Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tips voor een betere spijsvertering - hoe lang duurt het?

Tips voor een betere spijsvertering - hoe lang duurt het?

 1. Volledige vertering van voedsel duurt ongeveer 24 tot 72 uur en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort voedsel dat wordt gegeten en de aanwezigheid van spijsverteringsproblemen.

 2. Dit artikel gaat in op het spijsverteringsproces en mogelijke spijsverteringsproblemen en beveelt manieren aan om de spijsvertering te verbeteren.

Hoe lang duurt het om voedsel te verteren?

 1. In veel gevallen beweegt het voedsel binnen 6 tot 8 uur door de maag en dunne darm. Het gaat dan over naar de dikke darm (dikke darm).

 2. De exacte tijd varieert echter en is afhankelijk van factoren zoals:

 3. Zodra voedsel de dikke darm bereikt, kan het daar maximaal een dag of langer blijven als het verder wordt afgebroken.

Proces

 1. Het is een algemeen aangenomen overtuiging dat de spijsvertering alleen in de maag plaatsvindt. Er zijn in feite drie afzonderlijke stadia van de spijsvertering:

Orale fase van de spijsvertering

 1. Bij het kauwen van voedsel wordt het in kleinere deeltjes afgebroken en met speeksel gemengd. Een in speeksel aanwezig enzym, amylase genaamd, werkt op koolhydraten in het voedsel om ze af te breken. De voedseldeeltjes kunnen dan een zachte massa vormen die gemakkelijk kan worden ingeslikt, ook wel bolus genoemd.

Maagstadium van de spijsvertering

 1. In de maag helpt een enzym genaamd pepsine eiwitten af ​​te breken in kleinere deeltjes. Maagzuur speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten omdat het alle bacteriën of virussen doodt die in het voedsel aanwezig kunnen zijn.

Darmstadium van de spijsvertering

 1. Voedingsstoffen en water dat uit het verteerde voedsel is verwijderd, passeren de wanden van de dunne darm. Ze komen in de bloedbaan en reizen naar verschillende delen van het lichaam waar ze worden gebruikt om te repareren en op te bouwen.

 2. Het niet-geabsorbeerde en onverteerde voedsel dat overblijft, verplaatst zich vervolgens naar de dikke darm. Hier worden wat meer voedingsstoffen en water opgenomen. De rest wordt opgeslagen in het rectum totdat het het lichaam verlaat via een stoelgang.

Tips om de spijsvertering te verbeteren

 1. Probeer het volgende om te genieten van een gezond spijsverteringsstelsel en constipatie en diarree te voorkomen:

Eet een uitgebalanceerd dieet

 1. Vezelrijk voedsel, inclusief fruit, groenten, peulvruchten en volle granen, helpt voedsel sneller door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen. Ze helpen ook constipatie te voorkomen, darmbacteriën te voeden en te helpen bij het afvallen.

 2. Vlees, met name rood vlees, is moeilijk te verteren, dus moet met mate worden gegeten.

 3. Verwerkt en fastfood bevat vaak veel vet, waardoor ze moeilijk te verteren zijn. Ze zijn ook rijk aan suiker, wat het evenwicht van bacteriën in de darm kan verstoren.

 4. Dit soort voedsel bevat ook additieven die bij sommige mensen maagklachten kunnen veroorzaken en bijdragen aan een slechte gezondheid.

Blijf gehydrateerd

 1. Het drinken van voldoende water en andere vloeistoffen, zoals thee en sappen, kan constipatie voorkomen en voedsel door het spijsverteringsstelsel laten bewegen.

Neem probiotica

 1. Probiotica zijn nuttige bacteriën die helpen de balans van bacteriën in het lichaam te herstellen door de groei van schadelijke bacteriën in de darm te verminderen. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica:

 2. Probiotica zijn ook beschikbaar in supplementvorm.

 3. Zorg ervoor dat u vezelrijk en prebiotisch rijk voedsel opneemt om de probiotica die u binnenkrijgt te voeden, evenals de gezonde bacteriën die zich al in uw dikke darm bevinden.

Regelmatige lichamelijke activiteit

 1. Door dagelijks te sporten, profiteert u van het spijsverteringskanaal en de rest van het lichaam. Sommige mensen vinden dat een zachte wandeling na de maaltijd een opgeblazen gevoel, gas en constipatie vermindert.

Stressmanagement

 1. Gestresst zijn kan de spijsvertering vertragen en bijdragen aan symptomen zoals brandend maagzuur, krampen en een opgeblazen gevoel. Om stress te verminderen, neem deel aan meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en yoga. Zelfs een paar simpele diepe ademhalingen voordat je eet, kunnen helpen. Het is ook belangrijk om elke nacht voldoende slaap te krijgen om stress te verminderen en de spijsvertering te bevorderen.

Mondhygiëne

 1. Naarmate de spijsvertering begint met kauwen in de mond, kunnen problemen met de tanden deze belangrijke stap verstoren. Vooral oudere volwassenen kunnen worden getroffen door onjuiste kauwtechnieken vanwege tandheelkundige problemen. Poets en flos dagelijks de tanden en bezoek regelmatig een tandarts.

Spijsverteringsenzymen

 1. Mensen met een laag maagzuur, chronische stress, spijsverteringsziekten en andere aandoeningen kunnen baat hebben bij het nemen van supplementen met spijsverteringsenzymen. Hoewel deze gratis verkrijgbaar zijn in reformwinkels, kan het nuttig zijn om eerst enzymsupplementen met een arts te bespreken.

Beheer de spijsvertering

 1. Verschillende medische aandoeningen kunnen problemen met de spijsvertering veroorzaken. Mensen met deze aandoeningen moeten altijd samenwerken met hun arts om hun symptomen te beheersen en spijsverteringsproblemen te verminderen.

Mogelijke problemen

 1. Mogelijke spijsverteringsproblemen zijn:

 2. Deze aandoeningen kunnen problemen met de spijsvertering veroorzaken en bijdragen aan symptomen zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree.

Wanneer u naar een dokter gaat

 1. Degenen die regelmatig symptomen van slechte spijsvertering ervaren, zoals gas, een opgeblazen gevoel, constipatie, brandend maagzuur of diarree, moeten een arts raadplegen die ernstige aandoeningen kan uitsluiten.

 2. Als iemand een van de volgende symptomen ervaart, moet hij onmiddellijk een arts raadplegen:

 3. Spijsverteringssymptomen die steeds erger worden of abrupt veranderen, vereisen ook medische hulp.

Takeaway

 1. De tijd die het kost om voedsel te verteren varieert tussen 24 en 72 uur en is afhankelijk van verschillende factoren. Om te genieten van een optimale spijsvertering, eet je een uitgebalanceerd vezelrijk dieet, doe je regelmatig aan lichaamsbeweging, verminder je stress en behandel je eventuele spijsverteringsproblemen.

 2. Als de symptomen van spijsverteringsproblemen ernstig, aanhoudend zijn of na verloop van tijd veranderen, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen.

 3. Artikel voor het laatst beoordeeld door zo 1 oktober 2017. Bezoek onze categoriepagina GastroIntestinal / Gastroenterology voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over GastroIntestinal / Gastroenterology. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407