezen voor natriumarme, vetarme kazen.

 2. Bewerkte kazen en "kaasvoedsel" bevatten meestal extra vet en zout, dus kies natuurlijke maar vetarme zuivelproducten.

 3. Aan de andere kant, zelfs vetrijke kazen, zoals een blauwe kaas, kunnen worden gebruikt voor het toevoegen van smaak. Een beetje afbrokkelen in een saus of over een salade geeft smaak zonder al te veel calorieën.

 4. Het kopen van kaas gemaakt van biologische melk kan de blootstelling aan antibiotica en melk met groeihormoon helpen verminderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407