Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Top 12 gezond fruit

Top 12 gezond fruit

 1. Fruit is een uitstekende bron van essentiële vitamines en mineralen en bevat veel vezels. Fruit biedt ook een breed scala aan gezondheidsbevorderende antioxidanten, waaronder flavonoïden.

 2. Het eten van een dieet met veel groenten en fruit kan het risico op hartaandoeningen, kanker, ontstekingen en diabetes verminderen. Citrusvruchten en bessen kunnen vooral krachtig zijn om ziekten te voorkomen.

 3. Een onderzoek uit 2014 rangschikte "krachtige" groenten en fruit op basis van hoge nutriëntendichtheid en lage calorieën. Citroenen kwamen bovenaan de lijst, gevolgd door aardbei, sinaasappel, limoen en roze en rode grapefruit.

 4. In dit artikel kijken we naar de voeding en de vele en gevarieerde gezondheidsvoordelen van deze en andere soorten fruit die je in de supermarkt kunt vinden.

1. Citroenen

 1. Citroenen zijn citrusvruchten die mensen vaak gebruiken in traditionele remedies vanwege hun gezondheidsvoordelen. Net als andere citrusvruchten bevatten ze vitamine C en andere antioxidanten.

 2. Antioxidanten zijn essentieel voor de menselijke gezondheid. Deze verbindingen dweilen vrije radicalen in het lichaam op die de lichaamscellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ziekten, zoals kanker.

 3. Onderzoekers geloven dat de flavonoïden in citroen en andere citrusvruchten antibacteriële, antikanker- en antidiabetische eigenschappen hebben.

 4. Citrusvruchten, inclusief citroenen, bevatten actieve componenten die fytochemicaliën worden genoemd en die de gezondheid ten goede komen. Waaronder:

 5. Het sap van een citroen van 48 g bevat de volgende voedingsstoffen in gram (g) of milligram (mg):

 6. Citroenen bevatten ook thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B-6, folaat en vitamine A.

 7. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van citroenen en citroenwater.

 8. Citroenen eten

 9. Gebruik het sap van een citroen om drinkwater op smaak te brengen of pers het uit over een salade of vis. Voeg citroensap toe aan kokend water met een theelepel honing om keelpijn te verzachten. Het is ook mogelijk om de schil van biologische citroenen te eten. Sommige mensen gebruiken de schil in recepten.

2. Aardbeien

 1. Aardbeien zijn een sappige, rode vrucht met een hoog watergehalte. De zaden bieden voldoende voedingsvezels per portie. Aardbeien bevatten veel gezonde vitamines en mineralen.

 2. In het bijzonder bevatten ze anthocyanen, flavonoïden die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen. De vezels en kalium in aardbeien kunnen ook een gezond hart ondersteunen.

 3. In één onderzoek hadden vrouwen die 3 of meer porties aardbeien en bosbessen per week aten - die beide bekend staan ​​om hun hoge anthocyaninegehalte - een lager risico op een hartaanval dan die met lagere inname.

 4. Aardbeien en andere kleurrijke bessen bevatten ook een flavonoïde genaamd quercetine. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmende stof.

 5. Een portie van 3 grote aardbeien levert de volgende voedingsstoffen:

 6. Aardbeien bevatten ook thiamine, riboflavine, niacine, folaat en vitamine B-6, A en K.

 7. Lees meer over aardbeien.

 8. Aardbeien eten

 9. Aardbeien zijn een veelzijdige vrucht. Mensen kunnen ze rauw eten of toevoegen aan ontbijtgranen of yoghurt, ze tot een smoothie mengen of er jam van maken.

3. Sinaasappelen

 1. Sinaasappels zijn zoete, ronde citrusvruchten boordevol vitaminen en mineralen.

 2. Sinaasappels behoren tot de rijkste bronnen van vitamine C, met een middelgrote vrucht die 117 procent van de dagelijkse vitamine C-waarde van een persoon levert

 3. Een sinaasappel van 141 g bevat ook de volgende voedingsstoffen:

 4. Vitamine C werkt als een krachtige antioxidant in het lichaam. Deze vitamine is ook essentieel voor de functie van het immuunsysteem. Het verhoogt de immuunfunctie door het lichaam te helpen ijzer uit plantaardig voedsel op te nemen.

 5. Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken, dus mensen moeten deze vitamine uit hun dieet halen. Sinaasappels bevatten ook een hoog pectinegehalte, een vezel die de dikke darm gezond kan houden door zich te binden aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken en deze uit de dikke darm verwijderen.

 6. Sinaasappels bieden ook de volgende gezonde vitamines:

 7. Lees meer over de voordelen van sinaasappels.

 8. Sinaasappels eten

 9. Mensen kunnen zelf sinaasappels eten als verfrissende snack of door een glas puur sinaasappelsap te drinken. Sinaasappelsap thuis of kies een merk vers sap waarvan het etiket aangeeft dat het niet uit concentraat is.

 10. Mensen kunnen ook sinaasappelschil raspen in een salade, yoghurt of als ontbijtgranen om extra smaak toe te voegen.

4. Limes

 1. Limoenen zijn zure citrusvruchten die een scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Net als andere citrusvruchten bieden limoenen een gezonde dosis vitamine C. Ze hebben ook vergelijkbare gezondheidsvoordelen, antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.

 3. Het sap van één limoen levert de volgende voedingsstoffen:

 4. Lees hier meer over de voordelen van limoenen en limoenwater.

 5. Limoenen eten

 6. Limoenen werken goed in hartige gerechten. Probeer het sap of de geraspte schil van een limoen toe te voegen aan slasaus of rijstgerechten. Anders sap een limoen en toevoegen aan warm of koud water voor een verfrissend drankje.

5. Grapefruit

 1. Grapefruits zijn zure vruchten vol gezondheidsbevorderende vitamines en mineralen. Grapefruits kunnen roze, rood of wit zijn.

 2. Een halve grapefruit bevat de volgende voedingsstoffen:

 3. De flavonoïden in grapefruits kunnen helpen beschermen tegen sommige vormen van kanker, ontstekingen en obesitas.

 4. Een overzichtsstudie suggereert dat de verbindingen genaamd furanocoumarins gevonden in grapefruits kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en tumoren en gezonde botten kunnen ondersteunen.

 5. Sommige onderzoeken uit deze review suggereren dat grapefruit furanocoumarins mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben, die vooral effectief kunnen zijn tegen borstkanker, huidkanker en leukemie. Onderzoekers moeten nog steeds meer studies op dieren en mensen uitvoeren om deze eigenschappen te bevestigen.

 6. Mensen willen misschien een arts zien voordat ze grapefruit aan hun dieet toevoegen, omdat het kan interageren met bepaalde medicijnen.

 7. Lees meer over grapefruitvoordelen.

 8. Grapefruit eten

 9. Probeer grapefruitplakken toe te voegen aan een fruitsalade, of pers het sap in water om een ​​drankje te maken. Anders kunnen mensen puur grapefruitsap kopen in de supermarkt.

6. Bramen

 1. Net als andere bessen bevatten bramen gezondheidsbevorderende anthocyanen.

 2. Bramen bevatten veel zaden, dus ze bevatten veel vezels. Dit betekent dat ze kunnen helpen de darmgezondheid en de gezondheid van het hart te verbeteren.

 3. Een half kopje bramen bevat de volgende voedingsstoffen:

 4. Lees hier meer over bramen.

 5. Hoe eet je bramen

 6. Mensen kunnen verse bramen eten, ze toevoegen aan yoghurt als ontbijt of dessert, of bevroren bramen toevoegen aan smoothies.

7. Appels

 1. Appels zijn een snelle en gemakkelijke aanvulling op het dieet. Eet ze met de huid op voor de grootste gezondheidsvoordelen.

 2. Appels zijn vezelrijk fruit, wat betekent dat het eten ervan de gezondheid van het hart kan bevorderen en gewichtsverlies kan bevorderen. De pectine in appels helpt om een ​​goede darmgezondheid te behouden.

 3. Een middelgrote appel bevat de volgende voedingsstoffen:

 4. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het regelmatig eten van appels en een lager risico op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes.

 5. Appels hebben ook een hoog gehalte aan quercetine, een flavonoïde die mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

 6. Uit een onderzoek bleek dat mensen die hele appels aten 30 procent minder kans hadden op obesitas dan degenen die dat niet deden. Dit kan het risico op diabetes en hartaandoeningen verlagen.

 7. Lees meer over appels.

 8. Appels eten

 9. Rauwe appels vormen een geweldige snack en het combineren ervan met amandelboter helpt de eiwit- en vetinname in evenwicht te houden. Mensen kunnen ook rauwe of gestoofde appels toevoegen aan yoghurt of appelmoes gebruiken bij het koken.

8. Granaatappel

 1. Veel mensen beschouwen granaatappels als een 'superfood'. Ze bevatten veel antioxidanten en polyfenolen, die helpen oxidatieve stress te bestrijden die ziekten in het lichaam kan veroorzaken.

 2. Eet granaatappels met de zaden om de vezelvoordelen te krijgen.

 3. Een rauwe granaatappel bevat:

 4. Eén granaatappel bevat ook 46,2 microgram (mcg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 80 mcg vitamine K. Deze vitamine is essentieel voor sterke botten en gezonde bloedcellen.

 5. Een overzichtsstudie over de gezondheidsvoordelen van granaatappels suggereert dat ze ontstekingsremmende effecten hebben en kunnen helpen beschermen tegen hersengerelateerde ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dit kan zijn omdat granaatappels bijzonder veel polyfenolen bevatten.

 6. Onderzoek dat in deze review wordt besproken, suggereert ook dat granaatappels de groei van menselijke prostaatkankercellen kunnen beperken.

 7. Lees meer over de voordelen van granaatappelsap.

 8. Hoe granaatappel te eten

 9. Granaatappels kunnen een geweldige toevoeging zijn aan salades, of aan couscous of rijstgerechten. Granaatappels zijn zoet, dus mensen kunnen ze ook toevoegen aan yoghurt en fruitsalades.

9. Ananas

 1. Ananas is een exotisch fruit dat kan helpen ontstekingen te verminderen en een gezonde weefselgroei te bevorderen.

 2. Ananas bevat een actieve stof genaamd bromelaïne, die veel mensen als voedingssupplement nemen vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen.

 3. Het National Center for Complementary and Integrative Health stelt dat bromelaïne kan helpen bij het verminderen van neusontsteking of sinusitis. Wetenschappers moeten echter meer onderzoek doen naar de voordelen voor artrose en het potentieel tegen kanker.

 4. Ananassen bevatten mangaan, dat het lichaam gebruikt om botten en weefsels op te bouwen. Een middelgrote plak ananas bevat ook de volgende voedingsstoffen:

 5. Lees meer over de voordelen van ananas, het ananassap en mogelijke voordelen van bromelaïne.

 6. Ananas eten

 7. Mensen kunnen alleen of in fruitsalades genieten van verse ananas. Ze kunnen ook ananas gebruiken om een ​​tropische salsa te maken of toevoegen als een topping op vistaco's. Probeer bevroren ananas toe te voegen aan smoothies.

10. Bananas

 1. Bananen staan ​​bekend om hun hoge kaliumgehalte. Een middelgrote banaan bevat 422 mg van de voldoende volwassen inname van 4.500 mg kalium. Kalium helpt het lichaam de hartslag en bloeddruk onder controle te houden.

 2. Bananen zijn ook een goede energiebron, met één banaan die 105 calorieën en 26,95 g koolhydraten bevat.

 3. De 3,1 g vezels in een gewone banaan kunnen ook helpen bij regelmatige stoelgang en maagproblemen, zoals zweren en colitis.

 4. Een middelgrote banaan bevat ook de volgende voedingsstoffen:

 5. Lees meer over bananen.

 6. Bananen eten

 7. Een banaan is een uitstekende vrucht om een ​​smoothie te verdikken. Mensen kunnen ze ook gebruiken bij het bakken als een natuurlijke zoetstof of om bananenbrood of pannenkoeken te maken.

11. Avocado

 1. Veel mensen noemen avocado's een superfood vanwege hun gezonde eigenschappen.

 2. Avocado's zijn rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat het cholesterolgehalte helpt verlagen. De American Heart Association zegt dat het handhaven van een gezond cholesterolgehalte met gezonde vetten het risico op hartaandoeningen en beroertes kan verminderen. [! 388 => 1140 = 12!

 3. Een halve avocado bevat de volgende voedingsstoffen:

 4. Avocado's bevatten ook folaat, vitamine A en beta-caroteen.

 5. Lees meer over avocado's.

 6. Avocado eten

 7. Mensen kunnen avocado toevoegen aan salades, of mengen met limoen, knoflook en tomaten om guacamole te maken. Voeg avocado toe aan smoothies of hummus, of gebruik avocado in plaats van andere vetten bij het bakken.

12. Bosbessen

 1. Bosbessen zijn een ander superfood dat veel gezondheidsvoordelen kan bieden.

 2. Net als aardbeien bevatten bosbessen anthocyanine, een krachtige antioxidant. Hierdoor kunnen ze beschermen tegen hartziekten, beroertes, kankers en andere ziekten.

 3. Bosbessen bevatten ook pterostilbeen, een verbinding die kan helpen voorkomen dat tandplak zich in de bloedvaten verzamelt.

 4. Een half kopje bosbessen levert de volgende voedingsstoffen:

 5. Lees meer over bosbessen.

 6. Bosbessen eten

 7. Verse of bevroren bosbessen zijn een geweldige aanvulling op ontbijtgranen, desserts, yoghurt of smoothies.

Samenvatting

 1. Vitaminen [!Factsheet

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Fruit is er in alle soorten en maten, en verschillende soorten fruit hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Voeg voor het beste resultaat verschillende soorten fruit aan het dieet toe.

 5. Door fruit te eten voorziet een persoon zijn lichaam van belangrijke vitamines, antioxidanten en voedingsvezels. Dit kan aanzienlijke voordelen hebben voor de gezondheid van het hart, de spijsvertering, gewichtsbeheersing en de gezondheid van de huid.

 6. Mensen kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan fruit om hun gezondheid te verbeteren en het risico op ontstekingen, hartaandoeningen, kanker, obesitas en diabetes te verlagen.

 7. Artikel laatst beoordeeld door di 12 februari 2019. Bezoek onze categoriepagina Cardiovasculaire / Cardiologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Cardiovasculaire / Cardiologie. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407