Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wortelen?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wortelen?

 1. Mensen cultiveerden waarschijnlijk de wortel duizenden jaren geleden, in het gebied dat nu bekend staat als Afghanistan. Het was een kleine, gevorkte paarse of gele wortel met een bittere, houtachtige smaak, heel anders dan de wortel die we vandaag kennen.

 2. Paarse, rode, gele en witte wortels werden lang voor het verschijnen van de zoete, knapperige en aromatische sinaasappelwortel gekweekt die nu populair is. Dit type is ontwikkeld en gestabiliseerd door Nederlandse telers in de 16e en 17e eeuw.

 3. Deze functie maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 4. Meer informatie over de voedingsstoffen in wortelen, hun gezondheidsvoordelen, tips voor het eten van meer wortelen en eventuele voorzorgsmaatregelen.

 5. Hier zijn enkele belangrijke punten over wortelen. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Er zijn aanwijzingen dat het eten van meer antioxidantrijke groenten en fruit, zoals wortelen, kan helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verminderen.

 2. Wortelen zijn ook rijk aan vitamines, mineralen en vezels.

 3. Hier zijn enkele manieren waarop wortelen gezond kunnen zijn.

Cancer

 1. Van verschillende carotenoïden in de voeding is aangetoond dat ze antikankereffecten hebben, vanwege hun antioxiderende werking bij het verminderen van vrije radicalen in het lichaam.

 2. Studies hebben een mogelijk verband gevonden tussen diëten die rijk zijn aan carotenoïden en een lager risico op prostaatkanker, maar er is meer bewijs nodig om te bevestigen of het verband oorzakelijk is.

Longkanker

 1. Wortelen bevatten bètacaroteen. Eerdere studies hebben geconcludeerd dat bètacaroteen-suppletie het risico op longkanker kan verminderen.

 2. Een meta-analyse gepubliceerd in 2008 bleek dat mensen met een hoge inname van verschillende carotenoïden een 21 procent lager risico op longkanker hadden, na correctie voor roken, in vergelijking met degenen die dat niet deden .

 3. Hetzelfde patroon was niet waar voor elke afzonderlijke carotenoïde, zoals beta-carotenoïde. Onder rokers kan suppletie met bètacaroteen het risico op longkanker verhogen.

Colorectale kanker

 1. Meer beta-caroteen consumeren kan het risico op darmkanker verminderen, volgens onderzoekers die 893 mensen in Japan hebben bestudeerd.

Leukemie

 1. Uit een studie uit 2011 bleek dat wortelsapextract leukemiecellen kon doden en hun progressie kon remmen.

Vision

 1. Kunnen wortelen u in het donker helpen zien? In zekere zin wel.

 2. Wortelen bevatten vitamine A. Een vitamine A-tekort kan leiden tot xeroftalmie, een progressieve oogziekte die het normale zicht kan beschadigen en kan resulteren in nachtblindheid of het onvermogen om te zien bij weinig licht of duisternis.

 3. Volgens de National Institutes of Health (NIH) is een tekort aan vitamine A een van de belangrijkste te voorkomen oorzaken van blindheid bij kinderen.

 4. Vitamine A-tekort is zeldzaam in de Verenigde Staten (VS), maar het eten van wortels draagt ​​bij aan de inname van vitamine A en helpt een tekort te voorkomen. Dus in zekere zin helpen wortelen je om in het donker te zien.

 5. De meeste mensen zullen echter geen significante positieve veranderingen in hun zicht ervaren door het eten van wortelen, tenzij ze al vitamine A missen.

Diabetescontrole

 1. De antioxidanten en fytochemicaliën in wortels kunnen de bloedsuikerspiegel helpen reguleren.

 2. Ongeveer een kwart van de koolhydraten in wortels is suiker, maar de hoeveelheid koolhydraten in wortels is relatief klein.

 3. Volgens Harvard Health is de glycemische index van wortelen 39, wat betekent dat het effect op de bloedsuikerspiegel vrij laag is.

Bloeddruk

 1. Een portie gehakte wortel van 1,8 ml bevat 1,8 gram (g) vezels en 205 milligram (mg) kalium.

 2. Vóór de leeftijd van 50 jaar hebben mannen 38 g vezels per dag nodig en vrouwen 25 g. Na deze leeftijd hebben vrouwen 21 g per dag nodig en mannen 30 g.

 3. Gezondheidsautoriteiten adviseren mensen om niet meer dan 2.300 mg natrium per dag te consumeren. De aanbevolen inname van kalium is 4.700 mg.

 4. De American Heart Association (AHA) beveelt aan om een ​​vezelrijk dieet te volgen en de kalium te verhogen, terwijl de natriuminname wordt verlaagd om te beschermen tegen hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Wortelen bieden een goede balans tussen deze voedingsstoffen.

Immuunfunctie

 1. Wortelen bevatten vitamine C, een antioxidant. Dit helpt het immuunsysteem te stimuleren en ziekten te voorkomen. Vitamine C kan helpen om de ernst van een verkoudheid en de duur van de verkoudheid te verminderen.

Nutrition

 1. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) biedt een kopje gehakte wortelen, die 128 gram (g) wortel bevat,:

 2. Een kopje gehakte wortelen levert meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A van een gemiddelde volwassen man of vrouw!

 3. Wortelen bevatten ook verschillende B-vitamines.

Antioxidanten en de kleur van wortelen

 1. De antioxidant beta-caroteen geeft wortelen hun feloranje kleur. Beta-caroteen wordt geabsorbeerd in de darm en omgezet in vitamine A tijdens de spijsvertering.

 2. Boerenmarkten en sommige speciaalzaken bieden wortelen in verschillende kleuren, zoals paars, geel en rood.

 3. Deze bevatten verschillende antioxidanten die ze hun kleur geven. Paarse wortelen bevatten bijvoorbeeld anthocyanine en rode wortelen zijn rijk aan lycopeen.

Wortelen in het dieet

 1. Er zijn twee seizoenen per jaar voor wortelen en in het voor- en najaar zijn er lokale wortelen beschikbaar. Ze zijn echter het hele jaar in supermarkten te vinden. Ze kunnen vers, ingevroren, ingeblikt of gepekeld worden gekocht.

 2. Wortelen worden het best bewaard in de koelkast in een afgesloten plastic zak. Als de groenten nog steeds aan de bovenkant van de wortel zijn bevestigd, verwijdert u ze voordat u ze opbergt om te voorkomen dat de groenten vocht en voedingsstoffen uit de wortels trekken.

 3. Wortelen moeten worden geschild en gewassen voordat ze worden geconsumeerd.

 4. Ze zijn een veelzijdige groente. Ze kunnen rauw, gestoomd, gekookt, geroosterd en als ingrediënt in veel soepen en stoofschotels worden gegeten.

 5. Rauwe of gestoomde wortelen bieden de meeste voedingswaarde.

Risico's

 1. Overconsumptie van vitamine A kan giftig zijn voor mensen. Het kan een lichte oranje tint in de huidskleur veroorzaken, maar dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

 2. Een overdosis vitamine A is onwaarschijnlijk vanwege het dieet alleen, maar het kan het gevolg zijn van het gebruik van supplementen.

 3. Mensen die medicijnen gebruiken die zijn afgeleid van vitamine A, zoals isotretinoïne (Roaccutane) voor acne of acitretine voor psoriasis, moeten vermijden grote hoeveelheden wortelen te eten, omdat ze kunnen leiden tot hypervitaminose A, een overdosis vitamine A.

 4. Iedereen die een nieuw medicijn begint, moet contact opnemen met zijn arts over aanbevolen voedingswijzigingen.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op di 5 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Key, T. J., Appleby, P. N., Travis, R. C., Albanes, D., Ahlberg, A. J. Barricarte, A., ... Allen, N. E. (2015, 7 oktober). Carotenoïden, retinol, tocoferolen en prostaatkanker risico: gepoolde analyse van 15 studies [!Abstract

 7. Okuyama, Y., Ozasa, K., Oki, K., Nishino, H., Fujimoto, S., Watanabe, Y. (2014, 5 februari). Omgekeerde associaties tussen serumconcentraties van zeaxanthine en andere carotenoïden en colorectaal neoplasma in het Japans [!Samenvatting

 8. Strohle, A., Hahn, A. (2009, februari). Vitamine C en immuunfunctie [!Abstract

 9. Zaini, R., Clench, M. R., Le Maitre, C. L. (2011, november). Bioactieve chemicaliën uit wortelextracten van wortelsap (Daucus carota) voor de behandeling van leukemie [!Samenvatting

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407