Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ontbijtideeën voor mensen met diabetes type 2

Ontbijtideeën voor mensen met diabetes type 2

 1. Het ontbijt is een essentiële maaltijd. Onderzoek toont aan dat mensen met diabetes die ontbijten minder vaak de hele dag door te veel eten.

 2. Helaas bevatten veel ontbijtopties bewerkte koolhydraten en suikers, wat kan leiden tot bloedsuikerpieken. Bovendien moeten mensen met diabetes type 2 die proberen hun gewicht onder controle te houden, voedingsmiddelen met veel vet en suiker vermijden of beperken.

 3. Diabetes verhoogt ook het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, dus een persoon met deze aandoening moet zijn inname van zout voedsel en ongezonde vetten, vooral dierlijke vetten, minimaliseren.

 4. Er zijn echter veel alternatieven voor een zoet, vetrijk of zout ontbijt. Mensen kunnen een paar aanpassingen maken aan een klassiek ontbijt om ze geschikt te maken, terwijl sommige minder traditionele opties verrassend lekker en bevredigend kunnen zijn.

 5. Het beste ontbijt is een ontbijt met veel vezels maar weinig toegevoegde suiker, koolhydraten en zout. Voedzame voedingsmiddelen geven een vol gevoel, waardoor mensen gemakkelijker ongezonde snacks kunnen weerstaan.

 6. In dit artikel bekijken we enkele gezonde en smakelijke ontbijtopties voor mensen met diabetes.

Smoothies

 1. Premade-vruchtensappen bevatten vaak toegevoegde suiker die het lichaam snel opneemt. Sommige bevatten kunstmatige zoetstoffen, waarvan onderzoek suggereert dat het bloedsuikerpieken kan veroorzaken of de insulinegevoeligheid en darmbacteriën kan beïnvloeden.

 2. Een zelfgemaakte smoothie biedt dezelfde zoete smaak als sap, maar kan ook voedingsstoffen bevatten die de algehele gezondheid bevorderen en de honger helpen bestrijden.

 3. Hier zijn enkele manieren om verschillende voedingsstoffen in een smoothie op te nemen:

 4. Vezel: laad veel vezels op door spinazie, boerenkool of avocado in een smoothie op te nemen en ook een handvol haver of zaden, zoals chia of vlas, te mengen. Voeg zoetheid toe door ingevroren bessen, bananen, appels of perziken te mengen.

 5. Studies tonen aan dat vezels - vooral graanvezels - de opname van glucose kunnen helpen verminderen en bijdragen aan een effectief beheer van de bloedsuikerspiegel.

 6. Vezel kan ook helpen het cholesterolgehalte te beheersen en het risico op hart- en vaatziekten en hartziekten te verminderen.

 7. Vet en eiwitten: het toevoegen van wat eiwit en gezond vet kan de smoothie meer voldoening geven en een persoon langer een vol gevoel geven. Eiwitten kunnen ook de vertering van de koolhydraten vertragen. Bronnen van gezond vet zijn noten, zaden en avocado.

 8. Voor eiwit kan het toevoegen van een halve kop magere Griekse yoghurt een romige en bevredigende textuur creëren. Als alternatief kan een persoon een eiwitpoeder mengen.

Diabetesvriendelijk smoothie-idee

 1. Dit smoothierecept zou geschikt moeten zijn voor de meeste mensen met diabetes:

Risico's van smoothies

 1. Vergeet niet dat hoewel een smoothie een drankje is, deze alle voedingsstoffen en calorieën van een maaltijd bevat. Het is belangrijk om rekening te houden met de koolhydraten en calorieën die het bevat en om te voorkomen dat je er een volledige maaltijd naast eet.

 2. Bessen en ander fruit verliezen een deel van hun voedingswaarde tijdens het blenden. Elke verwerking breekt vezels af, waardoor het koolhydraatgehalte van een voedingsmiddel gemakkelijker door het lichaam kan worden verteerd en mogelijk het risico op een suikerpiek wordt verhoogd.

 3. Lees hier meer over smoothies voor mensen met diabetes.

Oatmeal

 1. Havermout is rijk aan vezels, wat betekent dat het de absorptie van de bloedsuiker kan vertragen, de spijsvertering kan verlichten en honger kan bestrijden. Het kan een voedzame ontbijtoptie zijn, maar een persoon moet oppassen met hoe hij het klaarmaakt en welke toppings hij toevoegt.

 2. Havermout bevat veel koolhydraten, maar de koolhydraten aanwezig in een 234 gram (g) kopje havermout gekookt in water bevatten 4 g vezels en slechts 1,08 g suiker.

 3. Dezelfde portie havermout bevat ook:

 4. Andere voedingsstoffen zijn A- en B-vitamines, waaronder 166 microgram (mcg) folaat.

 5. Door vers fruit of kaneel te gebruiken om smaak toe te voegen in plaats van suiker, honing of bruine siroop, wordt havermout een bevredigende optie met weinig suiker.

 6. Walnoten, amandelen en andere noten kunnen textuur, eiwitten en hart-gezonde omega-3-vetten toevoegen voor een nog voedzamer ontbijt.

Eieren

 1. Een groot gekookt ei bevat ongeveer:

 2. Een gekookt ei bevat ook ongeveer 186 mg cholesterol. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 merken op dat studies een lage inname van cholesterol hebben gekoppeld aan een lagere incidentie van hart- en vaatziekten.

 3. Ze wijzen er echter ook op dat hoewel eierdooiers een hoger cholesterolgehalte hebben dan sommige andere voedingsmiddelen, ze ook minder verzadigde vetten bevatten, wat volgens deskundigen de grootste zorg voor de gezondheid van het hart is.

 4. Eieren kunnen ook diabetes helpen voorkomen.

 5. Volgens een onderzoek uit 2015 bij mannen tussen 42 en 60 jaar, hadden degenen die de meeste eieren aten 38% minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die de minste eieren aten, ondanks de cholesterolgehalte van dit voedsel. De verklaring voor deze bevinding kan zijn dat eieren essentiële voedingsstoffen leveren die de algehele gezondheid ten goede kunnen komen en helpen bij het vervangen van koolhydraatrijkere of meer bewerkte ontbijtkeuzes.

 6. Een ander onderzoek wees uit dat mensen die gedurende 12 weken twee eieren per dag aten, een significante vermindering van hun lichaamsvet en body mass index (BMI) zagen in vergelijking met degenen die in deze periode geen eieren aten.

Ontbijtideeën voor eieren

 1. Er zijn veel verschillende manieren om eieren te eten. Mensen kunnen proberen:

Cereal

 1. De vezel in granen kan een persoon helpen zijn bloedsuikerspiegel onder controle te houden, maar veel populaire graanproducten bevatten veel suiker en weinig vezels, waaronder die waarvan fabrikanten beweren dat ze gezond zijn.

 2. Ongezoete muesli met ongezoete amandelmelk biedt een vezelrijk alternatief met weinig suiker.

 3. Mensen kunnen de 5-5-regel gebruiken bij het navigeren door de gang van het graan, wat betekent dat er gestreefd moet worden naar een product dat ten minste 5 g vezels en minder dan 5 g suiker per portie bevat.

 4. Bij het controleren van het etiket op een verpakking moet een persoon ook op zijn hoede zijn voor toegevoegd zout en suiker.

Yoghurt

 1. Gezoete en gearomatiseerde yoghurt kan veel vet en suiker bevatten, wat betekent dat ze vaak geen goede keuze zijn voor mensen met diabetes, maar ongezoete yoghurt is een perfect gezonde ontbijtoptie.

 2. Een portie van 100 g ongezoete, magere Griekse yoghurt bevat:

 3. Het bevat ook A- en B-vitamines, waaronder 7 mcg foliumzuur.

 4. Om smaak, textuur of zoetheid toe te voegen, kan een persoon de yoghurt bestrooien met frambozen, bosbessen of andere bessen, evenals pompoenpitten of noten.

 5. Door deze begeleidingen toe te voegen, ontstaat een eiwitrijk ontbijt dat ook wat vezels en goede vetten biedt.

Fruit

 1. Heel fruit kan een uitstekende optie zijn voor het ontbijt, vooral met yoghurt, muesli of havermout.

 2. Avocado's vullen zich en bieden ongeveer 10,10 g vezels en minder dan 1 g suiker per 150 g kopje.

 3. Ze bieden ook vele andere essentiële voedingsstoffen, waaronder:

 4. Een kopje avocado bevat echter ook 240 calorieën, dus een persoon die probeert af te vallen, moet hier rekening mee houden en alleen met mate avocado eten.

 5. Mensen met diabetes kunnen proberen:

Alternatieven voor spek en worst

 1. Sissende bacon en worstjes kunnen geweldig ruiken, maar ze bevatten veel vet, zout en kankerverwekkende stoffen, waardoor ze ongezonde keuzes zijn, met name voor mensen met diabetes.

 2. Als iemand met diabetes zin heeft in een heerlijk ontbijt, kunnen ze in plaats daarvan een van deze opties proberen:

 3. Vleesvervangers: sommige vleesvervangers, zoals tofu en andere plantaardige eiwitten, kunnen smaken als spek en worst, vooral wanneer een persoon ze in een ander gerecht mengt. Voordat u een vleesalternatief probeert, moeten mensen met diabetes echter het zoutgehalte controleren. Kip- of kalkoenbacon kan ook een vetarme keuze zijn, hoewel het natriumgehalte nog steeds hoog kan zijn.

 4. Veggie BLT: voor een gezondere kijk op het klassieke ontbijtspek met bacon, sla en tomaat, kunnen mensen proberen om vegetarisch spek, sla en rijpe tomaten op gekiemd of volkorenbrood te leggen.

Bread

 1. Voedingsmiddelen die bewerkte witte bloem en suiker bevatten - zoals wit brood, kaneelbroodjes, Engelse muffins en bagels - bevatten weinig voedingsstoffen maar veel koolhydraten. Ze bieden weinig voedingswaarde en kunnen een bloedsuikerpiek veroorzaken.

 2. Niet alle brood is slecht voor mensen met diabetes.

 3. Gekiemd graanbrood en zuurdesembrood zijn gezondere opties omdat ze vezels en probiotica bevatten.

 4. Voorgebakken brood bevat vaak toegevoegd zout en suiker. Een persoon moet het etiket controleren voordat hij premade brood koopt, of, beter nog, investeren in een broodmachine of helemaal zelf brood maken. Thuis brood maken stelt mensen in staat om de ingrediënten te kiezen die ze willen opnemen.

 5. Brood verspreiden met een beetje amandelboter of ongezoete pindakaas kan de voedingswaarde verhogen.

 6. Een persoon met diabetes moet met mate brood eten en zijn bloedsuikerspiegel controleren om het effect van dit voedsel te beoordelen. Een arts of diëtist kan het individu helpen beslissen hoeveel en wat voor soort brood het beste is.

Gezonde broodopties

 1. Hier zijn enkele opties om de voedingswaarde van brood te verhogen of te vervangen:

 2. Bagelsubstituut: probeer gekiemd graanbrood te roosteren en het te verspreiden met ongezoete pindakaas of amandelboter. Frambozen of walnoten smaken er geweldig van.

 3. Zoete avocado-toast met avocado: snijd een zoete aardappel in de lengte in plakjes van een halve centimeter dik. Rooster de plakjes en verdeel de avocado erop, voeg eventueel een gepocheerd ei toe. Verhoog de smaak door jalapenos of cayennepeper toe te voegen.

 4. Welke soorten brood moet een persoon met diabetes kiezen? Klik hier om meer te leren.

Gebakalternatieven

 1. Een persoon met goed beheerde diabetes kan genieten van kleine gebakjes als incidentele ontbijttraktatie.

 2. Ze moeten een zoet ontbijt echter in evenwicht brengen met voedingsmiddelen die veel vezels, eiwitten of beide bevatten, zoals avocado en amandelen. Een persoon moet van plan zijn om direct na een koolhydraatrijke maaltijd een wandeling te maken. Deze strategieën helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Ontbijttips

 1. Diabetes hoeft de ontbijtkeuzes van een persoon niet te beperken.

 2. Hier zijn een paar tips die mensen kunnen helpen te eten volgens hun voorkeuren:

 3. Maximaliseer de eiwitinname: Eiwit helpt mensen zich vol te voelen en maakt de ontwikkeling van gezond weefsel en spieren mogelijk. Noten, peulvruchten en dierlijke producten, zoals magere zuivel, zijn uitstekende bronnen van eiwitten.

 4. Eet meer vezels: vezels kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te beheersen, gevoelens van volheid te ondersteunen en de spijsvertering te bevorderen. Noten, zaden, tarwezemelen, haverzemelen, de meeste groenten en veel fruit zijn rijk aan vezels.

 5. Pas op voor suikers: voedingsmiddelen en dranken kunnen beide veel suiker bevatten. Water en ongezoete koffie of thee zijn gezondere keuzes dan gezoete dranken, en heel vers fruit is beter dan vers fruitsap. Suikers en kunstmatige zoetstoffen kunnen de insulineresistentie en glucosespiegels beïnvloeden. Premade-voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suiker, controleer daarom altijd het etiket.

 6. Eet kleine, regelmatige maaltijden: kleinere maaltijden eten kan schommelingen in de bloedsuikerspiegel minimaliseren en tegelijkertijd een gezond gewicht ondersteunen. Het eten van vijf tot zeven kleine maaltijden per dag kan voordelig zijn voor een persoon met diabetes, maar de persoon moet ervoor zorgen dat dit geen grote maaltijden worden.

 7. Beperk natrium: te veel natrium kan het risico op een slechte hartgezondheid en hoge bloeddruk verhogen, beide complicaties van diabetes. Het meeste zout komt uit verpakt voedsel, dus vers en huisgemaakt voedsel is over het algemeen een betere optie. Kaliumrijk voedsel, zoals donkere bladgroenten, bieten, zoete aardappelen, broccoli, asperges, avocado en bananen zullen de effecten van natrium op de gezondheid helpen compenseren.

 8. Bekijk portiegrootte: het ontbijt kan iemand helpen zijn gewicht onder controle te houden, maar het eten van grote porties kan leiden tot gewichtstoename. Mensen moeten met hun arts of diëtist praten over de beste portiegrootte en maaltijdfrequentie voor hen.

Samenvatting

 1. Het ontbijt is belangrijk voor mensen met diabetes. Het stelt een persoon in staat om zich vol te voelen en kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De insulinegevoeligheid is vaak 's morgens hoger dan' s avonds, dus een eetschema met ontbijt en het minimaliseren van eten 's avonds heeft de voorkeur.

 2. Veel conventionele ontbijtproducten bevatten veel suiker, vet en zout, maar veel smakelijke en gevarieerde alternatieven bieden gezonde vezels en andere voedingsstoffen.

 3. Een persoon met een diagnose van diabetes moet samen met zijn arts of diëtist een effectief dieetplan opstellen dat bij hem past.

 1. Zal het ontbijt helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden?

:

 1. Ontbijten is een mogelijke strategie voor het beheer van bloedsuiker. Onderzoek heeft aangetoond dat het vaak helpt om overeten later op de dag te voorkomen en bij sommige mensen de verzadiging kan verhogen.

 2. Er is echter ook steeds meer onderzoek naar de voordelen van tijdgebonden voeding en vasten voor het beheer van de bloedsuikerspiegel, dus een persoon moet mogelijk experimenteren om de beste combinatie van gedrag en eetpatronen te bepalen voor hen.

 3. Door dagelijks de suikers in nuchtere en na de maaltijd te controleren en een paar weken lang met een nieuwe gewoonte te experimenteren, kan een persoon begrijpen hoe zijn lichaam reageert.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 9 mei 2019.Bezoek onze Diabetes Type 2 categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen Type 2.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407