Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie?

 1. Populaties uit die regio hebben een langere levensverwachting en een lager risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en beroerte, vergeleken met Noord-Amerikanen en Noord-Europeanen.

 2. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA's) worden beschouwd als een gezond voedingsvet, in tegenstelling tot verzadigde vetten en transvetten.

Wat is olijfolie?

 1. Olijfolie is een vet verkregen uit de vrucht van de Olea europaea (olijfboom), een traditionele boomoogst in het Middellandse Zeegebied. Hele olijven worden geperst om deze onderscheidende olie te produceren.

 2. De olie wordt gebruikt in cosmetica, medicijnen, koken en zeep, en werd ook gebruikt als brandstof voor traditionele lampen. Olijfolie was oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar tegenwoordig wordt het wereldwijd gebruikt.

 3. In het dieet kunnen olijven in hun geheel worden gegeten of in stukjes worden gehakt en aan pizza's en andere gerechten worden toegevoegd.

 4. De olie kan worden gebruikt als dip voor brood, frituren of als saladedressing. Sommige mensen consumeren het zelfs door het kleine glas voor medicinale doeleinden.

Voordelen

 1. In de afgelopen 50 jaar is in veel onderzoeken gekeken naar de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

Olijfolie en het cardiovasculaire systeem

 1. Olijfolie is de belangrijkste bron van voedingsvet in het mediterrane dieet. Er lijkt een lager sterftecijfer te zijn voor hart- en vaatziekten in het Middellandse Zeegebied, vergeleken met andere delen van de wereld.

 2. Een overzicht van studies uitgevoerd in Barcelona, ​​Spanje, keek naar de biologische en klinische effecten van olijfolie.

 3. Resultaten suggereerden dat mensen die regelmatig olijfolie consumeren minder kans hebben op hart- en vaatziekten, waaronder hypertensie (hoge bloeddruk), beroerte en hyperlipidemie (hoog cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed).

 4. Olijfolie-inname lijkt ook te helpen ontstekingen, endotheelstoornissen (problemen met de binnenbekleding van bloedvaten), trombose en koolhydraatmetabolisme te verminderen.

Frituren met olijfolie en het risico op hartziekten

 1. Mensen die regelmatig voedsel eten dat is gebakken in olijfolie of zonnebloemolie, hebben geen hoger risico op hartaandoeningen of voortijdige sterfte, meldden onderzoekers uit Madrid, Spanje, in de BMJ.

 2. De wetenschappers onderzochten 40.757 volwassenen in de leeftijd van 26 tot 69 jaar gedurende een periode van 11 jaar. Ze concentreerden zich op kookmethoden en voedingsgewoonten. Geen van de deelnemers had hartziekte toen het onderzoek begon.

 3. De onderzoekers concludeerden:

 4. "In een mediterraan land waar olijf- en zonnebloemolie de meest gebruikte vetten zijn om te frituren, en waar grote hoeveelheden gefrituurd voedsel zowel thuis als buitenshuis worden geconsumeerd, werd geen verband waargenomen tussen consumptie van gefrituurd voedsel en het risico op hart- en vaatziekten of de dood. "

 5. Gefrituurde maaltijden werden gedefinieerd als voedsel dat alleen was bereid door het te frituren. Deelnemers werd ook gevraagd of hun gefrituurd voedsel werd gebakken, gehavend of verkruimeld.

 6. Frituren in extra vergine olijfolie kan ervoor zorgen dat voedsel meer van zijn voedingsstoffen behoudt dan kookt, volgens onderzoek gepubliceerd door de Universiteit van Granada in 2016. De wetenschappers zeggen dat fenolen van de olijfolie-overdracht aan voedingsmiddelen, waardoor ze gezonder worden.

 7. In 2017 bleek uit een andere studie dat olijfolie stabieler is en minder waarschijnlijk de voedingswaarde verandert van voedsel dat erin wordt gebakken, vergeleken met zonnebloemolie.

Olijfolie kan een beroerte helpen voorkomen

 1. Wetenschappers in Frankrijk concludeerden dat olijfolie een beroerte bij ouderen kan voorkomen.

 2. Het team ontdekte dat oudere mensen die regelmatig olijfolie gebruikten om te koken en slasaus of brood een 41 procent lager risico hadden op een beroerte, vergeleken met degenen die het nooit hebben geconsumeerd.

 3. De onderzoekers stelden voor dat olijfolie een goedkope en gemakkelijke manier is om een ​​beroerte te voorkomen, een veel voorkomend probleem bij ouderen.

Depressierisico en olijfolie

 1. Mensen met een dieet met veel transvetten kunnen een hoger risico op depressie hebben, vergeleken met mensen met een dieet dat rijk is aan enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. Transvetten worden veel gebruikt in fastfood en in massa geproduceerde artikelen, zoals gebak.

 2. Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria in Spanje en gepubliceerd in PLoS ONE, lijkt olijfolie enigszins te beschermen tegen het risico op depressie, zelfs na rekening te hebben gehouden algemene voeding, lichamelijke activiteit en levensstijl van mensen.

 3. Uit gegevens over 12.000 vrijwilligers over een periode van 6 jaar bleek dat, in vergelijking met mensen wier dieetvet voornamelijk olijfolie was, degenen die transvetten consumeerden regelmatig een 48 procent hoger risico hadden om zich te ontwikkelen depressie.

 4. Hoe meer transvetten ze aten, hoe groter het risico.

Olijfolie kan het risico op borstkanker verminderen

 1. Wetenschappers uit Barcelona in Spanje vonden een belangrijk mechanisme waarmee olijfolie van eerste persing het lichaam beschermt tegen borstkanker, in tegenstelling tot andere plantaardige oliën.

 2. Na het decoderen van signalen in de cellen van borsttumoren die worden geactiveerd door olijfolie van eerste persing, concludeerden ze dat de olie de activiteit van p21Ras, een oncogeen, vermindert. Dit oncogen voorkomt DNA-schade, moedigt tumorceldood aan en veroorzaakt veranderingen in eiwitsignaleringsroutes.

 3. De activiteit van maïsolie, ondertussen een olie rijk aan n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren, lijkt de agressiviteit van tumoren te vergroten.

 4. Het team heeft een verband aangetoond tussen olijfolie van eerste persing en een hogere incidentie van goedaardige of niet-kankerachtige borsttumoren.

Olijfolie helpt bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte

 1. Een Japans onderzoek gepubliceerd in de Medical Science Monitor toonde aan dat LDL-cholesterolconcentraties daalden bij 28 poliklinische patiënten die gedurende 6 weken eenmaal per dag olijfoliesupplementen slikten.

 2. Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) wordt vaak "slechte cholesterol" genoemd. Het "goede cholesterol" is lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).

 3. De auteurs concludeerden: "Deze resultaten wijzen op een overweldigend gunstige invloed van olijfolie op het lipoproteïnespectrum."

Extra vergine olijfolie en de ziekte van Alzheimer

 1. Oleocanthal is een soort natuurlijke fenolische stof die voorkomt in extra vierge olijfolie.

 2. In laboratoriumexperimenten met muizen merkten onderzoekers op dat oleocanthal hielp de abnormale eiwitten van de ziekte van Alzheimer uit de hersenen te brengen. Het team keek of oleocanthal zou kunnen helpen voorkomen dat bèta-amyloïde zich ophoopt. Bèta-amyloïde wordt verondersteld een sleutelfactor te zijn bij de ziekte van Alzheimer (AD). Bindingen suggereerden dat oleocanthal de productie van twee eiwitten en belangrijke enzymen stimuleert die bèta-amyloïde uit de hersenen helpen verwijderen. de consumptie van olijfolie is hoger dan waar ook ter wereld.

 3. Onderzoekers in Spanje hebben gesuggereerd dat het volgen van een mediterraan dieet aangevuld met extra porties antioxidantrijke extra vierge olijfolie of gemengde noten kan helpen het cognitieve functioneren bij oudere volwassenen te beschermen.

Extra vergine olijfolie en acute pancreatitis

 1. Extra vergine olijfolie is rijk aan oliezuur en hydroxytyrosol, die de ontwikkeling van acute pancreatitis of plotselinge ontsteking van de alvleesklier beïnvloeden.

 2. In een laboratoriumexperiment aan de Universiteit van Granada in Spanje ontdekten onderzoekers dat de componenten van extra vergine olijfolie lijken te beschermen tegen acute pancreatitis.

Olijfolie en de lever

 1. Onderzoekers uit Tunesië en Saoedi-Arabië hebben een studie uitgevoerd die aantoont dat extra vergine olijfolie de lever kan beschermen tegen oxidatieve stress.

 2. Oxidatieve stress verwijst naar celschade geassocieerd met de chemische reactie tussen vrije radicalen en andere moleculen in het lichaam.

 3. Na laboratoriumratten een matig toxisch herbicide te hebben gegeven, werden ze vervolgens gevoed met een dieet dat olijfolie bevatte. Het leek hen gedeeltelijk te beschermen tegen leverschade.

Olijfolie kan helpen beschermen tegen colitis ulcerosa

 1. Colitis ulcerosa veroorzaakt ontsteking van de dikke darm of dikke darm. Het is een type inflammatoire darmziekte (IBD) die vergelijkbaar is met de ziekte van Crohn.

 2. Wetenschappers van de United Kingdome zeggen dat het consumeren van meer olijfolie kan helpen colitis ulcerosa af te weren.

 3. Ze keken naar gegevens voor meer dan 25.000 mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar en woonachtig in het Verenigd Koninkrijk. Geen van hen had aan het begin van de studie colitis ulcerosa.

 4. De bevindingen toonden aan dat de deelnemers met de hoogste inname van oliezuur, een component van olijfolie, een 90 procent lager risico hadden op het ontwikkelen van colitis ulcerosa in vergelijking met degenen met de laagste inname.

 5. De onderzoekers stelden voor dat het elke dag consumeren van twee tot drie eetlepels olijfolie een beschermend effect zou kunnen hebben.

Nutrition

 1. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevat 100 milliliter (ml) of 3,5 gram van één type olijfolie:

 2. Het bevat geen koolhydraten of eiwitten.

Olijfolie in de Verenigde Staten

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. De sortering van de USDA van olijfolie is gebaseerd op smaak, geur, afwezigheid van defecten en zuurgraad:

 4. Deze cijfers zijn vrijwillig. Producenten hoeven hun product niet te labelen.

 5. In veel landen, waaronder de VS, worden "lichte" of "extra lichte" olijfolie met warmte en chemicaliën verwerkt om onzuiverheden te verwijderen. De kleur en smaak is lichter in vergelijking met olijfolie van eerste persing. Lichte olijfolie wordt soms gemengd met andere oliën.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 11 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. American Chemical Society. (2013, 24 april). Uitleggen hoe extra vergine olijfolie beschermt tegen de ziekte van Alzheimer [!Persbericht

 8. BMJ. (2012, 25 januari). Voedsel gebakken in olijf- of zonnebloemolie is niet gekoppeld aan hartziekten [!Persbericht

 9. Covas, M. I. (2007, april). Olijfolie en het cardiovasculaire systeem [!Abstract

 10. Ramirez Anaya, J. P., Samaniego-Sanchez, C., Castaneda-Saucedo, M. C., Villalon-Mir, M., Lopez-Garcia de la Serrana, H. (2015). Groenten gebakken in extra vergine olijfolie hebben meer gunstige eigenschappen dan wanneer gekookt [!Persbericht

 11. Universitat Autonoma de Barcelona. (2010, 7 januari). Mechanisme gedecodeerd waardoor olijfolie beschermt tegen kanker [!Persbericht

 12. Universiteit van Granada. (2011, 22 december). Olijfolie van eerste persing en visvetzuren helpen acute pancreatitis te voorkomen [!PersberichtDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407