Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondste groenten?

Wat zijn de gezondste groenten?

 1. Alle groenten bevatten gezonde vitamines, mineralen en vezels. Sommige vallen echter op vanwege hun uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

 2. Sommige personen profiteren meer van bepaalde groenten dan anderen, afhankelijk van hun dieet, algehele gezondheid en voedingsbehoeften.

 3. In dit artikel vermelden we 15 van de gezondste groenten, samen met enkele tips om mensen te helpen ervan te genieten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

1. Spinazie

 1. Spinazie is een bladgroente. Het is ook een geweldige bron van calcium, vitamines, ijzer en antioxidanten.

 2. Vanwege het ijzer- en calciumgehalte is spinazie een geweldige aanvulling op elk vlees- of zuivelvrij dieet.

 3. Een kopje rauwe spinazie bestaat meestal uit water en bevat slechts 7 calorieën. Het biedt ook de volgende voedingsstoffen:

 4. Vitamine K is essentieel voor een gezond lichaam, en vooral voor sterke botten. Het verbetert hoe goed het lichaam calcium opneemt.

 5. Spinazie biedt ook een goede hoeveelheid ijzer voor energie en gezond bloed, en een goed niveau van magnesium voor spier- en zenuwfunctie.

 6. Het is ook rijk aan antioxidanten. Onderzoek meldt dat spinaziebladeren de bloeddruk kunnen verlagen en de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen.

 7. Spinazie eten

 8. Mensen genieten van rauwe spinazie in salades, sandwiches en smoothies. Gekookte spinazie heeft ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen en is een geweldige aanvulling op pastagerechten en soepen.

2. Boerenkool

 1. Boerenkool is een zeer populaire groene bladgroente met verschillende gezondheidsvoordelen. Het levert 7 calorieën per kopje rauwe bladeren en goede hoeveelheden vitamine A, C en K.

 2. Boerenkool kan mensen met een hoog cholesterolgehalte ten goede komen. Een kleine studie meldt dat mannen met een hoog cholesterolgehalte die gedurende 12 weken 150 milliliter boerenkool per dag dronken:

 3. Ander onderzoek suggereert dat boerenkoolsap de bloeddruk, het cholesterolgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel verlaagt.

 4. Boerenkool eten

 5. Mensen gebruiken babyboerenkool in pastagerechten, salades en sandwiches. Probeer ook boerenkoolchips of sapboerenkool te maken vanwege de voordelen voor het hart.

3. Broccoli

 1. Broccoli is een ongelooflijk gezonde groente die tot dezelfde familie behoort als kool, boerenkool en bloemkool. Dit zijn allemaal kruisbloemige groenten.

 2. Elke kop gehakte en gekookte broccoli bevat:

 3. Het eten van veel kruisbloemige groenten kan het risico op kanker verminderen, omdat deze groenten sulforafaan bevatten. In dieronderzoek verminderde sulforafaan de grootte en het aantal borstkankercellen en blokkeerde de tumorgroei.

 4. Broccoli eten

 5. Broccoli is zeer veelzijdig. Mensen roosteren het, stomen het of bakken het in. Ook mengen sommige mensen het in soepen of eten het warm in salades.

4. Peas

 1. Erwten zijn zoete, zetmeelrijke groenten die 134 calorieën per gekookt kopje opleveren. Ze zijn ook hoog in:

 2. Groene erwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten en het eten ervan is een effectieve manier voor vegetarische en veganistische mensen om hun eiwitinname te stimuleren.

 3. Erwten en andere peulvruchten bevatten vezels, die goede bacteriën in de darm ondersteunen om te zorgen voor regelmatige stoelgang en een gezond spijsverteringskanaal.

 4. Ze zijn ook rijk aan saponinen, dit zijn plantaardige stoffen die antioxiderende en anti-kanker voordelen kunnen bieden.

 5. Erwten eten

 6. Het kan gemakkelijk zijn om een ​​zak erwten in de vriezer te bewaren en uiteindelijk te gebruiken om het voedingsprofiel van pastagerechten, risotto's en groentecurry's te verbeteren. Of een persoon kan een verfrissende erwtensoep maken.

5. Zoete aardappelen

 1. Zoete aardappelen zijn wortelgroenten die 103 calorieën en 0,17 gram vet per middelgrote aardappel bevatten, wanneer deze met de schil wordt gebakken.

 2. Elke aardappel bevat ook:

 3. Zoete aardappelen kunnen mensen met diabetes ten goede komen. Dit komt omdat ze laag zijn op de glycemische indexschaal en veel vezels bevatten, dus ze kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren.

 4. Zoete aardappelen eten

 5. De eenvoudigste manier om van een zoete aardappel te genieten, is deze in de schil te bakken en te serveren met een eiwitbron, zoals vis of tofu.

6. Beets

 1. Een kopje bieten bevat 58 calorieën, samen met:

 2. Bieten en bietensap zijn geweldig voor het verbeteren van de gezondheid van het hart.

 3. Deze groente bevat veel hart-gezonde nitraten. Een kleinschalig onderzoek uit 2012 meldt dat het drinken van 500 gram bietensap de bloeddruk bij gezonde mensen aanzienlijk verlaagde.

 4. Deze groenten kunnen ook mensen met diabetes ten goede komen. Bieten bevatten een antioxidant genaamd alfa-liponzuur, wat nuttig kan zijn voor diabetes-gerelateerde zenuwproblemen, diabetische neuropathie genoemd.

 5. Bieten eten

 6. Bieten roosteren brengen hun natuurlijke zoetheid naar voren, maar ze smaken ook geweldig in salades, sandwiches en sappen.

7. Wortels

 1. Elke kop gehakte wortelen bevat 52 calorieën en meer dan vier keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A van een volwassene in de vorm van bètacaroteen.

 2. Vitamine A is van vitaal belang voor een gezond gezichtsvermogen en het krijgen van voldoende van deze voedingsstof kan helpen verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.

 3. Bepaalde voedingsstoffen in wortelen kunnen ook kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Een studie uit 2011 meldt dat wortelsap-extract de groei van leukemiecellen kan doden of remmen.

 4. Wortelen eten

 5. Wortelen zijn een extreem veelzijdige groente. Ze werken goed in stoofschotels en soepen, en ze bieden grote gezondheidsvoordelen wanneer ze rauw worden gegeten met een dip zoals hummus.

8. Gefermenteerde groenten

 1. Gefermenteerde of ingemaakte groenten bevatten alle voedingsstoffen van hun ongefermenteerde tegenhangers, evenals een gezonde dosis probiotica.

 2. Probiotica zijn nuttige bacteriën die aanwezig zijn in het lichaam en in sommige voedingsmiddelen en supplementen. Sommige onderzoekers geloven dat ze de darmgezondheid kunnen verbeteren.

 3. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health kunnen probiotica helpen bij de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom. Ze kunnen ook door diarree veroorzaakte infecties en antibiotica voorkomen.

 4. Enkele goede groenten voor de gisting zijn onder meer:

 5. Hoe gefermenteerde groenten te eten

 6. Mensen eten gefermenteerde groenten in salades en sandwiches, of als bijgerecht.

9. Tomaten

 1. Hoewel tomaten technisch gezien een vrucht zijn, behandelen de meeste mensen ze als een groente. Elk kopje gehakte rauwe tomaten bevat:

 2. Tomaten bevatten lycopeen, een krachtige antioxidant die een rol kan spelen bij de preventie van kanker. Onderzoek suggereert dat lycopeen prostaatkanker kan helpen voorkomen. Het bètacaroteen in tomaten heeft ook antikankereffecten.

 3. Andere krachtige antioxidanten in tomaten, zoals luteïne en zeaxanthine, kunnen het gezichtsvermogen beschermen. De Age-Based Eye Disease Study meldt dat mensen met een hoge inname van deze stoffen door de voeding een 25 procent lager risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie hebben.

 4. Tomaten eten

 5. Mensen kunnen tomaten rauw eten, maar door ze te koken komt er meer lycopeen vrij.

10. Knoflook

 1. Knoflook wordt al lang zowel in de keuken als in de geneeskunde gebruikt. Elke teentje knoflook bevat slechts 4 calorieën en bevat weinig vitamines en mineralen.

 2. Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Een verbinding in knoflook, diallylsulfide genoemd, is mogelijk effectiever dan twee populaire antibiotica voor de bestrijding van de Campylobacter-bacterie, volgens een laboratoriumstudie uit 2012.

 3. Hoe knoflook te eten

 4. Het verwarmen van knoflook vermindert de gezondheidsvoordelen, dus het is het beste om rauwe knoflook te eten in bruschetta en dips.

11. Uien

 1. Elke kop gehakte uien biedt:

 2. Uien en andere alliumgroenten, inclusief knoflook, bevatten zwavelverbindingen. Deze kunnen helpen beschermen tegen kanker.

 3. In ander onderzoek hadden mannen met de hoogste inname van alliumgroenten het laagste risico op prostaatkanker. Regelmatige consumptie van uien en andere alliumgroenten kan ook het risico op slokdarm en maagkanker verminderen.

 4. Uien eten

 5. Het is het gemakkelijkst om uien op te nemen in maaltijden zoals soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en curry's. Voor maximale antioxiderende effecten eet je ze rauw in sandwiches, salades en dips zoals guacamole.

12. Alfalfa spruiten

 1. Elke kop luzerne bevat slechts 8 calorieën en een goede hoeveelheid vitamine K.

 2. Deze spruiten hebben ook verschillende plantaardige stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid, waaronder:

 3. Traditioneel gebruiken specialisten alfalfa-spruiten voor de behandeling van een reeks gezondheidsproblemen, zoals artritis en nierproblemen. Onderzoekers hebben echter weinig onderzoek gedaan naar hun effectiviteit voor deze aandoeningen.

 4. Dierstudies hebben gesuggereerd dat alfalfa spruiten antioxiderende effecten kunnen hebben en ontstekingen kunnen verminderen.

 5. Het eten van gekiemde peulvruchten kan extra gezondheidsvoordelen hebben. Studies suggereren dat kiemen, of kiemen, zaden hun eiwit- en aminozuurgehalte verhogen.

 6. Ontkieming kan ook de verteerbaarheid van alfalfa en andere zaden verbeteren en het gehalte aan voedingsvezels verhogen.

 7. Hoe eet ik alfalfa spruitjes

 8. Alfalfa spruiten worden het best gegeten in salades en broodjes. [! 381 => 1130 = 14!

 1. Zoete paprika's zijn algemeen verkrijgbaar in rode, gele of oranje variëteiten. Onrijpe, groene paprika's zijn ook populair, maar deze smaken minder zoet dan andere kleuren.

 2. Een kop gehakte rode paprika's biedt:

 3. Antioxidanten in paprika's zijn onder andere capsanthine, quercetine en luteïne (in de groene variëteit), die het gezichtsvermogen beschermt.

 4. Paprika's eten

 5. Paprika's zijn extreem veelzijdig. Voeg ze toe aan spaghetti, roerei of sandwiches, of serveer ze rauw met een guacamole of hummus dip.

14. Bloemkool

 1. Een kopje gehakte bloemkool bevat:

 2. Voedingsvezels bevorderen de gezondheid van het hart en de darmen, voorkomen spijsverteringsproblemen en verminderen obesitas.

 3. Bloemkool en andere kruisbloemige groenten bevatten een antioxidant genaamd indool-3-carbinol (I3C). I3C kan kanker van de borst en het voortplantingssysteem bij zowel mannen als vrouwen verminderen.

 4. Net als broccoli bevat bloemkool nog een andere mogelijke antikankerverbinding: sulforafaan.

 5. Bloemkool eten

 6. Pulse rauwe bloemkool in een blender om bloemkoolrijst te maken of verander het in een pizzabodem voor een caloriearme, geruststellende traktatie. Als alternatief kunnen mensen genieten van bloemkool in curry, of ze kunnen het bakken met olijfolie en knoflook.

15. Zeewier

 1. Zeewier, ook bekend als zeegroenten, zijn veelzijdige en voedzame planten die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Veel voorkomende soorten zeewier zijn:

 2. Zeewier is een van de weinige plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur. Deze vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid van een persoon en zijn meestal aanwezig in vlees- en zuivelbronnen.

 3. Elk type zeewier heeft een iets ander voedingsprofiel, maar het is meestal rijk aan jodium, een essentiële voedingsstof voor de schildklierfunctie.

 4. Het eten van een verscheidenheid aan zeegroenten biedt mensen verschillende belangrijke antioxidanten om schade aan de lichaamscellen te verminderen. Veel soorten zeewier bevatten chlorofyl, een plantenpigment met ontstekingsremmende eigenschappen.

 5. Bruine zeegroenten, zoals kelp en wakame, bevatten nog een krachtige antioxidant die fucoxanthine wordt genoemd. Onderzoek suggereert dat fucoxanthine 13,5 keer zo veel antioxidanten heeft als vitamine E.

 6. Zeewier eten

 7. Kies waar mogelijk biologisch zeewier en eet het in kleine hoeveelheden om te voorkomen dat u teveel jodium in het dieet invoert. Geniet van zeegroenten in sushi, miso-soepen en als smaakmaker voor andere gerechten.

Samenvatting

 1. Gao, C. M., Takezaki, T., Ding, J. H., Li, M. S., Tajima, K. (1999, juni). Beschermend effect van alliumgroenten tegen zowel slokdarm- als maagkanker: een gelijktijdige case-referent studie van een hoog-epidemisch gebied in de provincie Jiangsu, China [!Abstract

 2. Graff, R. E., Pettersson, A., Lis, R. T., Ahearn, T. U., Markt, S. C., Wilson, K. M., ... Loda, M. (2016, maart). Lycopeenopname via de voeding en risico op prostaatkanker gedefinieerd door ERG-eiwituitdrukking [!Abstract

 3. Han, J-H., Lee, H-J., Kim, T-S., Kang, M-H. (2015, 28 januari). Het effect van glutathion S-transferase M1- en T1-polymorfismen op bloeddruk, bloedglucose en lipideprofielen na de suppletie van boerenkool (Brassica oleracea acephala) sap bij Zuid-Koreaanse subklinische hypertensieve patiënten [!Samenvatting

 4. Kim, S. Y., Sun, Y. O. O. N., Kwon, S. M., Park, K. S., Lee-Kim, Y. C. (2008, april). Boerenkoolsap verbetert risicofactoren van de kransslagader bij hypercholesterolemische mannen [!Abstract

 5. Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, HF, Newman, B., ... Sun, D. (2010, mei 1). Sulforafaan, een voedingsbestanddeel van broccoli / broccolispruiten, remt stamcellen van borstkanker [!Abstract

 6. Matsufuji, H., Ishikawa, K., Nunomura, O., Chino, M., Takeda, M. (2007, 18 juni). Anti-oxidantgehalte van verschillend gekleurde paprika's, wit, groen, geel, oranje en rood (Capsicum annuum L.) [!Samenvatting

 7. Mudryj, A. N., Yu, N., Aukema, H. M. (2014, november). Voordelen voor voeding en gezondheid van peulvruchten [!Abstract

 8. Elke dag groenten eten is belangrijk voor de gezondheid. Ze bieden essentiële vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, zoals antioxidanten en vezels.

 9. Onderzoek toont consequent aan dat mensen die de meeste groenten eten het laagste risico op veel ziekten hebben, waaronder kanker en hartziekten. [! 381 => 1140 = 17!

 10. Artikel laatst herzien vóór do 11 oktober 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 11. Al-Dosari, M. S. (2012). In vitro en in vivo antioxidantactiviteit van alfalfa (Medicago sativa L.) op met koolstoftetrachloride bedwelmde ratten [!Abstract

 12. Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., ... Williams, C. L. (2009, april). Gezondheidsvoordelen van voedingsvezels [!Abstract

 13. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407