Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het beste voedsel voor mensen met diabetes?

Wat is het beste voedsel voor mensen met diabetes?

 1. Een dieet rijk aan groenten, fruit en gezonde eiwitten kan aanzienlijke voordelen hebben voor mensen met diabetes.

 2. Bepaalde voedingsmiddelen in balans brengen kan de gezondheid helpen behouden, het algehele welzijn verbeteren en toekomstige complicaties voorkomen.

 3. Een zorgverlener, zoals een arts of diëtist, kan met mensen met type 1 diabetes of type 2 diabetes werken om de meest voordelige voedselkeuzes te vinden die voor hen werken.

 4. Dit artikel gaat in op enkele van de beste voedingsmiddelen voor mensen met diabetes om te eten, evenals op welke voedingsmiddelen het dieet moet worden beperkt of in balans moet worden gebracht.

Dieet voor diabetes

 1. Leven met diabetes hoeft niet te betekenen dat u zich beroofd voelt. Mensen kunnen leren om maaltijden in evenwicht te houden en gezonde voedselkeuzes te maken, terwijl ze nog steeds het voedsel eten dat ze lekker vinden.

 2. Zowel suikerhoudende als zetmeelrijke koolhydraten kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen, maar mensen kunnen ervoor kiezen om deze voedingsmiddelen in de juiste porties op te nemen als onderdeel van een uitgebalanceerd maaltijdplan.

 3. Voor diabetici is het belangrijk om de totale hoeveelheid koolhydraten in een maaltijd te controleren. De behoefte aan koolhydraten zal variëren op basis van vele factoren, waaronder de activiteitsniveaus en medicijnen van een persoon, zoals insuline.

 4. Een diëtist kan specifieke koolhydraatrichtlijnen aanbevelen om het beste aan de behoeften van een persoon te voldoen. Als algemene regel moeten mensen echter proberen de MyPlate-richtlijnen van de Academie voor Voeding en Dieetleer te volgen en niet meer dan een kwart bord zetmeelhoudende koolhydraten in één maaltijd op te nemen.

 5. Voor mensen met diabetes is de sleutel tot een heilzaam dieet volgens de American Diabetes Association (ADA) als volgt:

 6. Hieronder staat een lijst met fruit, groenten en voedingsmiddelen met minder toegevoegde suiker.

1. Groene bladgroenten

 1. Groene bladgroenten zitten boordevol essentiële vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Ze hebben ook een minimale impact op de bloedsuikerspiegel.

 2. Bladgroenten, waaronder spinazie en boerenkool, zijn een belangrijke plantaardige bron van kalium, vitamine A en calcium. Ze bieden ook eiwitten en vezels.

 3. Sommige onderzoekers zeggen dat het eten van groene bladgroenten nuttig is voor mensen met diabetes vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten en zetmeel verterende enzymen.

 4. Groene bladgroenten zijn onder meer:

 5. Een kleinschalige studie suggereerde dat boerenkoolsap de bloedsuikerspiegel kan helpen reguleren en de bloeddruk kan verbeteren bij mensen met subklinische hypertensie. In het onderzoek dronken mensen gedurende 6 weken 300 milliliter boerenkool per dag.

 6. Mensen kunnen groene bladgroenten in hun dieet opnemen in salades, bijgerechten, soepen en diners. Combineer ze met een bron van magere eiwitten, zoals kip of tofu.

2. Volkoren

 1. Hele korrels bevatten veel vezels en meer voedingsstoffen dan geraffineerde witte korrels.

 2. Een vezelrijk dieet volgen is belangrijk voor mensen met diabetes, omdat vezels het spijsverteringsproces vertragen. Een langzamere opname van voedingsstoffen helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 3. Volkoren en volle granen zijn lager op de glycemische index (GI) schaal dan witte broden en rijst. Dit betekent dat ze minder invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

 4. Goede voorbeelden van volle granen om in het dieet op te nemen zijn:

 5. Mensen kunnen witbrood of witte pasta ruilen voor volkoren opties.

3. Dikke vis

 1. Vette vis is een gezonde aanvulling op elk dieet. Vette vis bevat belangrijke omega-3-vetzuren genaamd eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

 2. Mensen hebben een bepaalde hoeveelheid gezonde vetten nodig om hun lichaam te laten functioneren en de gezondheid van hart en hersenen te bevorderen.

 3. Het ADA-rapport dat een dieet met veel meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten de bloedsuikerspiegel en bloedlipiden kan verbeteren bij mensen met diabetes.

 4. Bepaalde vissen zijn een rijke bron van zowel meervoudig onverzadigde als enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit zijn:

 5. Mensen kunnen zeewier, zoals kelp en spirulina, eten als alternatieve plantaardige bronnen van deze vetzuren.

 6. In plaats van gefrituurde vis, die verzadigde en transvetten bevat, kunnen mensen gebakken, geroosterde of gegrilde vis proberen. Combineer met een mix van groenten voor een gezonde maaltijdkeuze.

4. Bonen

 1. Bonen zijn een uitstekende voedseloptie voor mensen met diabetes. Ze zijn de bron van plantaardige eiwitten en ze kunnen de eetlust bevredigen en mensen helpen hun koolhydraatinname te verminderen.

 2. Bonen staan ​​ook laag op de GI-schaal en zijn beter voor de bloedsuikerspiegel dan veel andere zetmeelrijke voedingsmiddelen.

 3. Ook kunnen bonen mensen helpen hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Ze zijn een complexe koolhydraat, dus het lichaam verteert ze langzamer dan andere koolhydraten.

 4. Het eten van bonen kan ook helpen bij het afvallen en kan de bloeddruk en het cholesterolgehalte van een persoon reguleren.

 5. Er is een breed assortiment bonen waaruit mensen kunnen kiezen, waaronder:

 6. Deze bonen bevatten ook belangrijke voedingsstoffen, waaronder ijzer, kalium en magnesium.

 7. Bonen zijn een zeer veelzijdige voedselkeuze. Mensen kunnen een verscheidenheid aan bonen in een chili of stoofpot, of in tortilla wraps met salade.

 8. Wanneer u bonen uit blik gebruikt, moet u een optie kiezen zonder toegevoegd zout. Anders de bonen legen en afspoelen om eventueel toegevoegd zout te verwijderen.

5. Walnoten

 1. Noten zijn een uitstekende aanvulling op het dieet. Net als vis bevatten noten gezonde vetzuren die het hart gezond houden.

 2. Walnoten bevatten vooral veel omega-3-vetzuren, alfa-liponzuur (ALA). Net als andere omega-3 vetzuren is ALA belangrijk voor een goede gezondheid van het hart.

 3. Mensen met diabetes hebben mogelijk een hoger risico op hartaandoeningen of beroertes, dus het is belangrijk om deze vetzuren via het dieet binnen te krijgen.

 4. Een studie uit 2018 suggereerde dat het eten van walnoten verband houdt met een lagere incidentie van diabetes.

 5. Walnoten bieden ook belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine B-6, magnesium en ijzer.

 6. Mensen kunnen een handvol walnoten toevoegen aan hun ontbijt of aan een gemengde salade.

 7. Meer informatie over andere nuttige noten voor diabetes hier.

6. Citrus vruchten

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen, antidiabetische effecten hebben.

 2. Citrusvruchten eten is een geweldige manier om vitamines en mineralen uit fruit te halen zonder de koolhydraten.

 3. Sommige onderzoekers geloven dat twee bioflavonoïde antioxidanten, hesperidine en naringine genoemd, verantwoordelijk zijn voor de antidiabetische effecten van sinaasappels.

 4. Citrusvruchten zijn ook een geweldige bron van:

 5. Lees hier meer over ander voordelig fruit voor diabetes.

7. Bessen

 1. Bessen zitten vol met antioxidanten, die oxidatieve stress kunnen helpen voorkomen. Oxidatieve stress is gekoppeld aan een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen en sommige vormen van kanker.

 2. Studies hebben chronische niveaus van oxidatieve stress gevonden bij mensen met diabetes. Oxidatieve stress treedt op wanneer er een onbalans is tussen antioxidanten en onstabiele moleculen die vrije radicalen in het lichaam worden genoemd.

 3. Bosbessen, bramen, aardbeien en frambozen bevatten allemaal veel antioxidanten en vezels. Ze bevatten ook belangrijke andere vitamines en mineralen, waaronder:

 4. Mensen kunnen verse bessen toevoegen aan hun ontbijt, een handvol eten als snack of bevroren bessen gebruiken in een smoothie.

8. Zoete aardappelen

 1. Zoete aardappelen hebben een lagere GI dan witte aardappelen. Dit maakt ze een geweldig alternatief voor mensen met diabetes, omdat ze langzamer suiker afgeven en de bloedsuikerspiegel niet zo veel verhogen.

 2. Zoete aardappelen zijn ook een geweldige bron van:

 3. Mensen kunnen op verschillende manieren genieten van zoete aardappelen, waaronder gebakken, gekookt, geroosterd of gepureerd. Voor een uitgebalanceerde maaltijd, eet ze met een bron van magere eiwitten en groene bladgroenten of een salade.

 1. Probiotica zijn de nuttige bacteriën die in de menselijke darm leven en de spijsvertering en de algehele gezondheid verbeteren.

 2. Sommige onderzoeken uit 2011 suggereerden dat het eten van probiotische yoghurt het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes type 2 kon verbeteren. Dit kan helpen het risico op hartaandoeningen te verlagen.

 3. Een overzichtsstudie suggereerde dat het consumeren van probiotisch voedsel ontstekingen en oxidatieve stress kan verminderen en de gevoeligheid voor insuline kan verhogen.

 4. Mensen kunnen kiezen voor een natuurlijke yoghurt, zoals Griekse yoghurt, zonder toegevoegde suiker. Een probiotische yoghurt zal levende en actieve culturen bevatten die Lactobacillus of Bifidobacterium worden genoemd.

 5. Mensen kunnen bessen en noten aan yoghurt toevoegen voor een gezond ontbijt of dessert.

10. Chia zaden

 1. Mensen noemen chia-zaden vaak een superfood vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten en omega-3. Ze zijn ook een goede bron van plantaardige eiwitten en vezels.

 2. In een kleinschalige gerandomiseerde, gecontroleerde studie uit 2017, verloren mensen met overgewicht en diabetes type 2 na 6 maanden meer gewicht toen ze chiazaad in hun dieet hadden opgenomen in vergelijking met degenen die een alternatief voor haverzemelen.

 3. De onderzoekers geloven daarom dat chiazaad mensen kan helpen diabetes type 2 te beheersen.

 4. Mensen kunnen chiazaad over het ontbijt of salades strooien, gebruiken bij het bakken of water toevoegen om een ​​dessert te maken.

Te beperken voedsel

 1. Een manier om diabetes met een dieet te beheersen, is een evenwicht te vinden tussen voedingsmiddelen met een hoge en een lage GI. Voedsel met een hoge GI verhoogt de bloedsuikerspiegel meer dan voedsel met een lage GI.

 2. Beperk bij het kiezen van voedingsmiddelen met een hoge GI de porties en combineer deze voedingsmiddelen met eiwitten of gezond vet om de impact op de bloedsuikerspiegel te verminderen en langer vol te voelen.

 3. Voedingsmiddelen met een hoge GI-schaal zijn onder meer:

 4. Mensen met diabetes willen mogelijk de volgende voedingsmiddelen beperken of in evenwicht brengen:

Koolhydraatrijk voedsel

 1. Koolhydraten vormen een belangrijk onderdeel van alle maaltijden. Mensen met diabetes zullen er echter baat bij hebben hun koolhydraatinname te beperken in een uitgebalanceerd dieet of koolhydraten te combineren met een gezonde eiwit- of vetbron.

Vruchten met een hoge GI

 1. De meeste vruchten zijn laag op de GI-schaal, hoewel meloenen en ananas een hoge GI hebben. Dit betekent dat ze de bloedglucose meer kunnen verhogen.

Verzadigde en transvetten

 1. Ongezonde vetten, zoals verzadigde en transvetten, kunnen een persoon met diabetes erger maken. Veel gefrituurd en verwerkt voedsel, waaronder friet, chips en gebakken goederen, bevatten dit soort vetten.

Geraffineerde suiker

 1. Mensen met diabetes moeten ernaar streven geraffineerde suiker te beperken of te vermijden, waarschijnlijk aanwezig in zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte snoepjes, cakes en koekjes.

 2. De American Heart Association adviseert per dag niet meer dan 24 gram of 6 theelepels toegevoegde suiker voor vrouwen en 36 gram of 9 theelepels voor mannen te consumeren. Dit omvat geen natuurlijk voorkomende suikers uit voedingsmiddelen zoals fruit en gewone melk.

Zoete dranken

 1. Dranken die veel suiker bevatten, zoals energiedranken, sommige koffie en shakes, kunnen iemands insulineniveau verstoren.

Zoute gerechten

 1. Voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte kunnen de bloeddruk verhogen. Zout kan ook als natrium op een voedseletiket verschijnen.

 2. De ADA beveelt aan dat mensen hun dagelijkse inname van natrium onder de 2.300 milligram per dag houden, wat hetzelfde is als de aanbeveling voor de algemene bevolking.

Alcohol

 1. Matig alcohol drinken mag geen ernstige risico's voor mensen met diabetes hebben en mag de glucosecontrole op de lange termijn niet beïnvloeden.

 2. Mensen die insuline of insulinesecretagoogtherapieën gebruiken, hebben mogelijk een hoger risico op hypoglykemie in verband met alcoholgebruik.

 3. Voor mensen die diabetes hebben en mensen die dat niet doen, bevelen de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) maximaal één drankje per dag aan voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen.

Hoe zit het met zwangerschapsdiabetes?

 1. Mensen met zwangerschapsdiabetes kunnen samen met hun arts een maaltijdplan opstellen.

 2. Een maaltijdplan kan het tellen van de hoeveelheid koolhydraten omvatten die een persoon eet om ervoor te zorgen dat hij voldoende energie krijgt en zijn bloedsuiker onder controle houdt.

 3. De National Institutes of Child Health and Human Development adviseren dat mensen met zwangerschapsdiabetes drie middelgrote maaltijden per dag eten, met twee tot vier tussendoortjes.

 4. Mensen met zwangerschapsdiabetes hebben baat bij een uitgebalanceerd dieet van vezels, groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten en peulvruchten, inclusief de hierboven genoemde voedingsmiddelen.

Outlook

 1. Mensen met diabetes kunnen met hun professionele zorgverlener een persoonlijk voedingsplan opstellen.

 2. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet, inclusief de hierboven genoemde voedingsmiddelen, kan mensen met diabetes helpen hun toestand te beheren en complicaties te voorkomen door:

 3. Zwangere mensen met zwangerschapsdiabetes kunnen een dieetplan bespreken met hun arts om een ​​maaltijdplan te maken dat hen en hun baby kan helpen veilig en gezond te blijven.

 4. Artikel laatst beoordeeld op di 12 februari 2019. Bezoek onze Diabetes categorie pagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Ejtahed, H. S. (2011). Effect van probiotische yoghurt met Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis op het lipidenprofiel bij personen met diabetes mellitus type 2 [!Samenvatting

 6. Ullah, R., et al. (2016). Nutritionele en therapeutische perspectieven van chia (Salvia hispanica L.): A review [!Abstract

 7. Vuksan, V., et al. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) bij de behandeling van patiënten met overgewicht en obesitas met diabetes type 2: een dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde trial [!Samenvatting

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407